26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

POLITIKA: Demokracie a partajokracie

Podle ústavy stojí náš politický systém na svobodné soutěži politických stran. Hezky se to na papíře čte. Pro občany je ale důležitější, jakým obsahem vznešený princip naplní ti, jimž z jakýchkoli důvodů postoupili moc zastupovat je ve výkonu základních práv.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 25.1.2013 16:07

Nečasovy prokorupční vlády?

Dál než k tomuto nenávistnému plivnutí jsem se nedostal. Žádná naše vláda neudělala proti korupci tolik, jako tato vláda (brání se i korupci "bruselské"). Takže lituji ty čtenáře, kteří to hned nevzdali.

L. Šarina 24.1.2013 11:27

Neni krádež jako kádež,

krádež ve prospěch jedince je krádež ale krádež na politickou obědnávku je co? A lup z krádeže se nevrací? Nevrací, pokud krádež nazveme vyvlastňovacím dekretem a zabavíme ve prospěch lidových mas vše co nám padne do oka. a církve? Tak ty nepotřebují nic,ať jsou rádí že jsou čátečně rádi. ET NOS MUTAMUR IN ILLS

P. Čech 24.1.2013 7:48

Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Hlavním problémem našeho společenského systému (není to demokracie) a základním kamenem úrazu veškerého dění v České republice je právě a téměř jedině čl. 5 Ústavy České republiky. Od něj se odvíjí vše, co brzdí a zavádí na slepou kolej nejen politiku ale veškerou činnost moci zákonodárné, výkonné i soudní. Totiž výsledkem oné volné soutěže politických stran je jedině a pouze dosažení moci těchto stran nad vším, tedy i nad mocí zejména zákonodárnou a výkonnou. Moc soudní se s tím také veze, ikdyž nemusí. Aby tato volná soutěž politických stran měla v systému co nejméně překážek, je podporována poměrným volebním systémem, který předjímá a generuje kalné vody - nutnost tvorby zcela nefunkčních a impotentních jejich koalic.Politické strany se tak zakopávají ve svých ideologických pozicích, vycházejících z více než 200 let starého opět ideologického dělení občanského smýšlení na levici a pravici. Toto ideologické dělení však vytváří nejen levici a pravici, ale i extrémní směry (fašismus, komunismus a pod). Tyto extrémní směry by neměly naději na úspěch, pokud by nebyly podporovány právě politickými stranami (jedno jakými). Chceme-li to někam dotáhnout (rozuměj k lepšímu) je nutno politickým stranám odebrat jejich moc a dát ji do rukou přímo občanům. Jiné cesty není.

P. Čížek 24.1.2013 8:36

Re: Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Naprostý souhlas, pane Čechu. Ale předtím bychom museli všechny poslance a senátory od úplného leva až do úplného prava totálně zfetovat.

P. Čech 24.1.2013 9:09

Re: Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Nemuseli, pane Čížku, nemuseli. Příkladem a důkazem budiž dění na Islandu. I u nás se již konečně začíná něco dít. Velký sněm, říká Vám to něco? Poslechl jsem si záznam všech tamních vystoupení. Nemohu říci, že bych se vším souhlasil, ale hlavní věc je někde jinde. Snaha o spojení a nikoliv rozdělení mnoha různých společenských iniciativ. Spojení těchto iniciativ, z nichž žádná samostatně nemá naději na úspěch. Společně však mohou představovat velkou společenskou sílu, která ten český zahnívající rybník může parádně rozčeřit. O tom to je.

T. Pansky 24.1.2013 12:52

Re: Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Zajimave ... ale musite byt konkretni !!!  Mohl byste nastinit mozne cesty ke zmene?  Ja v Ceske republice vidim problem, ktery by bylo treba zmenit: tim je nevyvazene postaveni Poslanecke snemovny (stranicka sila) versus postaveni Senatu (primo voleni zastupci obcanu).  Senat muze byt kdykoliv prehlasovan PS (to znamena, ze zakony prosazovane stranickymi sekretariaty mohou byt protlaceny proti vuli obcanu).  To vychazi jeste z komunistickeho mysleni, kdy stana byla vudci silou.  ... Odpovedi na vasi otazku: souhlasim s vami, ale cestu vydim v posileni role Senatu, kdy zakon, aby vesel v platnost, musi byt schvalen obema komorami parlamentu.

P. Čech 24.1.2013 16:45

Re: Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Jedna z možných cest je následující : Je nutno, aby se veškeré občanské iniciativy a občanská hnutí spojily.Vytvořily program změn (Revize ústavy, většinový dvoukolový systé u veškerých voleb, referendum jako způsob řešení otázek, které se týkají všech občanů, občanský stát se vším všudy, odejmutí moci politickým stranám atd). S tímto programem musí jít do voleb. Tyto volby vyhrají, tomu věřím, protože se na jejich stranu přidají všichni Ti, kteří dnes nevolí.(70% voličů). Následně tento program realizují. To je jedna cesta. Jiná je podobná té, která proběhla na Islandu. Občané vyjdou do ulic, vynutí si demisi vlády a prosadí referendum. .Změní ústavu a dále jako v předešlém případě.

T. Pansky 24.1.2013 1:57

Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

... To bych od neho skutecne necekal.  Je treba pripomenout, dve nase nejvetsi strany (ODS a CSSD) se v dobach sveho vladnuti a velko-koalicniho objimani k navraceni ukradeneho majetku nikdy nemely.  Vyuzivaly nalad ve spolecnosti a ze situace profitovaly.  Kdyz se konecne naslo par odvazlivcu k prosazeni prava (navraceni ukradeneho majetku), budeme jim to vycitat, odhodime pravo a povolame davy naockovane padesati lety komunismu???  Ale, ale, ale ... top0625top@live.com

P. Sulc 24.1.2013 2:21

Re: Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

Nesvadejte vse na komunisty. Cirkve se prezivaji, tech vericich procentualne neni zdaleka tolik co jich bylo pred sedesati lety, ani v nekomunistickych statech. Katolicka cirkev se jen malo modernisuje, mentalne zustava zpozdena 200 let. A ta pitoma dogmata, ktera si vymyslela: buh je sam sobe otcem i synem, ba i duchem, kazdy vzlast a vsichni dohromady, panna porodila dite, ktere pozdeji dvema rybkami nasytilo davy a jeste pozdeji vztalo z mrtvych. A milujici, milosrdny otec poslal sveho syna, vlastne sam sebe, na hroznou smtr ukrizovanim, az mohl on vsemocny a vsevedouci , udelat stejne jako Klaus vseobecnou amnestii. Stale mene lidi veri temto pitomostem. Neni divu, ze islam vzdy mel vice stoupencu. Ale ono prodavat pambicka byl ten nejlepsi kseft, nemusel se davat do lednice aby nezasmradl, nosit jej do sklepa jako brambory, nebylo nutno jej objednavat kdyz dosel, proste to je idealni artikl a sel dobre na odbyt. Jenze ted uz moc nejde.

T. Pansky 24.1.2013 2:40

Re: Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

Zdravim vas pane Sulci.  V Texasu je ted prijemna doba ... Proc nechceme nechat veci, kterym patri?  Paklize je neco cirkvi, tak at si s tim delaji, co chteji.  Ja take nechci zabavit majetek golfovym hracum, protoze golfu nerozumim. 

P. Sulc 24.1.2013 3:20

Re: Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

V Texasu ano, v NY ne, mrzne, stare kosti to nemaji rady. Z tim vracenim: cirkvim se k tomu obrovskemu majetku dostala ne vzdy ferovym zpusobem . Presvedcit treba umirajici, ze pekny odkaz panu farari zarucuje par akru v nebi, slibovat odpusteni hrichu za pole, zfanatisovat proste lidi, vzdyt to byl kseft.Kdyz kral ''''zalozil'''' klaster ci jinou cirkevni prebendu, zpravidla daroval k tomu nekolik vesnic, ktere ty mnichy ci farare zivili. Rozhodne to nebylo nic, ze nekde fachcili prescasy a pak si to sli pres banku koupit. Ty stredoveke majetky jsou dosti diskutabilni. At jim vrati real estate co zbylo, ale at do nich nepumpuji miliardy, tim mene do sekt, ktere vznikly pred par desitkami let a ktere take natahuji ruce.

Kdybych nebyl starej dedek, hned bych se k vam odstehoval. Ten nas blbej guverner zase podepsal nejakej blbej zakon proti zbranim. Ti volove si mysli, ze zakazy pomohou. Mordovani lidi je zakazano od casu Zidu na pousti a jak to pomohlo?.Ale na krchov to mam ''''za par'''', takze to nestoji za to..

T. Pansky 24.1.2013 3:29

Re: Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

Ano, jsem rad v Texasu.  Je tu hodne Cechu ci ceske krve.  Po zalozeni Texasu v puli devatenacteho stoleti sem prislo hodne Moravanu.  Ceska rec byla druhym jazykem po anglictine.  ... Vase rozhorceni chapu, ale vidim radeji, kdyz regulaci zbrani provadi stat nez federace (O''Bama se na regulaci zbrani jen trese).  ...  Prestoze se ne vzdy shodneme, rad Vas tu vidim.  S pozdravem, Tomas (top0625top@live.com)

P. Čech 24.1.2013 8:08

Re: Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

Oba máte kousek pravdy, pane Panský i pane Šulci.Opomíjíte však jednu zásadní věc. Za 200 let bylo lidem (později občanům) naočkováno dogma, že pouze a jedině systém vůdčí úlohy politických stran a od toho se odvíjejícího veškerého společenského dění je nutný k cestě k demokracii. Je to zcela zásadní omyl, který m.j. vedl v Evropě k oběma světovým válkám a dosud rozděluje lidi a občany zemí podle jejich politického (rozuměj zde stranického) myšlení. Je to situace logická a známá již od dob Starého Říma, ikdyž v jiné podobě. Rozděl a panuj!  To je ono, co drží u moci politické strany. Rozdělením občanů na dvě či dokonce několik stád vede k snadnějšímu ovládání těchto stád či davů. A o tom to celé je. Skoro stejně a nebo velmi podobně se chovají již po tisíce let církve a docela se jim to daří a tyjí z toho. Ve své podstatě politika církví a politika politických stran jedno jest.

T. Pansky 24.1.2013 12:41

Re: Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

Ted patrne mluvite o Evrope.  V americkem mysleni je jasne dana pravice a levice: republikanska pravice dava duraz na zodpovednost sam za sebe a tudiz snizovani vlivu stau.  Demokrate rikaji presny opak.  Evropske mysleni (vseobecne receno) je vice socialisticke a to vede ke stalym nepokojum.  ...  Zatim nebylo vymysleno nic lepsiho, nez rizeni statu pomoci politickych stran.  Nicmene, system v Ceske republice stale vychazi z pozice vudci ulohy stran na rizeni statu.  Lidem je odpirana svoboda rozhodovani a lide to nepostradaji, protoze to nikdy nemeli.  Co tim myslim: prima volba prezidenta je pouze ukazkou svobody a volby.  Co se ukazuje spiny, ktera byla ukryta.  Ted si predstavme, ze by se volili soudci a policejni reditele.  To by bylo extra spiny, ktera by vyhrezla.  Ale vedlo by to k jedinemu - - - ozdraveni spolecnosti.  Proto se napriklad pan Klaus zlobi na prime volby: prestoze se zaklina demokracii, nema o ni potuchy nebo je mu neprijemna.  top0625top@live.com

P. Čech 24.1.2013 16:53

Re: Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

Že Václav Klaus neví co je to demokracie je mi známo už dávno.V jedné věci se však mýlíte., když tvrdíte, že zatím nebylo vymyšleno nic lepšího, než je řízení státu pomocí politických stran. Bylo to vymyšleno a je to s úspěchem realizováno. Ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku, nyní na Islandu a v menší míře i v několika dalších státech. I tam se sice politické strany účastní na řízení státu, ale nemají hlavní slovo. Hlavní slovo mají občané v referendu, jehož výsledky jsou obecně závazné.Tam občané denně dokazují, že k řízení státu politické strany nepotřebují. Dokonce i v USA již někteří lidé docházejí k závěru, že politické strany jsou zbytečným prostředníkem, že občané mohou řídit stát sami a přímo.

P. Sulc 25.1.2013 4:11

Re: Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

Letos tu budu 45 let. A davam prednost nasemu systemu: volbu presidenta s vykonnymi pravomocemi, primou volbu representantu, soudcu atd. A president si svoje lidi vybere sam, ne podle zastoupeni stran podle vysledku voleb, to silne pripomina deleni prasete po zabijacce. Je te president by se mel volit rovne, podle poctu hlasu celkove dohromady, nynejsi system je dost blby. Ve state XYZ ms ksndidst A 49%, kandidat B %, ale bere vsechno, to je dost krivarna. Proste: v cele zemi A dostal 30 milionu, B dostal 31 milionu, tim to hasne. Ovsem ten ceskej system volby stran a nikoliv poslancu, kteri jsou pak dosazeni jako pesaci na sachovnici, je otresny. Jinak p. Cech ma pravdu, ty strany jsou prezitek. Byly doby, kdy nebyl priliz velky rozdil mezi R a D, ted je markantni.Zajimava vec: vetsina immigrantu z komunistickych zemi jsou R. Pokud znam i immigranta D, ma inteligenci kohouta na dvore. Asi jako Amricani, co si zvolili O. ocekavaje nejake ekonomicke zazraky.

E. Došlík 24.1.2013 8:43

Re: Pan Jemelik nam rika, ze pravo je dano davem, ne zakonem. ...

Díky Pavle, moje řeč . . .