9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Co prezident musí

Spousta znalců české Ústavy tvrdí, že prezident musí demisi Bohuslava Sobotky chápat jako demisi celé vlády. Nyní ti samí experti tvrdí, že musí souhlasit s odvoláním Andreje Babiše. To jediné, co každý z nás ale musí, je umřít!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Řehák 9.5.2017 20:03

Ústava ČR

máme jen ústavu ČR, nikoliv českou (nebo moravskou) dílčí ústavu.

P. Bolec 9.5.2017 17:13

Jen jim Babiši a Zemane.......

za ty podrazy, nakopte prrdel !

V. Batala 9.5.2017 16:54

Tsssss

Ježiš to jsou kecy! Už z toho zadku Babiše ani nevylejzejte, pane Bartoni!

F. Svoboda 9.5.2017 13:37

Pane Bartoni,

často jste psal dosti zbytečně, nyní jste se však natolik zlepšil, zkrátka za jedna !!!

J. Vavruška 9.5.2017 11:56

"Krize" k 25. výročí Listopadu

Promiňte, ale to nebyla žádná krize, to byl intelektuální pšouk, navíc spoluorganizovaný aktivisty z velvyslanectví USA. Pokus o vměšování do vnitřních věcí ČR ze zahraničí, sice skandální, ale jinak trapný a zcela neúčinný.

B. Brousková 9.5.2017 13:46

Re: "Krize" k 25. výročí Listopadu

No jistě! A k vrahům, imperiálistům a válečným štváčům z Vóól strýtu se jako pokaždé přidružili západoněmečtí revanšisté, zrádní Sudeťáci, agenti Vatikánu a v neposlední řadě i naši reakcionáří, kteří se nesmířili s tím, že naše vlast již nikdy nesejde s cesty budování socialismu a přátelství se Sovětským svazem, pod moudrým vedením předvoje dělnické třídy, družstevních rolníků a pokrokové inteligence, to znamená naší rodné Komunistické Strany! Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak! Imperiálisty hrůza jímá za námi jde Rudá Čína ! Čest!

D. Polanský 9.5.2017 9:06

Naše ústava je volně vyložitelná,

jak se komu hodí. Takže prezident musí jenom umřít, což určitě všichni vzorně naplní. Jinak zcela zbytečný článek.

M. Valenta 9.5.2017 8:40

To jsou neuvěřitelné slinty.

Že Česká republika nepočítá s přímo voleným prezidentem a ten si tudíž může dělat co chce, to fakt myslíte vážně?

I. Mertl 9.5.2017 9:27

Re: To jsou neuvěřitelné slinty.

Nerad to říkám, ale Bartoš representuje jisté křídlo v ODS, které v Babišovi vidí svoji budoucnost.

P. Götze 9.5.2017 10:01

Re: To jsou neuvěřitelné slinty.

A vy jste nekde vuidel zmenu ustavy po zmene prezidentske volby prezidenta z neprime na primou? Ustavu nikdo nezmenil. Proste to tak je. Tento nesoulad je znam od samotne zmeny systemu, byl mnohokrat doskutovan a kritizovan. Bohuzel je to tak.

M. Valenta 9.5.2017 11:40

Re: To jsou neuvěřitelné slinty.

Volený či nevolený. Musí se řídit ústavou! Jinak patří vyhodit.

P. Götze 9.5.2017 13:45

Re: To jsou neuvěřitelné slinty.

To ja prave ten vas hluboky omyl.

M. Klas 9.5.2017 13:04

Re: To jsou neuvěřitelné slinty.

Asi jsem natvrdlý, což v mém věku není nic zvláštního, ale proč by přímo volený prezident měl mít jiná práva a povinnosti než ten demokraticky zvolený parlamentem? Je naprostý nesmysl, že má větší mandát!

K. Loskot 9.5.2017 7:58

Prezidenti Havel a Klaus nebyli v uradu chudinky a Ustavu si vykladali stejne podle sveho. Ona byla nakonec psana pro potreby Vaclava Havla a umoznuje prevelike lavirovani. Pry ustavni zvyklosti.

Prima volba byla prirozenou reakci na prasarny pri volbach Havla a Klause. A je dobre, ze existuje.

Nakonec ji ma vetsina zemi v Evrope.

Zdravotnicke poplatky byl podvod, ktery mel z lidi, kteri poctive platili zdravotni pojisteni, vytahnout dalsi penize za nic neplatici nebo skoro nic platici zivnostniky. Volicskou to zakladnu ODS.

O. Uživatel 9.5.2017 9:16

Uživatel požádal o vymazání
P. Lenc 9.5.2017 9:31

Re:

Jistě pane Loskote.A ten váš blábol o"podvodu" zdravotnických poplatků, těch poplatků které jsou běžnou normou ve většině evropských států a částečně stabilizují státní výdaje na zdravotnictví jste samozřejmně neslyšel, že?Nemluvě o tom, že bez těchto poplatků musí stát na zdravotnictví vydat víc prostředků ze svého rozpočtu, který je zase jen tvořen zdaněním občanů.To ovšem takovému velikánu "ducha" jako jste vy a jiným levičákům nedochází.A pokud se trefujete do živnostníků, tak to svědčí pouze o jednom, jste pouze bolševický pitomeček, takový, který který "rozkulačoval" a likvidoval drobné živnostníky(můj dědeček sedlář s dílníčkou dva krát tři metry) v padesátých letech minulého století.Takový jako vy jste voličská základna Babiše, Sobotky a komunistů.

J. Karlík 9.5.2017 7:23

President

se chová jako politik, Sobotka se chová jako kašpar, KDU jako obvykle.

B. Brousková 9.5.2017 10:32

Re: President

Sobotka se zachoval přesně tak, jak by se zachoval Zeman v Sobotkově situaci. Zemanova metoda jako když vyšije. Každý si to může přečíst na první stránce vlevo dole.

R. Houška 9.5.2017 6:21

Pane Bartoňi, koukám, že jste na stará kolena narazil na zlatý grál příjmů. Každý den článek podporující Bureše s Mlhou, to musíte být v balíku, že? Ale pamatujte na stará, dobrá, česká přísloví. I vy dopadnete podle nich...

J. Jelínek 9.5.2017 7:36

Re:

Nemyslím si, že je pan Bartoň placený od řádku. To by jeětě nebylo to nejhorší. Obávám se však, že všechny ty žgryndy,co z něj padají myslí vážně. A to už je diagnóza, stejně tak jako u Ovara.

S. Sedlák 9.5.2017 4:33

Bartoni vy asi trpíte čínsi podobným, co Zeman

Lžete a manipulujete s tím, co ústava obsahuje a co Sobotka dělá nebo ne.

Uložila sněmovna premiérovi, aby vyvodil závěry z toho, když nevysvětlí ty své ekonomické nejasnosti? Vysvětlil? Po babišovsku, tedy nic. Odpovídá se vláda parlamentu? Ano.

Sobotkovy kroky jsou logické a pochopitelné, pokud se vezme v úvahu jeho povaha. Osvětlil to trochu Bělobrádek tím, jak popisoval, kam je oba Babiš posílá. Udělat to mě, tak dostane takovou po šňupáku, že by lehnul. Šmejd.

Názorně je vidět, že šmejdům ustupovat je naprosto kontraproduktivní. Utvrzuje je to v tom, že si mohou všechno dovolit a ostatní jsou tupci, kteří musí uhnout jejich psychopatickému egu.

P. Maleček 9.5.2017 4:20

Dík za hrubý politický nátlak na Zemana. Ať je co nejdřív.

Protože nic jiného než hrubý politický nátlak Zemana v jeho chorobně šílené pomstě Sobotkovi nezastaví. Pomstě, při které hlava-nehlava je schopen rozsekat už tak nedokonalou a vadnoucí ČR demokracii na padrť.

Protože jako beranidlo používá Babiše (a řadu jeho obdivovatelů v ČSSD i KDU-ČSL), který s demokracii nemá vůbec, ale vůbec nic společného. Ten se vidí se v asijském, nejen čínsko-ruském despotismu. Ostatně stejně jako už alkoholem a nenávistí rozleptaný Zeman, který tam směřuje většinu svých zahraničních cest.

Dokonce bez obalu říkající, že se tam učí stabilizovat, čili násilně ovládat společnost. Tak na co ti ústavní právníci a zbytky demokratických politiků čekají?

J. Vozábalová 9.5.2017 1:21

Musí president respektovat ústavu?

Článek 74 ústavy je velice krátký a říká přesně:

"Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády."

Není zde tedy žádný "manévrovací prostor" - je to dáno zcela jasně. Nejsem právník, ale tolik vím, že když zákon říká, že někdo něco učiní, je ten dotyčný povinen to učinit. Pokud by se jednalo o možnost, nikoli povinnost, zákon by říkal, že onen subjekt danou věc "může učinit", nikoli "učiní".

Pravda - není stanoven žádný termín, tohoto faktu může být různě zneužíváno, ale odvolávat se na koaliční smlouvu či na nejasnost ohledně nástupce je zcela jednoznačně za hranou legálního postupu. Ústavu dle mého MUSÍ dodržovat i president, byť konkrétně tento si opravdu neláme hlavu s ústavními zvyklostmi.

V tomto případě tedy nemohu s autorem souhlasit - i prezident něco "musí" - tedy pokud nechce porušovat zákony této země, včetně zákona nejvyšší právní síly.

M. Smidova 9.5.2017 6:37

Re: Musí president respektovat ústavu?

Pan Zeman nemusí respektovat NIC včetně Ůstavy, je to jen ON, kdo rozhodne co, jak, kdy (má k tomu mandát). Jedinou vyjimkou je, že dříve či později MUSÍ projít komínem, nerozhodne-li býti balzamován a uložen na Vítkově. Než se tak ale stane, jistě ukáže čeho všeho je ještě schopen, díky mentalitě a chování národa, která mu to vše umožňuje a usnadňuje.

R. Langer 9.5.2017 7:47

Re: Musí president respektovat ústavu?

Jo, zato pan hrábě, ten by zřejmě respektoval všechno a všechny. :-D

I. Schlägel 9.5.2017 8:22

Re: Musí president respektovat ústavu?

To je hypotetická otázka, na kterou lze pouze hypoteticky odpovědět. V případě Zemana již otázky byly ve valné většině zodpovězeny. Po Bambergu už ani nebylo nutné ty otázky klást. Už tehdy bylo vcelku jasno, o co tady jde.

P. Drahovzal 9.5.2017 8:24

Re: Musí president respektovat ústavu?

Vaše odpověď, pane Langere, je zcela podle modelu "A vy zase mlátíte černochy..." :-(

Z. Matyášek 9.5.2017 1:14

Nelíbí se mi to

pane Štěpánek a to opravdu s oblibou čtu Vaše články kolem ČT.

Myslím si, že dneska se jedná o snůšku polopravd a vulgárních

invektiv v takové míře, že když tak dva tři stupně uberu,

hodnotím text ještě jako nechutný. Vraťte se prosím zpátky na svoji parketu tj. k ČT, kde se Vám daří a hon na Babiše nechte povolanějším, tj. nové dvojhvězdě Kalousek-Sobotka a klukům, kteří se motají kolem. Je jich už dost!

V. Adrak 9.5.2017 12:35

Re: Nelíbí se mi to

??????????

V. Čermák 9.5.2017 16:14

Re: Nelíbí se mi to

Brečíte dobře, ale na špatném hrobě. Zde neleží Štěpánek, ale Bartoň.