26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Demokracie nefunguje. Zrušme ji!

Je to neuvěřitelné. ODS má větší averzi ke Klausovi a hlavně k Zemanovi než k pražské kavárně a socialistům a „pragmatikům“ z ANO, větší averzi k demokracii než k neonacismu, a větší averzi ke zdravému rozumu než k politické korektnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 18.5.2017 13:48

Kapitalismus funguje

nefunguje demokracie. Ovšem co to znamená fungující demokracie za stavu, kdy na hranicích stojí miliony migrantů připravených vtrhnout do Evropy.

Pane autore, vraťte se do reality.

M. Prokop 18.5.2017 13:47

Re: Já si skutečně myslím, že dnešní demokracie nefunguje

Ještě něco horšího, než socialismus.

M. Prokop 18.5.2017 13:46

Re: Salónní kecy

"do role zástupců jsou programově delegováni ne ti nejlepší z nás, ale naopak ti nejhorší, bez skrupulí a bez morálky."

Bohužel ale je tam delegujeme MY. Tedy Vy a já asi ne, ale my, "všeholid".

M. Prokop 18.5.2017 13:45

:-P

"ODS má větší averzi ke Klausovi a hlavně k Zemanovi než k pražské kavárně a socialistům a „pragmatikům“ z ANO, větší averzi k demokracii než k neonacismu, a větší averzi ke zdravému rozumu než k politické korektnosti. Chce „reformovat Evropskou unii“, která se nezvratně pohybuje směrem k megalomanskému evropskému superstátu bez demokracie. Chce zvyšovat napětí v nové studené válce, nechce řešit problémy, ale vyhrocovat je."

"Demokracie ale není příčinou, je obětí naší ztráty rozumu."

Ten první úryvek o té ztrátě rozumu svědčí.

D. Polanský 18.5.2017 13:45

Jak se brání demokracie?

Chybí návod.

A. Alda 18.5.2017 13:24

Re: Bezplatné vysokoškolské vzdělání

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1993-2#cl33

I. Schlägel 18.5.2017 13:07

Re: Evropská unie

Evropská unie je slabá, neschopná a rozhádaná díky nerealistické snaze některých jejích členů vytvořit megalomanský evropský superstát, který lze fakticky vytvořit pouze násilnou cestou spojenou s potíráním demokracie, jejíž zbytky způsobují onu rozhádanost, snahu hájit zájmy svých (národních) voličů a ekonomické zájmy svých (národních) států. Protože i ten nejfanatičtější evropský politik ve finále skládá účty voličům ve své zemi a zodpovídá se jim z toho, co pro svou zemi z toho společného evropského stolu urval. Což také celé své volební období činí a téměř bez veřejné kontroly. Těží z toho silné a velké státy na úkor malých a slabých. Přírodě neporučíte.

H. Balzám 18.5.2017 12:56

Salónní kecy

Co by se asi tak mohlo skrývat pod větou "demokracie funguje / nefunguje?" Ano, demokracie se vyvíjí už přes tisíc let, ale v žádném případě není ten vývoj u konce. Není to tak, že si někde po padesáti letech totalit řeknou "dáme si demokracii" a do tří dnů mají všichni ráj na zemi. Přesto, že se dnes náš život nepodobá ani zdaleka komoušské éře, má dnešní demokracie mouchy a stále se vyvíjí, přetváří, někdy bohužel degeneruje, ale je to věc stále živá a proměnlivá. Směr k přímé demokracii s co nejmasivnější eliminací prostředníků je samozřejmě krok správný, protože jediný možný proti nástupu vlády nadnárodních ekonomických subjektů na úkor občanů. Proruský Haas bude samozřejmě mlátit dál prázdnou slámu o zastupitelské demokracii, ačkoliv vidíme všichni, že do role zástupců jsou programově delegováni ne ti nejlepší z nás, ale naopak ti nejhorší, bez skrupulí a bez morálky.

J. Vlček 18.5.2017 12:53

Re: Bolševikům se to samozřejmě líbí.

Promiňte mi moji chybu, že se mi tam přimotalo "Tě". Omlouvám se.

M. Marek 18.5.2017 12:51

Re: Ale ony prece nefunguji!

Máte to trochu popletené. Třetí cestu razil Václav Havel a jak se zdá, tak se mu to nasměrování do značné míry podařilo.

I. Schlägel 18.5.2017 12:49

Re: Nicméně demokracie

Doplnil bych k Vaší charakteristice občana - voliče jednu důležitou vlastnost, ZODPOVĚDNOST. K zodpovědnosti ovšem musíme být vedeni, a to nejen v dětství, ale po celý život. Problém je v tom, že zodpovědnost tíží. Jednodušší je žít bez zodpovědnosti, tudíž bez velké dávky starostí. A proto se značná část občanů té nepříjemně tížící zodpovědnosti za sebe sama vzdává a přenáší ji na stát, který je k tomu ústy většiny politiků sám nabádá. Spolu se zodpovědností se tak zároveň postupně vzdáváme své svobody. A kde není svoboda, není místo pro demokracii.

J. Vlček 18.5.2017 12:48

Re: Bolševikům se to samozřejmě líbí.

A jakou blbost máte na mysli, paní Tě Těhanová?

V. Vaclavik 18.5.2017 12:42

Re: Ale ony prece nefunguji!

Presneji receno, demokracie, kapitalismus, tak jak je chapeme, nefunguji.

A nefunguji protoze je chapeme spatne. Kapitalismus spravne pochopeny a tedy spravne zavedeny, funguje vzdy stoprocentne.

V. Vaclavik 18.5.2017 12:40

Ale ony prece nefunguji!

"A tak roste počet těch, kdo věří, že „demokracie nefunguje“, „kapitalismus nefunguje“"

Zjevne prece nefunguji, kdyz se deje to, co se deje.

A napravu nevidim v omezovani svobody. Ti kteri napravu v jejim omezovani vidi jsou ale ve vetsine a ta v demokracii - te nasi demokracii omezene leda libovuli, ale urcite nikoli pravy cloveka - ma navrch a klidne se na nejakou svrchovanost svobody cloveka muze vytentockovat. A mate to.

Dnesni smutny stav je vysledek 'treti cesty' (smes svobody a nesvobody), kterou jsme se v polistopadove ere vydali, coz mimochodem V. Klaus odmital videt. Me osobne ten dnesni smutny stavu vubec neprekvapuje, rikal jsem uz tenkrat, ze to takhle nejak dopadne. Tedy ze to povede ke zhorsovani stavu ve spolecnosti a k potlacovani svobody cloveka, protoze smes svobody a nesvobody vzdy nakonec nemuze nez vest k vyhre nesvobody.

Proste kdyz se koketuje se zlem, delaji se kompromisy, zlo ma vzdy navrch protoze z toho muze jen ziskat, zatimco dobro z toho muze vzdycky jen ztratit. Ze smesky svobody a nesvobody devadesatych let musela logicky vyjit navrch nesvoboda. Ale tomu technokrati, pragmatici, pravicaci Klausova razeni nikdy nemohou rozumet.

M. Těhanová 18.5.2017 12:20

Re: Bolševikům se to samozřejmě líbí.

A na tuhle blbost jste přišel kde?

J. Vlček 18.5.2017 11:39

Re: Bolševikům se to samozřejmě líbí.

To je právě ono, že ODS nevede Václav Klaus, ani zde nemá hlavní slovo, ale mají ho ti, od kterých by to chtělo ODS očistit, tedy staré struktury, které dokud budou stranu ovládat a řídit, těžko bude ODS získávat u voličů důvěryhodnost, kterou měla ve svých počátcích.

S. Ševeček 18.5.2017 11:18

Re: Bezplatné vysokoškolské vzdělání

Konkretně kde a jak, pane Aldo?

M. Valenta 18.5.2017 11:05

Re: Bolševikům se to samozřejmě líbí.

Zajímavé. Pád ODS do socializmu i z mladým Klausem.

A. Alda 18.5.2017 10:44

Bezplatné vysokoškolské vzdělání

máme v ústavě.

S. Ševeček 18.5.2017 10:38

Re: ODS se stala zcela nevolitelnou.

nechte na hlavě, pane Aldo - i ten mladej Klaus, expert ODSI na otázky školství, se v diskusi na fóru otázce, zda by nebylo rozumné financování vysokoškolských studentů omezit nebo zrušit, raději vyhne ... inu, dnes politik in spe, zítra bafuňář.

A. Alda 18.5.2017 10:35

Posledním místem odporu,

kde i méně intelektem nadaní lidé tříbí v diskusích své názory a jsou tak schopni vybudovat i názor vlastní, byť třeba logicky či věcně nepřesný, jsou hospody. Aby se tomu zabránilo, zavádí se EET a zákaz kouření a seznamy alergenů a dvouměsíčně měněný zákoník práce a tisíce všelikých dalších regulací a desítky kontrolních orgánů a kontrolních akcí.

Jeden můj známý zavřel svou vesnickou hospodu po té, co mu během jediného týdne přišlo na kontrolu devět státních kontrolních orgánů. To už nevydýchal a roztrhal živnostenský list, zamkl mříže na dvěřích a vypověděl obci nájemní smlouvu. A lidé v té vesničce už nemají kde diskutovat o tom, zda to ci ono v novinách nebo v televizi byla ptákovina, lež, demagogie... a tak se postupně stanou poslušnější a manipulovatelnější.

S. Ševeček 18.5.2017 10:32

Re: Klopotná Fialova snaha

"od praktik minulých" - k těm praktikám současným. Tak to jóo.

S. Ševeček 18.5.2017 10:31

Re: Národní fronta Váš cíl?

To přece dělají - ale v rámci "společenské elitní smlouvy" nad řácky zdaněným masem občanů "bez portefeuille".

S. Ševeček 18.5.2017 10:29

Ano, pane Haasi, ale

jak?

B. Rameš 18.5.2017 10:29

Nicméně demokracie

může fungovat jen tam, kde je občanem - voličem svobodný a nezávislý člověk. A jelikož každá moc, i ta původně demokratická, má samovolnou tendenci se upevňovat a rozšiřovat, čímž z původně svobodných a nezávislých činí nesvobodné a závislé, je i demokracie, pokud neprojde nějakou (a to notně bolestivou) katarzí, odsouzena k zániku. Čímž se tedy, k mému lehkému znechucení, řadím mezi katastrofozvěsty. Na omluvu říkám, že je mi to líto, a doufám, že se pletu...

A. Alda 18.5.2017 10:27

ODS se stala zcela nevolitelnou.

V ODS je pouze jediný politik, kterého lze volit, a to je Václav Klaus ml.

A. Alda 18.5.2017 10:26

Ano. Tak to je.

V příštích volbách pro mne bude jediné rozhodovací kriterium: vztah k EU. Těžká doba holt vyžaduje oběti i na straně voliče.

A. Alda 18.5.2017 10:22

Špatná demokracie

je samozřejmě horší než dobrá diktatura. Ale i špatná demokracie je tisíckrát lepší než špatná diktatura. A každá diktatura se časem stane špatnou. Proto také Římané omezovali možnost diktatury na pouhých 6 měsíců s tím, že poté byl diktátor předvolán ke skládání účtů.

A. Alda 18.5.2017 10:20

Bolševikům se to samozřejmě líbí.

A proto i Vy zpochybňujete názory pana Haase a chválíte pád ODS do socialismu. Inu bolševik.

A. Alda 18.5.2017 10:18

Národní fronta Váš cíl?

Já na rozdíl od Vás chci, aby se v parlamentu rvali jak psi.