28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Co je dezinformace?

Musíme, říká pan Hokovský, ředitel think tanku Evropské hodnoty, chránit veřejnost před falešnými informacemi a dezinformacemi a před „nesprávnými názory“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vondráček 12.1.2017 18:54

Re: Pane Haas

Fašounům jako Frau Netzer se to líbit musí ...

J. Kombercová 12.1.2017 13:10

Re: Pane Haas

...ještě... dost věcí řešit nemusím, třeba nelezu na ty profláknuté weby, jako třeba Aeronet, který navštěvujete, zřejmě, nevím tedy proč, snad abyste se utvrdila ve svém názoru na určitou skupinu lidí. Ale to je zájmová skupina, která určité zprávy vyhledává, těm asi stejně nevysvětlíte, že čtou proruskou propagandu.

Ś. Svobodová 12.1.2017 16:45

Re: Pane Haas

Ona to může napsat a jiný to může vyvrátit, má-li pocit, že se tím musí zabývat. To je demokracie. Ale opravdu musíme platit někoho, aby vyvracel takové stupidní hoaxy? https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/desatero-a-pritel-na-telefonu-stat-nauci-uredniky-obrane-proti-cizim-agentum-8424

Budu-li věřit, že migranti znásilňují na potkání, pak nad "opraveným" hoaxem pokrčím rameny, neboť nadále budu přesvědčena, že se tak často děje. A opravdu můžu věřit tajným službám, že by na takový dotaz odpověděly v případě jeho pravdivosti pravdivě? Nikoliv. Můžu věřit jen tomu, že na dotaz odpověděli to, co bylo zveřejněno.

J. Jurax 12.1.2017 22:15

Re: Pane Haas

Jistě na to měla právo - i když si o uživatelách ksichtoknijy nemyslím nic moc, přece jenom zjevné blbce nejspíš odhalí. A navíc tohle nebudou ty nejhorší dezinformace ...

A co tím vlastně chcete říci, pane magistře?

R. Brzák 12.1.2017 12:05

ad pan M. Valenta - "ovšem proti drzosti některých...

...zdrojů je třeba se bránit...."

takže nezáleží na tom, zda zdroj přináší "pravdu/lež", ale na míře jeho drzosti? Ale abych se nedopustil straw man argumentace, to jste vlastně neřekl. Jen na sebe prozrazujete, že jste schopen mezi zdroji rozlišovat - máte své vlastní parametry, kterými je soudíte. A to je zcela v pořádku. A vězte, že je to tak u každého člověka. Ne, pardon, Vy to víte. Jenže se bojíte, že ony parametry posuzování jsou u druhého člověka méně kvalitní než ty Vaše. A proto jej chcete ochránit před jeho "blbostí"...už chápete, kam směřuji? K úřadům, které nás mají ochraňovat, protože VY jste přesvědčen o MOJÍ blbosti... Děkuji, že se tak o mně staráte, pane Valento, jenže já jsem přesvědčen, že to nepotřebuji. A oproti Vám, já žádného úředníka, aby ochraňoval Vás proti té Vaší (no řekněme omezenosti), nevyžaduji...

Ś. Svobodová 12.1.2017 12:14

Re: ad pan M. Valenta - "ovšem proti drzosti některých...

...a tím dokazujeme že jsme nepochopili dobu a je třeba s námi podle toho jednat :-(

Musíme založit neziskovku na ochranu našeho myšlení!

Ś. Svobodová 12.1.2017 11:48

Moc se na ten úřad těším.

Věřím, že každá jeho opravená dezinformace zaměstná mnoho jiných na rozboru této opravy a zanedlouho vznikne nový web zaobírající se touto problematikou. To bude prča!

A. Alda 12.1.2017 11:21

Každý názor je nesprávný.

Správný názor je contradictio in aiecto.

S. Netzer 12.1.2017 11:04

Ten úřad

by mohl začít uváděním na pravou míru těch hoaxů, které zde na Psu už léta šíří pan Ulč.

Ś. Svobodová 12.1.2017 11:07

Re: Ten úřad

A vy byste mohla být jeho první spolupracovnicí.

S. Netzer 12.1.2017 11:15

Re: Ten úřad

Nemohla.

Ś. Svobodová 12.1.2017 11:21

Re: Ten úřad

Víte, že pan Ulč šíří na Psu hoaxy, nebudete s tím nic dělat a budete čekat, až ho nabonzuje někdo jiný?

J. Kombercová 12.1.2017 12:53

Re: Ten úřad

O panu Ulčovi (a dalších) už se na příslušných místech ví.

R. Brzák 12.1.2017 11:41

Re: Ten úřad

Nejenom "mohla" - Vy tak činíte. Každým svým příspěvkem, kterým poukazujete na páně Ulčovi omyly či umanutost (ať už se mýlíte Vy, nebo pan Ulč). A je to tak správné. Ne snad, že bych věřil všemu, co píšete. Ale na tom máme podíl oba - já, který si již UTVOŘIL obrázek na základě VAŠÍ NEVRLÉ KOMUNIKACE, s jakou zde své příspěvky předkládáte. Oba tyto své nedostatky v komunikaci můžeme změnit...bude-li nám na tom záležet. Ale pokud přicházím s nějakou svou pravdou, je i na stylu, s jakým ji předkládám, zda bude pro mé posluchače/čtenáře srozumitelná/přijatelná...

Každopádně Vaše angažovanost zde je plodem i součástí demokratické diskuze - která je pak jednou ze záruk svobody. Na rozdíl od libovolného úřadu - natož cenzurního/ostrakizačního...

Ś. Svobodová 12.1.2017 11:51

Re: Ten úřad

Pěkný zavěr, dík.

R. Langer 12.1.2017 11:51

Re: Ten úřad

Ale ta se přece ničím jiným ani nezoabíráš, pátá kolono. Za co tě kdo vlatně platí? :-D

S. Netzer 12.1.2017 12:15

Re: Ten úřad

Jsi nějak rozrušený, Langer. Máš tam moc překlepů. :-)))

J. Kombercová 12.1.2017 12:54

Re: Ten úřad

Jeden. Zato zná a umí používat pátý pád.

S. Netzer 12.1.2017 13:00

Re: Ten úřad

Máte dobrý postřeh, "milá paní".

J. Kalina 12.1.2017 11:04

pozor,pozor

v televizi diskutoval nějaký ředitýlek z této nové instituce a na žádost, aby uvedl nějaké příklady dezinformcí, vyjmenoval 3 - všechny tzv "proruské". Takže to spíš vypadá na potírání jednoho zdroje dezinformací a preferování jiných. Uvedu jednu z posledních dezinformací: máme věřit, že ruské špionážní služby jsou mnohem schopnější než se dnes zdá neb na Trumpa vyhrabaly kompromitující materiály použitelné k vydírání na něž nepadly stovky novinářů a členů štábů republikánských soupeřů v primárkách a následně demokratického štábu HC v prezidentských volbách, kteří by je rádi zveřejnili. O bývalých kamarádech a zhrzených milenkách nemluvě. Asi se rusáci museli zeptat samotného DT, když to nemají z jeho okolí, které se běžně "vytěžuje". To je dezinformacejako řemen: máme si myslet, že CIA na víc nemá a rusové zmákou všechno. Na koho ještě něco sbírají? Dělají to teprve od loňska nebo po celou dobu existence. Co dělají služby jiných států? Nic? A od kdy. No hrůza.

F. Kusák 12.1.2017 10:53

To vše, co je napsáno,

je jistojistě pravda, jen si prosím všimněte, jak všechny parlamentní partaje unisono mlčí, když se jedná o potřebnosti tohoto útvaru. Snad jen některé osamocené hlasy se ozvaly. Na to lze logicky odpovědět jediné:"vyhovuje jim to". A my voliči to musíme zohlednit ve volbách. Ale jak, není-li z čeho vybírat. Možná, dobře to sledujme. Třeba se někdo najde.

B. Rameš 12.1.2017 9:57

To jsou všechno kecy,

válka (včetně jejích latentních projevů dezinformace, propagandy a shromažďování citlivých informací) se přesunula, či spíše rozšířila, do virtuálního prostoru a je potřeba se podle toho zařídit.

J. Hanzal 12.1.2017 10:14

Re: To jsou všechno kecy,

Ale v žádném případě k tomu není potřeba zřizovat ouřad pro propagandu, pane Rameši. To už je jasný náznak CENZURY, přesně jak to popisuji pan Haas. Letíme přímou cestou do pekla totality, respektive už tam skoro jsme.

R. Brzák 12.1.2017 10:32

Re: To jsou všechno kecy,

Součástí války vždy byla válka informací. Internet je jen další způsob jejich šíření. Ovšem cenzura (či snaha ostrakizovat konkrétní weby) vede jen k zvětšení zajímavosti cenzurovaného (ostrakizovaného).

M. Mucha 12.1.2017 10:40

Re: To jsou všechno kecy,

Není třeba nic zařizovat. Od toho, abychom si udělali na věc názor máme mozek, který by nás měl upozornit, že informace je třeba srovnávat se skutečností a vlastními zkušenostmi (pokud to je možné) a hlavně porovnávat s informacemi z různých zdrojů

Ś. Svobodová 12.1.2017 11:01

Re: To jsou všechno kecy,

My jsme ve válce? A pokud myslíte nějakou mediální, tak myslíte tu s Ruskem, nebo s Trumpem? S migranty, nebo naopak se xenofoby?

No, hlavně aby v tom měli jasno ti na tom úřadě a my zbylí už si nějak poradíme...

M. Prokop 12.1.2017 11:03

Re: To jsou všechno kecy,

Možná si to ještě leckdo neuvědomuje, ale třeba to Rusko už se dávno chová jako stát ve válce, i když zatím jen té hybridní a informační.

Ś. Svobodová 12.1.2017 11:16

Re: To jsou všechno kecy,

Já vím, to vaše Rusko :-) Alespoň sám vidíte, jak všechno závisí na úhlu pohledu. Vy budete celý zbytek života přesvědčen o ruské hrozbě (můžete mít třebas i pravdu), ale stačí, aby se změnily mocenské priority a tento úřad se na povel přestane zabývat Ruskem a bude nás přesvědčovat, že největší nebezpečí hrozí od XY.

R. Brzák 12.1.2017 11:33

Re: To jsou všechno kecy,

"válka je pouze pokračování politiky jinými prostředky" (C.v.Clausewitz)

Tento výrok samozřejmě neomlouvá Rusko (tedy nutně). Omlouvá nás, to je Západ. Protože dokud bude náš společný život organizován prostřednictvím politiků, bude mít politika i válka stejné cíle. A když budeme hovořit o moderní válce, třeba hybridní, budeme své kroky označovat za politiku (a idealisticky věřit v její čistotu) a soupeřovi kroky za válku. Ale při podrobném pohledu nalezneme mnohé paralely. Jistě, Rusko ji používá intenzivněji a více skrytě (naštěstí, znamená to, že je slabší, než my). Ale tvářit se, že my propagandu či dezinformace nepoužíváme, tvářit se tak sami před sebou, to je lhaním si do kapsy - a to nás v posledku oslabuje. Protože jen odpovědné nahlédnutí všech stránek toho, kdo jsme, nás učí být rovnovážnými (v případě rozkolísání například silou soupeřovi propagandy).

"není pevné, co je beze chvění" - či jak to vlastně ten můj neoblíbený mons. Halík napsal...snad tomu i on jednou porozumí

J. Pospíšil 12.1.2017 14:08

Re: To jsou všechno kecy,

Clausewitz byl vojenský stratég a nikdy by nenapsal do té věty slovo "pouze", pro něj nebyla válka nějakým "pouze".

Takže: "Válka je pokračování politiky jinými prostředky."

nebo úplněji: "válka není pouze politický akt, nýbrž opravdový nástroj politiky, pokračování politických styků a jejich provádění jinými prostředky."