7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Člověk-šváb?

Ministr financí, místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš přečkal jen za poslední půlrok dva skandály, jaké ještě nedávno dělaly z premiérů a volebních lídrů nezaměstnané.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vavrochová 14.9.2016 8:57

Re: Babiš má též dobré spolupracovníky

Máte pravdu, ta Witovská se chovala děsně.

F. Navrátil 14.9.2016 9:36

Re: Babiš má též dobré spolupracovníky

Patrně jste se dívala na jiný pořad. Já jsem na vlastní oči viděl neprofesionální moderátorku, která přišla do studia s cílem dostat z Faltýnka odpovědi, které si sama předem nalajnovala. Když se jí to nedařilo, skákala mu do řeči, přerušovala a dokonce prezentovala své názory. Pokud chce moderátor předkládat divákům vlastní politické představy, měl by se nejdříve stát politikem. To nic nemění na tom, že Faltýnek vystupuje jako Babišův slouha.

A. Bocek 14.9.2016 6:38

Hlava mi nebere !

50-ti miliónové zaškobrtnutí - nevadí , 5-ti miliardové pokračování MEŘO - nevadí , daňová kontrola v Agroflertu - nejkratší vtip , strana jednotného hlasu - ANO , tendry v lesích,podnikání ve zdravotnictví , nákupy konkurenčních firem , autocenzůra...... Rodí se nám Český Berlusconi .

R. Brzák 14.9.2016 0:29

ach jo, je to tak - "nepřítel mého nepřítele" p. Kašpárek

si ode mne dnes vyslouží souhlas a pochvalu za pár vtipných vykreslení - to je poprvé, co s ním souhlasím, za dobu, co chodím na psa...

P. Lenc 14.9.2016 8:35

Re: ach jo, je to tak - "nepřítel mého nepřítele" p. Kašpárek

Připojuji se, snad poprvé souhlas.

P. Kmoníček 14.9.2016 8:39

Re: ach jo, je to tak - "nepřítel mého nepřítele" p. Kašpárek

Také souhlas a ne poprvé.

V. Klepetko 14.9.2016 9:47

"nepřítel mého nepřítele" ... Je přítelem mých přátel?

Pane Brzáku zdravím, dnes mám poslední den dovolenou a trochu volného času a velmi by mě zajímal Váš názor na věc. Proč si myslíte Vy sám, že Andreje Babiše podporuje tak velká masa lidí, nehledě na nejrůznější "čápi hnízda"?

Ta otázka je opravdu kardinální. Nesprávná odpověď na ni bude znamenat Babišovo vítězství! Zaznamenal jsem názor že je to tím, že jeho voliči jsou vesměs "závistivá lůza". Jiní se domnívají, že Babiš si své voliče koupil "za koblihy". Další soudí že Babiš zblbnul hlavy lidem prostřednictvím koupených médií a kvalitních osobností, které si prostě za své peníze zaplatil. Co si myslíte Vy? Zmíněná vysvětlení jsou pro mě naprosto neuspokojivá, a to jak jednotlivě,tak i ve svém souhrnu.

Jinak s Vámi souhlasím, že pan Kašpárek napsal dobrý text! Má vtip a jiskru, je živý a ta a jeho přirovnání mají říz a uměleckou hodnotu. Jaký kontrast s články pana Doležala! Ty působí dojmem, že je vytváří z nějakých autorových krátkých glos jakýsi klub najatých grafomanů, jako nějaký obludný stroj Alexandra Dumase staršího, bezduchý stroj na romány.

Váš názor je pro mě, pane Brzáku, velmi důležitý. Volil jsem do parlamentu lidovce a na velké Praze Piráty, ANO jen do místního zastupitelstva. Ale po přečtení Doložalovy ságy o Babišovi zcela vážně uvažuji o tom, že mu ve volbách dám svůj hlas!

Pan Kašpárek ve svém kvalitním textu poctivě nenabízí odpověď žádnou: asi ji nezná. Někdy je ale důležitější položit správnou otázku.

M. Prokop 14.9.2016 11:04

Následkům se pak ovšem nedivte.

"Ale po přečtení Doložalovy ságy o Babišovi zcela vážně uvažuji o tom, že mu ve volbách dám svůj hlas!"

On totiž Doležal má pravdu, ač ji píše dost radikálně.

V. Klepetko 14.9.2016 11:37

O předpokládaných následcích se rád pobavím.

Ale před tím bych rád znal i Váš názor (protože v celé řadě věcí zde na Psu argumntujete velmi rozumně) -

Proč Babiše podporuje tak velká masa lidí, a přehlížejí nejen nějaká "hnízda", ale i mnohem závažnější věci? A proč si myslíte, že například i já zvažují jeho podporu ve volbách?

Když jako podnikatel mám na ta jeho rozmanitá hlášení názor velmi negativní? A s jeho firmami nemám nic společného? A neočekávám od něj ani od jeho partaje ani korunu a bytostně nenávidím vše, co je proti standardnímu liberálně - demokratickému modelu státu? Opravdu si myslíte, že jsem schopný se nadchnout pro nějaký "korporátní fašismus", nebo že bych byl takový idiot, že bych věřil tomu, že stát se "dá řídit jako firma?"

Váš názor, pane Prokope?

P. Lenc 14.9.2016 13:55

Re: O předpokládaných následcích se rád pobavím.

Nejsem ani pan Brzák, ani pan Prokop, ale dovolím se "vetřít".Právě jste si odpověděl sám.Pokud ale přesto potřebujete radu, tak vám není pomoci.

V. Klepetko 14.9.2016 14:57

Re: O předpokládaných následcích se rád pobavím.

Jste vítán, pane Lenci! Dokážu si představit, že oba zmínění pánové nemají v danou chvíli na diskusi čas. Pokusím se ale vysvětlit logiku svého uvažování, jak pro ně, tak i pro Vás! Třeba sem časem ještě nahlédnou.

V. Klepetko 14.9.2016 15:00

Re: O předpokládaných následcích se rád pobavím.

K případné podpoře Babiše by mohl vést tzv. Bellmanův princip optimality.

Představuji si naši společnost jako systém, který se v každém diskrétním okamžiku budoucnosti (tyto záchytné body mohou být třeba pravidelné volby do Sněmovny) může nacházet v celé sérii alternativních stavů , každý s nějakou pravděpodobností vzniku, a vertikálními vazbami na jiné stavy v grafu, přitom každá vazba má svou realizační "cenu". Optimalizace se pak provádí tak, že si vyberete nějaký žádoucí budoucí stav, a následně hledáte nejkratší cestu v grafu z budoucnosti zpět k současnosti. Daly by se na to použít i Markovovy řetězce...

A jak z toho všeho vychází vítězně ten Babiš? Pokusím se to velmi zjednodušeně popsat i bez dynamického programování, ale bude to opravdu jen torzo myšlenky.. Asi takto:

V. Klepetko 14.9.2016 15:18

Re: O předpokládaných následcích se rád pobavím.

V žádném případě nesmíme dopustit návrat k bolševickému ale ani žádnému jinému modelu neliberální demokracie. Myslím si že náš úplně nejhlavnější cíl pro budoucnost je naopak zachování demokratického, liberálního a suverénního českého státu, asi v té podobě, jak ho definuje naše platná Ústava!

V současné české politice pak vidím několik velmi mocných sil, které si přejí úplnou likvidaci České republiky jako samostatného a nezávislého národního státu. Pokud by k tomu došlo, pak by bylo úplně jedno, jestli ve volbách budou vyhrávat nějací populisti, liberálové nebo bolševici, zůstane zde jen nějaká bezmocná slupka jako symbolická vzpomínka na naši státnost. Vše ostatní se bude řešit v Bruselu. Takže podle mě je zdaleka nejdůležitějším úkolem dneška úplná politická porážka těchto "likvidatorů státu"! Dle mého názoru to jsou: Sobotkova skupina v ČSSD, reprezentvaná např. Jiřím Dienstbierem, Otto Novotným nebo ministryní Marxovou. Dále kompletní TOP 09. A dále někteří osamocení jedinci v ANO a u lidovců, jako je pan Zlatuška.

Celá tato skupina musí být v budoucích sněmovních volbách zcela rozdrcena. Porazit Sobotku kontumačně ale dokáže za současné konstelace hvězd jedině Babiš! Rozebrat hlasy TOP 09 si pak mohou jedině ODS, Piráti nebo Svobodní se soukromníky, těm všem přeji volební úspěch. Podporu nějaké nové strany bych zvážil na základě programu, ale pragmaticky vzato žádná z nich nebezpečného Sobotku neporazí. Jedinou další slušnou stranou jsou ještě lidovci, velmi rád je vidím v Parlamentu, ale oni do tohoto "boje o existenci státu" nijak nezasahují a po jejich úspěchu, který jim přeji také, se pan Sobotka bohužel do politického důchodu nevydá.

Teprve až tento boj vyhrajeme, můžeme řešit, jak potlačit neliberální tendence, které Babiš bezesporu reprezentuje. Náš stávající ústavní systém je ale natotik robustní, že ani případné Babišovo volebního vítězství ho nemůže nijak ohrozit. Stejně tak jako Donald Trump nezničí americkou demokracii ani když vyhraje!