4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 17.4.2010 0:20

v něčem ovšem souhlas

Co jsem přehlédl a v samé vášni nesouhlasu nekomentoval - určitě by byla velikým přínosem nějaká podpora pro vznik pracovních pozic na částečný úvazek. To zcela bez debaty souhlasím. Též souhlasím s tím, že dětem prospívá také i pobyt mezi jinými dětmi. A plně respektuji právo ženy realizovat se i jinak, než jen jako matky. Respektuji jejich právo realizovat se jakkoliv dle své volby.

Nevidím nicméně důvod, proč by taková podpora a respekt měli být v konfliktu s relativně vysokou mateřskou. Naopak ta poskytuje onu možnost volby, bez nátlaku a sociálního inženýrství v modré či oranžové podobě.

A ještě opakuji, že si naprosto uvědomuji, že vyplácet lze jen z toho, co stát má.

J. Láníček 16.4.2010 17:02

A co nedanajsky nabídne dnešním matkám pravice ?

Já bych tomu článku rozumněl tak, že úplně nejlepší by bylo, nemít děti vůbec. To by byl ideální model pro tuto i další dobu. Aspoň by přestalo platit, že dneska my máme živořit, aby se zítra měly naše děti dobře. Když žádné děti nebudou, nemusíme se na nic ohlížet a jen si užívat a prožrát všechno ještě za svého života.

Ale jinak jsme se od autorky akorát dověděli, co všechno by bylo lepší a co všechno mají ve světě. Takže až tady budeme mít běžně taky ty flexibilní pracovní úvazky a podniková mateřská centra i s tím kvalitním personálem, může autorka vydat volné pokračování tohoto traktátu. Současným matkám je to asi tak platné, jako mně ten kdesi tady prezentovaný přehled deseti nejluxusnějších a nejdražších bejváků na světě. A autorka asi nečte všelijaké magazíny a přílohy denního tisku, např. MF Dnes. Tam by si běžně přečetla při nějakém profilu a zpovědi významných žen (manažerek, hereček, modelek ap.), že tyto dámy si záhy po porodu našly pečovatelku a již za několik měsíců šly zařezávat (určitě ale ne za tu minimální mzdu, kterou autorka vzpomíná). Takže zas skončíme u těch peněz, které dělají autorce tolik starostí.  Určitě ale víc  těm dnešním matkám !  Shrnul bych to asi tak - dnes je dnes - a coby kdyby - nic neřeší. Zvlášť v dnešní době, kdy vás například při neplacení nájmu vypakují z baráku,  ani si nestačíte zabalit !

J. Novak 16.4.2010 16:18

Podniková mateřská centra

A kdo těm firmám brání v tom je zřídit? To jim je má zřizovat stát? Není to způsobeno spíše  tím, že pro slavné "managory" jsou zaměstnanci jenom strojem na dělání peněz, generování zisku a nic víc je vlastně nezajímá?

J. Anděl 17.4.2010 0:25

Re: Podniková mateřská centra

Na několika (luxusnějších) místech již existují. Jsou to ta správná mateřská centra pro kompetentní manažerky a manažery. Mají i adekvátní úroveň a adekvátní ceny za poskytované služby.

R. Langer 16.4.2010 11:19

To jsou

zase plky...

J. Valenta 16.4.2010 8:48

Danajský dar levice matkám

Vážená paní Rakušanová,matka,která dá přednost kariéře před výchovou potomka,se nesmí divit,že ji vyrostl spratek,který nemá úctu k rodičům.Holt to je tak na světě zařízené,že ženy rodí děti a to každá společnost potřebuje.To znamená,že i mateřská (placenená) dovolená je ku prospěchu společnosti.Vaše názory jsou kecy!

J. Anděl 16.4.2010 11:03

Re: Danajský dar levice matkám

No zejména tato věta je dobrá: "Když se chce po rodičovské pauze vrátit do zaměstnání mladá matka dvou

malých dětí, která vystudovala třeba informatiku, aby snad rovnou začala

studovat znova."

To tak je. Pokud nejde pokaždé max půl roku po porodu, nebo ideálně ještě mnohem dříve znovu do práce, tak jí skutečně dost ujede vlak. Tedy pokud si třeba při kojení nečetla novinky v oboru a neudržovala alespoň nějaký kontakt s profesním světem.

Je těžké být zároveň matka věnující se dětem (schválně se vyhýbám slovu "dobrá", abych neurazil) a zároveň špička v oboru. Nastupuje tak volba. Tedy to, co je nám lidem narozdíl od zvířat vlastní (od Boha či od přírody). Tedy to, co si ženy v emancipačním procesu vymohly. Možnost svobodně volit.

V. Kain 16.4.2010 8:17

Danajský dar levice matkám

Manažerky nebo ženy které zastávaly před nástupem na mateřskou vysokou dobře placenou funkci nejsou žádné husy. Ty se umějí postarat o své dítě tím,že mu zajistí hlídání.Tyto matky se vracejí do práce již po půl roce.Kdo využívá mateřskou do mrtě jsou matky,které by nemohly zastávat práci manažerky ani omylem.Takové by mohly mít mateřskou klidně 10let.

Takovým nic neuteče.Na takové se žádné nově se vyvíjející technologie nevztahují.Tu práci kterou vykonávaly před nástupem na mateřskou mohou vykonávat po skončení té nejdelší mateřské klidně dál.ČSSD oslovuje tu druhou skupinu,která ty sliby hltá plnými doušky.Socialisté vědí že ženy manažerky-podnikatelky je nemohou ani cítit.

J. Anděl 16.4.2010 10:35

Re: Danajský dar levice matkám

Uvažoval jsem o tomtéž, co vy ohledně manažerek (jakéhokoliv levelu, dneska má zejména v it oblasti titul manažer skoro každý).

Také souhlasím, že snad nikde jinde neběží čas tak rychle a neutíká tolik kariéra.

Napadla mě jedna vyjímka, tou jsou třeba zdravotní sestry. Práce zdravotní sestry nespočívá jen v pečovatelství, jak si obvykle lidi myslí (já si to dlouho myslel), jedná se o specifickou  kvalifikovanou činnost a dlouhý čas strávený mimo obor je určitě komplikace. I na mateřské si pořád musí udržovat kvalifikaci, rozhled atd. Platy přitom nemají manažerské a vysoká mateřská zde může být velkým pokušením. Jiná vyjímka mě teď nenapadá, ale asi budou další.

To nic nemění na tom, že každý se rozhoduje sám. A žena a jedině ona vnitřně se rozhoduje, zda se chce věnovat více práci nebo dětem. Je ideální (nežijeme v ideální době ani společnosti, to vím!), pokud se může rozhodovat zcela volně a nikoliv pod tlakem. Jakýmkoliv.

Ostatně - je snad zloduchem manžel, nosící domů dost peněz na to, aby žena nemusela pracovat? Je je jeho příjem fyzickým násilím, znásilňováním ženy, který jí brání v tom jít do práce? Neměli by snad radši všichni takoví manželé mít snížený plat, aby jejich manželky nebyly chudinky nuceny zůstávat doma a mohly utíkat zpět do práce?

J. Anděl 16.4.2010 2:29

Zase někdo škodí ženám?

Chápu, že vás tento další ústrk od pánů politiků mrzí. Ovšem ženu nikdo nenutí zůstat doma. Ženy přece nejsou blbé kachny, které zajímají jenom peníze (a tudíž kvůli bohatší mateřské zákonitě zůstanou doma a podvedeny tak přijdou o postup v kariéře). Ženy jsou rozumné a především sebe si vědomé lidské bytosti, které se mohou rozhodnout dle svého uvážení. Rozhodne-li se nějaká žena zůstat déle doma (a má-li na to stát peníze!!!!), proč takový krok nepodporovat?

Možná dostane totéž, co je minimální mzda, ale určitě nedostane manažerský plat.

Tudíž ta argumentace je mimo. Přisuzovat bohatší mateřské vinu za to, že někdo přijde o šanci v kariéře, je stejné, jako vinit hezké oblečení z ponoukání ke znásilnění.

Debata, zda na to má stát peníze, je něco jiného.