18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Psí vrah Čumil 23.7.2007 13:04

Re: Myslíte?

Milý jerry, připadá mi, že popíráte fenomén lidského POZNÁNÍ, jehož truchlivou vlastností je, že přichází POSTUPNĚ, ruku v ruce se životní zkušeností. A protože 68. jsem docela intenzivně prožíval, pamatuji si velice dobře, že snad ani jednoho z Dalimilů, totiž V.Klause, tehdy snad ani nenapadlo chtít jiný, než socialistický model společnosti. Ostatně stejná ujištění jistého V.Havla jistému A.Dubčekovi z týchž časů svědčí o tomtéž. Dobový kontext rozdělené Evropy ostatně ani nic jiného nepřipouštěl, to bylo snad jasné i KANu a jiným spolkům.:-)

huhu 23.7.2007 12:52

drzý Vízek

ten Vízek je ale drzý šmejd. On chce srovnávat normalizaci, kdy nebyl popraven nikdo z politických důvodů a počet politických vězńů byl vlastně minimální s dobou kdy on a Dienstbier byli členy KSČ. Normalizace pro většinu občanů znamenala proti 50. letům, kdy Vízek tajemničil,  uvolnění. Fuj (Y)

jerry 23.7.2007 12:51

Myslíte?

V roce 1968 se jim taky něco nepovedlo. A pochybuju, že měli v úmyslu se vzdát moci.:-)

Psí vrah Čumil 23.7.2007 12:49

Re: Chvíli jsem

Ale milý velice Modrý ptáku, to přece nejsou oni, kdo tady kádrují...:-)

huhu 23.7.2007 12:47

Re: ***

protikandidátů proti V. Klausovi, nekomunistů by jistě bylo dost, ale nemají proti skvělému prezidentu Klausovi šanci. A jaké protikandidáty čekáte od ksčssd ?

Modrý pták 23.7.2007 12:45

Chvíli jsem

přemýšlel nad "vtipnou" odpovědí na ty křesťany, ale napadly mě jenom samé trapnosti :-).

"Troufají si se záviděníhodným sebevědomím udělovat ostatním morální lekce, doporučovat vhodné chování, kibicovat." je jediná věc, na kterou budu na Stauffenbergy reagovat. Nechť si hrají svoje blues, prosazují svoje zájmy atd. Ale ty morální lekce, nechť si nechají od cesty.  

O tom posledním souvětí se s Vámi rozhodně a nikdy přít nebudu.

Psí vrah Čumil 23.7.2007 12:40

Re: No, tady jsme se posunuli

Nepředpokládám, velice Modrý ptáku, že byste podepisoval jakoukoli rezoluci v 50. letech, ale ta Charta se vás třeba týkat mohla. A to je okamžik, který mne zajímá, a vás, co liberála by měl taky zajímat, protože jde o projev osobního rozhodnutí a síly: Schválit nebo neschválit? Nalezl byste tu odvahu být tím, třeba JEDINÝM, hlasem PROTI - se všemi důsledky?

Psí vrah Čumil 23.7.2007 12:32

Re: V norimberském procesu řekl jistý generál SS toto:

Podobné ano, nikoli totožné, jerry, kontext je dost jiný. :-)

jerry 23.7.2007 12:25

bezva -president Dienstbier přivede stát k rozkladu, nadělá dluhy a

pak vezme kramle.;-D

Psí vrah Čumil 23.7.2007 12:25

Komunismus nemá žádný obsah...

Hm - tak tohle vysvětlete křesťanům, kde jde v principu o totéž...:-)

Jinak opravdu nevím, proč by objektivní fakt měl deklasovat debatu, zvláště v tomhle kádrovacím koutku, když vy sám ve své argumentaci vycházíte z týchž zdrojů. Zásadní omyl a potíže z něho plynoucí vyrůstají z představy, že se 17.11. 89 zhroutily dějiny a my se - zcela panenští, podobni novorozeňatům - ocitli na zelené louce.

jerry 23.7.2007 12:23

V norimberském procesu řekl jistý generál SS toto:

,, V roce 1933 jsem se radoval z Hitlerova vítězství. Také můj přítel Stauffenberg měl velkou radost."  Stauffenberg nebyl bojovník proti nacismu, jen viděl, že Hitler vede Německo k jasné porážce. A spiklenci připravovaná vláda? Vedle jediného opozičníka Goerdelera, měl být kupříkladu prezidentem generál v.v Beck, bývalý náčelník gen. štábu, odpovědný za německé válečné přípravy, vyjednáváním se spojenci měl být pověřen maršál Rommel. Můžeme být rádi , že se jim to v červenci 1944 nepovedlo.

Není to s těmi bývalými komunisty podobné?:-)

Marat 23.7.2007 12:15

Re: Nehistorický přístup vede k špatným závěrům

Soudruhu Vízku,jste pohádkář a to pohádkář velice mizerný.Ty vaše pohádky jsou dobré tak pro slabomyslné. Spoustu členu KSČ muselo být  po prověrkách v 69 r. vyhozeno ze strany už jen proto,ža vedení Brežněv-barbar chána prohlásilo,že v ČSSR je padesát tisíc kontrarevolucionářu a ti museli být nějací nalezeni.I z vysokých funkci bylo vyhoženo spousta velice dobrých a správných komunistu.Jejích místa zabrali jiní a bylo bezmeznou hlouposti očekávat,že se ti vyhožení soudruzi budou moci vrátit ke svým dřívějším korytum když budou hodní.Tak se mezi ními našlo spousta soudruhu,kteří s trucu podepsali tu Chartu.Nikoliv z ideovích důvodu,ale je s trucu.Truc není ovšem žádná bohulibá zásluha. I jejích snahý po 89 roce vyšly vniveč.Nepodařilo se jím namontovat pro ČSR obřezaný komunismus v lidské masce. I ti komunističtí obřezanci v lidské masce z r.68,by měli být tiše,jak myšky v trávě a nevylézat na veřejnost. A to platí i pro soudruha  Dienstbiera. I pro vás soudruhu Vízku! Vy ste nebourali stalinismus a dobrovolně ste ze strany nevystupovali.Kdyby vás nevyhodili,snažili by ste se stejně,jako Bilak,Husák a všichni ostatní.

Modrý pták 23.7.2007 12:12

Tohle je přesně ta zkratka,

která tuhle debatu (podle mého názoru) zcela deklasuje a ještě ke všemu zbytečně: "tihle čeští disidenti mají jednu nenahraditelnou vlastnost - byli jediní, kdo tvořili v druhém totalitním dvacetiletí domácí morální páteř národa". K motivace jednotlivců se zásadně nevyjadřuji - neznám je. Tudíž se nebudu vůbec (ani pochvalně/hanlivě) vyjadřovat o lidech, které označujete jako "bláto". Nebo jestli k tomu přispěl více A nebo B.

" V Česku nebyl komunismus poražen - v Česku nám spadl na hlavu." V tom jsem s Vámi naprosto zajedno. To bych řekl, že je obecná teze. Komunismus padnul, protože nemá žádný obsah. Protože to je jenom forma, tak je jenom otázkou času, kdy se "vyprázdní" také ta forma.

Lucifer 23.7.2007 12:08

Re: Re: Re: ...Pak by mohl být prezidentem koneckonců třeba i kůl v plotě Jakeš, jeho zásluhy na pádu tzv.socialismu jsou nezpochybnitelné.

A naopak: zbourat kocourkokracii by možná nebyl až tak zavrženíhodný čin a Kůl v plotě by si tak odpracoval aspoň něco z toho, co dříve zpackal.;-D

Klaudius 23.7.2007 12:07

Re: Re: Re: Položte si i jiné otázky:

Upozornění na některá fakta, která panu Vízkovi nějak unikla, nazýváte invektivami proti němu? Vždyť jde o diskusi o prezidentském kandidátoví p.Dinstbierovi.

Lucifer 23.7.2007 12:04

Re: Re: ...Pak by mohl být prezidentem koneckonců třeba i kůl v plotě Jakeš, jeho zásluhy na pádu tzv.socialismu jsou nezpochybnitelné.

kde nic není, ani Jakeš nezbourá;-P

Modrý pták 23.7.2007 12:02

No, tady jsme se posunuli

ještě o kousek dále. Tohle byl pokus zlegalizovat prostřednictvím bezcenných rezolucí a chart nejodpornější zločiny, které byly nelegální podle jejich vlastních zákonů. Ale na podstatě výše napsaného, to nic nemění.

Ladislav N. 23.7.2007 11:58

Re: ...Pak by mohl být prezidentem koneckonců třeba i kůl v plotě Jakeš, jeho zásluhy na pádu tzv.socialismu jsou nezpochybnitelné.

Aby k těm svým zásluhám na bourání sockomunismu ještě nepřidal zásluhy na bourání kocourkovské demokracie... ;-)

Psí vrah Čumil 23.7.2007 11:57

Re: Ale to jste to posunul jinam,

Jenže, velice Modrý ptáku, tihle čeští disidenti mají jednu nenahraditelnou vlastnost - byli jediní, kdo tvořili v druhém totalitním dvacetiletí domácí morální páteř národa. Ne to bláto, které se vyrojilo na ulicích až za minutu dvanáct, aby si taky rychle uškublo podíl na moci a slávě v naději, že se mu podaří říci: Taky já jsem padl na listopadových barikádách! Rozklad, který tomu blátu tuhle důležitou funkci umožnil realizovat, nebyl výsledkem odporu přizpůsobených. V Česku nebyl komunismus poražen - v Česku nám spadl na hlavu.

MK 23.7.2007 11:52

***

Výrok M.Macka, samozřejmě v poněkud kulantnější formě, je obsažen už v Mlynářově knize "Mráz přichází z Kremlu", kde tento rovněž bývalý komunistický funkcionář píše, že A.D. nebyl žádný politický naivka, kterého by po 15 letech ve vrcholné stranické politice zvolili v roce 1963 do předsednictva ÚV andělé nebeští. To jen na okraj. Moje otázka zní - to tu, proboha ani po 18 letech (tedy v době "plnoletosti" naší demokracie) nemáme jednoho vhodného zvolitelného kandidáta, který se nikdy ani v nejmenším nezapletl s KSČ, s touto rezidenturou Kominterny a Kremlu? Jestli ne, tak je to smutné. Pak by mohl být prezidentem koneckonců třeba i kůl v plotě Jakeš, jeho zásluhy na  pádu tzv.socialismu jsou nezpochybnitelné.

tehdy 23.7.2007 11:51

Re: Maďarsko 1956

Dienstbier je křivák rodem. Po únoru 48 byl jeho otec s podporou lidových milic hegemonem v kladenské nemocnici. Rodina primáře se vůbec nestyděla užívat pro své potěšení auto zabavené jednomu z místních cukrářů. A syn se dokonale potatil. Když se vyskytla první příležitost, opustil ženu a dítě a s požehnáním strany zmizel do USA. 

Modrý pták 23.7.2007 11:47

Ale to jste to posunul jinam,

tedy vlastně na začátek. Já se s Vámi shodnu/neshodnu, protože o tomhle se nikdy nepřu. To vůbec pro mě není předmětem debaty. Ani nevím, jak bych se do té diskuse kloudně dostal. Navíc, mně to přijde jako bojování minulé války a hodnota všeho je dána především budoucností. Mě to koukání a nimrání se v minulosti příliš nebere a obvykle se tomu vyhýbám.

Já se pouze ozývám, když plukovník Stauffenberg a další "Troufají si se záviděníhodným sebevědomím udělovat ostatním morální lekce, doporučovat vhodné chování, kibicovat." Protože tihle, v žádném případě žádnou morální převahu z definice mít nemohou. To je můj postoj. Je to srozumitelné?

vincenc 23.7.2007 11:47

Re: Re: Pane Vízku,

Taky jsem si jednou dovolil nevolit(někdy v pol.80.let.Za tu šikanu to nestálo.

janoryna 23.7.2007 11:42

Re: Re: Položte si i jiné otázky:

než budete pokračovat v invektivách proti vízkovi tak odpovězte: proč p. klaus se nestal (ne proč nevstoupil) členem ksč ?

Ras putin 23.7.2007 11:40

Z Vízkových nejveselejších pohádek: Člověk Paroubek

http://neviditelnypes.lidovky.cz/uvaha-clovek-paroubek-0u2-/p_politika.asp?c=A060626_205516_p_politika_wag

Kdy přijde nějaký pořádný paján typu Člověk Dienstbier -príběh opravdového člověka?

janoryna 23.7.2007 11:39

vážený autore, vy jste neselhal, protože jste

neměl v čem ! a to, že pan dienstbier byl v ksč až do roku 1969 a ne jen do roku 1989 svědčí spíš o tom, že se trošku z historie poučil zejména v tom, že není pravda, že kdo není s námi, jde proti nám. a asi taky těžko pochopíte, že to, když mu nenadávám neznamená, že ho chci jako prezidenta. ale to je pro vás asi příliš složitá úvaha....

Psí vrah Čumil 23.7.2007 11:37

Re: Pokud tomu dobře

Ne, protože stáli mimo, ale protože se ani nepokusili klást odpor, Modrý ptáku. Souhlasili například s rezolucemi proti Chartě, aniž měli jakékoli ponětí, o čem je řeč. Nebo si snad myslíte, že ty rezoluce, žádající smrt Horákové, Kalandry, Slánského a spol., atd., atd, podepisovali jen straníci?

BuBu 23.7.2007 11:36

Re: A kdo vstoupil v do KSČ . . .

. . . . na konci 50-tých let - to aby ukázal, že to předchozí vraždění bylo "na místě ?

Kdo přivedl OH k rozpadu, dluhy převedl do jiné strany . . . . a pak vzal kramle ?

Odpovím za Vás : Váš soukmenovec - soudruh Dienstbier !

Psí vrah Čumil 23.7.2007 11:32

Re: Hezký pokus.

Ano, v mechanismu se shodneme. V čem se neshodneme, je jiný problém: Zda ti, kdo totalitě pravidelně potvrzovali její legalitu, ať je to přesnější,  mají právo pohrdat těmi, kdo projevili vůli a sílu totalitě odporovat?  A když už jste vytáhl ten nacismus - byl dejme tomu Stauffenberg rovnocenný těm, kdo v masových shromážděních volali Wir wollen Krieg! ? V každém případě, velice Modrý ptáku, tu máte dvě skupiny: Jednu, která rezignovaně a bez odporu vykonává režimní posunčinu,  a maličkou druhou, která se snaží klást odpor. Nemyslím, že by ti, kdo se v režimu relativně pohodlně zařídili, měli jakoukoli morální převahu nad těmi, kdo aktivně odporovali.

jirka.s. 23.7.2007 11:30

Re: Re: Jenom by mne zajímalo, čumile....

...jaké že představy to tady vlastně chtěli propsazovat?