23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Demokracie nefunguje. Zrušme ji!

Je to neuvěřitelné. ODS má větší averzi ke Klausovi a hlavně k Zemanovi než k pražské kavárně a socialistům a „pragmatikům“ z ANO, větší averzi k demokracii než k neonacismu, a větší averzi ke zdravému rozumu než k politické korektnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 18.5.2017 10:17

Ano, pane Haasi.

Souhlasím s Vámi zcela bez výhrad.

J. Hanzal 18.5.2017 9:58

Re: Já si skutečně myslím, že dnešní demokracie nefunguje

Ale paní Svobodová to co tu v závěru Vašeho příspěvku popisujete není demokracie, ale právě socialismus. Demokracie je právě o tom co popisuje pan Haas soupeření politických stran svým programem a ne kolektivním vládnutím všech ve prospěch všech. Jak to končí víme moc dobře. Ovšem máte pravdu v tom, že současní i bývalí "vládci" byli a jsou loktaři a prospěcháři.

Ś. Svobodová 18.5.2017 9:39

Já si skutečně myslím, že dnešní demokracie nefunguje

Protože jak se vyvíjí společnost, mění se i myšlení lidí. Nevěří se v nebe a peklo, žije se jen teď s heslem urvi co můžeš. Politiku ovládli loktaři, jdoucí většinou za vlastním prospěchem. Naivové a idealisté neuspějí. A loktaři mají podobné cíle, proto se strany podobají jedna druhé. Jak z toho ven nevím. Musel by se změnit mechanismus vládnutí a odstranit procentuální hranici pro vstup do parlamentu. Zrušit koalice a opozice a donutit ty, kteří byli zvoleni do parlamentu, aby SPOLUPRACOVALI jako jedno těleso, zvolili společnou vládu a předkládali společné zákony.

Z. Švrček 18.5.2017 9:08

Nefunguje?

Kapitalismus funguje a bude fungovat vždy. Odpopvídá totiž nejlépe přirozenému řádu lidské slpolečnosti. To, na co se nyní díváme tady a v EU (a mnohde i ve světě) nemá již s klasickým kapitalismem mnoho společného. Je to umělý konstrukt bláznivých mozků, které nám tvrdí, že dokáží lidi a ty myriády denních interakcí mezi nimi a jejich denních rozhodnutí spočítat a řídit. Prostě Utopie. Takže je odsouzena ke krachu. Otázkou není zda krachne, ale kdy krachne. Čím později, tím bolestivěji.

P. Švejnoch 18.5.2017 8:59

Re: Evropská unie

Ano, obě tvrzení (dokonce i přesto, že jste je záměrně formuloval tak, aby se zdála být v protikladu) mohou platit současně.

Na tom Váš názor nemůže změnit zhola nic.

I. Mertl 18.5.2017 8:51

Re: Ale demokracie normálně funguje.

Těm, co sní o vládě pevné ruky, která nikdy nechybuje, to vysvětlit nejde. Snad si to nebudou muset užít na vlastní kůži!

J. Vlček 18.5.2017 8:48

Re: Proč to děláš Tomáši,

Paní Téhanova, když už ODS nedbá rad Václava Klause staršího, měla by brát v úvahu alespoň názory Václava Klause mladšího. Jinak tomu, že je politika současné ODS nemastná neslaná, nasvědčují voličské preference jejich příznivců. Byl jsem také jedním z nich. Takže od pana Haase to nejsou žádné bláboly, jak uvádíte.

M. Valenta 18.5.2017 8:38

Klopotná Fialova snaha

očisti ODS od praktik minulých nese už trochu ovoce a Haas se diví, což na druhou stranu divné vůbec není.

D. Stirský 18.5.2017 8:24

Ale demokracie normálně funguje.

Je drahá, pomalá, neefektivní, není odolná vůči korupci, na důležité posty se občas dostávají neschopní či všehoschopní lidé, ale je to pořád ten nejméně špatný způsob, jak spravovat věci veřejné.

J. Vlček 18.5.2017 8:12

Re: Když jedna strana zklame...

Souhlasím s vámi, pane Hrbku.

J. Vlček 18.5.2017 8:07

Pane Haasi,...

...diky za váš článek, ve kterém nastavujete zrcadlo našim připos*aným stranám, které se nedokáží vymanit z neustálého opakování jejich mantry, že bez členství v EU nejsme nic.

A co jsme tedy, coby její člen? Jen jakýsi malý bráška, který musí občas dostat pár facek, aby si uvědomil, že od rozhodování jsou tady velcí sourozenci, a že má tudíž poslouchat a nevyskakovat si. Dokonce je nám sugerováno, že pokud se velký brácha rozhodne spáchat sebevraždu, že s ním musíme držet basu a spáchat ji také.

Strany jako by nevěděly, že jako v minulosti platilo heslo, byli jsme před Rakouskem, budeme i po něm, platí v současnosti obdobné, že byli jsme před EU, budeme i po ní.

J. Hrbek 18.5.2017 8:01

Re: Když jedna strana zklame...

Máte pravdu, také nechápu, proč se lidé obávají více propadnutí hlasu, než toho, že ho dají špatnému kandidátovi. Pokud zvolím dobrého kandidáta a můj hlas propadne, mohu se utěšovat alespoň tím, že jsem mu svým hlasem naznačil, že tu je někdo, kdo za ním stojí. Pokud zvolím „menší“ zlo a můj hlas nepropadne, tak jsem zvolil zlo. Nehledě na to, že průzkumy, podle kterých se voliči snaží rozhodovat, aby jejich hlas nepropadl se často mýlí...

O. Dvořák 18.5.2017 7:56

Evropská unie

Z jedné strany slyším, že Evropská unie je slabá, neschopná, rozhádaná atd. Z druhé, že je to "megalomanský evropský superstát bez demokracie". Obojí podle mě platit nemůže. Přesto to občas říkají stejní lidé...

M. Těhanová 18.5.2017 7:49

Re: Když jedna strana zklame...

A tak máme, díky tomu, Babiše se Zemanem.

M. Těhanová 18.5.2017 7:46

Re: Tahle věta mi přijde klíčová:

Jenže, bohužel, většině stačí místo odpovědi kobliha, nebo příslib nějakých výhod. nabídka práce a přemýšlení je nezajímá.

M. Těhanová 18.5.2017 7:40

Proč to děláš Tomáši,

proč píšeš bláboly a přes na útočíš na ODS dneška, která rozhodně nemá nic společného s tím, o čem píšeš. Nevím o tom, že by ODS propagovala přímou demokracii jako Okamura, Jde jí o zlepšení demokracie u nás, o odbourání spousty byrokratických nesmyslů, kteé demokracii ničí. Ano, uznávám, nedbá rad tvého guru Klause, a proto je , dle tebe hodna odsouzení. Jsou tam totiž lidé, kteří mají vlastní názor, tak se do nich přestaň trefovat. Už si na mě možná nepamatuješ z desítky, dost často jsem ti oponovala.

Z. Rychlý 18.5.2017 7:33

Re: Když jedna strana zklame...

Tady existuje pravidlo, kdy volič nechce, aby jeho hlas propadl, protože jeho kandidát nepostoupil. Tak se přikloní k druhému špatnému principu - volí menší zlo. To pak zákonitě vyroste ve zlo velké. Co s tím bohužel nevím.

Z. Rychlý 18.5.2017 7:26

Tahle věta mi přijde klíčová:

.. už jen mít vlastní názor je téměř disent. Trefné.

Ale přesnější by bylo - prezentovat svůj vlastní názor. A těch, co skutečně mají svůj vlastní názor vycizelovaný v debatě a souboji s názory jinými, je neskutečně málo.

Většina lidí je pohodlná a nechce se jim do tvorby vlastních názorů, do pátrání po příčinách problémů a hledání jejich řešení. Nech už té politiky, netahej sem politiku - to slýchávám dost často. A pak se nechají ovlivnit prvním dryáčníkem, nebo stranickým pábitelem a mozek si raději zaplní fotbalem, nebo nějakým seriálem.

Pomohli by popularizátoři typu F.Bastiata, kteří by uměli vyhmátnout jádro problému a uměli ho těm pohodlným, nepopsaným (téměř dětským) mozkům jasně a srozumitelně podat. NEmám na mysli propagandisty, kteří umně využívají vědeckých znalostí psychologie, aby lidi zmátli a vymyli jim mozky. Mám na mysli takové ty J.A.Komenské, s jeho principem Škola hrou, kteří lidi směřují k pochopení principů. Takoví nejsou.

Všichni potřebujeme odpovědi na otázky: Jak je možné, že lidé stále věří těm Marxovým pindům o nadhodnotě?? To se nenajde nikdo, kdo by tu rakovinu, požírající mraky mladých lidí vyvrátil a jasnými argumenty potřel!? Nebo, jak je možné, že někdo hlásá takovou rovnost mezi lidmi, až začne "gumovat" rozdíl mezi mužem a ženou? Nebo lenivým potížistou a přemýšlivým pracantem? Nebo vyhlásí cíl vyrovnat rozdíly vyhlášením třídního boje, při němž "ono" rozdílné vyhladí z povrchu zeměkoule? To se nenajde nikdo, kdo srozumitelně řekne, že rozdíly mezi lidmi lidstvo nutně potřebuje? Že bez pojmenování zla, nejsme schopni rozlišit dobro? Že bez tmy nemá světlo smysl? Že demokracie není nějaká mašinka někde v Praze-Košířích, ani vypínač, který bohužel naši zastupitelé jen neumějí zapnout, tak tam pošleme jiné? Že je to v reálu modus vivendi, který my všichni neumíme žít, protože je to chvílemi nepohodlné? Popularizátoři zmizeli s nálepkou na čele - xenofob.

J. Štrobl 18.5.2017 7:21

Všechno závisí na nás.

Jestli nedokážeme zvolit ty, kteří se nás snaží z tohoto marasmu vytáhnout, tak si svobodu ani nezasloužíme.

J. Hrbek 18.5.2017 7:04

Když jedna strana zklame...

Když zklame jedna strana, je třeba jí to dát na srozuměnou volbou jiné. Když se všechny změní ve více méně nepovedené klony toho samého, je třeba pustit k veslu někoho nového. Pro mě se ODS kdysi odepsala vztahem k lobbingu a nyní při tom, co předvedli při vytrhávání zdravých zubů zákonu o registru smluv jsem došel k názoru, že je to furt stejné. Jsou tu ale ještě ti, co příležitost potěšit či zklamat ještě nedostali - Realisté+Piráti+Svobodní