3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dědek 28.11.2008 15:53

Dejme Lisabonu šanci

a už se z toho bruselského blázince nikdy nevyhrabeme.;-(

EM 28.11.2008 0:04

bez NATO je celá slavná EU bezbranná a bezradná

Zase to strašení Ruskem... Otázkou je mj., jak na tom Rusko bude za pár let, až se začnou tenčit jeho zásoby ropy a plynu. Ohledně evropské bezpečnosti, je opakovaně vyzkoušené, že bez NATO je celá slavná EU bezbranná a bezradná.

Fišta 27.11.2008 22:52

Evropa za pár let?

Evropa bude za pár let plná fousatých chlapů s ručníkem na hlavě a děvčat v pytlích, k čemuž nám rovněž dopomůže lisabonská euroústava. Excistuje ještě někde na světě místo, kam se dá utéct před všemi, kteří to s námi myslí dobře?

Pete Brich 27.11.2008 20:09

"Bylo by velmi významné, aby EU garantovala nedotknutelnost svých hranic a útok i na jediného svého člena považovala za útok na celou EU."

Sni sladce:-(PB

josef krouman 27.11.2008 16:31

další

kličkující blůb bez vlastního názoru. A proč nedat šanci zrovna komunismu?

janoryna 27.11.2008 14:23

žádnou šanci

vyhovuje jen velmocem jako Slovensko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Finsko, Lucembursko, Švédsko. my se oklamat nedáme. pan prezident s komunisty nám pomohou eurohujery převálcovat. 

Dušan Streit 27.11.2008 13:28

Blábol

Co to melete za nesmysly. Mám strejný názor jako Vaněk i Klaus:

http://streit.blog.idnes.cz/c/59526/Syndrom-Wagnerove-deka-nad-Ustavnim-soudem-temno-nad-CR.html

>-

Jaromír Vacek 27.11.2008 13:25

Bartoni, Bartoni

Za bolševiků bylo prosazováno "věčné a nehynoucí" přátelství k SSSR . Dále pak že jen a jen cesta socialismu je ta jediná správná. Kdo to prosazoval? Několik desítek papalášů a tisíce "deb ilů", kterým jsme se v listopadu 89 vysmáli.

Dnes se historie opakuje, našli se noví papaláši a tisíce užitečných debilů, jako jsi i ty.  Máme tu socialismus, o jakém se Leninovi ani nesnilo - EU-byrokrati si hrají na demokracii, podvádí občany tím, že za ně "řeší" kdejakou "píč ovinu" (levné roamingové volání, křivost okurek, zapalovače s pojistkou, místní názvy potravin........). Těmito akcemi odvádí pozornost od podstatných věcí, které neřeší a ani nikdy nevyřeší. Díky LS se staneme "dobrovolnými" satelity Německa, rudé Francie a ostatních velkých států, které se VŽDYCKY dohodnou - aby byl udajně zachován tu sociální smír, tu zdraví obyvatel, tu životní prostředí.... Opět budou rozhodovat o nás bez toho, aby se alespoň zeptali, co si o tom myslíme...

Předposlední: existují mraky průzkumů veřejného mínění o čemkoli, ale o LS jaksi nejsou. Nebo nejsou publikovány a pravidelně obnovovány - jako v otázce radaru (tam se dozvídáme stav téměř on-line). Je to někým řízeno, nebo už jen stačí magoři typu Bartoně  v médiích... I to stojí za zamyšlení.

Poslední: Klaus se také může mýlit, ale nikdo zatím nedokázal spolehlivě argumentovat proti jeho výhradám - omezilo se to pouze na osočování - viz Bartoň.  Osobně se domnívám, že je to ale tak, že tito Bartoňové tuší průserový stav věcí, ale ješitnost a strach z mínění jejich okolí jim nedovolí měnit názor.  Co jediné mne uklidňuje, že žádná velká říše nevydržela dlouho - přeji to alespoň našim dětem, když naše generace bude opět zažívat socialismus se vším všudy. Jen se obávám, aby se to neposralo tak, že se u toho ti všichni skvělí Evropani nepoprali.....

šakal 27.11.2008 13:44

...Smutný souhlas...

...:-/  >-

Fišta 27.11.2008 22:53

Re: ...Smutný souhlas...

;-(R^

Haui1 27.11.2008 13:21

Nechápu, o co tady běží.

Irové řekli jednou NE a tím by měly veškeré diskuse skončit a EU by mohla začít pracovat na smysluplném a spravedlivém projektu. Tak proč další referendum. Abyste za dva, tři roky nepsal: "Pokud však ani případné páté irské referendum nepřinese kladný výsledek, je Lisabonská smlouva tak jako tak neplatná." Navíc EU funguje u bez LS, takže nevidím důvod, proč ji realizovat.

www.jiri 27.11.2008 16:09

Re: Nechápu, o co tady běží.

Já zase nechápu, když Irové řekli jasné ne a dnes když zjistli, že jsou jediní s tímto názorem a chtěli by změnit stanovisko, třeba i z toho důvodu, aby to nekazili celé Evrpě, tak proč bychom jim to nemohli umožnit, to přece není nic proti demokracii. A také si myslím, když se ze 27členů vysloví pro 26, tak to také o něčem svědčí.  Navíc EU bez LS nefunguje jak by bylo potřeba v dnešním globálním světě, proto se musí reformovat..

Pete Brich 27.11.2008 20:14

Irská whisky je ale dobré pití. Mozek poškozený máte po něčem jiném.

PB

m.l. 27.11.2008 13:19

Proč dávat šanci?

To je jako kdyby se nějaký zjevně nespolehlivý člověk bez základních znalostí a zkušeností hlásil o místo ředitele Vaší firmy. Dáte mu snad šanci nebo vyberete někoho s referencemi a kusem odvedené práce za sebou? Necháte si zlikvidovat podnik, jen abyste tomu blbovi dokázal, že je opravdu neschopný? A zrovna tak je to s tou váší šancí Lisabonské smlouvě. Než většina na vlastní oči uvidí jaká jsou to zadní vrátka pro byrokraty a parazity tak bude pozdě, už budou zahnízdění a nezbavíme se jich. Kecy o suverenitě jsou jen zástěrka z obou stran, co je reálné je nárust byrokracie a nablblých předpisů.

Jirka Stejskal 27.11.2008 13:11

Vcelku souhlasim, s vyhradami

Rad bych, aby se krome obrany zlepsila i ve veci demokratickeho deficitu. Aby nedoslo k mylce - jednotlie satty Evropy jsou demokraticke dost - pouze se tento prvek jaksi neprenesl na EU jako takovou. Napr. nejsem odvazany z toho, ze poslanci EU nemaji zakonnou iniciativu, ze rozhodovani - prijimani zakonu se deje zasadne v Komisi - ve ktere zasedaji lide podle zasluh, nikym nevoleni, atd.

Nicmene - stejne tak si nedovedu predstavit, ze bychom neschvalili radar. Jestli vlada schvali LS a nikoli radar, bude to fatalni jak pro ni, tak pro ODS - a  vdusledku i pro nas.

Fišta 27.11.2008 22:55

Re: Vcelku souhlasim, s vyhradami

LS vylučuje schválení radaru. Radar bude patřiti do oblasti, o které nám nepřísluší rozhodovat.Rv

Jirka 27.11.2008 12:29

suveréní rozhodnutí

To je pořád starosti o naši suverenitu, a nakonec se dozvíme, že pan profesor smlouvu podepíše, když ji podepíše nejdříve Irsko. To je tedy suveréní, ale opravdu suveréní rozhodnutí.

Martin 27.11.2008 12:26

Pokud se.....

ČR,jako předsedající stát (tedy jeho hlavní politici)se nebudou ze všech sil snažit ovlivňovat Iri.

Pavel Urban 27.11.2008 11:43

Byl bych pro další integraci Evropy

pokud by byla podepřena společnou evropskou identitou. Ale ta je velmi slabá.

Nepochybuji o tom, že útok na kteréhokoli člena EU by už dnes byl považován za útok na EU. Jde ale o to, zda například průměrný obyvatel Paříže bude považovat útok na Tallin za totéž, jako útok na Savojsko či Normandii.

Zásadní chybou stoupenců integrace je předpoklad, že když se to dohodne, tak to taky bude fungovat. Vzpomeňme na poslední měsíce existence Československa. Evropský soud (tuším) nařídil federální vládě, aby zastavila stavbu přehrady v Gabčíkově, ale ta musela odpovědět, že není schopna prosadit toto rozhodnutí v praxi. To mohla vláda Slovenské republiky, která ovšem tehdy ještě nebyla subjektem mezinárodního práva a tudíž ani adresátem podobných rozhodnutí.

Příliš rychlé prohloubení integrace nakonec může vést k něčemu podobnému. Na jedné straně budeme mít evropskou vládu, která sice bude mít oficiální moc, ale nebude ji uplatňovat, protože by ji v praxi neprosadila. Ti, kteří ji budou blokovat, přitom neponesou žádnou oficiální zodpovědnost.

Pokud dnes některý člen EU dělá problémy, které ostatním členům vadí, mohou mu to "osladit" i bez Bruselu. Takže pokud vládnete, je nutné s protievropským populismem či nacionalismem šetřit. Bez práva veta budou mít vlády možnost "zaujmout stanovisko", aniž by si za ním skutečně musely stát. Budou-li občané podporovat více takovou vládu, než Unii (třeba tak, že vláda bude mít podporu 10%, EU 1 %), může se z toho vyvinout pěkný průšvih. Pak by se například "integrovaná" ale nesdílená obrana stala věcí čistě akademickou. "Národní" ovšem také. Nakonec bude moci Rusko či kdokoli jiný do Evropy expandovat bez problémů, pokud mu to bude stát za to, protože síly, které by mu v tom měly zabránit, se budou navzájem neutralizovat.

Emi - grant 27.11.2008 10:56

chytrá horákyně.

Chceme-li v EU zůstat, budeme muset Lisabonskou smlouvu podepsat. Pokud ji nepodepíšeme, pak musíme ve vlastním zájmu z tohoto společenství vystoupit. Následky by se dostavily v mnoha podobách. TO JE REALITA.

Jak už tady bylo v některých příspěvcích poznamenáno, už dnes máme stav, kdy nové zákony, a prakticky, veškeré dění je orientováno na pravidla a nařízení EU. V čem jsme tedy suverení?  Že máme vlastní parlament? A na co? To divadlo s přeběhlíky, urážkami, vyslovováním nedůvěry, všechny ty mocenské boje. Dva roky skupina expertů pracuje na reformě zdravotnictví a když ne Zubová s Hovorkou, pak Čunek s Šojdrovou to položí. Stejně tak radar. Jak je to všechno trapné a kontraproduktivní. Já jsem mezi němci žil. Já jim vidím až do tlustého střeva. Ale to, jaký mají státní systém, zákony a pořádek, to jim můžeme závidět. Přiznejme si, že si skutečně neumíme vládnout. To je největší moje životní zklamání. Po 19 letech stojí proti sobě dva nesmiřitelné tábory občanů. Komunisté se vracejí. Populisti a šéfové galerky bez charakteru mají být naši nejvyšší zástupci. 20 úředníků ať spravuje chod země, dejme vládu Bruselu, ať máme všichni pěkně společně na koho nadávat. Já vím, že to vypadá jako blbost. Ona je to blbost, ale řekněte, není to k zamyšlení?

šakal 27.11.2008 11:00

...Hele, emi - grant, dej mi - grant!...

...;-P  ;-D

sociolog 27.11.2008 11:03

Re: ...Hele, emi - grant, dej mi - grant!...

Tim jste v nejkratsi mozne forme vyjadril realny cesky vztah k Evrope. Brat, rozbijet a posmivat se nakonec. Jsme opravdu zemi, kterou bychom meli prejmenovat, dle nejstarsiho panovnickeho sidla, na "Zavist".

sociolog 27.11.2008 11:01

Re: chytrá horákyně.

To vubec zadna blbost neni. Vsichni ti klausovci, kteri se tvari tak vlastenecky, jaksi zapominaji na to, jake je u nas realita a jak malo mame duvodu k one krecovite prohlasovane narodni hrdosti.

JJ 27.11.2008 11:29

Re: chytrá horákyně.

Slovaci na to maji jednoduche receni - "je lepsi byt prvnim v posledni vesnici, nez druhym ve state". No a Klause nikdo za prezu EU jakci nechce.

Cesar 27.11.2008 12:31

Re: chytrá horákyně.

Myslím, že Slováci nejsou autory uvedeného rčení. 

Cricket 27.11.2008 10:47

kdo není slepý...

...vidí, jakou cestu EU nastoupila. Je to třetí cesta, cesta regulovaného a plánovitého hospodářství, cesta byrokratizace, cesta vlády elity, které nikdo nedal ve volbách mandát vládnout (a to že se s tímto stavem volení europoslanci spokojují pro mne je jen argument mé vědomí posilující). Je to cesta potlačení základní vyváženosti demokratických procesů ve prospěch procesů méně demokratických. Pokud se dnes argumentuje, že nejde o socialismus, ano, ale jak dlouho bude trvat, než se k něčemu hodně podobnému po této cestě dostaneme? Tvrdím, že EU, do které jsme vstupovali, není Evropou, do které jsme se kdysi přihlašovali a dnes tato EU již neí tou EU, do které jsme vstoupili. Proces, vedoucí od skvělé zásadní myšlenky volného hospodářského prostoru bez cel, kde lidé, myšlenky, zboží i kapitál mohou volně manévrovat, je již jinde. Má již nástavbu v tvrdší regulaci, ve větší byrokracii, v potlačení slabších ve prospěch silnějších, v nařízeních utužujících sociální stát a potlačujících volný trh. To je nebezpečí, které Klaus vidí, i když to, co v poslední době předvádí, je šílené. Ale ani se mu nedivím - vždyť jeho situace je zoufalá, jako u člověka, který vidí zdáli přícházet tsunami, křičí na lidi : "jděte se schovat, stavějte hráze, připravte si čluny" a oni běží na břeh s mávátky tu věc vítat.  

sociolog 27.11.2008 10:58

Re: kdo není slepý...

Nevsiml jste si nahodou, ze americky Bailout se napadne podoba tomu, cemu Vy rikate socialismus. KLde chcete najit spojence v dobe krize, ktera resi stagnaci hospodarstvi "neprimerenym" zadluzenim...

Pavel Urban 27.11.2008 11:45

Je-li tomu tak

pak se budeme v "Lisabonské" Evropě cítit jako doma.

Lišák FOX 27.11.2008 12:01

Re: Je-li tomu tak

Já jsem v 89. zvonil na Václaváku naivně klíčema právě proto abych se takto necítil (Y)

Václav 27.11.2008 10:36

K poslednimu odstavci

No ja budu radsi, kdyz bude obrana CR zarucena v ramci NATO, ktere je hlavne podporeno americkym vojenskym potencialem. Vyhradne Evropska obrana je, zejmena proti Rusku, opravdu desiva vize. Na papire si muzeme garantovat cokoliv, ale kdyby prislo na lamani chleba tak nevim... :-(