4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: ČSSD dál prosazuje vyšší odvody

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček navrhuje další zvýšení odvodů do zdravotnictví za pojištěnce státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 21.4.2015 21:25

Ono to stejně nemůže jinak skončit

než zvýšením zdravotní daně nebo zavedením doplatku zdravotního pojištění per capita - jeden každý bude platit, ať má příjem nebo ne. Za děti rodiče, důchodci z důchodu, nezaměstnaní z podpory, případně socdávek. Ne mnoho - nějakou stovku měsíčně - a všichni stejně. Jelikož všichni mají taky stejný nárok. A dluhy tvrdě vymáhat.

Protože aby si připlácel - byť částkou vpravdě symbolickou - jen ten, kdo skutečně konzumuje službu, což je obecně nejspravedlivější, je díky socanům politicky neprůchodné.

Nebo se přesně definuje, co je ze zdravotního pojištění pro všechny (a toho bude míň než dnes) a zbytek bude za peníze, přičemž bude možnost se na to komerčně připojistit.

Zdravotnictví totiž NENÍ zadarmo.

A již v bibli je psáno, že dělník je hoden mzdy své. Dodejme, že lékař a zdravotník taky. Bohužel leckde kolem si to uvědomili, takže mzdy našich lékařů a zdravotníků lze tam několikanásobně přeplatit. No a ti ani nepoděkují a odejdou; i oni musí platit účty.

O. Prokop 21.4.2015 14:40

Upřesnění

1. Babišovi: české zdravotnictví je na prvém místě dle WHO co se týče cost- benefit. Jinak řečeno za 850 Euro, co jde na léčení jednoho pacienta ročně ( 230 mld Kč celkem) má české pacient tu samou léčbu a v mnoha oborech i lepší( např. intervenční kardiologie), jako dělají např. Rakušané za 3000 Euro. Funguje to jenom díky nízké ceně práce, kde v mnoha oborech příjmy od pojišťoven nepokrejou ani náklad. Jsou totiž tržní vstupy- ceny léků, přístrojů, materiálů, nájmů, služeb, oprav, ale přísně regulované příjmy.

2. To, že Němeček dokáže jenom u Babiše žebrat,aby stát zvýšil platbu za tzv. své pojištěnce, kterých je 6 milionů, je chvályhodné, protože stát za své pojištěnce zaplatí asi 45 mld Kč, což je asi 23% , ale tato skupina spotřebovává asi 80% nákladů. Ale o tom je solidarita. Ale i kdyby všechno dal na platy, tak to lékaře v ČR neudrží. Těch 1000 Kč je směšných, když nástupný plat lékaře v ČR je 23 000Kč a v Německu 100 000 Kč.

3. Z toho plyne, že se zákonitě bude zhoršovat péče, nyní to drží již jenom lékaři-důchodci, personální devastace se projevuje nejenom dlouhým čekáním v nemocnicích, ale i v ambulancích. Prostě socialistické zdravotnictví v kapitalismu mít nelze.

A. Hrbek 21.4.2015 11:17

Vážený pane Bartoni

Ze zákona je stát povinen platit odvody na zdravotní pojištění za tzv. státní pojištěnce, tj. např. důchodců, nezaopatřené děti, ženy na mateřské, uchazeči o zaměstnání, osoby invalidní ve třetím stupni, ale i osoby ve vazbě nebo trestu když nepracují. Tyto odvody jsou na osobu nejnižší - 845 Kč, přičemž nejnižší odvod je 1242 Kč, který platí lidé bez příjmů.

Naproti tomu kategorie státních pojištěnců je významným faktorem při čerpání zdravotního pojištění. Takže ostatní pojištěnci, především zaměstnanci, tvrdě doplácejí na státní pojištěnce.

Požadavek aby stát zvýšil svůj odvod je věcně naprosto správný. Diskutabilní je jedině okruh pojištěnců. Zmotaný je například příspěvek na děti, protože v dřívějších dobách pojištění na děti neplatil stát, ale pojištěnec. Podobně na manželku. Jenomže pak by se musely zvýšit jak dětské přídavky, tak sociální dávky a to by zaručeně vedlo k tomu, že by nepřizpůsobiví žádné pojištění neplatili a pohodlně by žili ze zvýšených dávek.

A dosud se každý bojí uzákonit, aby zdravotní péče nebyla poskytnuta tomu, kdo není pojištěn nebo neplatí pojistné.

J. Jurax 21.4.2015 20:53

Re: Vážený pane Bartoni

No jo - převážná část státních pojištěnců buď teprve bude tvrdě doplácet - děti a studenti - nebo už tvrdě doplácela - důchodci. A ostatní pojištěnci, především zaměstnanci, co tvrdě doplácejí teď, se taky dožijí doby, kdy bude tvrdě dopláceno zase na ně.

A když za státní pojištěnce stát víc zaplatí, tak na to ti ostatní pojištěnci, především zaměstnanci, budou doplácet ještě tvrději, protože se to bude brát stejně z jejich daní - jiné peníze stát nemá - akorát to nebude tak vidět.

P. Maleček 21.4.2015 10:47

Babiš válcuje sám sebe

Jestli někdo válcuje Babiše, tak je to jen on sám. Tím jak neplní své volební sliby. Hlavně ve zlepšení výběru daní a potlačení korupce.

Jeho ústupky rozhazovačným socanům, kupujícím si ze státního voliče (kterou tím připravují bídnou čím dál pravděpodobněji i krvavou budoucnost) je jen maskováním Babišova selhávání v tom co voličům nasliboval. To maskuje i vyřváváním pomluv směrem k tzv. pravici.

Ta se historicky samozřejmě nemá čím chlubit, ale z pohledu blízké budoucnosti, kdy už nebude z čeho rozdávat, by sní měl Babiš udržovat korektní komunikaci a chystat budoucí spolupráci. Už třeba jen proto, aby měl nanažrané Sobotkovy sosany čím strašit a tím brzdit jejich rozhazovačné, voliče korumpující snahy.

K. Luboš 21.4.2015 9:17

Pro p. Bartoně a všechny pravičáky...

...navrhuji systém a lá USA. Zdravotní pojištění je zcela dobrovolné a spoluúčast je 12.000 JúEsDolarů. Tvrdé, ale maximálně spravedlivé, jak si kdo ustele, tak si i lehne!

Ale tady nejsme v Americe a český pravičák je jiný formát! Má to vyšpekulovaný tak, že to jednou zaplatí pojišťovna a podruhé pacient. Pojišťovna je prostě jakási jeho „sociální jistota“.  Typicky malá česká vychcanost!

Š. Hašek 21.4.2015 8:31

Poplatky jsou jen zástěrka.

Zdravotnický socialistickokomunistický system čekají daleko širší reformy.

Výrobci techniky, léků, lékaři vykazují stále větší počet "možností". Problém jest, kdo to zaplatí, když jasná většina voličů jest denně přesvědčována socialistickými politiky/neumětely  "je to zadarmo/zaplatí stát".

A máme také právo (na všechno), že?

Zdraví přestává být osobní, stává se politickou/ideologickou záležitostí. S naprosto neadresným financováním. Co to je "státní pojištěnec"?

Začátek konce každého takového systemu.

J. Jurax 21.4.2015 21:03

Re: Poplatky jsou jen zástěrka.

Přesně tak.

Všichni mohou/smějí dostávat ze systému podle potřeby (a chtěli by všechno, co technicky lze, a na nejvyšší možné úrovni), ale platí zdravotní daň nazývanou pro zmatení lidu "pojištěním" každý jinak podle výše daňového základu (a chtěli by platit co nejmíň).

Hlavně že je to - podle čl. 31 Listiny práv a svobod - zadarmo!

F. Lesniak 21.4.2015 7:44

A zase Bartoňovy bláboly.

Pokud mně paměť neklame, tak Julínek se svým cvičeným skřetem přece unisono tvrdili, že poplatky se zavádějí jen proto, aby se omezily zbytečné návštěvy u lékaře. Postupem doby se toto nosné téma vytratilo a už se pindá jen o výpadku financí ve zdravotnictví, když se poplatky za návštěvu zrušily. Modří prolhaní blázni a jejich odnož TOP09 by si měli udělat jasno v pojmech. Mají v tom docela slušný hokej. Oni totiž neřeknou pravdu, ani když se zmýlí. A Bartoň samozřejmě drží basu a myslí si, že lidé zapomněli. Nezapomněli "vědče" Bartoni, lidé si pamatují také i Nečasovy síťovky a jeho kecy před volbami, jak se nebudou zvyšovat daně, když vyhraje ODS. Jak to dopadlo, přece víme. Jste banda prolhaných a nepoučitelných darebáků, kteří stále poukazují na jiné a sami jste skončili s hospodařením -10 mega. Copak to? Už vás nepustili k lizu? A kdo by sponzoroval stranu, která je bez vlivu, že?

J. Slanina 21.4.2015 8:14

Re: A zase Bartoňovy bláboly.

Jó, to je holt ta "demográcie", když může taková rudá swině až na prdeli jako jsi ty, kreaturo, označovat jiné za bandu prolhaných a nepoučitelných darebáků.

Holt nejsme jako ty, že, rudý swiňáku?

Z. Švrček 21.4.2015 8:20

Re: A zase Bartoňovy bláboly.

Vy neostrá hlavo, pokud vím, tak ta třicetikoruna (to je prosím méně než stojí krabička cigaret, jestli vám to došlo) skutečně svůj účinek měla. Toto nosné téma potratili oranžoví a rudí, ne modří. Terď dělají všechno možné, aby výpadek nahradili. Sliby chyby.

A vy umíte tak akorát nadávat a vést demagogické řečí. Argumenty by nebyly?

K. Luboš 21.4.2015 9:07

Jo, a docela půvabné bylo,...

...ža poplatek se vybíral i za pobyt v porodnici, takže podle Julínka proto, aby tam ženy zbytečně nechodily a zcela zbytečně nerodily...

T. Kočí 21.4.2015 9:36

Re: Jo, a docela půvabné bylo,...

Luboš je idiot.A Lesniak taky.Ve všech příspěvcích.

F. Vokurka 21.4.2015 10:04

Re: Jo, a docela půvabné bylo,...

poplatek v nemocnici nemel nic spolecneho s regulaci navstevnosti, vy hlavo, ale jako uhrada za stravu. snizit zbytecne vysedavani studentiku a babek melo tech par kacek a taky se tak stalo. clovek nemusel stravit cely den v cekarne s duchodcema co si prisli povykladat, ale to je tricetikorunacum vaseho razeni zbytecne vykladat.

R. Langer 21.4.2015 9:52

Re: A zase Bartoňovy bláboly.

Nějak se v tom soudruhu neorientuješ, měl by sis alespoň trochu zkusit vzpomenout, jak to vlastně bylo...

J. Boleslav 21.4.2015 12:19

Re: A zase Bartoňovy bláboly.

Zřejmě po něm chcete nemožné.

P. Vaňura 21.4.2015 13:53

Ty Julínkovy poplatky SKUTEČNĚ

z části vyprázdnily čekárny ordinací a dnes, po jejich zrušení se SKUTEČNĚ počet návštěv lékaře opět zvýšil!

Samozřejmě přinesly i více peněz do zdravotnictví.

Socanské řešení lékařské péče stačil předvést Rath, coby ministr zbravotnictví. ODEPSAL prostě těžce nemocné pacienty, jejichž léčba je nákladná a postup choroby jenom zpomalí (např. "Alzneimer"). Těch pacientů je málo a těch, kdo se třesou na ušetření 30 Kč, které třeba prokouří je hodně!!!!!

Ale nemohu si odepřít ještě jednu kauzu, která se stala za Rathova ministrování. Nemocnice přesunula plánované neakutní operace na příští rok, tím vykázala "úsporu" a část "ušetřených" penězsi personál rozdělil na prémiích!!!!!

O. Prokop 21.4.2015 14:46

Re: A zase Bartoňovy bláboly.

1. Ano, poplatky - 30 Kč byly proto, že lékařů, snížil hodnotu bodu, že si ten rozdíl dovyberou od pacienta. Ale 30 Kč to nedorovnalo, protože i těch 30 Kč šlo do příjmu, takže po zaplacení daně, soc. a zdrav. poj. z toho bylo cca 14 Kč.

2. přečtete si dnešní www.zdn.cz, kde praktici referujou, jak se jim zvýšil počet pacientů po zrušení poplatečků cca o 20 %. Takže i těch 30 Kč regulační funkci plnilo.

P. Hlosta 21.4.2015 6:51

Už je to tu zase!

Opět poplatky u lékaře. Oblíbený to palcát na bití opozice. Tentokrát je použit zprava doleva.

Kam mé zkušenosti sahají po sametu, u soukromníkových zaměstnanců nebyla obvyklá snaha jít marodit zbytečně. U velkých firem se setkalo marodování s protitlakem ve formě odměny za nemarodění a byť jediný den, už bylo po patnáctistovce navíc u výplaty veta. Což okamžitě po zavedení toho pravidla mělo za následek snížení nemocnosti o dvě třetiny, následky - nenásledky ve zdraví. V soukromém sektoru se samočině zavedlo braní si dovolené, namísto marodění a pokud přeci jen byl kdo marodér, doplatil na to odejitím z firmy.

Taky se kalkulovalo se snížením počtu návštěv lékařů od důchodců. U důchodců je to skutečně možné, protože každý starý nemocný člověk jen velmi nerad jde k lékaři, protože i obout se je pro něj problém, natož se štrachat tu dálku a když přišly ty poplatky, potom měli důchodci větší alibi u potomků, proč nejdou k doktorovi. Přemlouvat starce a stařenky aby šli k doktorovi, to je nadlidský výkon. Tedy u naprosté většiny. Výjimku připouštím.

Snad ty děti k obvoďákovi se rády ulejou ze školy. Ovšem ty děti nějaký poplatek nezastaví. Mají peněz dost většinou a cenu jejich získání neznají. proto děti poplatky nijak neomezily.

Je to jedna velká lež o regulaci s pomocí poplatků! Navíc, na počátku se mluvilo o regulaci množství nepotřebných návštěv a teď se píše o finanční ztrátě pro zdravotnictví zrušením poplatků. Obhájci poplatků by měli si ujednotit DŮVOD zavádění poplatků. Jinak vypadají jako blbci!

J. Slanina 21.4.2015 8:18

Re: Už je to tu zase!

Ano vypadáte skutečně jako blbec, protože jenom blbec může napsat:

"U důchodců je to skutečně možné, protože každý starý nemocný člověk jen velmi nerad jde k lékaři, protože i obout se je pro něj problém, natož se štrachat tu dálku a když přišly ty poplatky, potom měli důchodci větší alibi u potomků, proč nejdou k doktorovi. Přemlouvat starce a stařenky aby šli k doktorovi, to je nadlidský výkon. Tedy u naprosté většiny. Výjimku připouštím."

J. David 21.4.2015 8:24

Re: Už je to tu zase!

Poplatky za úkon lékaře či lékárníma mi přijdou nemravné. U ambulantního lékaře se nestravuji, tak proč platit nějaký "pseudocouvert", když tam již musím vlézt s nějakým bacilem v těle, nebo na recepis jdu k apatykáři vyzvednout medikament (pozor, nemluvím o doplatku na medikament, ale za to, že tam s recepisem vlezu)?

Pokud jsem hospitalizován v nemocnici, tam je jaksi onen "couvert" na místě. Stravovací "plná penze" (o "luculských hodech z pokrmů" catteringových poskytovatelů lze polemizovat), ale nevím, proč by ZP měly ještě hradit služby "catteringových vývařoven" pro hospitalizovaného "pacoše", na vojně zvaný "Verpflegung" (stravné). Kdyby se "pacoš" nevyskytoval v nemocnici, doma by musel také něco jíst, ale "za své", tedy platil by si doma "plnou penzi" (snídaně/oběd/večeře, včetně přesnídávek). To kilčo při hospitalizaci/den mi nepřipadá přemrštěné. Ale fakultativně, na rozhodnutí "pacoše". 1. Kilčo/den zaplatím, pak využiji catteringu špitálu. 2. Kilčo/den nebudu platit, a pak: 2.a. budu o hladu, 2.b. příbuzní budou za mnou chodit s kastrůlky (dobročinnost příbuzenstva), 2.c. nechám si vozit stravu (meníčka a "mehlspeiss") z restaurantů, ale za své, etc. Ale furt stravným nebudu "až tak" zatěžovat rozpočet "špitálu", asi jsem starej vůl.

Můj názor je ten, že při hospitalizaci mne má nemocnice léčit za úhradu ZP, ale ne "vykrmovat". V tom by možná byla nějaká systematika. Ale je to pouze má úvaha, možná mylná (jsem dědek důchodce, vyhýbající se hospitalizaci, jako čert kříži, i když vím, že tam můžu někdy "šplouchnout"). Asi mám kacířský názor

P. Lenc 21.4.2015 8:32

Re: Už je to tu zase!

Asi jste pane Hlosto nebyl drahnou dobu u obvoďáka.Jděte se tam podívat, těch babiček a dědečků jsou tak dvě třetiny.A poslouchat ty řeči je opravdu zajímavé.Mimochodem, většinou to jsou stále ti stejní.

J. David 21.4.2015 10:20

Re: Už je to tu zase!

Víte, na jedné straně máte pravdu, ale... Babičky a dědečkové s výší svého důchodu se nemohou věnovat nějakým koníčkům, aby zároveň díky nim, nezruinovali svůj rozpočet a zároveň "nevyhnívali doma". Narozdíl třeba od německých penzistů (spolky, cestování, všeliké seniorské "festy",...). Jediný jejich společenský život v čekárně lékaře (společný potlach o podágře, loupání v kříži, výměna názorů nad účinností medikamentů...). Nebo, když je vyvezou "šmejdi" někam na "kafe a buchtu" a na "hrnečku vař", nebo na pokec o zázračných dekách, prý "zadara"). Víte, jsem také v důchodovém věku, jsem IT, abych u kompu a v důchodu doma nevyhnil (pracuji na ŽL), ještě jezdím za ranního kuropění, jako distributor Pošty (na smlouvu). Diversifikace činností, samozřejmě úplatná, aby měl našinec nějaké prášule na "nemravnosti staříkovy" nad rámec vyměřené výše důchodu. Ale ta byrokratická úskalí a těch lékařských úkonů ve smyslu staříkovy způsobilosti, nad 60 let býti "fit". A potvrzení od obvoďáka. Kdo je poslední? zní slova přišedšího do ordinace... Nu a pak klasika, 2 hodinky v čekárně, žmoulajíc tlustou obálku vyjádření odborných vyšetření v propocených dlaních (běží video na místním monitoru o dokonalosti inkontinenčních plínek od firmy XY v dostupných velikostech a savosti, zdravotním doplňkům gerontické výživy), a pak to kouzelné "repetění" staříků a stařenek, o co si panu dochtorovi/dochtorce řeknou (obvykle dostanou placebo, neboť i víra v "něco" uzdravuje).

Když už se dostal našinec do ordinace, zachrastila mladá sestřička kasičkou (mj. habitem a ve "zvěřině eminenter"), a tři pětky zazvučely (víte, vždy je lépe slyšet zvuk peněz, než zvučící slova o penězích, tedy "cash"). Nu a pak klasika, palpace, fonendoskop, tlak/teplota/rosný bod (kdy a jak močím). Zatímco tiskne protokol ve smyslu "tauglich", volá: Sestři, pán zaplatí 300 kč za výpis z jeho karty a 500 Kč za úřední výkon potvrzení zdravotní způsobilosti k daným úkonům. Nuž tak, taky jsem důchodce.

P. Lenc 21.4.2015 15:45

Re: Už je to tu zase!

Pane Davide, jsem důchodce již nějakou dobu a mohu říct pouze jedno.Protože jsem měl problém se srdcem, tak mohu posoudit rozdíl mezi opravdu nemocným člověkem, poznával jsem je  v srdeční ambulanci a důchodci, kteří chodí doktora doslova otravovat.A že jich je.A pokud se oháníte německým důchodcem, tak asi nemáte přehled o českých důchodcích cestujících jako turisté po Evropě.Jenom kolem mého nejbližšího bydliště je takových několik a to mají zcela průměrný důchod.Víte, to zafixované "doktor je zadarmo" na kterém vydělává politicky soc. dem. holt "nese" ovoce.

P. Selinger 21.4.2015 11:50

Re: Už je to tu zase!

Pokud byly ty babičky věřící, chodily se vypovídat ke knězi. S dobou atheismu došlo k tomu, že babky nemající se kde vypovídat, jsou si popovídat s lékařem. Toto popovídání je možno taky brát jako psychoterapii, ale pojišťovny ji nehradí. Těch 30Kč poplatků byla minimální odměna za tuto terapii, ale bohužel uplatňovaná plošně....

R. Langer 21.4.2015 12:42

Re: Už je to tu zase!

2x za rok mi takhle na tu terapii přispívat nevadí, furt ano.

S. Kalužík 21.4.2015 0:29

Mimo jiné, malá logická nepřesnost,

Postupně tak ztrácí aureolu toho, kdo ve skutečnosti vládne místo

premiéra Bohuslava Sobotky. Ten se naopak ukazuje jako pravá „klidná

síla“. 

To rozhodně ne, když už, tak levá klidná síla :)

Z. Švrček 21.4.2015 8:24

Re: Mimo jiné, malá logická nepřesnost,

Sobotka může být klidný ještě tak rok, pak před volbami jej ten klid asi opustí. Bureš bude i bez aureoly dosti nebezpečný a slepců, kteří jej budou dál volit je pořád dost a dost. Třeba budou místo koblih i párky s křenem...

S. Kalužík 21.4.2015 0:27

Mimo iné, malá logická nepřesnost,