5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 11.3.2011 13:36

Pokud ale sjednotíme sazbu DPH na 20%

Opožděná raportáž?

M. Prokop 11.3.2011 13:49

Re: Pokud ale sjednotíme sazbu DPH na 20%

i těch 17,5 je moc. Reálná hodnota bude někde mezi 13ti a 14ti procenty, pokud by složená kvota měla zůstat zachována.

J. Šimek 11.3.2011 19:48

Re: Pokud ale sjednotíme sazbu DPH na 20%

Ten analyticko-ekonomický trust zasedá pod vaším vedením někde ve IV cenové ?

M. Prokop 11.3.2011 21:34

Re: Pokud ale sjednotíme sazbu DPH na 20%

Nebojte, židli jsem vám nezasedl.

J. Šimek 11.3.2011 9:16

Je nejvyšší čas opustit ODS, Fajmone.

Je to duhý Tlustý, taky by hlasoval pro pád vlády, kdyby mohl.

J. Schwarz 11.3.2011 21:18

Re: Je nejvyšší čas opustit ODS, Fajmone.

Naopak, dnešní ODS by mohla uvažovat o sloučení s ČSSD.

A. Bocek 11.3.2011 9:08

První dań na zrušení ,

Televizní a rozhlasová. Položme si otázku, kdo z Vás poslouchá a sleduje jen "veřejnoprávní" TV +ČR.

M. Prokop 11.3.2011 13:50

Re: První dań na zrušení ,

Privatizovat. Horší to být nemůže.

P. Čech 11.3.2011 8:03

Je to asi jinak.

Složená daňová kvóta je nesmysl, stejně jako daně vysoké či nízké. Základní je, že každý stát musí vybírat daně, aby mohl existovat a býti řízen. Skutečně pravicový pohled na tuto věc u nás zcela chybí. Stát je nutno řídit racionálně a za použití všech ve světě známých rozumných způsobů a to hlavně efektivně. Použijeme-li tento základ, je možno se dopracovat k reálné efektivní dani, při troše dobré vůle je možno dokonce zavést pouze jednu daň (zatím teoreticky). Není nutno mlžit a ohlupovat občana daní spotřební, DPH, dědickou,sociální,zdravotní,daní z příjmů,darovací a mnohých jiných. Důležité je efektivní a fungující řízení státu. Příklad.Pohlédneme-li třeba na Švýcarsko, kde řízení státu evidentně funguje, stát, který je rozlohou, počtem obyvatel a strukturou průmyslu a zemědělství srovnatelný s ČR, zjistíme různé skutečnosti. Tato země potřebuje ke svému fungování 7 ministerstev, zatímco ČR jich má 15+1. Kde je logika věci? Nikde.Prostě   způsob řízení státu je někde efektivní a jinde není. Není nutno cokoliv vymýšlet, stačí systém převzít. Každý rozumně uvažující občan to pochopí. Srovnáme-li daně ve Švýcarsku a u nás, výše daní je tam také nižší. Proč asi? Protože tam neexistuje tak přebujelá státní správa jako u nás. Stát a potažmo politické strany se uplatňují v řízení jen tak málo, kolik musí, nikoliv tak moc, jak jen mohou (tak je tomu u nás).Podobně (nikoliv stejně) je tomu i u jiných zemí. Není nutné vymýšlet všelijaké "reformy", stačí převzít cizí efektivní zkušenosti. Nemohlo by tak dojít ke skutečnosti, kdy politici vymýšlejí všelijaké specifické postupy, nazývají je "reformami", přestože ony žádnými reformami nejsou. Konkrétně naše důchodová "reforma" nepřináší zádné efektivní změny a zlepšení už vůbec. Pouze přelévá peníze odněkud někam. To není pravicový pohled na věc, je to pohled ryze socialistický a používaný za jediným cílem. Co nejrozsáhlejší řízení ze strany státní správy a politických stran vč. ODS, TOP 09 a VV. Stran t.zv. "pravicových".

J. Chládek 11.3.2011 8:30

Re: Je to asi jinak.

V první ředě je třeba předělat legislativu, aby na všech úrovních neodtékaly státní pení ze do privátních kapes, přehodnotit nabytí velkých majetků a zavést majetková přiznání. Trestní odpovědnost politiků, ale i samospráv za hospodaření se státními penězi. Daňovou politiku přizpůsobit odpovídající zemi našeho kulturního okruhu. Vše je již vymyšleno a v civilizovaných zemích funguje. Rakousko má míru nezaměstnanosti 4%, a export mu roste i při mzdových nákladech, jak je to možné vy ekonomové, kde jsou naše komparativní výhody? Snižování daní je nesmysl, musejí být vyvážené, tak jako snížení odvodů dofondu sociálního zabezpečení se nidke neprojevilo zvýšením zaměstnanosti. Došlo jen k rozvrácení příjmové strany st. rozpočtu. Stokrát omleté mantry neomílat znovu.

P. Čech 11.3.2011 9:21

Re: Je to asi jinak.

Vždyť to je v podstatě totéž, co píši. Úspory je nutno hledat především na výdajové stránce rozpočtu. Zbytečné výdaje odstranit. Jen snížením počtu ministerstev podle vzoru Švýcarska je možno ušetřit cca 17 000 úředníků  s nemalými platy. Prodat nemovitosti, kde ona ministerstva sídlí a ušetřit veškeré výdaje těchto ministerstev. Zkuste si to orientačně spočítat a objevíte desítky milard korun, blížící se v prvním roce stovce. Snižovat daně je rovněž možné a to až do výše nutné pro efektivní fungování státu. A nejde jen o ministerstva. K čemu je nám množství "výzkumných ústavů" a ministerstvy přímo řízených organizací, zabývajících se  vymýšlením specifických "reforem", které ve svém výsledku reformami nejsou a opět pouze zatěžují státní rozpočet. Zde jsou opět desítky tisíc zbytečně zaměstnaných lidí, taktéž nemálo placených. Jsem přesvědčen o tom, že skutečnou racionalizací státní správy je možno na výdajové stránce uspořit stovky miliard korun. Jen chtít. A co státní rozpočtové financování politických stran? Dokonce i takových, které nejsou v parlamentu. A tak bych mohl pokračovat. To všechno jsou příklady nikoliv nutného parazitování mnohých lidí na systému, který je vysoce neefektivní a rozhazovačný. Prostě socialistický.

J. Hejna 11.3.2011 9:53

Re: Je to asi jinak.

Jen chtít?

Když ono těch, co z toho tyjí, je příliš mnoho. A ti chtít nebudou.

M. Prokop 11.3.2011 13:55

Quis custodiet ipsos custodes?

Bez toho vaše nápady fungovat nebudou.

M. Prokop 11.3.2011 13:52

To je "pes jitrničku sežral".

Nepomůže převzít systém, bylo by  nutno převzít Švýcary.

Protože Švýcaři dělají systém, ne systém Švýcary.

P. Čech 11.3.2011 15:52

Re: To je "pes jitrničku sežral".

Nesouhlasím s Vámi. Máte pravdu v tom, že Švýcaři systém vytvořili. Tento systém je ovšem zpětně kultivuje a vychovává. Je to stejné jako s každým jiným dobrým systémem. Špatný systém zase lidi proti sobě popouzí a působí tak samodestrukčně. Každý systém, za kterým lidé nestojí, který je výsledkem kompromisů, tedy opět špatný, nemá naději, že jej lidé přijmou. Je nutno jej držet při životě pomocí naditovaných zákonů a je jen otázkou času, kdy se rozpadne. Mezitím ovšem vždy stihne napáchat nedozírné škody a to jak v myslích lidí, tak i ekonomické. A to je systém náš.