2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

POLITIKA: Chcete změnu? Začněte u sebe!

Bývalý ministr Kalousek a jeho bývalý šéf Topolánek se zamysleli nad tristním stavem veřejných financí. Vydali společné prohlášení, ve kterém radí vládě Petra Fialy, jak by měla postupovat, aby se český stát nepropadal do astronomických dluhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 1.8.2022 11:42

Pořád se tady mluví o lidech, státem placených. Uvědomte si ale, že většina činností státu, s vyjímkou armády a policie, lze zprivatizovat. Včetně např. školství. Moje babička si platila i "měšťanku." (6-8 třída základní školy!)

P. Hatina 1.8.2022 11:38

To se nebojte, mezi platem státního úředníka a socdávkou je sakra rozdíl, že by se to i státu vyplatilo.

Nicméně, při troše snahy by si i ti úředlníci našli jiná místa podobné kancelářské práce..

Kór v dnešní době když i privátní firmy musí vyplňovat kvanta výkazů pro stát i pro Brusel...

V. Petr 1.8.2022 11:38

R^R^R^R^R^

V. Petr 1.8.2022 11:36

Článek je blábol.

Když chtějí politici šetřit, musí zrušit grýndýl a "dekarbonizaci!"

Z. Lapil 1.8.2022 11:29

Zdaleka ne. I kdyby dávky byly stejné, jako je plat, tak A/ přinejmenším zdravotní pojištění platí stát v nějaké minimální výši a především B/ neplatí pracovní místo, od osezené židle přes elektřinu do počítače a plynu/mazutu do topení.

P. Dvořák 1.8.2022 10:48

Propustit úředníky a platit jim dávky. Nebo jinak totéž: Z pobíračů dávek udělat úředníky. Co ušetříte?

V podstatě se jedná o rovnici 1 = 1.

P. Hatina 1.8.2022 10:32

Politikům se nedá věřit, a většině médií taky ne.

Ono je totiž zásadní rozdíl mezi mandatorními výdaji, které jsou skutečně a nezbytně nutné - mezi něž patří třeba výplata důchodů a soc dávek , navíc tyhle dávky už se osekaly právě za Kalouska. Ale těhle mandatorních výdajů ,zase není tolik.

A mezi quasi mandatorními výdají. Což jsou totiž výdaje které si vláda rozhodla formou nějakého zákona vydávat.. Takže je "jen tak" nemůže škrtnout či omezit, musela by napřed zrušit ten zákon..

Poměrně klasický příklad, vlaďa si vymyslí zákonem nějakou reformu, na tu reformu si zřídí nový úřad, do toho úřadu najme stovky nových úředníků. A tyhle úředníky teď stát povinně musí platit, nemůže říct že jim od ledna omezuje platy, protože stát šetří .

Takže když už, zrušit reformu, zrušit zákon, zrušit úřad, propustit úředníky, taky jim vyplatit odškodné.. (jest to ještě složitější, stát by jim měl nabídnout jiná úřednická místa), což se určitě nestihne za těch pár týdnů co se projednává rozpočet, to je spíš až na ten přesdalší rok..

Mimochodem, na poslance bych to nenechával vůbec, ti jsou tak neschopní, že by museli přijmout dalších pět set právníků, aby to udělali za ně...;-D

F. Kusák 1.8.2022 10:26

Ne, ne břídilové jsme my, že si to necháme líbit. Oni na tom jsou dobře a pro své PR dělají maximum.

A všem těm jejich kritikům, zejména z řad penzistů, je třeba nejen zastavit valorizaci, ale penze snížit. A Kalousek, jako správný hochštapler, vyměnil tibetskou vlaječku na klopě za ukrajinskou. Tomu se říká jít s dobou.

M. Šejna 1.8.2022 10:20

Nemusíte se mu omlouvat. Žádná ironie tam není. On to myslí vážně.

Aspoň jste poznal myšlenkovou úroveň voliče 5-koalice. Tedy víc ideologie, méně věcného řešení

F. De Winter 1.8.2022 10:16

R^

M. Vaněk 1.8.2022 10:14

Velká část lidí v zákonodárném sboru jsou "šikovní" lidé? O tom nikdo nepochybuje - drtivá většina odchází z politiky zajištěna do konce života, a své "zkušennosti" dokáže dále prodávat soukromým subjektům, které následně vysávají erární kasičku - viz třeba p. kalvoda a další šíbři...

P. Hák 1.8.2022 9:30

R^

P. Hák 1.8.2022 9:29

Důvodem bylo, že by to prý nevypadalo dobře, kdyby předsednická země neměla podepsáno. Tak hlavně že dobře pak vypadal pád vlády...

Topolánkova eskapáda "vyměníme podpis Lisabonu za radar, aha, podepsali jsme a radar není, hm, fakt?" byla fakt ukázkou politické obratnosti.

F. Kusák 1.8.2022 9:27

No právě. A o korupčních kauzách, do kterých byli namočeni oba grázlíci ani slovo. Já jsem také pro omezování vlivu státu a větší míru osobní odpovědnosti, ale to se nedá řešit "hurá stylem". Já jsem nezapomněl ani na Drábkovy kauzy za Kalouska, ohýbání Ústavy nebo Topolánkovu trojkoalici se Zelenými a následné schválení nesmyslné podpory fotovoltaice, která zatížila stát i lidi bilionem korun. Přál bych si, aby tito hochštapleři zmizeli z veřejného života.

P. Hák 1.8.2022 9:27

No, možná jsem, co se týká té citované věty, nepochopil autorovu ironii. Tímto se mu omlouvám.

P. Hák 1.8.2022 9:22

To jsou hezké teoretické proklamace. V praxi se ovšem vláda stará o úplně jiné věci než je rozpočet, resp. ekonomika a k větě "O velkém odhodlání současné vlády řešit deficitní hospodaření vůbec nepochybuju." se dá jen zeptat, z čeho kromě osobních politických sympatií učinil pan autor takový úsudek.

No a protože z vůle vlády vše odvíjí, nemá velký význam o zbytku článku diskutovat.

V. Kuhaj 1.8.2022 9:09

Ne, jen nemá rád Babiše. A je před volbami, tak nezahálí.

K. Filip 1.8.2022 9:08

Opravdu dva političtí břídilove, s nebývalým přístupem do médií.

R. Meišner 1.8.2022 9:07

autore každá vláda, která by se pokusila o to, co navrhujete, by okamžitě padla. no a to po nich přece nemůžete chtít, to dá každému rozum. takže hezky zpátky na zem,--resp. na stromy.8-o

V. Kuhaj 1.8.2022 9:06

Tak, pár dobrých postřehů tady je. Kosorin je Kosorin, umí. Ale požadavek, aby vláda začala u sebe? S úsporami? To jste mohl rovnou s požadavkem na pomoc Gandalfa šedého. Pane Kosorine, není nad to žít v realitě. A tedy mít i reálná přání.

J. Novák 1.8.2022 8:38

Já bych pouze připomněl, že to byla ODS pod vedením jistého lampasáka Topolánka, kdo nás podpisem lisabonské smlouvy připravil o suverenitu a udělal z nás politickou a ekonomickou kolonii či spíše protektorát Německem řízeného Brusele. A šedá eminence Kalousek u toho byl amozřejmě také.

P. Pepax 1.8.2022 8:38

R^ přesný popis.

J. Novák 1.8.2022 8:36

Jako v zaměstnání. Nízký základní plat a vysoké prémie za 'hospodářský' výsledek. Jinak šikovní to oni jsou. Ale především v disciplíně jak si nahrát malou (nebo spíše velkou) domů.

F. Navrátil 1.8.2022 8:32

Kalousek a Topolánek radí jak snižovat státní deficit, k jehož růstu sami svoji neschopností přispěli mírou vrchovatou. Manévrovací prostor vlády zužují nejen mandatorní výdaje, ale zejména bruselský diktát, který dává vládě možnost jen přikyvovat a schvalovat. Takže nestačí omezovat mandatorní výdaje, ale odmítat europříkazy a ideologické fantazie v energetice a dalších oblastech života. Vlezdobruselismus, multikulturalismus, klimatický alarmismus, genderismus a neziskový aktivismus jsou skuteční parazité, kteří vysávají rozpočet.

F. De Winter 1.8.2022 8:11

Vy jste do této chvíle žil na Marsu nebo kde?

R. Tichý 1.8.2022 8:08

Lzete!

Jake excesy a korupce??? To si pletete s Babisem, dotacnim kouzelnikem.

J. Pokoutný 1.8.2022 7:46

A začněte tím, že snížíte podporu v nezaměstnanosti zdravým lidem po 6 měsíci na úroveň, z níž se nedá žít, přestaňte nefachčenkům přispívat na kde co a zejména - ani korunu ziskovkám a jejich "experimentům".

Z. Lapil 1.8.2022 7:37

Jedním z problémů je cena energií. Dejme tomu, že vláda je od toho, aby zařídila nízkou cenu toho, čeho je/možná bude málo a umožnila tak spotřebitelům nešetřit a že ty peníze sebere firmam, které mají z vysoké ceny zisky.

V takovém případě bych čekal, že vláda sáhne do cen. Vydá zakon/vyhlášku a je hotovo. Ne, oni se považují, já nevím, za natolik nezastupitelné, že ty peníze budou vybírat a rozdávat. Výsledek bude ideálně stejný, ale omezování byrokracie už ani neplace v koutku, protože zahynulo na samotce.

F. Kusák 1.8.2022 7:31

Omyl pane. Je to neskutečná drzost.

F. Kusák 1.8.2022 7:30

Jestli proflaknutí politici Kalousek s Topolánkem mají být těžkými váhami v české politice, tak to potěš pánbůh. Excesy a korupce těchto dvou doslova lumpů naprosto znehodnocují jakýkoliv názor, který z nich vypadne.