8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Církevní restituce

Jak se tak jedná a jedná o budoucí vládě, věčně se dere do popředí obrat o "církevních restitucích", na jejichž změnu netlačí jen sociální demokraté. Trochu (ale jen trochu) mě tím překvapují: sice už poněkud zmírnili rétoriku – touha Bohuslava Sobotky po schůzce s českým primasem je přece jen podstatně civilizovanější jev než hamižná ruka s měšcem, jíž svého času sociální demokraté vyzdobili na billboardech půl republiky –, ale přesto se ozývají zarážející tóny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sládeček 25.11.2013 20:10

Proč dávat dary Vatikánu a

pedofilům?

J. Václavíková 25.11.2013 18:00

Národ musí mít své Židy!

Vzhledem k jejich akutnímu nedostatku poslouží i katolická církev. Jinak s článkem paní Šustrové souhlas. Doufám, že církve jim neuhnou.

M. Hanko 25.11.2013 17:47

smlouvy?

Jsou ty smlouvy státu s církvemi vůbec někde zveřejněny? Plnění ze strany státu je více méně známo - jaké je vlastně plnění opačným směrem? Ze strany církví státu?

P. Jansky 25.11.2013 16:08

kdyby budouci koalice

zrusila sustrovou tak by udelala dost

D. Polanský 25.11.2013 14:54

Ale nic nikdo zrušit nechce!!!

To jste nepochoipila? To jsou jenom tanečky pro voliče, když už se jim to slíbilo. K čemu ale takový bezobsažný článek?

M. Kosejk 25.11.2013 14:47

hele...

Hele, ty užitečná čarodějnice, zalez zpět do své jedové chýše - a tam zůstaň. Sama jsi tyhle neobolševické zrůdičky podporovala, tak si všímej svého másla na tvé bolševické palici. Na tomhle máš taky svůj podíl, krávo.

J. Václavíková 25.11.2013 17:49

Re: hele...

Troubo!

J. Dvořák 25.11.2013 12:25

Církevní restituce jsou to samý jako

by jsme všem podvodníkům a zlodějům i lupičům kteří kradli ani poledne nedrželi uznali že prodávat vzdušné zámky za drahý peníze i majetek podvodným způsobem získaný nebo i nakradený hezky vraceli i s úroky ! Jinak by to mělo být trestné a hlavně by se měli potrestat ti co to všechno zpunktovali, je to lumpárna do nebe volající !!!

F. Matousek 25.11.2013 14:38

Re: Církevní restituce jsou to samý jako

vás príspevek jsem si precetl trikrát, ale stejne jsem nepochopil, co jste chtel napsat ?

M. Koutný 25.11.2013 14:47

Re: Církevní restituce jsou to samý jako

že je zpracovaný bolševickou propagandou a netuší, k čemu jsou církve dobré.

J. Štrobl 25.11.2013 9:52

Čím to je,

že ať tato osoba mluví o čemkoliv, zdá se mi, jako by na to plivla?

Š. Hašek 25.11.2013 10:19

Re: Čím to je,

Paní Šustrová je levicový zapálenec, velice vhodná osoba, která na pokyn KSČM "umravnila" činnost úřadu, zabývajícím se hlavně rozvracením republiky komunisty a socialisty (rozuměj bývalými komunisty).

A asi jí to dodnes nedocvaklo. Soudě podle příspěvků na NP.

J. Boleslav 25.11.2013 14:59

Re: Čím to je,

Takovou chudobu ducha považuju skoro za vyloučenou.

J. Vintr 25.11.2013 9:44

Vysvětlení je jednoduche

socani jsou banda blbů, kteří se sice dostali k vládě, ale ve skutečnosti neví co s tím dělat. Tedy přesněji řečeno ví, chtějí si rozdělit koryta (to ostatně platí pro politiky obecně). Ale přece jen tuší, že by nevenek směrem k občanům měli něco podniknout, aby ten jejich původní záměr tak nebil do očí. A církevní restituce je jedno z témat, s nímž můžou u sprostého zavistivého lidu českého lacino zabodovat ...

P. Papež 25.11.2013 9:02

O čem všem

O čem všem hroší kůže neví? Asi jen o tom, kdy už bude vydáno výběrové řízení na ředitele ÚSTR místo hroší kamarádky.

J. Kulheim 25.11.2013 8:41

Církev toho udělala pro lidi mnohokrát víc než ČSSD a KSČM.

Církev byla, po rodině, jednou z prvních  sociálních institucí, které pomáhají lidem, kteří se ocitli v nouzi. Dělají tuto činnost už staletí. Nebyla to pouze činnost charitativní, ale také vědecká a vzdělávací. K tou potřebovala peníze.

Solidarita není hodnota pravicová ani levicová. Levicové strany si solidaritu přivlastnily a udělaly z ní povinnost. Církev svou činnost financovala z podnikání. ČSSD a KSČM z okrádání lidí. Jedněm peníze seberou jiným, nějakou korunu s vybraných peněz dají

J. Stejskal 25.11.2013 12:10

Re: Církev toho udělala pro lidi mnohokrát víc než ČSSD a KSČM.

Ano, to je všechno pravda. V devadesátých letech měla Církev Svatá historickou šanci odchytit lidi, kteří po sametu něco hledali. Bohužel se díky svému představiteli úzce zaměřila v prezentaci na veřejnosti pouze na vrácení majetku. A to potencionální příznivce otrávilo. Osobně si myslím, že tanečky kolem peněz, které mají být církvím vyplaceny, jsou kouřovou clonou pro jiné, daleko větší lumpárny. Jsem přesvědčen, že by církve měly dostat zpět všechno i s penězi. Ale to, že zákon o církevních restitucích byl schválen jediným hlasem poslance, který byl pravomocně odsouzen a následně se odebral do vězení, je veliká ostuda a nikdo už neuvěří, že šlo jen o nápravu křivdy. Jenže instituci, která je stará 2000 let, je to fuk. Bude tady, kdy už nikdo z nás tu nebude. Takže, co je doma, to se počítá. A účel světí prostředky. Je to takové české. Z obou stran.

J. Kulheim 25.11.2013 12:58

Re: Církev toho udělala pro lidi mnohokrát víc než ČSSD a

Pne Stejskale, já s vámi souhlasím. Myslím, že už na pole patřící církvi už čekali různí šibalové, kteří chtěli od státu pole "koupit". Po letech bačování komunistů zůstal velký vnitřní dluh na církevních památkách, které ještě zbyly. Oprava a udržování bude stát velké peníze. Komunisté a jejich bratři socialisté se nechtějí zbavit majetku, který ukradli. Mají zájem, aby mohli ovládat církev, tak jak všechny lidi v tomto státě.

Pokud se týká schválení není to úplně bez problémů, ale na druhé straně, kdy bude taková příležitost. Zákon porušený nebyl a myslet si o tom může kdo chce co chce. Nech hospodaří a vrátí se k původnímu poslání.

V ČR jsou Čech převážně protestanské a Morava Římskokatolická, také mnoho ateistů. Vždycky někdo s tím bude mít problém. Levicové strany vsadily na nejnižší lidské pudy, možná i to jim přineslo mnoho hlasů ve volbách. Pokud by byli féroví, tak by s tím neměli problémy. Církev by, podle nich měla být chudobná, ale oni berou jak voli na rohy. Nechtějí být chudobní a věnovat nějakou korunu ze svého na pomoc těm, kteří se dostanou do existenčních problémů. Chtějí jenom brát a přerozdělovat. Přerozdělováním stát nebohatne. Do podnikání se z nich nepustí nikdo, aby dali lidem slušně vydělat.

J. Stejskal 25.11.2013 13:09

Re: Církev toho udělala pro lidi mnohokrát víc než ČSSD a

No, to je sice hezké, ale ve finále to dopadne tak, že ta církev z toho bude mít nejméně, protože už na to čekají ti, kteří budou s vráceným majetkem "hospodařit". To je samozřejmě věcí církve. Nicméně za

"Pokud se týká schválení není to úplně bez problémů, ale na druhé straně, kdy bude taková příležitost. Zákon porušený nebyl a myslet si o tom může kdo chce co chce."

byste si měl dát pohlavek. To je přesně to, co na celé věci nesnáším. V roce 1948 si komunisti totiž říkali totéž. Ono když těm církvím bude jedno, co si kdo myslí, tak nepřežijí. A na rozdíl od vás to vědí.

J. Kulheim 25.11.2013 14:05

Re: Církev toho udělala pro lidi mnohokrát víc než ČSSD a

Nevím. Možná máte pravdu, ale kam vede politická korektnost, vidíme v dnešní EU. Aby to fungovalo, musely by být korektní všichni. Tak to, bohužel, není.

J. Stejskal 25.11.2013 14:25

Re: Církev toho udělala pro lidi mnohokrát víc než ČSSD a

Církve se vždy pasovaly do rolí těch spravedlivých, neměly by snad proboha aspoň v tomto jít příkladem? Nějaké desatero, to nic, když jde o barák? Sakra jestli tedy tohle je gró toho náboženství, tak by snad opravdu neměli dostat nic.

J. Charvát 25.11.2013 19:10

Re: Církev toho udělala pro lidi mnohokrát víc než ČSSD a KSČM.

Člověče nešťastná, co to blábolíte? Ten zákon nebyl schválen jediným hlasem, ale ústaveně konformní nadpoloviční většinou přítomných poslanců. Vskutku, jeden z nich byl pravomocně odsouzený, ale to Vám stačí k prohlášení, že nejde o nápravu křivdy? Takže kdyby onen poslanec odsouzený nebyl, bylo by vše OK? Ne, toto není ostuda. Ostuda je, že na tento zákon církve čekaly 23 let (vlastně 64). Rozumní lidé časem uznají, že na té "restituci" je víc racionálního, než se zdá. Těm ostatním to je stejně marné vysvětlovat.

J. Stejskal 25.11.2013 19:45

Re: Církev toho udělala pro lidi mnohokrát víc než ČSSD a KSČM.

Podívejte se, pokud já blábolím, vy jste vyskakovací trouba, který si vytrhne jednu větu a pak tu skáče. To, jak byl ten zákon schválen, jen nazýváte jinak. Nikde jsem nenapsal, "že nejde o nápravu křivdy". Kdyby ten poslanec odsouzený nebyl, také by to nebylo OK, protože tahle věc by měla být konsensem silnějším, než většinou jednoho pitomce, který ukradl kovadlinu. Takže s vámi se dá souhlasit jedině v předposlední větě: "Ostuda je, že na tento zákon církve čekaly 23 let (vlastně 64)." Ale o "racionalitě" prosím nemluvte. Takže klid a jistě víte co se má v takovém případě omývat vlažnou vodou.

V. Běhal 25.11.2013 8:39

Fungující stát

Sobotka sliboval fungující stát, odstranění korupce atd. Jestli se neobejde bez dvou miliard, 0,2 %  státního rozpočtu, pak před volbami lhal, je neschopný politik a aťˇjde od válu!

A. Bocek 25.11.2013 7:38

Dvě miliardy jsou trnem v oku,

ale trámec velikosti fotovoltaického tunelu (44,7 mld.Kč) viděn není !

J. Mrázek 25.11.2013 6:35

15000 na osobu včetně kojenců

Poněkud vražedné číslo ...nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má...Jyrka

J. Schwarz 25.11.2013 7:04

Re: 15000 na osobu včetně kojenců

Možná jste nepostřehl, že ČNB vás i vaše hypotetické "kojence" připravila v minute o řádově vyšší částky. A oněch 15 tisíc račte rozpočítat na padesát let či kolik a vyjde vám ročně docela jiné číslo. A nakonec - co byste vy říkal nápadu půjčit mi dnes 10 milionů, že vám je za 50 let vrátí moje vnučka ve STEJNÉ NOMINÁLNÍ VÝŠI?? věříte, že za 50 let bude kupní síla koruny stejná, nebo si za ty prachy koupíte tak dětský kočárek "super atak" s terénními gumami a na ekologický vodíkový pohon?

H. Grúbr 25.11.2013 5:34

Zajímavé, že se nikdy nikdo nezeptá

jak ta hodná církev, k takovým majetkům přišla? Možná, při nevolnictví, možná při čarodějnických procesech, nevím, ale nejdřív tady byli češi a církev se sem dostala potom. Nejdřív to tady bylo čechů a pak to bylo církve, myslíte že dobrovolně? Já myslím že nedobrovolně, takže pokud někdo za čechy teď odevzdává český majetek církvi, je to vlastizrádce stejně jako ten, kdo takové jednání obhajuje.

J. Schwarz 25.11.2013 7:08

Re: Zajímavé, že se nikdy nikdo nezeptá

A kde ke svým majetkům přišel náš "hodný stát"? Možná, při nevolnictví, možná při čarodějnických procesech, nevím, ale nejdřív tady byli češi a stát se sem dostal potom. Nejdřív to tady bylo čechů a pak to bylo státu, myslíte že dobrovolně? Já myslím že nedobrovolně, takže pokud někdo za čechy teď odevzdává český majetek státu či dokonce EU, je to vlastizrádce stejně jako ten, kdo takové jednání obhajuje.

B. Brousková 25.11.2013 8:42

Re: Zajímavé, že se nikdy nikdo nezeptá

Nejen stát! I všechna naše města přišla ke svému  majetku, to znamená pozemkům, stejným způsobem jako církev  Bez výjimky. Představu, že  mohl někdo zbohatnout při upalování vesnických babek kořenářek, (protože ty tvořily  většinu oběti čarodějnických procesů), nemá cenu ani komentovat natož vyvracet. Pokud jde o miliardy, které budeme platit církví dalších třicet let tak je skutečností, že  už je stejně platíme dost dlouho. Když komouši zabrali po roce 1948 církevní majetky, vykompenzovali svojí zlodějnu tím , že z farářů vyrobili státní zaměstnance a platili je stejně jako ostatní státní úředníky. A tak je stát platí dodnes. A pokud se nepletu ta roční suma by zůstala stejná jako je ta dosavadní.