5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Skopčák 19.10.2006 0:43

Poděkování panu ...

Děkuji za článek kterým reagoval pan Tomáš Haas na nepravdy Erika Tabery. Mluví mi z duše a jen víc takových příspěvků na NP. Bůh žehnej České Republice a panu prezidentu.>-VV

pertinax 18.10.2006 21:04

Dámy a pánové diskutující

Tak si tady tak čtu vaše příspěvky a jsem mile překvapen, kolik má naše země odborníků na ten zaručeně správný výklad Ústavy.

Jap 18.10.2006 21:47

Re: Dámy a pánové diskutující

S tim ani nezacinejte.  Ustava je jednoduchy strucny dokument, ktery je urcen vsem obcanum,  a ne jenom paru "chytrym pravnikum",   je to dokument , ktery vyhlasuje zakladni principy  fungovani statu a skoro  kazdy mu muze rozumet.  A procedura vymeny vlady  je tam dost rozsahle  popsana a navic je ustavena skoro stoleta tradice  procesu vymeny vlady .  Problem neni v tom, ze by lide spatne rozumeli tomu co ustava rika, problem je v tom, ze stavajici prezident obcas zapomina, ze ta ustava plati i pro neho.

Skopčák 18.10.2006 23:23

Re: Re: Dámy a pánové diskutující

Cinto,problém je v tobě. Napiš důkaz(y) kdy jak píšeš občas zapomíná, že ústava platí i pro něho.8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o8-o(Y)

pertinax 19.10.2006 9:52

Re: Re: Dámy a pánové diskutující

No to je právě ten problém. Že tomu "jednoduchému stručnému dokumentu" skoro každý rozumí jinak. Většinou jak se mu to právě hodí. Přečtěte si příspěvky v této diskuzi jako příklad. (Nejsem právník.)

fugas 19.10.2006 21:01

Re: Re: Dámy a pánové diskutující

 p. Klaus vůbec zapomíná 1993 a další roky.

patras 18.10.2006 20:45

manipulace s ústavou je trestná !

"slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

manipulace s ústavou a její zpochybňování zakládá pochybnosti o zákonnosti v státě, protože Ústava je zákon všech zákonů. Ohýbání a zpochybňování tohoto zákona především otevírá vrata k násilí a jeho důsledky lze trestat. Je potřeba si především uvědomit, že vládnoucí vláda potvrdila, že se nejedná o ŽÁDNOU PRAVICI, ale o modrokomunisty, kteří soutěží s těmi oranžovými. Pravicovou stranu republika potřebuje, jenomže ODS je evidentne komunistická !

Vidíme občané tu pravicovost v programu ODS a v tom, co předvádí i s čestným předsedou ? Totalitní projevy na ministerstvu vnitra a spravedlnosti, ohýbání Ústavy - to je pravicová politika ? ODS s KSČ do předčasných voleb ? Zdá se, že probíhá další etapa sametové revoluce a bez občanů to určitě nepůjde .. ani když žádné předčasné volby nebudou.

jasan 18.10.2006 20:54

Re: manipulace s ústavou je trestná !

toz konkretne... ktery clanek ustavy kdo kdy porusil a porusuje?

Jap 18.10.2006 21:21

Re: Re: manipulace s ústavou je trestná !

1/ Klaus jasne porusuje clanek popisujici proceduru ustaveni nove vlady po volbach. Ustava  predpoklada , ze se prezident nejen pri jmenovani premiera ale v celem vykonu uradu bude chovat nadstranicky .  A do politickeho procesu vyjednavani o  slozeni vlady a jejim programu nebude zasahovat a nebude do procesu vkladat  nove prvky ktere nejsou v ustave, jako je vymahani slibu od poslancu, jak budou volit pri vysloveni duvery vlade.  Klaus take porusuje ustanoveni ustavy o tom, jak se  vyslovuje duvera vlade a co je a neni kvalifikovany souhlas snemovny  / 101 hlasu je pro nej nekdy dobrych a nekdy ne /.   To je dalsi nedovoleny zasah do  legislativy. 

 2/ Klaus porusuje clanek o oddeleni moci vykonne a zakonodarne, tim, ze  se pokousi klast povinnosti na poslance snemovny.

3/ Klaus porusuje clenek zarucujici poslancum nezavislost pri hlasovani

4/ Porusuje ducha ustavy v tom, ze pokud ustava verejnemu ciniteli, vcetne prezidenta neco uklada, tak se samozrejme predpoklada, ze to udela podle instrukci v ustave a  bez zbytecnych prutahu, zvlaste kdyz se jedna o neco tak duleziteho jako je ustaveni nove vlady 

Skopčák 18.10.2006 23:34

Re: Re: Re: manipulace s ústavou je trestná !

(Y)Jape jseš trapný a lžeš.(Y)Určitě jsi Ústavu NEČETL a jen papouškuješ (Y) nesmysly Bratrstva kočičí pracky(Y).

Jap 18.10.2006 20:25

Je to hrube porusovani ustavy CR a take nafoukanectvi a arogance.

Vyzadovat zaruky od poslancu jak budou volit, pri hlasovani o duvere, ci jakkoliv toto hlasovani ovlivnovat a podminovat.  Je to jasne protiustavni, poslanec ma volit na zaklade sveho svedomi a muze zmenit nazor  i na posledni chvili , napr kdyz se dozvi neco co pred tim nevedel cestou do snemovny.  A navic pokud da poslanec prezidentovi zaruku predem,  jeste pred vyhlasenim programu nove vlady, tak to jasne rika, ze program vlady se nemusi brat v uvahu, ze nic neznamena, ze nemuze nic zmenit, i kdyby v nem bylo cokoliv a to je nesmysl.

.  A to stejne vyjadruje prezident, kdyz takove zaruky pozaduje pred jmenovanim premiera, kdy se jeste nevi nic o programu budouci nove vlady. Prezident tim sam rika verejnosti, ze vladni program jsou jen nedulezite nezavazne tresky plesky  slouzici jen k oblbovani volicu, a ze poslanec nema volit  na zaklade vladniho programu ale na zaklade jakehosi nelegalniho slibu a zakulisnich politickych kseftu. 

 A nyni pan intrikan na Hrade, kdyz s timto nesmyslem neuspel,  posila do novin sve zvanily  aby ty jeho nesmysly ohajili.  To mu  jednak nepomuze, a jednak je to nefer.  On sam ten nesmysl vymyslel a vypustil, a on sam by si ho mel obhajit a ne to nastrkovat na nejake nezkuseneho hradniho urdnicky .  Snemovna by mela  prinejmensim  vydat nejakou  proklamaci o tom, ze takovy utok na nezavislost poslancu nebude tolerovat a ze v pripade opakovani  preda pripad ustavnimu soudu.

Jap 18.10.2006 20:26

Re: Je to hrube porusovani ustavy CR a take nafoukanectvi a arogance.

Snemovna by mela kritizovat nejen prezidenta, ale i minule vedeni snemovny a minuly ustavni vybor snemovny, protoze takoveto porusovani ustavy prezidentem Klausem pri predchozi vymene  vlady tolerovali. Coz jen ukazuje, ze tehdejsi poslalnci slintali tak po moci, ze jim porusovani ustavy vubec nevadilo, ze jim ani nedoslo, ci nevadilo to ze jde  o nezakonne omezovani jejich  vlasnich mandatu.  Nevadilo jim to  asi proto, ze oni  sve mandaty  uz na zacatku planovali  uzivat na politikareni, korupci.   Pri tom oni maji byt  strazci  ustavy a demokracie. 

A to  potvrzuje   zkorumpovanost , zdegenerovanost  cele ceske politicke tridy ,  kde zakony moc neplati, kde je plno korupce na vsech stranach, kde se klidne porusuje ustava a zakony a kde se krade za bileho dne.  

Skopčák 18.10.2006 23:50

Re: Re: Je to hrube porusovani ustavy CR a take nafoukanectvi a arogance.

(Y)Jsem to ale hlupáček, ten slovník  : cele ceske tridy, jseš nasraný rudoch asi rusák - bolševik (Y) Dělíte lidi na třídy ?  FUJ už Tě nečtu Urválku.(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)

Fafa 18.10.2006 17:00

Pane Haasi - jenom technicka

Prezident může jmenovat kteréhokoliv občana České republiky.

Musi to vubec byt obcan Ceske republiky? Neslo by jmenovat treba Maurice McTigua? ;-P

bob 18.10.2006 17:08

Re: Pane Haasi - jenom technicka

Proč by to měl bejt nějakej Móric,když to bude Pepa z Honkongu.

bob 18.10.2006 15:51

Pane Hrbku

Není to tak dlouho co senátor Bárta podal trestní oznámení na Klause pro úmyslné blokování Úst.soudu nenavrhováním soudců,čímž se měl dopustit dle Ústavy velezrady.Myslím,že teď předvádí daleko větší prohřešky proti Ústavě.

Antonín Hrbek 18.10.2006 16:00

Re: Pane Hrbku

Nedělejte si iluze, Ústava je takový zmetek, že je s ní možné dělat skoro úplně všechno a není to stihatelné.

Antonín Hrbek 18.10.2006 15:06

Pan poradce Haas je volako zmetený

Věrně papouškuje hlas svého mocipána, který využívá toho, že zmetková Ústava ČR počítala se slušnými lidmi a ne s nečestnými předsedy ODS.

Ústava, bohužel, nezná nástroj kterým by se trestalo porušení prezidentského slibu "slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Pravdu má pan Haas v tom, že při rozhodování o tom, koho jmenuje předsedou vlády, není prezident ničím omezen, vyjma čl. 68 bod (4). Pravdu má také v tom, že může pověřit vládu, jejíž demisi přijal, vykonáváním jejich funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády, tedy na nekonečně dlouhou dobu (tento způsob "demokracie" má starší generace jistě v paměti). Pravdu také má v tom, že si může vymýšlet sebekrkolomější argumenty, například aby předseda vlády byl vyšší než 190 cm, aby měl BMI menší než 24, prostě jakékoliv ptákoviny. A může se přitom bavit s kýmkoliv, třeba i s hajzlbábou na Hlavním nádraží. Může i pověřit sestavením vlády i faktického nevítěze voleb. Nemůže se však zajímat o to, zda má ve sněmovně tu či onu podporu, protože Ústava praví, že každý poslanec hlasuje podle svého svého nejlepšího vědomí a svědomí při konkrétním hlasování. Takže dávat jakoukoliv záruku o výsledku hlasování nikdo dávat nemůže a zavazovat nějakého poslance písemně k určité volbě je v rozporu s Ústavou. Ústava také nerozlišuje, za jakou stranu či sekupení byl ten či onen poslanec zvolen. Proto rozlišování poslanců podle "stranické" příslušnosti je jasné porušení demokracie a svobody osobnosti. Také deklarace, že řešení, které hledá, závisí na dohodě politických stran je do jisté míry nonsens, protože, jak správně podoknul pan Haas, Ústava žádné politické strany nezná. A dávat úkoly vládě předem, jako například, že musí mít pevnou většinu ve sněmovně nebo dovést zemi k předčasným volbám, je opět tvrdým pošlapáním Ústavy.

Antonín Hrbek 18.10.2006 15:11

Re: Pan poradce Haas je volako zmetený

Legrační stať, že "demokratickou podstatou státu" je aby nám vládla strana nebo strany, které k tomu mají mandát a které dávají záruky, že demokratické principy, které jsme přijali v listopadu 1989, zůstanou zachovány je opět hluboký a skutečně hluboký omyl dokazující, že pan Haas je skutačeně volako zmetený. Vládnout dle Ústavy má vláda schválená parlamentem a ne nějaké strany. A zárukou demokracie je nejen 101 hlasů, ale i to, že každý hlas poslance má právo spolurozhodovat o osudu státu.

lidddy@seznam.cz 18.10.2006 15:37

Re: Re: Pan poradce Haas je volako zmetený

Pokud jde o AH st., tak srdečně zdravím, ještě pořád ze zaměstnání... Lída

Fafa 18.10.2006 17:17

Pane Hrbku:

Proc si tedy myslite, ze Ustava ponechava prezidentovi pomerne volne rozhodovaci pole pro jmenovani premiera?

Mne osobne myslenka na "predjednani" nepripada az tak spatna. Poslanci mohou pri hlasovani samozrejme rozhodnout podle sveho svedomi, ale asi IMHO neni spatne predem odhadnout, jestli "muj" kandidat ma vubec sanci zvitezit. Jak to delate u Vas ve firme pri hlasovani na spravni rade? Predlozite navrh bez predchozich diskusi nebo si predem overite, jestli mate pro sve navrhy aspon nejakou podporu? A davani ukolu predem, napriklad dovest zemi k volbam? Pokud ve firme budete potrebovat CEO, zeptate se predem, jake ma asi predstavy o vedeni podniku nebo mu proste reknete, at se rozhodne, az bude ve funkci?    

MoLA 18.10.2006 14:01

Díky za kapku rozumu

Díky za jasné vysvětlení práv a povinností prezidenta. Logické uvažování a jasný rozum to v téhle době opravdu nemají lehké. Poprvé v životě jsem si přečetla chat a žasnu, kdo všechno NP čte. Kdyby si však byť jediný z oněch pomatených křiklounů zkusil o přečteném nejdříve popřemýšlet, byl by to úspěch. Optimistickou mysl přeje MoLA 

Viktor 18.10.2006 22:51

Re: Díky za kapku rozumu

 Děkuji za věcný příspěvek. - Je zvláštní, že pro některé lidi je nestravitelná postava Václava Klause.Je to nadprůměrně inteligentní, neobyčejně pracovitý a fyzicky i psychicky mimořádně disponovaný státník,, který v mnoha ohledech nemá u nás konkurenci. Je snad nejintegrovanější postavou naší politiky, se svými  přednostmi i nedostatky. Jedním z jeho politických nedostatků je neschopnost lidem lichotit. To méně velkorysí lidé neodpouštějí. Je to člověk s vizí, která je koncizní  a dosti jasná. Je štěstí, že je naším prezidentem

Skopčák 19.10.2006 0:10

Re: Re: Díky za kapku rozumu

VV>-ANO ANO ANO jsem skutečně rád, že prezident České Republiky je profesor Václav Klaus. Už nejsem žádný mladík a je opravdu nádherný pocit nestydět se za prezidenta jako za ty předešlé ale být  HRDÝ.VV>-

MoLA 18.10.2006 13:46

Díky za srozumitelné a logické vysvětlení pravomocí prezidenta. Konečně fakta a ne jen iracionální emoce. Přeji hezký den a optimistickou mysl. MoLA

bob 18.10.2006 13:21

Danieli

Tehdy to bylo 100+Wágner a potom100+Teplík,ovšem to nebyli přeběhlíci,ale ty ke strakám nacouvali.

Jaka 18.10.2006 13:40

No a ? K čemu to bylo?

Parlament byl tím pěkně ochromený, Wágner vydíral a stálo to za dvě věci - za nic a za h..

Dobře, že je silný Klaus, že se nenechá vydírat a že chápe, že jedině předčasné volby v tomhle patu mají smysl. Stojednička je o vydírání a navíc ji nikdo nemá! A Klaus se ústavy drží, jak vyznívá z autorova textu - není povinen jmenovat konkrétního člověka, který si trucovitě dupe nožičkou.

A vy, co se tu oháníte Moserovou, zkuste si představit, jak by v této situaci jednala. Při obrovské úctě k oné dámě, ona by Paroubkovu siláckému jednání dost těžko odolávala. Díky za Klause, který se nenechá zatlačit do kouta. Má k tomu oporu asi 70% národa na rozdíl od Paroubka, v jehož prospěch tu mnozí vykřikují

Jaka 18.10.2006 13:45

a chraň nás všichni svatí před velkou koalicí !

Xaver X.X. 18.10.2006 16:15

A co opoziční smlouva II?

Jaka 18.10.2006 18:01

Savere, fuj !