3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Monte Christo 6.10.2006 16:03

Re: Re: Ustava prehledna a pro vsechny!!!

Nu ma bedna je zatim v pohode..Nicmene zrovna se divam na ameriku a tam treba je neco o min.mzde...

Ju my jsme take ted v EU a min.mzda tu ovsem neni 7,65EU na hodinu?

Nu tak,jsme v te EU nebo ne?:-D

noragh 6.10.2006 15:54

Re: Re: Ustava prehledna a pro vsechny!!!

srozumytelný je od slova mýti!

Alois 6.10.2006 3:00

Několik vět, které chybí, několik mocichtivých, kteří přebývají

Naše ústava, až na těch pár chybějících vět, je dobrý demokratický instrument a vše, co jste jmenoval, jsou kosmetické úpravy, které chybějí právě v této velmi specifické situaci, jinak bychom je možná dlouho nezpozorovali. Většim nebezpečím pro demokracii by byly skutečné snahy Ústavu obcházet. Jen přemýšlet kacířsky a popichovat protihráče není velké neštěstí.

Problémem jsou související zákony, upravující volební zákon, které byly schváleny za minulých vlád dost chaoticky, ne velkým konsensem sněmovny, ale politickou vůlí velmi nízké většiny.Tyto úpravy se na výsledku voleb vlastně podepsaly. Nezakrytě se stranické zájmy minulé úpravy projeviy v poškození voličů Zelených, kteří za své hlasy získali jen poloviční počet křesel. O této úpravě lze říci, že neodpovídá duchu Ústavy, protože hlasy voličů by si i v přístupu k mandátům měly být rovny. I normy, které upravují volební obvody, generují nedemokratické výsledky. Voliči všech stran dostali významný signál, že mají být ostražití, aby zákony neprosazovaly polit. zájmy a držely se zásady rovnosti.

Dílčí  změny by se měly schvalovat, až se Poslanecká sněmovna vrátí od volební kampaně k seriozní práci. Dnes však předseda jedné z velkých stran překračuje vše myslitelné, provádí na své triko "vázané mandáty", ačkoli poslanci jsou odpovědni pouze občanům, komolí v projevech výsledky voleb, nedůstojně se domáhá práv,  která de facto nemá, dokonce organizuje pokusy sestavování nějaké své vlády, ačkoli ani z voleb, ani od presidenta mu k tomu nevzešel žádný mandát. Plete si  své mocenské touhy po vládě s tím, že byl pověřen, aby hájil zájmy svých voličů v poslanecké lavici / nikoli zájmy poslanců své strany stát se ministry/, - a zpochybňuje  dokonce pravomoci presidenta.

V takové konstelaci bych tvorbu zcela nové ústavy pokládal za velmi riskantní. Navíc, kromě zjevné tendence k okleštování občanských práv, bychom nebyli ušetřeni trapnosti, která občany už nebaví  a ČR  jako zemi příliš nešlechtí...

Borek@Exil 5.10.2006 18:40

Re: Re: Ustava prehledna a pro vsechny!!!

Zakladni cast americke ustavy je velmi strucna, na rozdil od te Jicinskeho upovidane slataniny. Nektere zakladni clanky sestavaji treba jenom z jedne vety, napsane obycejnou Anglictinou namisto stranickeho ptydepe. Funguje k vseobecne spokojenosti uz pres 200 let.

pařez 5.10.2006 18:30

S jednou věcí v článku zásadně nesouhlasím

Václav Klaus je blázen.

Patron Divný 5.10.2006 17:01

Re: Ustava prehledna a pro vsechny!!!

No, aby ta ústava byla srozumytelná i pro vás, to tedy bude makačka na bednu...

Monte Christo 5.10.2006 15:47

Ustava prehledna a pro vsechny!!!

Ano Pan Vaclav Havel ma pravdu v teto veci a scela za timto postojem tohoto pol.mom.na duchodu stojim...

Uz muj deda rikaval,ze v jednoduchosti je sila...

A CR by mela vazne uvazovat o jednoduche ustave a srozumytelne pro vsechny obcany statu jenz prezil ...

Nas stat nase srdce nase duse ...

S pozdravem Monte Christo Washington DC Illegality Pol.stav CR Ilegal ve vlastni zemi ...

Jiří S. 5.10.2006 12:22

Re: Algoritmy

Nejlépe některého z těch, kteří naprogramovali funkční umělou inteligenci, protože ústavy a ostatní zákony upravují chování lidské společnosti skládající se z bytostí s vrozenou inetligencí (různé úrovně) a ne nějakých o řády jednodušších strojových procesů. Jistě se takových programátorů najde dost, vždyť programování má tak jasná pravidla (i já z něj maturoval, za jedna). :-)

Vlastimil 5.10.2006 11:38

Václav Havel se v neděli také vyjádřil,

že naše ústava předpokládá určitou politickou kulturu a ta, bohužel, chybí. A tak ti naši různí čeští "chytráci" tvrdí: "Podle ústavy mám v této situaci udělat toto. Já to udělám, ale nikde není napsáno dokdy to mám udělat. Tak co tedy ode mne chcete?"

Představa, že by Česká ústava měla být jakýmsi absolutně přesným algoritmem detailně ošetřujícím všechny možné i nemožné situace se udáním spousty časových lhůt a sankcí je jednoduše směšná. Vždyť i přes 200 let stará americká ústava je poměrně stručná a funguje dobře - opravdu záleží na politické kultuře a slušnosti.

PetrF 5.10.2006 10:23

Algoritmy

Kdysi před mnoha lety jsem na gymnáziu studoval programování a první věc, kerou nám vtloukali do hlavy bylo, že každý algoritmus musí směřovat od jasného zadání k jasnému výsledku pomocí jasně definovaných podmínek a bez neodmíněných, nesystémových odskoků jinam, který by předchozí podmínku ignorovaly (kdo pamatuje Basic, byl to příkaz Go to, který byl pro nás absolutně zakázaný). Snad by si autoři ústavy měli vzít na pomoc nějakého programátora, který by jim se strukturou tohoto povolebního algoritmu pomohl.

pepa 5.10.2006 9:09

lhůty i pro sněmovnu

Vážený možná jste zapomněl na lhůtu 30 dnů na zvolení orgánů sněmovny - nebo možnost rozpuštění. Nebyl tam po volbách ten prvotní důvod zdržení demise a nová vláda ?

honzak 5.10.2006 7:40

Lánská kuchařka

by nemohla být horší než Paroubek. A hůř vypadat by taky nemohla.

Borek@Exil 5.10.2006 7:09

Re: Re: Co se da taky cekat od "ustavy" splacane narycho bolsevikem Jicinskym za asistence bolsevika Rychetskeho?

Tak jste mi, pane Bruner, vysvětlil jaký jsem to kritik. Fajn, teď mi prosím vysvětlete, co si o té ústavě myslíte Vy, jak je vám drahá a jak moc jste ochoten ji bránit, třeba i se zbraní v ruce. Moc se těším a děkuji předem.

bruner 5.10.2006 5:12

Re: Co se da taky cekat od "ustavy" splacane narycho bolsevikem Jicinskym za asistence bolsevika Rychetskeho?

na kritiky vašeho ražení narazíte v každé hospodě, ale jak mají dát něco svého do placu, zalezou za sklenici píva

Borek@Exil 5.10.2006 0:16

Co se da taky cekat od "ustavy" splacane narycho bolsevikem Jicinskym za asistence bolsevika Rychetskeho?

šakal 5.10.2006 0:09

...Ale kdepak, pane Mlejnku!...

...Politický systém naší země skutečně JE poloprezidentský. Že ústavní zřízení České republiky považují žurnalisté za parlamentní, je pouze jejich veselá popletenost. Ale že se téhle mýlky dopustí politolog, to bych

opravdu nečekal :-/