6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Daňové matení

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 27.3.2008 18:29

No,

jsem přes daně a daňové zatížení a finance a tak dál laik, takže vyslovuji názor laika. Jistě mi bude po právu (i neprávu) vynadáno. :-D

Nuže, daňový systém by měl být opravdu jednoduchý - třeba 10% všem (ze superhrubé nebo víc z hrubé, ono je to akorát hra s čísly, že ano) a bez jakýchkoliv odpočitatelných položek a přídavků - nebo i míň a daňovou zátěž přesunout do zdanění spotřeby - tedy jedna sazba DPH a ne přemrštěně nízká, on stát přece jen nějaké berně potřebuje. A bylo by to spravedlivé a ušetřilo by se ouředníků a politikové by byli ušetřeni pokušení si za státní peníze kupovat voliče návrhy všelikých úlev a příplatků ... a taky by ubylo všelijakých šolichů a odpočtů a snižování základů - u zaměstnanců samozřejmě ne, ti to táhnou, protože ty prachy pro sichr ani nedostanou do ruky, ale jinak ...

Když se lidem jejich prachy nechají, budou schopni ušetřit a nebudou potřebovat úlevy, příplatky, dávky etc.; vyloženě sociální případy nechť pak řeší sociální systém - to není věc daní. Dnes z každé koruny vydělané zaměstnancem sežere stát cca 60 haléřů (daně, "pojistné" a DPH).

zm 27.3.2008 17:40

jak znám giganty z ODS

tak ta nižší daňová sazba se bude  počítat se superhrubýho základu umocněného počtem dětí v rodině. Akorát nechápu ,proč si strana vytvářející daňový systém podle hesla ani jedno dítě do pracující rodiny ,říká pravicová a lidi jí to baští.

Glock 27.3.2008 17:49

Re: jak znám giganty z ODS

Vás ten text prostě minul a v hlavě Vám nic neutkvělo. Ona je to ryze odborná otázka a já Vám závidím Vaši jistotu v úsudku. "Experti" z ODS jsou nedůležití, návrhy zpracovává MF ČR a ne pánové Doktor a spol., ti mohou dát leda zadání. Důležité je, co vyleze z MF po příslušných propočtech.

zm 27.3.2008 19:11

Re: Re: jak znám giganty z ODS

to bude tím, že jsem ještě mimo z toho ekonomickýho zázraku, že při 15% procentní dani platim +- stejně jako při dani 32% ,ačkoliv dle ODS plus jsem měl mít  + 64 000. Jen jsem dopředu nevěděl , že + 64 000 znamená nejspíš o kolik se rodině měsíčně zvedne daňový základ.

Pavla B. 27.3.2008 17:55

Re: jak znám giganty z ODS

Njespíš toho nechápete víc.

Kalousek (není člen ODS) mnoha rodinám zrušil přídavky na děti, ale zvýšil daňové odpisy na děti, takže podpořil pracující rodiny s dětmi, nikoliv nepracující příjemce sociálních dávek na děti.

zm 27.3.2008 18:56

Re: Re: jak znám giganty z ODS

55 000 který jsem dostal zpět na společným zdanění a dalších odpočtech jsou v (Y). Zato mám na dítě o pár  kč   vyšší odpočet. Ten zbytek mi nejspíš dorovná vyšší DPH , které jaksi nejvíc také postihuje rodiny s dětmi. O nějakých přídavkách jsem nikdy ani nesnil. Ale oni halt kupecký počty dělaj potíže zjevně nejen zelenejm.  ještě skromný dotaz, jakže se reforma dotkla notoricky nepracujících pobíračů dávek? Poradce jim musí vyplnit o lejstro navíc?

bukowsky 27.3.2008 16:53

Mimochodem, výzkum, který prokázal že 95 % manažérů nevládne základními znalostmi

o ekonomických termínech se ukazuje čím dál v praxi i v teoriich mj. i zde hlásaných.

Glock 27.3.2008 17:50

Re: Mimochodem, výzkum, který prokázal že 95 % manažérů nevládne základními znalostmi

Jaká je Vaše kvalifikace v oblasti státního rozpočtu a daňové soustavy? "Kvalifikovaný kecal"? "Nekvalifikovaný všeználek"? ....

sumo 27.3.2008 14:36

Pracuj každý...

Je to na mě moc složité. Pořád mně zní v levém uchu : "Pracuj každý s chutí usilovnou na národa roli dědičné, cesty  mohou býti rozličné, jenom vůli mějme všichni rovnou.

Pane Bárto, nevíte, který šmoula to napsal ?

Jura Jurax 27.3.2008 17:54

Re: Pracuj každý...

Jan Kollár - Slávy dcera ... tohle si pamatuju 40 let po matuře a teď poprvé mi to k něčemu bylo :-D;-)

Jarda J. 27.3.2008 19:11

Re: Re: Pracuj každý...

Tak ten to byl! Díky Juro. Dlouho mátl národ.  Škoda, že už ho nemůžeme zavřít.  Ale jeho knihy je třeba vyházet z knihoven a zkartovat. Libry prohibity. Správně je přece  tuneluj, rozkrádej, lži, chlastej, střídej ženské, ber drogy a fandi Spartě.Kdo neskáče není Čech.8-o

Jarda J. 27.3.2008 14:30

Pracuj každý...

stará sova 27.3.2008 12:20

Když čtu některé příspěvky nestačím žasnuot,

kolik lidí nemá základní představu o daních a asi v životě nebyli nuceni vyplnit daňové přiznání (původně typ B) a udělat odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Demokracie je špatný systém, protože vládne většina - ta většina která je hloupější a z velké části nevidí dál než k nejbližší výplatě.

Kefalín 27.3.2008 12:45

Re: Když čtu některé příspěvky nestačím žasnuot,

R^

Jura Jurax 27.3.2008 13:14

Re: Když čtu některé příspěvky nestačím žasnuot,

R^R^R^ 

 ... Demokracie je špatný systém, protože vládne většina - ta většina která je hloupější a z velké části nevidí dál než k nejbližší výplatě - případně výplatě sociálních dávek.

bukowsky 27.3.2008 16:41

Re: Když čtu některé příspěvky nestačím žasnuot,

no a ty jseš z marsu: "vládne většina, která je hloupější" - tedy tá co zvolila dnešní vládnoucí garnitúru? A vládne? A jak? Jaké jsou projevy její vlády?

Mimochodem, projev autora, že snížením odvodů na důchodové pojištění je jenom technický problém jak to zalátat z jiných daní taky svědčí o jeho představě zprůhlednění a zjednodušení daní. Tak snížíme odvody na důchody, aby jsme museli dorovnávat nedostatek peněz z jiných daní. To je co?

Glock 27.3.2008 17:43

Re: Re: Když čtu některé příspěvky nestačím žasnuot,

Vzhledem k tomu, že posledních voleb se zúčastnilo cca 60 % oprávněných voličů a příznivci ODS jsou "volebně ukázněnější", tak se opovažuji tvrdit, že většina lidí je opravdu "jednodušší" a za svoje "přehlasování" těmi "chytřejšími" si mohou sami - svojí leností a ignorantstvím.

Kefalín 27.3.2008 11:31

Souhlas s posledním odstavcem,

už léta si myslím, že by stačilo všechna ta "pojištění", různé poplatky a na druhé straně přídavky, příplatky, úlevy a jiné výjimky prostě zahrnout do daňového přiznání. Sice by nám vyskočila nezaměstnanost, ale v ušetřených miliard na platy armády úředníků by po vyplacení podpor ještě hodně zbylo a navíc poplatníci by se mohli věnovat vlastní práci místo nekonečného vyplňování tiskopisů a běhání po ouřadech.

bukowsky 27.3.2008 16:45

Re: Souhlas s posledním odstavcem,

ano, přesně to tak vypadalo z Endevouru, když byl přisátý na ISS. Když pak přistál, tak se skutečnost jevila "mírně" odlišně. Pravda, máme dost lidí a zatím drží hubu, takže sociální inženýři můžou pokračovat. Vedlejší efekty na jejich účtech za to stojí.

Ivan 27.3.2008 11:26

Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

Minimální mzda má být taková, aby za ni mohla žít v nájemním bytě ve středně velkém městě čtyřčlenná rodina.  Pokud někdo za nějakou práci chce vyplácet méně, než stačí k reprodukci pracovní síly, ať si tedy tu práci udělá sám. Nabízení menší než minimální mzdy by mělo být trestným činem s vysokým trestem.

Daně by měly být vymezeny tak, aby odrážely i to, ve prospěchkoho jsou vlastně vybírány. Většina daní vybraných přitom hlavně od nízkopříjmových skupin jde na činnosti, které jsou ve prospěch vysokopříjmových skupin. Proto je nutno mít daň progresivní v té míře, v jaké je nespravedlivě její výtěžek rozdělován. Např. policie chrání především majetek bohatých a je přitom placena z daní chudých.  Na důchodech se státu dostává ohromných příjmů na dlouhou dobu vinkulovaných a zisky z těchto příjmů tečou hlavně bankám a stát z nich finacuje aktivity, které jsou ve prospěch soukromých subjektů a ne důchodců. (V případě soukromých důchodových fondů by to bylo ještě horší, s 95% pravděpodobností by fondy byly přímo vykradeny.)

Atd., ale to propagandistu Bártu, hledajícího si přisluhováním svoje teplé místečko v aparátu ODS nezajímá.

Pavla B. 27.3.2008 11:31

Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

Božíčku, to je žvást....8-o

jirka.s. 27.3.2008 11:46

Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

Ivánku, neber už si ty brožurky z VUMLu na hajzlík! Při tvých potížích s vyměšováním tam pak sedíš moc dlouho, tudíž toho z nich moc přečteš! Když se pak vrátíš do reality, jsi úplně mimo!

1.Většina daní vybraných přitom hlavně od nízkopříjmových skupin jde na činnosti, které jsou ve prospěch vysokopříjmových skupin. - kteréže, prosím, činnosti to jsou ? Máš snad na mysli, že si kupují za tvoje daně rols-royce?

2.Na důchodech se státu dostává ohromných příjmů na dlouhou dobu vinkulovaných ...Obzvláště hezké. Tyto ohromné příjmy jsou vinkulované  na tak dlouhou dobu, že si pak soudruh Škromach musí na důchody půjčovat od pošty!;-D

3....s 95% pravděpodobností by fondy byly přímo vykradeny. Evidentně tedy máš povědomost o chystaném trestném činu, tož konej svou zákonnou občanskou povinnost a učiň oznámení na policii.

A chuťovka nakonec!!! Např. policie chrání především majetek bohatých a je přitom placena z daní chudých.  No, to už sis musel na ten hajzlík vzít určitě knížku od soudruha Jurije Oleši: Tři tlouštíci. http://www.antikvariat-benes.cz/index.php?kat=19&dir=1&str=8&st=&pg=detail&idb=2532&ord=1

vont 29.3.2008 22:43

Re: Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

Zase jeden, který tahal kačera, když Klaus měl vyrovnané rozpočty díky příjmům ze sociálního pojištění a z privatizace. A teď dělá chytrého.

stará sova 27.3.2008 11:54

Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

Tyto tvé představy takto fungovaly naposled za Karla IV. když stavěl Hladovou zeď.

Lidská práce je zatížená neuměrnými daněmi na věci, které ty ani nevnímáš že něco stojí.

Proto si obyčejná rodina nemůže dovolit  nájemní byt střední velikosti za 8 hodin práce.

Za 8 hodnin práce si nepostavili dům lidé ani za komušů.a to něm dřeli jak koně! A to že lidi bydleli ve středně velkém "dotovaném" bytě bylo zase ne úkor někoho !

rafp 27.3.2008 20:27

Re: Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

to co říkáš není pravda.

R 27.3.2008 11:56

Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

Minimální mzda je obrovský nesmysl, který vedle takzvané ochrany pracovních míst zákoníkem práce v konečném důsledku jen znesnadňuje nějakým způsobem handikepovaným lidem přístup k práci. Co se týká chudé čtyřčlenné rodiny, holt si musí dospělí členové rodiny najít takovou práci, aby na jakýsi rozumný nájemní byt měli. To, co u nás nyní je problém, je sociální "záchyt" té rodiny, když přece jen z nějakého důvodu nemohou ti dospělí členové rodiny najít  práci. To znamená, aby rodina neskončila na ulici a děti v děcáku.  Zatím to je řešeno sociálními dávkami a  dávkami na děti, se kterými by ta rodina měla mít dost na tržní bydlení, ale spíše se mně zdá vhodnější podstatně tyto dávky snížit a místo toho takové rodiny ubytovat v sociálních bytech stylu jedna místnost pro rodinu provozovaných městem nebo státem.

MF 27.3.2008 12:43

Re: Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

Souhlasím. Problém ale je, že takové sociální byty budou do týdne obsazeny jednou skupinou obyvatelstva a na ty, kteří by si to zasloužili se nedostane. V praxi vyzkoušeno.

vládík 27.3.2008 13:14

Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

Prostě jsi Ivan. Nechceš jít za Natašou?

Jerry 27.3.2008 16:38

Re: Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

A nejraději rovnou do pudele.

Jura Jurax 27.3.2008 13:21

Re: Není to jeden z těch, co chtějí maturitu bez matematiky?

Bože můj, to je vůl ... to snad ani není pravda, že tomuhle je ponechána občanka jako individuu formálně svéprávnému ... na těch pár větách na sebe prozradil, že sice kulové ví, o čem vůbec mluví, ale že je ideově je patřičně pevný - socan nebo spíš bolševik.  Ovšem echt bolševik Ivánek ... 8-o;-€;-O(Y)