15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Čí kasu plnila letadla CASA

I když ze všech dostupných materiálů, které se dostaly na veřejnost, zřetelně vyplývá, že s největší pravděpodobností jsou od samého počátku letadla CASA nevyhovující a ještě navíc předražená nejméně o 658 milionů korun, vláda a zejména ministr financí Kalousek nákup obhajuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Streit 27.6.2012 16:14

Odpověď na titulní otázku je jasná

On sice nejde nikdy sám, většinou má i bílého koně, ale stojí už přes 20 let téměř za vším:

http://streit.blog.idnes.cz/c/277199/Nejdrazsi-Kalousku.html

J. Ptáček 27.6.2012 14:25

Že nebyla zakázka transportních letadel CASA předražená?

Že nebyla zakázka transportních letadel CASA předražená? Jasně nám to všem vysvětlil Kalousek v Otázkách Václava Moravce: Vojenské zakázky se nedají a proto ani nikdy nebudou posuzovat z cenového hlediska, ty se prostě realizují za nějakou cenu a nikomu není nic po tom za jakou. Tečka. K tomu bych pocitoval výrok mého oblíbeného literárního hrdiny Phila Marlowa: Ta habaďura, která z toho kouká je tak velká, že kdyby se jí pořádný kus uřízl, zbylo by ještě na baseballovou pálku ...

Z. KOPKA 27.6.2012 12:56

Benda

 za třetí paradox je možné považovat náš současný právní výklad imunity: kdyby se omezila imunita například jen na výroky ve sněmovně, kvůli čemuž původně byla zřízena, nemohlo by dojít k tomu, že jednání o vydání k trestnímu stíhání sklouzává k tomu, že poslanci se chovají, jako by měli rozhodovat částečně o vině či o právní podloženosti trestního stíhání. Viz Marek Benda, který tvrdí, že musí prostudovat spis, aby zjistil zda není stíhání zástupné.

A co je na tom divného , že se chce s tím spisem seznámit? Měl by to vydání jen tak odmávnout jak to chce udělat v jednom šiku ČSSD? Nebo proto ,že to tak chtějí novináři? Oni jsou ti kteří ví tři kroky napřed jak by se to mělo vše odehrávat?

Vážím si každého kdo se v době mediálních hysterií chce sám přesvědčit, zjistit si informace, udělat si svůj úsudek byť to stojí čas, usilovnou a nudnou práci.A pak teprve hlasovat. Jak budou vlastně hlasovat ostatní poslanci? podle čeho?

M. Rastislav 27.6.2012 12:11

Obrana Parkanové - část druhá

Zopakujme si jako p. Hvížďala dostupná fakta z internetu.   Exklusivně   24.ledna 2012  7:22  PRAHA - MO se už dlouho neúspěšně snaží prodat 36 nepoužívaných L-159 Alca. A nelze se divit, protože hodnota letounů stále klesá a dnes je prodejní cena stroje kolem 30 milionů.

V r. 1997 MO podepsalo zakázku za 52 miliard na 72 bitevníků L-159, ale armáda používá jen 24 strojů a dalších 36 strojů uskladnila v hangárech výrobce (kam se ztratil zbytek do počtu 72 jsem nezjistil). Hodnota jedné dvoumístné L-159 Alka tehdy byla půl miliardy a jen do uskladnění 36 strojů už bylo vloženo přes 250 milionů i když někteří tvrdí, že náklady jsou o řád vyšší, protože letouny se musí pravidelně odkonzervovat, projít revizí, některé věci: kapaliny, těsnění,. vyměnit bez ohledu, jestli letouny byly v provozu a opět je zakonzervovat.

V roce 2009 Topolánkova vláda schválila nákup 3letounů CASA za 3,5 milardy a výměnu 5 strojů L-159 za čtvrtou CASU, především za "příslib", že L-159 budou létat nejen v ČR a tím se zvýší šance na prodej 36 uskladněných. Ovšem Španělé L-159 rozebrali, uložili do hangárů, čímž nesplnili slib tj. že prosadí, aby létaly v některé další členské zemi NATO.

V kontexu výše uvedeného bych konstatoval, že největší "nehospodárnost za desítky mld." byla v objednávce v r. 1997 a že "předraženou" cenu za nákup CASA o půl milardy bychom dnes neřešili, kdyby to vyšlo s prodejem nepotřebných 36 ks L-159 a my je prodali. Jaké bylo zadání pro naše generály a co vedlo k rozhodnutí o nákupu 72 strojů po prvním vzletu prototypu 2.8.1997 tj. před naším vstupem do NATO v březnu 1999 nevím. Ale v r.2009 to bylo chybné manažerské rozhodnutí (?), nikoliv tresný čin.

Opakuji, nejsem voličem Parkanové, Kalouska a ani nechci být okrádán "předraženými" zakázkami. Chápu, že otevřeně mluvit o sešrotování 36 L-159, pokud je ještě naděje na jejich prodej Iráku, je netaktické. Přesto tuto KAUZU točit jen na žalobě z porušení povinnosti při správě veřejného majetku a neposouzení cen CASA je ??

O. Zuckerová 27.6.2012 11:22

Áno, áno!

Boj s korupcí v státě milém:  nejdříve pryč s Pospíšilem!!! Nezvládl on svoji práci, radujte se, rampuláci! I nejvyšší rampulák připsal pod to klikyhák. Že to ale rychle stačil - snad se ani nenasvačil. Podepsat to strašně spěchal, mastnej flek tam na tom nechal. Eljééén!

V. Němec 27.6.2012 8:29

Předražená ?

Je zajímavé že stejní lidé kteří hovoří o tom že rozhodnutí by se mělo nechat na soudu . Již před tímto rozhodnutím vědí že letadla byla předražená a to přestože nejsou odborniky ani nemají dostatek informací přesto svůj soud již vynesli . Vím že se novináři cítí být odborniky na vše také je zajímavé že jako důkaz berou co bylo v novinách nevím zda posuzovat cokoli bez dostatku informací a potřebné odbornosti je odvážné nebo drzé .

J. Tínek 27.6.2012 8:44

Re: Předražená ?

Čtenáři neříkají ovšem, o kolik byly letadla předražena.Pokud vám novináři předloží srovnávací studie s prodeji obdobného zboží do jiných zemí, pak člověk může i bez soudu vyřknout slovo " předraženo".Soud ať určí o kolik....

J. Stejskal 27.6.2012 9:23

Re: Předražená ?

Vy jste také z těch, co si myslí, že by měli všichni držet hubu, že?

J. Urban 27.6.2012 10:04

Re: Předražená ?

Jestli to Kalousek s Parkanovou kupovali za svý, nebudu se k tomu vyjadřovat. Jestli to ale koupili i za mý - a to koupili - mám právo si k tomu říct, co si myslím - byť jako letecký a vojenský laik. Umím číst, už přes půl století, a z dostupných informací si obrázek udělám. To vás asi §ere, že?

Z. KOPKA 27.6.2012 13:01

Re: Předražená ?

To je právě to co mně štve a co jsem zmínil ve svém příspěvku. Každý se k tomu vyjadřuje, Parkanovou posílá do basy ale fakta, podklady , srovnání je nezajímají.

Vlastně jsem nestudoval novinařinu. možná je to tam učí ale pak je třeba palcových titulků tak jde etika stranou. Ještě že se neorganizujou aktivy lidu s požadavky na trest smrti pro vlastizrádkyni Parkanovou...

J. Boleslav 27.6.2012 18:54

Re: Předražená ?

Nemalujte čerty na zeď. Dnes je tomu přesně 62 let, co bolševici zavraždili M. Horákovou. Tehdy taky chodily z fabrik od jejích mírumilovných spoluobčanů rezoluce, ať ji pověsí. V současné době jsou lidé naštvaní dost a možná by se někomu podobné rezoluce mohly zalíbit.

P. Pruner 27.6.2012 7:08

budou ODS a TOP09 krýt zlodějnu ?

Pěkný příspěvek pane Hvížďalo. Vydání paní Parkanové je potřebným krokem k vyšetření celé causy, která začala žalobou Evropské komise na ČR v květnu 2010 kvůli nevypsání veřejné soutěže. Ona sama není organizátorem, ale je neopominutelná jako šéfka "firmy", která nehospodárně utrácela státní peníze.

Je neslýchané, že za skutky, které dělala jako ministryně lidovců by neměla být vydána s ohledem na současnou poslaneckou imunitu.

Pro mne bude dnešní jednání mandátového a imunitního výboru především testem toho, zda ODS a TOP09 mají zájem na tom, aby se causa nevyšetřila a tím krýt potenciální korupci. Útoky na policii od některých členů vlády  tomu nasvědčují. Pak se ovšem tato vláda  změní ve vládu prokorupční.

J. Urban 27.6.2012 10:05

Re: budou ODS a TOP09 krýt zlodějnu ?

Tato vláda se nemění. Tato vláda vždy byla prokorupční.

R. Langer 27.6.2012 14:10

Re: budou ODS a TOP09 krýt zlodějnu ?

Jaká "tato" vláda? Snad zatím každá vláda, ne?

P. Maleček 27.6.2012 4:31

Zlodějnu z intelektuálních výšin nerozkryjete

Pan Hvížďala se snaží problém popsat ze svého vysoce intelektuálního pohledu. Už z toho důvodu se nemůže dopracovat podstaty problému, protože principem těchto kšeftů, nejen na ministerstvu obrany, je tupá, primitivní a arogantní krádež ze státního rozpočtu.

Cílem není zajistit bezpečnost státu, ale prvoplánovitě maximalizovat cenu nakupované techniky včetně jejího budoucího servisování a provozních nákladů. A tím zajištění co největší úplatků pro ty, kteří kšeft politicky přikryjí. Z těchto úplatků, ukradených politiky ze státního rozpočtu jsou financovány politické strany a významný podíl samozřejmě zbude na zúčastněné osoby. Proto je celý zbrojní byznys zamlžen řadou vědomě nastavených zákonných úprav, které tu zlodějnu maximalizují a legalizují. Proto se ve státním sektoru děje to, co by žádný soukromník nemohl připustit, protože by zkrachoval.

A hlavním autorem systému a všech těchto krycích zákonných ustanovení, umožňujících už řadu let legalizaci rozkrádání státu na obraně, který je nastartoval, zdokonalil a dodnes skrytě koordinuje je dřívější náměstek ministra obrany a stávající ministr financí Miloslav Kalousek.

Teď policie zaútočila na nejslabší článek celého letitého řetězu, Vlastu Parkanovou. Ta byla ve funkci ministryně obrany dobrovolně a vědomě jednoznačně Kalouskovým bílým koněm a Barták s Kopřivou jeho výkonnými figurami. Tohle se dozví každý, který jen nastrčí prstíček do vyšší politiky. A i to že ta náhle odvážně pracující policie je jen najata ODS aby politicky a finančně oslabila Top-09 před volbami.

Dobře tak. Obě partaje, včetně všech ostatních, jsou jen politicky natřené finanční mafie, které pod politickým krytím rozkrádají stát. A volby jsou o tom, kdo si urve nejvíc. Každý čtenář i podřadných detektivek ví, že tyto řetězce puknou, když jeden článek chce moc na úkor druhého a nebo začnou docházet zdroje z kterých se krade - v tomto případě státní, krajské i komunální rozpočty. A to se právě teď děje. Je to jasné mudrující pane autore?

P. Kolář 27.6.2012 5:14

Re: Zlodějnu z intelektuálních výšin nerozkryjete

Marně pátrám po tom,co považujete za vysoce intelektuální pohled.Pan Hvížďala se tentokrát přesně trefil do černého.To,že se jedná o zlodějnu je jasné každému,otázkou je,jestli se to povede vyšetřit.A to je problém zákonů.Pořád narážíme na úmyslně špatnou práci poslanecké sněmovny,které vůbec nezáleží na občanech,ale na obhájení vlastních požitků.Všimněte si,jak jsou jednotní při hlasování o vlastních platech a kolik zmetků vyprodukují při tvorbě zákonů,které mají chránit občana.A k tomu ani nepotřebujete strčit prstíček do vyšší politiky,ostatně,oni vám to ani nedovolí.

J. Stejskal 27.6.2012 9:21

Re: Zlodějnu z intelektuálních výšin nerozkryjete

Taky bych řekl, že jeto řečeno pregnantně, trefně a pro obecný lid.

P. Pavlovský 27.6.2012 1:27

Ještě obecnějším problémem

je nakupování takových strojů a zařízení, které ostatní armády NATO nemají ve výzbroji, a které státy NATO nevyrábějí.

Je opřece absurdní, kupujeme-li stíhačky Grippen, když je vyrábí konsorcium Švédsko-GB,aale a armády NATO, především britská, ale i  USA, Německ,a Francie  je nemají!

Je opřece absurdní kupovat Pandury od neutrálnmího Rakouska a ne třeba od USA. Rakousko by si mělo uvědomit, že když už dělá "úspornou" politiku nečlenství v NATO, nemůže očekávat, že členové NATO je v této alibistické a sobecké politice budou svými nákupy podporovat!

J. Tínek 27.6.2012 8:42

Re: Ještě obecnějším problémem

Pokud se nepletu,tak většinovým vlastníkem Steyr, vyrábějící Pandury, je nějaká společnost z USA.Ale nejsem si jist.Jen jsem to někde četl..

J. Stejskal 27.6.2012 9:19

Re: Ještě obecnějším problémem

To máte pravdu. Vždyť většinou všechno jsou to akciovky, které jsou na trhu. Ale pan Pavlovský zřejmě myslel, že by bylo záhodno preferovat v kšeftu národní zbrojovky těch států, kteří do NATA sypou peníze. I když ve finále to může být stejné.