5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Církevní restituce a transparentnost!

Česká vláda schválila návrh na provedení "církevních restitucí". Dávám to označení do uvozovek, protože ve skutečnosti se jedná o daleko širší téma, které zahrnuje téma majetkových restitucí, a to jak v naturální, tak také v peněžní podobě, a dále také neméně významné téma odluky církví od státu a vzájemného vypořádání mezi jednotlivými církvemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 8.2.2012 11:35

Skromný dotaz

1. Čím nám v minulosti byla Církev?

2. Čím nám je nyní Církev?

3. Čím nám bude Církev?

Podotýkám, jsem agnostik, k víře v Boha nepotřebuji vykladače víry, tedy Církev. K chovu králíků také nepotřebuji "Svaz bobkařů". Klasik to uvedl v případě konvertity a novokřtěnce polního kuráta Otto Katze srozumitelně: Pokud bude kurátsví výnosným řemeslem, nevidím důvodu, proč bych ho neprovozoval. To se nám to hoduje, když nám to lidi platějí. Nejde o přímou citaci, ale o alegorii principu klerikálů. Nu, a najde se dost hejtmanů Šnáblů a auditorů Bernisů, kteří to finančně posvětí. A pan Tauchen naleje 10 dkg konopného oleje na poslední pomazání. Ten to vyzunk, znělo řadami, když hodnotili vojáci manipulaci polního kuráta s pohárem mešního vína při polní mši. Nějak mi to asociovalo Msgre. Graubnera a vinné sklepy.

Já klerikálům nic neukradl a ani nic ukrást nemohl (vzhledem k roku narození 1950). Takových je u nás většina. Je nemravné od Církve hoblovat holou řiť daňovým poplatníkům, (nu jsou to většinou heretici, agnostici či atheisté), kteří nezaslouží slitování. Nicméně dle věrouky ŘKC padá vina otců na potomky do pátého kolene. Uvědomila si ŘKC, co tímto krokem provede ve smyslu uvedeném bodu 2. a 3. v úvodu mého příspěvku? Rád se ale nechám poučit včetně metodiky výpočtu finančního vyrovnání s Církvemi (potažmo s majoritní ŘKC). je to očividná zlodějina povolaných a zúčastněných. Dle KN, RES a druhu užívání, Církev k 25.2.1948 vlastnila necelých 5500 ha lesních pozemků. Kde experti přišli na mnohonásobek výměry a cenu m2 za 45 Kč, je mi záhadou. Snad v poměru před měnou v roce 1953, 5:1. Jinak si to dle nynějších právních norem neumím vysvětlit. Jidáš dostal 30 stříbrných, Cirkev dostala 30 let, není to analogie?

P. Čása 8.2.2012 18:05

Re: Skromný dotaz

Neznalost historie znamená velké mínus. Pár drobných odpovědí na Vaše tři dotazy. A protože jste agnostik, tedy člověk pochybující, tak jsou ve formě otázek.

1) Kdo myslíte, že kdysi před vynálezem knihtisku učil a vzdělával a ručně přepisoval knihy.

2) Kdo se stará nejvíce a za minimum o tzv. potřebné, a to nemyslím o ty vyčůrané chytráky parazitující na sociálním systému, také hodně v rozvojových zemí.

3) Vám asi na nic, ale vy se nestaráte o nic, jak píšete. Ani o ty, kteří by pomoc potřebovali.

Mimochodem, jsem také agnostik (tedy určitě ne věřící a určitě ne ateista).

J. David 8.2.2012 19:26

Re: Skromný dotaz

Díky za Info.

Jenom na okraj.

Církevníci nebyli nadšeni vynálezem Jožína Gutenberga, halt jim to sebralo monopol umění písma a čtení, které odpírali jiným. Alespoň pak zavedli status Libri prohibiti. Katechismus, to byl vrchol vzdělanosti.

Starost o potřebné. Hihihi. Něco ve smyslu sv. Vojtěcha, který jel páchat dobro do pohanských Prus s mečem a křížem. Jinak, kolik misionářů skončilo na rožni v rozvojových zemích, při páchání dobra ve smyslu "in nomine..."

Pomoci potřebným se nezříkám, Nicméně nejsem typem sv. Aloise, abych polovic kutny v mrazu dal povaleči a oba pak jsme mrzli. Má zmrznout jeden, nebo oba? S velebníčkem jsem mastil licitovaný mariáš. Při nevhodném dokupu talonu uměl klít nekřesťansky. Volátko uměl "eminentes" polít, fajn chlap. My, zhýralí karbaníci a heretici jsme mu chodili zednicky makat na faru zadara, tedy za mešní víno z Graubnerových sklepů. Pak ho diecéze vyměnila, byl prý moc "lidový" a dosadila tam bigotního polského jáhna. A mají po "žouželkách". Na mši chodí jenom pouze hluché svíčkové báby. ŘKC má pár dobrých lidí, ale její dogma je ubije. Když si pořídíte králíky, budete k chovu potřebovat bafuňáře Svazu chovatelů? Nestačí racio a veterinář? Jinak, berte to jako dotaz, proč mám něco platit za 45, když to má cenu 10? Není to lichva? Rád se nechám poučit.

A. Reček 8.2.2012 20:32

Re: Skromný dotaz

Pane Davide, Vy jste znalec k pohledání. Vy víte zkrátka všechno. Dokonce i to, co přesně dělali sv.Vojtěch nebo sv.Alois, jakoby jste v oné době s něma byl atd. O dalších věcech se raději nezmiňuju, protože jste mi dokázal, že Vás poučovat vlastně ani nejde. Vy všechno víte nejlíp.

J. David 9.2.2012 3:56

Re: Skromný dotaz

Docela polyhistor, že? Já se za to nestydím. Jo, a ten sv. Alois, když uslyšel muže s hřmotným rachotem vypustit větry své, tu se dal do usedavého pláče a toliko modlitbou se ukonejšil. Stačí studovat či procházet životy svatých, to je bohulibá a chvályhodná činnost, nemyslíte? Jinak byste se divil, že jako starý ajťák stále více vím, že nic nevím (zatím Alzheimer u mne nebyl diagnostikován, možná někdy lehké delirium). A to již jsem přetáhl šestý křížek decenia na hrbu. Čím jsem Vám dokázal, že mi poučení netřeba? Přeji pěkný den.

P. Gabriel st. 9.2.2012 18:15

Re: Skromný dotaz

Alzheimer nebyl, nicméně dej volovi rozum, když chce seno, neníliž pravda?

P. Gabriel st. 9.2.2012 18:14

Re: Skromný dotaz

To už je delirický blábol! Nebyli nadšení a proto byla většina tiskáren církevních a většina tisků rovněž? A před vynálezem knihtisku ničili "církevníci" knihy tím, že je opisovali, že  ano.

P. Gabriel st. 9.2.2012 18:11

Re: Skromný dotaz

Jé, pane Kurát, voni zase kecaj! Jestli voni nejsou zase pod vobraz! To vědí, míchat čerta s kontušovkou to je prevít!