8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Člověk-šváb?

Ministr financí, místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš přečkal jen za poslední půlrok dva skandály, jaké ještě nedávno dělaly z premiérů a volebních lídrů nezaměstnané.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Frys 14.9.2016 21:10

Re: Nestává se často,

Tak švábem klidně buďte, to Vám neberu, dokonce Vám to i přeji, i škody byste nadělal méně. Ale že si z diskuzních příspěvků vyfabulujete něco, co tam není, tak s tím byste měl něco udělat.

V. Klepetko 14.9.2016 21:21

Re: Nestává se často,

Máte to tam, v tom Vašem "diskuzním příspěvku". Popřál jste Babišovi Benitovu smrt. Ergo jste marginální extremista :-))))

Z. Frys 14.9.2016 21:27

Re: Nestává se často,

Popravdě, jsem extrémní pravičák, ale nikoli pravicový extremista. Věšení a šibenice jste si vyfabuloval. Mussoliniho zastřelili a následně pověsili za nohy na benzínové pumpě v Miláně. V případě Bureše na tom Miláně netrvám.

Jěště bych dodal k tomu korporátnímu socialistovi Burešovi (ale není to jen k němu, je to daleko obecnější) slova F. Bastiata: "Když se plundrování stane způsobem života, lidé pro sebe vytvoří právní systém, který jej autorizuje a morální kodex, který ho oslavuje."

V. Klepetko 14.9.2016 22:08

Re: Nestává se často,

Citoval jste člověka, který celý život šířil myšlenky svobody. Je dobré, že ho čtěte. Nejsem ale přítelem morálního relativizmu. Lidé si žádný morální kodex nevytvoří, ten je už celkem dobře vytvořen! :-))

To oběšení jste upřesnil, díky, já to moc zjednodušil, v rámci zkratky... Bohužel se tím celá věc k politické diskuzi neposouvá, lynčující davy nevidím jako dobré východisko dnešních českých politických sporů. Možná že za "starých pořádků" to bude jiné. Doufám že se toho nedožiju.

M. Prokop 14.9.2016 21:29

Re: Nestává se často,

Mimochodem, s tím švábem, to jste zřejmě něco nepochopil. Autor vysvětluje, že to slovo nepoužil jako nadávku.

V. Klepetko 14.9.2016 21:50

Re: Nestává se často,

Ona to nadávka ani není. O dehumanizaci se ale jedná.

M. Prokop 14.9.2016 20:46

Re: Nestává se často,

Churchill Podpořil Stalina proti Hitlerovi, to ano. Věděl co je špatné a co ještě horší, hlavně věděl, co je dobré pro GB. Dost mezní situace.

Kde račte podobnou mezní situaci viděti nyní, aby ospravedlňovala podporu zlodějského poskoka STBáků, momentálně žrouta dotací?

Toho Peroutku jste, podobně jako Zeman, nepochopil.

V. Klepetko 14.9.2016 21:29

Re: Nestává se často,

Napsal jsem to mnoha slovy v nitce pana Brzáka, jako odpověď na Vaši repliku. Přesně tam odpovídám na Vaši otázku.

Pokud jde o Peroutku, tak on opravdu napsal, že Vůdce a Německý národ jedno jest. A to je opravdu podstata nacistické ideologie, je mi líto, ale tak to prostě je! Peroutka ve slabé chvilce napsal nacistický článek. Celý život psal jinak věci chytré, hodnotné a správné. Stane se. Chybička se občas vloudí...

M. Prokop 14.9.2016 21:35

Re: Nestává se často,

Hledat už to nebudu.

Dále trvám na tom, že nejsme v situaci, kdy člověk podporou jednoho zla, což Bureš evidentně je, čelí jinému zlu. Není zde zla, proti němuž by šlo bojovat Burešem.

Jistě, Peroutka to napsal a bylo tomu tak. Proč by toto jeho smutné konstatování mělo být nacistickým článkem, to vidí jen Zeman a jeho Ovčáček komoušek, případně i další komoušci.

V. Klepetko 14.9.2016 21:54

Re: Nestává se často,

Netřeba hledat:-)))) Je to první dnešní diskuzní příspěvek u tohoto článku...

Jinak jednota Národa a Vůdce není realita, ale špinavá nacistická myšlenková konstrukce. A Zeman ani Ovčaček o tom neřekli ani slovo. Říkám to já a nikde v diskuzích to zatím nezaznělo.

M. Pernický 14.9.2016 17:53

Hledejte dál co kde udělal.

Atˇ,žije pan Babiš!

R. Tesařík 14.9.2016 19:04

Re: Hledejte dál co kde udělal.

A to křičíte do světlíku, nebo z okna?

M. Prokop 14.9.2016 20:49

Re: Hledejte dál co kde udělal.

Ať žije, ovšem za své, Bureš.

H. Balzám 14.9.2016 17:12

Je to jinak.

Problémem není Babiš, bez svědomí a bez skrupulí, ale jeho voliči, fanoušci a obdivovatelé. Tito lidé mají k Babišovi velmi blízko svým charakterem a proto, pokud by příště Babiš nekandidoval, zvolí jiného, podobného kandidáta.

V. Klepetko 14.9.2016 17:15

Re: Je to jinak.

Jak chcete ten problém řešit? :-))

H. Balzám 14.9.2016 17:33

Re: Je to jinak.

Jak už jsem říkal několikrát, nemám ambici hrát si na boha nebo génia a tvářit se, že znám řešení všech problémů vesmíru. Pouze se pokouším v anonymní a nezávazné diskusi problémy pojmenovat. Mám takový bonmot :-) ve dvaceti jsem si myslel, že dokážu měnit svět, dnes jsem rád, když změním sám sebe...

V. Klepetko 14.9.2016 17:59

Re: Je to jinak.

Ale pokud identifikuji něco jako problém, tak musím i naznačit, co s ním.

Třeba ta první část problému, berlusconizační tendence Babiše. Šup, a máme tu zákon o střetu zájmů! A žádný Berlusconi se nekoná. Systém je silný a dokáže se ubránit ve střetu s jednotlivcem.

Jak ale řešit to, o čem píšete Vy?

H. Balzám 14.9.2016 18:33

Re: Je to jinak.

Například dnes na "uprchlické" invazi vidíme, že jedna stará čůza dokáže bez problémů rozvrátit řád v celé EU, takže ne, systém není dost silný na to, aby zabránil těmto krátkodobým excesům s dlouhodobými následky. Já nejsem nikdo, takže ani nemusím nic naznačovat, můžu si tady stejně jako jiní psát, co mne napadne. Přesto však naznačím řešení. Problémem, jakým jsou obecně volby objektivně škodlivých postav do zastupitelské politiky, jsou samozřejmě voliči, kteří jsou ochotni se nechat kreaturou typu babiš, nebo paroubek, nebo třeba grebeníček zastupovat. Řešením, pokud jako řešení nevidíme nějakou eugeniku a vyloučení dalšího rození dětí s nízkou inteligencí, je samozřejmě vzdělání a výchova. Vzdělání proto, aby volič dokázal poznat gauneřinu a nebylo to nutné dnes a stále znova rozepisovat, výchova zase k tomu, aby voličovi nepřišlo normální, že se taková kreatura dostane až na post ministra nebo dokonce prezidenta. Výsledek je ovšem velmi labilní a není pravděpodobné, že se někdy někde na světě objeví země, kde budou VŠICHNI voliči volit zodpovědně, poučeně a rozumně.

V. Klepetko 14.9.2016 18:52

Re: Je to jinak.

Vzdělání a výchova? To je správný recept! A možná jediný možný. Ale co když "vzdělávají" Halíkové, Mertlové, Putnové? A výchovu organizují pohrobci Herberta Marcuseho a Theodora Adorna? Myslí si snad někdo že ten problém vyřeší nějaká připosr.ná "Výzva vědců", Iniciativa "Evropská hodnoty" s pornoherci v čele, nebo nějaký euronacistický zelený "vychovatel "?

Omyl. Základem výchovy a vzdělání je rodina, která musí i pro formální vzdělání stanovit jasný základ a směr! Bez tohoto základu, který je zelenosocanskými mlzky neustále podkopáván, bude volič i za 100 let handicapovaný ((((((((.

H. Balzám 14.9.2016 19:36

Re: Je to jinak.

Podsouváte mi věci, které neříkám, jenom aby byly potvrzeny vaše názory.

V. Klepetko 14.9.2016 20:07

Re: Je to jinak.

Pokud jsem Vám něco opravdu podsunul tak se omlouvám. Nebyl to můj záměr.

Mám trochu obavu, že pan Kašpárek nedocenil místní publikum (teď nemluvím o Vás). Standardní nacistickou metodou je dehumanizace lidských bytostí. Po této myšlenkové operaci se lidé posílají do plynu s čistým svědomím. Když pan Kašpárek označil pana Babiše za "švába" - a já ho za to i pochválil jako za dobrý umělecký výkon - jistě netušil že u některých diskutujicích to vyvolá touhu švába opravdu zaslápnkut. Zabít. Pověsit...

Lidská zloba a intolerantní agrese je mnohem horší problém, než populismus...

Je suis šváb!

V. Klepetko 14.9.2016 19:00

Re: Je to jinak.

P.S. Stará čůza žádný řád v EU nerozvrátila, protože v ní žádný ani nebyl. Jen instutucionální improvizace! Parlament jako stěhovavý pták... Za pět let údajně omezili administrativu o 80%. O kolik je méně úředníků?! :-)))))

A německý ústavní pořádek je pevný. Pevně věřím že Angelu již brzo Ústavní soud v rozletu zastaví, pokud bude jednat protiůstavně!

M. Prokop 14.9.2016 17:19

Re: Je to jinak.

Problémem je obé. Jedno by nebylo bez druhého a obráceně.

H. Balzám 14.9.2016 17:44

Re: Je to jinak.

Věřím tomu, že kdyby se nikdy nenarodil člověk jménem Hitler, stejně by si historie našla cestu k válce. Stejně tak si myslím, že babiše by nahradil někho stejný nebo podobný. Babiš je hodně vidět a daří se mu, ale co se týče charakteru rozhodně není unikát.

M. Prokop 14.9.2016 20:51

Re: Je to jinak.

Možná ano, ale ta válka by vypadala jinak.

V. Klepetko 14.9.2016 18:03

Re: Je to jinak.

Řekl bych že těch problémů je více než oba pojmenované:-)) A ty je vygenetovaly.

Mohl byste se ještě prosím vrátit k té nitce pana Brzáka?

I. Mertl 14.9.2016 16:03

Naivní je myslet

že Babiš představuje řešení, pokud si pod řešením nepředstavujeme režim středoasijského postsovětského typu. K němu nesporně Babiš směřuje - jak jinak pochopit cestu od veleúspěšného podnikání do poslanecké žvanírny? Samozřejmě, že to není žádné seběobětování nebo mesianismus - jde o bezskrupulózní cestu za absolutní mocí. A ve skutečnosti už mu chybí jen tak málo, jako vyhrát příští parlamentní volby. Všechno mu hraje do noty: společnost znervózněná antimuslimskou hysterií, ochablost Evropské unie, kde jediným akceschopným prvkem je tradiční český nepřítel, slabost pravice zaviněná dlouhodobým rozvratným působením VK, rozhádanost demokratické levice a stále silná komunistická strana, pošetilý nenávistník na Hradě. I slábnoucí carská říše bezesporu uvítá přátelský prvek ve střední Evropě. Scénář je jasný! A spoléhat na sebenápravnou sílu demokracie? Na ústavní pořádek? Demokratické občanstvo? Pod Kašpárkovým článkem ho vidíme. Jedna moje chytrá spolužačka, dobrá lékařka, volí Babiše se slovy "Někdo to tady musí dát do pořádku!"

Ale pořád je to v našich rukách.

P. Rudolf 14.9.2016 16:32

Re: Naivní je myslet

S mnohým se ztotožňuji. Jen bych varoval před tím doufat, že přijde nějaký Mirek Dušín a udělá tu pořádek. Svět je složitý a mnohdy je třeba se spojit i s někým, koho bychom si jinak nikdy nevybrali. Jen je potřeba si dávat pozor, aby náš momentální pomocník si časem neudělal pomocníky z nás. A dokud tady bude demokracie a hlavně právní stát, tak ani Babiš nemá šanci se u moci usadit natrvalo. Viděli jsme to u Moskvou a jejími penêzi silně podporovaného Klause, Zeman, jako jeho Moskvou dosazený nástupce, to má taky spočítané, i když to příští volební období ještě asi uhájí. Stejně tak dopadne Babiš, pokul lidi naštve. Zatím jim ale pořád nabízí víc, než kterýkoliv jiný politik. Nebezpečí ale přichází odjinud - je jím záměrné rozeštvávání lidí proti sobě. Ti si pak vyberou někoho charizmatického, kdo jim nabídne rychlá a pro ně srrozumitelná řešení.

Babiš má hlavní byznys nasměrovaný na západ. Nevěřím, že se od něj odvrátí. Spíš bude jen umně populisticky využívat nálady obyvatelstva. To ale i tak dělají skoro všichni.

I. Mertl 14.9.2016 17:54

Re: Naivní je myslet

Jo, ale bojím se, že už to nastalo - Babiš (kupodivu) charismatický je, jinak by nešel tak rychle nahoru a nedržel se tam! Nabídl rychlá a srozumitelná řešení, ne? Navíc je naprosto bez obvyklých sebereflexí politiků ("co by tomu řekli lidi") a bezohledný (znáte třeba důvěrněji někoho z jeho firem? já ano). Typický kapitalista devatenáctého století - peníze napraví všechno. Klidně půjde do menšinové vlády s labilní tichou podporou kdekoho (KSĆM, jednotlivci z ODS i ČSSD, ...) Takže se bojím, že i na Ústavu časem dosáhne, Čechům se demokracie evidentně zajídá.

P. Rudolf 14.9.2016 19:57

Re: Naivní je myslet

Tak jo, beru. Jinak bych ho musel začít obhajovat a po tom netoužím.

Znám ho dokonce osobně. Je tvrdý, ale všechen byznys, který jsem s ním kdy dělal, proběhl fér. Nicméně jedna otázka: ANO není jenom Babiš. Znáte v současné době (třeba i výhledově) nějaký lepší tým, než je ten jeho?