26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Podiven 18.1.2006 17:01

Re: Pokuste se již konečně mluvit konkrétně.

Pane Petře, pokud jde o "fráze", které vytýkáte autorovi perfektní systémově zaměřené analýzy/reakce na Klausovu sebechválu a ódy na zásluhy "budovatelů kapitalismu" (který je fakticky kapitalismem prvotní, asociální akumulace kapitálu přes rozkradení hodnot zbylých po komunistech), co do míry obecnosti jej daleko převyšujete. Příspěvek p. P. ukazuje právě původ těch konkrétních chyb, které pociťují všichni, zdaleka ne jen intelektuálové, a jejichž řešení nás teď stojí miliardy. Ještěže to lze shodit na politiku soc, dem., která teď za vás - jistěže jste horlivý odesák - snímá hříchy minulých, systémově špatných řešení a je demagogicky zneužívána v předvolebním boji. A kde bychom byli bez velkého Profesora/Tansformátora je jasné: mnohem dál! Cožpak  jeho sebestřednost a mafiánská solidarita Privatizátorů dovolily volbu jiných alternativ? Jejich prosazení "na správném místě", jak píšete? Jen si o tom něco přečtěte v odborné, historii "české cesty" mapující, tuzemské i zahraniční literatuře. To Vy ovšem nečtete. Ze zásady... Pak však neosočujte lidi, přicházející s objektivními výpověďmi, o nichž nemáte ani ponětí, že někde existují. (Respektuji Váš názor na deník Právo - i když je zřejmě založen na dojmech z dávného minula - ale číst Blesk, na který bych Vás odhadnul, popř. navíc Modrou šanci, doopravdy nestačí... )
Petr 18.1.2006 17:21

:Podiven

Podivene,¨
je to podivné, ale:
* ODS jsem v životě nevolil
* Klause nemám rád, pro mě je příliš samolibý a ješitný
* Neberu do ruky ani do kleští Blesk, Haló noviny, Rudé právo.......
O řadě transformačních chyb vím, ale házet je všechny jen na jednoho??? To jako analytik IS nemohu brát. Stejně jako neberu tvá tvrzení, že:
* Socanská vláda má nějaká systémová řešení, kterými napravuje chyby předchozí. Ta zatím jen dál rozkrádá co zbylo a zadlužuje nás pro své socialistické rozhazování (právě pro předvolební boj).
* A bez ,byť divoké, privatizace by jsme dál patrně nebyli. Tedy pokud to v tvém pojetí neznamená blíž bídě.
 
rops 18.1.2006 17:29

Re: :Podiven

petre, ctete The Economist a jine veci ze zahranici, nezavisle na ceskych mediich, delejte to minimalne pul roku, trochu o tom premyslejte a uvidime zda Vam ta podpora ceske cesty vydrzi ... 
Petr 19.1.2006 8:15

Re: Re: :Podiven

Podivno je mi, když někdo, čtouce The Economist, neumí číst česky. O žádné podpoře "české cesty" jsem nikdy nepsal. A o politickém a ekonomickém vývoji naší země mám docela dost informací a přemýšlím o něm již dlouho. Ale i za hraběcí radu díky.
jkotek 18.1.2006 14:35

Naklady na transformaci podle CSSD

Podle ministru CSSD transformace ekonomiky mela nulove (!) naklady na danoveho poplatnika. Vse (nejen sanovani bank ale take odstranovani ekologickych skod) se zaplatilo z privatizacnich vynosu a dokonce prubezne (tj. ne stylem naklady na zacatku a vynosy za 10 let). Toto vse je uvedeno v duvodove zprave k reforme verejnych financi vypracovane ministrem financi Sobotkou (za CSSD). Toto zpravu schvalili ministri teto vlady v roce 2003.
pametnik 18.1.2006 14:26

Ad Svrk: "Revoluce nezměnila lidi, jen systém"

Ta revoluce se samozrejme mela delat s ohledem na stav lidi ve state. Ve state kde je prilis mnoho demoralizace (coz Klaus nezavinil), nelze pri privatizaci predbihat pravniky (coz ale Klaus zavinil).  
pametnik 18.1.2006 14:53

Re: Ad Svrk: "Revoluce nezměnila lidi, jen systém"

Ridic je povinen prizpusobit rychlost stavu vozovky.
Smaug 18.1.2006 14:55

Re: Ad Svrk: "Revoluce nezměnila lidi, jen systém"

Ale ti právnící také vyrůstali v komunismu, byli jím ovlivnění a demoralizovaní. Myslím, že v takové situaci se nic nedalo dělat bez chyb a beze ztrát.
mario 18.1.2006 14:17

vředy

Pane Pehe existuje ještě vůbec nějaký lék, který by zabral na ten váš stále se rozrůstající vřed jménem Václav Klaus.
Smaug 18.1.2006 13:32

Pan Pehe,milovník pravdy a objektivity

Zajímavé je už to, že byl tento článek publikován v Právu, které okatě nadržuje ČSSD. Pan Pehe i se svým myšlenkovým vzorem začínají ztrácet jakoukoli soudnost, chytí se čehokoli, přitakají čemukoli a spolčí se s kýmkoli, aby si mohli rýpnout do Klause nebo do ODS. Jak se tento člověk, vyjadřující pouze svůj názor, tudíž silně neobjektivní může označovat za vědce-politologa?
Smaug 18.1.2006 13:35

Re: Pan Pehe,milovník pravdy a objektivity

Navíc není pravda, že by se v cizině slovo kapitalismus nepoužívalo,to pouze levicoví intelektuálové a komunistri dali tomuto slovu hanlivý přídech. Pan pehe je jistě natolik vzdělaný, že brzy bude publikovat tisícistrannou práci, kde objasní, jak přesně se mělo postupovat při transformaci ekonomiky, politiky a celé společnosti po roce 1989. Odborníci (ekonomové, politologové) se dodnes neshodnou na tom, jakou cestou se vlastně mělo postupovat. Navíc takovýto koplexní přechod k demokracii byl ve světě celkem výjimečný. Ovšem po bitbě je každý generál.
D.P. 18.1.2006 14:03

Re: Pan Pehe,milovník pravdy a objektivity

Označit se za politologa jako ekologa může každý sám, na to nepotřebuje vzdělání ani vědecké metody.
hradní kocour 18.1.2006 12:52

JAPovi ke včerejšku:

ad 1) Jestli si myslíte, že excesům lze beze zbytku zabránit nějakým předpisem, tak jste ještě víc mimo, než jsem tušil. Vláda je jen vzorek společnosti a lidi v ní též. Denně se o tom přesvědčuji - všude jsou lidí slušní i hajzlové.
 
ad 2) Vy jste tu Ústavu asi moc nečetl. Nikde ve vládě není definováno, co přesně se rozumí  výkonnou mocí. Jestliže prezident je zařazen v části o výkonné moci, vláda je uvedena pouze jako vrcholný (nikoli nejvyšší) orgán výkonné moci - čl. 67 a není to rusismus, ale záměr, pak to znamená, že výkonná moc v ČR je dvouhlavá: Jednu hlavu výkonné moci tvoří prezident (ten je nadto hlavou státu jako celku), druhou hlavu výkonné moci tvoří vláda.
 
Ergo výkonnou moc je třeba rozdělit mezi prezidenta a vládu, aby bylo jasné, co které hlavě přísluší a jaké jsou mezi nimi vztahy.
 
a) Prezidentovi přísluší všechno to, co je mu v Ústavě výslovně přiznáno, například sjednávání a ratifikace mezinárodních smluv či jmenování velvyslanců. Protože za tyhle věci většinou nese odpovědnost vláda, stanoví Ústava, že je k tomu třeba jejího souhlasu (kontrasignace).
 
b) Zbytek dělá vláda sama.
 
Vezměme si teď třeba ty mezinárodní smlouvy - je pravdam že v PRAXI - to dělají ministerstva. To proto, že kdyby měl prezident sjednávat všechno osobně, museli bychom ho naklonovat. Ale de iure by klidně mohl. V praxi proto dělá jen ty nejzásadnější věci (Tedy pokud pan Paroubek dodrží Ústavu). A k podpisu JAKÉKOLI smlouvy, byť ji podepisuje ministr nebo velvyslanec, musí mít od prezidenta alespoň implicitní plnou moc. Jediný, kdo plnou moc nepotřebuje, protože vykonává svou vlastní pravomoc, je právě prezident - přece ji nebude vystavovat sám sobě, že?   Na druhou stranu, jak jsem již napsal, za prezidentovy exekutivní kroky nese odpovědnost vláda a prezident potřebuje její souhlas. Čili de iure je to tak, že preziden má i
hradní kocour 18.1.2006 12:52

Re: JAPovi ke včerejšku:

 
Na druhou stranu, jak jsem již napsal, za prezidentovy exekutivní kroky nese odpovědnost vláda a prezident potřebuje její souhlas. Čili de iure je to tak, že preziden má iniciativu a koná, vláda schvaluje. Vláda nemá vůbec iniciativu v zahraničních věcech - pouze doporučuje. I ten Parlament, dává-li souhlas k ratifikaci mezinárodní smlouvy, dává ho - hádejte komu - prezidentovi nebo vládě? Ovšemže prezidentovi.
 
Takže nezbývá, než aby se prezident a vláda dohodli, má-li se něco v zahraniční politice stát.
 
ad 3) Opět opakuji, při vší úctě, že vaše představy o tom, jak by měla vypadat ústava, jsou představami malého Jardy.
Saša 18.1.2006 14:38

Naprosto s Vámi souhlasím.

Věc ale lze posuzovat i odvozeně od ústavního principu "všechna moc patří lidu" - ergo z lidu pochází a má-li kdo jiný jakou moc, jde vždy o moc delegovanou lidem. A význam funkce se pak odvozuje od počtu přenosových aktů (pro jednoduchost sem nezahrnuji územní samosprávu):
1. stupeň - poslanci a senátoři, volení přímo lidmi (primární mandatáři)
2. stupeň - president, volený poslanci a senátory (mandát odvozen od mandatářů prvého stupně)
3. stupeň - předseda vlády, jmenovaný presidentem při nedostatku negativní vůle poslanců (mandát odvozen od mandatáře druhého stupně, avšak s dozorem mandatářů prvého stupně)
4. stupeň - ministři, navrhovaní presidentu k jmenování předsedou vlády a jmenovaní presidentem při nedostatku negativní vůle poslanců. (mandát odvozen od mandatáře třetího stupně, avšak s přivolením mandatáře druhého stupně a s dozorem mandatářů prvého stupně).
A pak samozřejmě můžeme jít k nižším funkcím a dalším funkcím...
kocour 18.1.2006 15:05

Re: Naprosto s Vámi souhlasím.

No, já to nechtěl říct tak natvrdo, že prezident je víc než premiér.
 
Btw, jak se jako právník díváte na následující koncept:
- v ústavě je popsáno obsazování celé řady funkcí (kdo a za jakých podmínek koho jmenuje či volí),
- u většiny těch funkcí je popsáno, za jakých podmínek mohou zaniknout (vedle možnosti  kdykoli rezignovat) před vypšením mandátu (tedy pokud je tam jasně daný limit),
- v ústavě jsou jen dvě funkce, u nichž ústava o možnosti a podmínkách zániku před vypršením mandátu nehovoří.
Dal byste přednost výkladu, že osoby jsou z těchto funkcí sesaditelné zrcadlově (aneb kdo dává, ten i béře), nebo se budete spíše klonit k výkladu, že lidé v těchto funkcích jsou de iure nesesaditelní, dokud sami nerezignují, i kdyby si po nocích hráli na Jacka Rozparovače?
Podotýkám, že jedna z těch dvou funkcí je "na dobu určitou", druhá na "dobu neurčitou".
Saša 18.1.2006 15:34

Ústavní právo není arénou mých zápasů, nicméně

jako administrativec pečlivě rozlišuji mezi působností a pravomocí.
Tedy například má-li kdo v působnosti sociální výpomoc a pravomoc poskytovat dávky, má automaticky též právo dávky neposkytovat a poskytnuté dávky odnímat a vracení neoprávněně poskytnutých dávek vymáhat. V zákoně postačí napsat, že pravomocí je rozhodování o poskytnutí dávek - vše ostatní z toho automaticky vyplývá.
Nevím, proč by tomu u kreační působnosti mělo být jinak. Má-li libovolný orgán kreační působnost, postačí v zákoně uvést, že má právo jmenovat, volit, ustavovat etc. etc. Z toho automaticky vyplývá pravomoc nejmenovat, nezvolit, neustavit... A má-li tedy kdo pravomoc jmenovat i nejmenovat, má přece i pravomoc jmenovaného odvolat.
Zde jde totiž o zásadní otázku v tom, zda se kreační působnost konsumuje svým uplatněním, nebo zda trvá. Pokud by se konsumovala, pak by samozřejmě ten, kdo jmenuje, nemohl jmenovaného odvolat, neb jmenováním svou kreační působnost spotřeboval. Já jsem však docela pevně toho názoru, že kreační působnost je permanentní. Kdo ji má, tak ji má i poté, co ji uplatnil. A pokud ji má, tak musí mít k její realisaci veškerou pravomoc - tedy i pravomoc odvolávat, nejen jmenovat.
 
 
 
Saša 18.1.2006 15:40

Ještě doplňuji.

Mělo-li by to být jinak, muselo by to být dáno expresis verbis. Jako například u funkce presidenta: volí parlament, odvolává Ústavní soud. Pokud ale není dáno legální rozdělení pravomocí k realisaci kreační působnosti, automaticky a obecně považuji rozsah pravomocí za komplexní - tedy pravomoc jmenovat je i pravomocí odvolávat. Chce-li zákonodárce positivní a negativní část kreační působnosti rozdělit, musí tak učinit speciálně.
 
hradní kocour 18.1.2006 16:08

Re: Ještě doplňuji.

Přesně. Já to taky pořád říkám, že kdyby prezident neměl právo premiéra kdykoli odvolat (a tím nepřímo způsobit pád celé vlády, ale to je z právního hlediska vedlejší), pak by ten zákaz musel být v ústavě natvrdo napsán. A protože není, tak prezident toto právo má. Dík za názor.
jonáš 18.1.2006 16:57

Re: Re: Ještě doplňuji.

Nojo, ale tady přece prezident nepůsobí sám -- jelikož nemůže samostatně vládu ustavit (musí jí ještě dát důvěru sněmovna), nemůže ji IMHO ani samostatně odvolat. Včil mudruj.
hradní kocour 18.1.2006 17:15

Re: Re: Re: Ještě doplňuji.

Ale já nemluvím o odvolání vlády.
Já mluvím o odvolání premiéra. To je A.
B je, že - bohužel pro tu vládu - její životnost je vázána na toho premiéra. Ale to je problém vlády, nikoli presidenta.
Podívej. Třeba ve starém Římě byla kolektivní "odpovědnost" otroků (uvozovky proto, že otrok byl věc a věc odpovědná být nemůže). Takže když jeden otrok zabil pána domu (hypotéza normy), bylo stanoveno, že usmrceni mají být všichni otroci dané domácnosti (dispozice normy). Je to celkem známé, protože Neronovi se do toho svého času moc nechtělo, podepsat takový ortel (ale nakonec ho ukecali a podepsal, bylo to jen několik set lidí, na víc otroků se ten zavražděný prefekt nezmohl).
 
No, a tady je to podobné, když bude třeba odvolat premiéra, bude to mít ten přesmutný vedlejší následek, že o své sesličky přijdou i ostatní členové vlády.  
 
Uznej, že je to přímo ďábelské :-) 
 
 
jonáš 19.1.2006 0:21

Re: Re: Re: Re: Ještě doplňuji.

Nojo, jenže prezident jmenuje jen "designovaného premiéra", aby tu vládu sestavil. A sněmovna ji pak dává podporu jako celku, takže i skutečnému premiérovi -- a od tohoto okamžiku je premiér jakožto součást oné vlády už v rukou patrlamentu. Aspoň takhle mi přijde, že je to jedinej výklad, kterej má v sobě systémovou logiku, i když formálně si s tim můžeš jistě hrát jakkoli. Takže ano, prezident ho může odvolat, ale jen do toho okamžiku, než spolu s vládou předstoupí před sněmovnu -- pak už je ve hře posvěcení od nositelů přímého mandátu, a přes to nejede ani prezidentskej salonní vlak. Jinak k těm zahraničnim smlouvám, docela by mě pobavilo, kdyby to vláda vzala vážně a na všechny zahraniční vztahy a smlouvy se vybodla, ať si to Hrad oběhá a vyjedná sám. Zavařili byste písíčka a prošoupali podrážky ;-)
zoch 19.1.2006 20:58

Re: Re: Re: Re: Ještě doplňuji.

Hezky se to čte. Vidím,že se blížíme k monarchistům plíživými kroky. A úsměvné je to zejména pokud si vzpomenu jen třeba na Rudolfínský projev resp. na jeho reakci a to je proti těmto dovozením limonáda.Inu,hradní kocoure,od počátku této debaty jsem tušil směr. Nejíte svůj chléb na Hradě zBůhdarma.
Novák Jiří 18.1.2006 12:51

Základ problémů

Základem všech potíží je skutečnost, že marxističtí ekonomové od začátku budují kapitalismus v ČR. Pochopitelně při tom nezapomínají na sebe. Problém je v tom, že kapitalismus nemá proti nim obranu, protože s nimi logicky nemohl počítat.
gerontusinza 18.1.2006 12:58

Pane Nováku, Re: Základ problémů

základem jsou tedy kapitalističtí ekonomobvé s lidskou tváří protože ti marxističtí kapitalističtí ekonomové strašně kradou a kapitalismus je z toho vedle. Víte co je největší hrůza?  Že by kapitalismus bez Marxe nevěděl že je kapitalismus. On jej totiž pojmenoval. Ale je nutno vám připomenout jiného gaunera. UČIT SE,UČIT SE,UČIT SE. A pak teprve kecat.
Švrk 18.1.2006 12:50

Pane Pehe!!!

Teda Pehe, nezlobte se, ale vy jste vůl. Kdyby tu transformaci systému po revoluci dělala vaše pravdolásková banda a nebo třeba socani, nebo Luxovo plémě baziliščí, myslíte, že by neodtekly miliardy?? Byli by tu jiní hoši a kámoši a budovatelé seychelských vil. To není chybou nově budovaného systému (ač musel mít zákonitě chyby), ale přežitek, reziduum starého systému. Všichni přece víme, jak se za komoušů kradlo a že to bylo přirozené a jestli se ukradlo pár cihel, nebo pár miliónů, je to jedno. Krádež je krádež a zloděj je zloděj.  Revoluce nezměnila lidi, jen systém. Vy jste taky takové reziduum zakyslé. 
Boban 18.1.2006 12:45

Jsem moc rád, že Pehe není nemocné!

Už jsem si o Pehe začínal dělat dělal starosti! Vyplodilo několik článků, ve kterých byla úplně opomenuta úloha prezidenta Klause coby největšího škůdce v českých dějinách.... Docela jsem toto humoristické čtivo postrádal.
Avšak netrvalo dlouho a už je to zase tady! Opět pravý originální pehoidní feuilleton s ústřední postavou profesora Klause vylíčeného coby profesora Moriartyho....
Staré dobré Pehe se nám zase vrátilo!
Smaug 18.1.2006 13:38

Re: Jsem moc rád, že Pehe není nemocné!

Vypadá to, že bývalý pan prezident Havel je nucen nyní číst pouze Právo, od té doby, co tam Pehe přispívá. Jinde by se musel potýkat s rozdílnými názory, tak pochvalme Peheho, že mu aspoň takto často zlepšuje náladu.
cekon 18.1.2006 11:58

Ano

byla to zpackaná privatizace. Ale hrůza mě obchází, kdyby transformaci měla dělat KSČSSD..Při představě, že by Špidla, Gross nebo Zeman měli tohle vykonat.. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
NED 18.1.2006 12:58

Re: Ano

Přesně, velmi přesně řečeno.
Tohle by se mělo stále zdůrazňovat.