2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Církevní restituce nemají vítěze, jen poražené

Dlouhá bitva koalice s opozicí je u konce. Ústavní soud ponechal v platnosti zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Nelíbila se mu jen relativizace náhrad, které církve za zestátněný majetek obdržely již dříve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 6.6.2013 14:03

Re: :-)))

Co jiného byste chtěl od poradce Zaostálka a jednoho z hlavních viníků destrukce ÚSTR?

J. Blažek 6.6.2013 14:55

Re: Jelínku,

Hovado je pouze ten diskutující, který paušálně obviní někoho ze lži a nedokáže říci, v čem ta lež vlastně spočívá.

J. Štrobl 6.6.2013 8:15

Darebák, který se podílí na rozbití ÚSTRu,

nám chce mentorovat o církevních restitucích. No, fuj.

V. Zatloukal 6.6.2013 8:30

Re: Darebák, který se podílí na rozbití ÚSTRu,

Tak tak... do ÚSTRaní by měl zalézt spolu s paní Šustrovou, tam si vytvořili vlastní hnojiště, tak by měl hrabat tam...

A. Reček 6.6.2013 8:11

Autor se velmi bojí toho, že církve postupně nabudou nezávislosti

na státu a budou moci ukázat to, že dovedou slušně hospodařit se svými majetky. Učí se k tomu u svých příbuzných v sousedních zemích. Rozhodnutí ÚS ukázalo zcela normální způsob uvažování vůči emociálním výkladům odpůrců majetkového narovnání, jenž stejně byly věcně nepodložené a i lživé.  Největší obava zdejší levice tkví v tom, že církve nebudou potřebovat stát za svého živitele a poučovatele. Budou samostatné a nezávislé. Budou moci plně se věnovat svému základnímu poslání - službě evangeliu a pomoci druhým, potřebným.  A z toho mají levičáci největší obavy, ti marxisticko-leninští pak největší !!  Prozradil to na ně vloni v únoru J.Paroubek v diskuzi, když poprvé projednával parlament návrh toho majetkového vyrovnání. Tehdy otevřeně uvedl ve svém blogu na servru Aktuálně.cz  s názvem - Veřejnost by měla mít v církevních restitucích jasno - toto:  "Kombinace obrovského majetku a peněz, které teď hlavně ŘKC dostane jako dárek od pravicové koalice, vytvoří z této církve velmi bohaté dominium uvnitř státu. Tedy jinak řečeno, stát ve státě.... a církev se stane přirozenou základnou konzervativního myšlení s vlastními školami, domovy důchodců, sociální péčí a i nemocnicemi....."!  A zde je hlavní důvod levičáků + některých levicových liberálů. 

 

R. Langer 6.6.2013 8:36

Re: Autor se velmi bojí toho, že církve postupně nabudou nezávislosti

To je jasné, že jedni levičáci nechtějí dávat prachy jiným levičákům... :-D

V. Bok 6.6.2013 11:34

Re: Autor se velmi bojí toho, že církve postupně nabudou nezávislosti

Sociálně pečovat? Církev jo, ale jen za státní nebo s milodarů. Ze svýho nikdy nic. Což jest fakt.

J. Blažek 6.6.2013 15:08

Re: Autor se velmi bojí toho, že církve postupně nabudou nezávislosti

Což o to, nezávislost třeba bude, ale věřící nebudou. Důvodem je to, že církev se neřídí učením Ježíše Krista a baží po majetku, a to i po tom, u nějž neprokázala, že jí byl zcizen. A lidé to vidí a přestabnou církevním prelátům věřit.

F. Pavlis 6.6.2013 7:52

S.Jelínek

by nemohl psát to, co píše, a Zaorálkové by nemohli říkat to, co říkají, kdyby nebylo uší, které to chtějí slyšet.  Celospolečenský konsensus, jak říká s. Sobotka, by byl možný, kdyby o něj ČSSD stála. Ona má ovšem v programu na prvním místě okopávání kotníků všem, kteří nesdílí její preference a ideologii. Konsensus v opozici je prostě nepřijatelný. Konsensus pouze z pozice moci. Jednání se vedla dlouho a socani u nich byli. Na konsensu se mohli podílet. A pokud se k moci dostanou, ukáží, jak to s celospolečesnkým souhlasem  míní. Můžete hádat. Stačí jednou...

P. Lenc 6.6.2013 9:30

Re: S.Jelínek

Přesné.

T. Pansky 6.6.2013 1:32

Autor clanku zamlcuje, prekrucuje, nerika pravdu. Nelze ...

... cekat nic jineho od levicoveho pisatele.  Ale je treba se ohradit.  1) Autor opet apuluje na city, kdyz rika, ze se majetek rozkrade.  I kdyby - bude to soukromy majetek.  Jenze on se nerozkrade, nebot podle vsech dostupnych zkusenosti vime, ze cirkevni majetky jsou dobre opecovavany a z toho potom mohou nest prospech cele spolecnosti.  2) Autor by mel predevsim hrimat nad tim, ze cesti pamatkari jsou socialisticka organizace dale pusobici nesmirne skody i na soukromem majetku.  Diky neustupnosti pamatkaru bylo uz mnoho cennych pamatek ztraceno, nebot paklize majitel nema penize na opravu pamatky podle zameru pamatkaru, pamatky se pouze jaksi "udrzuji" a dale chatraji az ke konecnemu zniceni.  3) Autor nerekl (zamerne ci z neznalosti), ze Ceska republika ziskavala z vraceneho majetku vice prostredku, nez zpetne investovala na udrzbu nebo cirkevni platy.  Autor rekl B, ale zatajil A, nebot B se lepe hodi k vyhroceni situace a popichnuti ateisticke spolecnosti.  ... Shrnuti: ucelove napsany clanek ve snaze dezinformovat a rozvracet spolecnost.  Jak typicke pro ceskou levici ... top0625top@live.com

B. Hudzieczek 6.6.2013 8:06

Re: Autor clanku zamlcuje, prekrucuje, nerika pravdu. Nelze ...

ad primum: církevní majetek není totéž co soukromý majetek

ad secundum: pisatel možná něco ví o tom, jak dopadly některé restituované církevní majetky na Slovensku (byly rozkradeny)

O. Kadlec 6.6.2013 12:50

Re: Autor clanku zamlcuje, prekrucuje, nerika pravdu. Nelze ...

Autor je advokát těch zlodějů. Vždyť ta zuřivost socialistů je důsledkem toho že jim unikla kořist. Oni to mají dávno vyzkoušený, jak se krade ve státních fondech, jak se majetek přehrává kamarádíčkům. Proto chtěli státní fond!

T. Pansky 6.6.2013 14:37

Re: Autor clanku zamlcuje, prekrucuje, nerika pravdu. Nelze ...

Chtel jsem zvyraznit fakt, ze cirkevni majetek neni statni. ... Ze se bude krast?  Ano bude.  Ono se krade z cirkevniho majetku i ted a to jeste nebyl restituovany.  Problem je v tom, ze v Cechach se krade nehorazne a ani dvacet let od komunismu se tento nesvar nepodarilo zmenit. 

O. Kadlec 6.6.2013 0:09

Stát vyhrál.

To je nesporné, a je jedno, kolik lidí s tím souhlasí a kolik nesouhlasí. Protože ti lidé nejsou stát a většinou vůbec nepoznají kdy stát vyhrává a kdy prohrává, dokonce ani když to dostanou černé na bílém. Když použije pan Jelínek slovo "vítěz" tak by mu mělo být jasné, že vítězství není věcí názoru.

P. Pavlovský 6.6.2013 1:13

Stát vyhrál, obce vyhrály, církve vyhrály, daňoví poplastníci vyhráli,

vyhráli jsme my všichni!

Konečně, 95 let po vzniku republiky, dochází ke skutečné odluce církví od státu.

To je dlouhodobě obrovský zisk pro všechny strany!

 Církvím "utrpí jejich pověst" jenom  mezi těmi občany, kteří je beztak nenávidí nebo je považují za něco na způsob spolku zahrádkářů, jak se kdysi vyjádřil Institut. 

Sám nejsem členem žádné církve a nikdy jsem nebyl, věřím si po svém :-)

J. Stejskal 6.6.2013 1:40

Re: Stát vyhrál, obce vyhrály, církve vyhrály, daňoví poplastníci vyhráli,

Ta odluka se ještě protáhne. A to tak dlouhou dobu, že je nejasné, co bude potom.

P. Pavlovský 6.6.2013 1:49

Fait acompli

Církve by sebou měly hodit a požádat o majetek co nejdřív.

Za této vlády si soudy ještě moc nedovolí nevydávat, soudci jsou přeložitelní jinam!

O. Kadlec 6.6.2013 12:43

Re: Fait acompli

Myslím že už to s žádnou vládou nesouvisí. Církve mají lhůtu do Silvestra a nazdar.