6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Demokracie a partajokracie

Podle ústavy stojí náš politický systém na svobodné soutěži politických stran. Hezky se to na papíře čte. Pro občany je ale důležitější, jakým obsahem vznešený princip naplní ti, jimž z jakýchkoli důvodů postoupili moc zastupovat je ve výkonu základních práv.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 24.1.2013 7:48

Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Hlavním problémem našeho společenského systému (není to demokracie) a základním kamenem úrazu veškerého dění v České republice je právě a téměř jedině čl. 5 Ústavy České republiky. Od něj se odvíjí vše, co brzdí a zavádí na slepou kolej nejen politiku ale veškerou činnost moci zákonodárné, výkonné i soudní. Totiž výsledkem oné volné soutěže politických stran je jedině a pouze dosažení moci těchto stran nad vším, tedy i nad mocí zejména zákonodárnou a výkonnou. Moc soudní se s tím také veze, ikdyž nemusí. Aby tato volná soutěž politických stran měla v systému co nejméně překážek, je podporována poměrným volebním systémem, který předjímá a generuje kalné vody - nutnost tvorby zcela nefunkčních a impotentních jejich koalic.Politické strany se tak zakopávají ve svých ideologických pozicích, vycházejících z více než 200 let starého opět ideologického dělení občanského smýšlení na levici a pravici. Toto ideologické dělení však vytváří nejen levici a pravici, ale i extrémní směry (fašismus, komunismus a pod). Tyto extrémní směry by neměly naději na úspěch, pokud by nebyly podporovány právě politickými stranami (jedno jakými). Chceme-li to někam dotáhnout (rozuměj k lepšímu) je nutno politickým stranám odebrat jejich moc a dát ji do rukou přímo občanům. Jiné cesty není.

P. Čížek 24.1.2013 8:36

Re: Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Naprostý souhlas, pane Čechu. Ale předtím bychom museli všechny poslance a senátory od úplného leva až do úplného prava totálně zfetovat.

P. Čech 24.1.2013 9:09

Re: Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Nemuseli, pane Čížku, nemuseli. Příkladem a důkazem budiž dění na Islandu. I u nás se již konečně začíná něco dít. Velký sněm, říká Vám to něco? Poslechl jsem si záznam všech tamních vystoupení. Nemohu říci, že bych se vším souhlasil, ale hlavní věc je někde jinde. Snaha o spojení a nikoliv rozdělení mnoha různých společenských iniciativ. Spojení těchto iniciativ, z nichž žádná samostatně nemá naději na úspěch. Společně však mohou představovat velkou společenskou sílu, která ten český zahnívající rybník může parádně rozčeřit. O tom to je.

T. Pansky 24.1.2013 12:52

Re: Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Zajimave ... ale musite byt konkretni !!!  Mohl byste nastinit mozne cesty ke zmene?  Ja v Ceske republice vidim problem, ktery by bylo treba zmenit: tim je nevyvazene postaveni Poslanecke snemovny (stranicka sila) versus postaveni Senatu (primo voleni zastupci obcanu).  Senat muze byt kdykoliv prehlasovan PS (to znamena, ze zakony prosazovane stranickymi sekretariaty mohou byt protlaceny proti vuli obcanu).  To vychazi jeste z komunistickeho mysleni, kdy stana byla vudci silou.  ... Odpovedi na vasi otazku: souhlasim s vami, ale cestu vydim v posileni role Senatu, kdy zakon, aby vesel v platnost, musi byt schvalen obema komorami parlamentu.

P. Čech 24.1.2013 16:45

Re: Jak to ve skutečnosti a podle pravdy opravdu je?

Jedna z možných cest je následující : Je nutno, aby se veškeré občanské iniciativy a občanská hnutí spojily.Vytvořily program změn (Revize ústavy, většinový dvoukolový systé u veškerých voleb, referendum jako způsob řešení otázek, které se týkají všech občanů, občanský stát se vším všudy, odejmutí moci politickým stranám atd). S tímto programem musí jít do voleb. Tyto volby vyhrají, tomu věřím, protože se na jejich stranu přidají všichni Ti, kteří dnes nevolí.(70% voličů). Následně tento program realizují. To je jedna cesta. Jiná je podobná té, která proběhla na Islandu. Občané vyjdou do ulic, vynutí si demisi vlády a prosadí referendum. .Změní ústavu a dále jako v předešlém případě.