20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POLITIKA: Chce Sobotka vážně prohrát volby?

Bohuslav Sobotka sestavil v týmu svých poradců seznam 22 otázek, které má Andrej Babiš odpovědět. Nejde jen o korunové dluhopisy, jde dokonce o to, jak před dvaceti lety Babiš Agrofert získal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Černín 1.5.2017 8:07

Trágedie

Státní rozpočet se v současné době daří ukočírovat ze dvou hlavních důvodů:

1) Evropská ekonomika momentálně roste, díky čemuž má stát nízkou nezaměstnanost (tudíž nižší sociální výdaje) a vysoký příjem z daní.

2) Díky politice ECB a ČNB se podařilo stlačit úroky na státních dluhopisech k nule, čímž dočasně klesla dluhová služba státu.

Tragédií této země je, že v této šťastné době se k moci dostali Babiš se Sobotkou, kteří tento dar z nebes prodávají jako produkt své prozíravé politiky...

P. Lenc 1.5.2017 9:07

Re: Trágedie

Problém je, že už brzy nebude díky "prozíravé politice" co prodávat.

V. Klepetko 1.5.2017 7:52

Sobotku bych nepodceňoval. Má plán...

Žadný Erdogan to jistě není, ale chytrý technolog moci - to ano, v hlavě to má srovnané a jde tvrdě za svým cílem, skromným, ale realistickým!

Tento "malý český politik" zřejmě moc dobře chápe, že v strukturách EU je nepoužitelný, protože neovládá žádný cizí jazyk. Takže "aeroplán" bych vyloučil. Dělat právního koncipienta u Pokorného se mu asi také nechce, jenže co dělat po prohraných volbách, jak zajistit svůj další kariérní růst ve skromných českých poměrech? Čekat na funkci Euroříšského protektora? Jenže tu už má slíbenou Špidla...

Myslím, že Sobotka má jasnou vizi, pečlivě promyšlený plán. Odvolá příští týden Babiše. Dále, pokud se Babiš bude bránit a Zeman ho bude silou svých pravomocí několik měsíců držet ve funkci, obrátí Sobotka ostří kritiky proti prezidentovi, který bude za souhlasného pokřiku četných zástupů označován za škůdce parlamentní demokracie. Což ve výsledku Babišovi neuškodí, ale Zemanovi by mohlo. Za což by si Sobotka mohl nárokovat funkci Drahošovic nebo Horáčkovic kancléře! Babiš bude naopak spíše spokojen, protože ostří kritiky bude před parlamentními volbami mířit na jiný, důležitější cíl. Za to možná slíbil Sobotkovi funkci ministra kultury nebo životního prostředí ve své budoucí vládě. No a Sobotka má asi spočítané, že sjednocený lidostán se do Sněmovny nedostane, takže zeštíhlená, kompaktní ČSSD, zbavená vnitrostranické opozice, by mohla převzít tradiční lidoveckou lukrativní roli jazýčku na vahách v budoucí koaliční vládě, tvořené vítězným ANO a posilujicí ODS. Těmto stranám již ČSSD de-facto nekonkuruje, Sobotka bude svádět tvrdý boj o místo lidovců - čeká ho boj s Okamurou, s Realisty nebo třeba Svobodnými o "lidovecké dědictví ".

Papiučista ale hraje vabank a možná se přepočítal. Pokud se Zeman nebude bránit a Babiše - naoko proti jeho vuli - skutečně odvolá, tak nejen volby, ale doslova vše bude ztraceno, Sobotka se nikomu nezavděčí , zbývá už snad jen ten pověstný "aerplán", jenže kam? Do Londýna? :-))))))))))))

S. Ševeček 1.5.2017 19:29

Re: Sobotku bych nepodceňoval. Má plán...

Plán ... Bundeswehr?

V. Klepetko 1.5.2017 20:55

Re: Sobotku bych nepodceňoval. Má plán...

Bez spojení není velení. A ten blb neumí ani německy :-)))))))

J. Hruška 1.5.2017 4:40

Volič

Jako dělník bych měl být voličem ČSSD. Ale nejsem. Svou politikou a vládou s oligarchou Babišem mě sociální demokracie zradila. Pokud se soc.dem. nezřekne oligarchie, zůstane stranou zrádců a bude nevolitelná. Státně-mnopolistický kapitalismus (řízeni státu jako firma) je zradou dělnické třídy i tzv. střední vrstvy. Konečně by se měla vrátit soc.dem. ke svým kořenům a tím porazit oligarchii v demokratických (zatím) volbách. Zdař Bůh, Josef.

J. Karlík 1.5.2017 6:49

Re: Volič

Jako dělník by jste měl být voličem KSČ, předvoje dělnické třídy. Vraťte se ke svým kořenům, v zatím svobodných volbách vyhrajte, připravte procesy se zrádci atd. Až si zase budete zadek utírat "NOVÝM RUDÝM PRÁVEM" nedivte se. Hlavně že porazíte ty hnusné oligarchy. Blbosti čest!

L. Novák 1.5.2017 10:23

Re: Volič

ANO! :-D

J. Kulheim 1.5.2017 9:27

Dělníky postihuje politika ČSSD nejvíc.

Sociálně demokratická strana je nepochybné součástí politického spektra v zastupitelské demokracii. Současná ČSSD je stranou asociální. Chudobnějším bere a bohatším dává. Daňová zátěž se zvyšuje a peníze dostávají lidé bohatší ve formě různých dotací, grantů, podpůrných fondů, nařízení. Složená daňová kvóta je jedna z nejvyšších v Evropě. Téměř 50% lidí dostává sociální dávky. Pokud by lidem peníze nesebrali, nemuseli by mnozí dostávat sociální dávky. To znamená, že socialisté lidi dostanou do nouze a potom jim pomáhají, aby v té nouzi nebyli. K takovému přerozdělování potřebují armádu úředníků. Ti berou podstatně víc než ti, kteří je živí.

Solidarita s potřebnými a sociální soudržnost jsou tradiční konzervativní a pravicové hodnoty. Solidarita znamená dobrovolnou společenskou soudržnost, ochotu ke vzájemné pomoci a podpoře v rámci nějaké skupiny. Samotná myšlenka solidarity (bohatších s chudšími, zdravých s nemocnými, mladých se staršími) je společné náboženské a kulturní dědictví. Solidarita a sociální soudržnost není vynález Marxe ani Sobotky. V rámci rodiny je od počátku vzniku lidské společnosti. Existuje i u zvířat.

Socialismus vychází z toho, že úspěšnějším lidem sebere peníze a přerozdělí je. V takovém systému, kdy je člověk trestán za svou úspěšnost, rychle ztrácí motivaci. Ta je hnacím motorem úspěchu. Socialismus pak většinou končí tak, že se sice mají všichni stejně, ale špatně. Dobře se má pouze úzká skupina lidí, kteří o všem rozhodují. Tato skupina pak dělá vše proto, aby si svou moc a výhody udržela. Přebujelý sociální stát zbavuje občany svobody a odpovědnosti za sebe rozhodovat a jednat. . Původní myšlenka pomoci slabším, nemocným se v podání současné vládnoucí oligarchie přeměnila v bezostyšné okrádání produktivního obyvatelstva, upřednostňování parazitického způsobu existence a kriminalizování jakéhokoliv odlišného názoru.

L. Novák 1.5.2017 10:48

Re: Dělníky postihuje politika ČSSD nejvíc.

Výborně napsáno!

J. Chaloupka 1.5.2017 1:12

Sobotka nechce volby vyhrát, chce být

druhý a vyměnit své místo za Jourovou v Bruselu. To je jeho cíl. Vždyť právě v Bruselu se bude cítit jako ryba ve vodě.

L. Černín 1.5.2017 8:16

Re: Sobotka nechce volby vyhrát, chce být

Jako ryba ve vodě? Vždyť neumí pořádně žádný cizí jazyk. I když je pravda, že Špidlovi to také nevadilo.

M. Bouček 1.5.2017 19:46

Re: Sobotka nechce volby vyhrát, chce být

Umí přeci cizí jazyk - jazyk cizí většině lidí :-)

J. Pospíšil 1.5.2017 1:01

Babiš by měl být odvolán právě pro přebytek v rozpočtu.

Takový přebytek, který se dosáhne podvázáním schválených investic, je dokladem toho, že je jako ministr financí špatný.

EET se začíná projevovat na podvazování iniciativy běžných lidí. Každý rok jezdíme do Třeboně na zámek na výstavu Amarylis, každý rok jsme koupili jednu dvě cibule na přidružené výstavě pěstitelů v konírně. Letos byla konírna zavřená. Na zámku byla poměrně slabá výstava jednoho dovozce, pěstitelé se nedostavili, cibule se neprodávaly. Jako vysvětlení nám bylo řečeno, že by museli mít zavedeno EET, tak to řešili tak, že toto prostě nebylo. Slibovali i květinový trh na náměstí, ale ten se také nekonal.

Babiš není dobrý ministr financí.

A to už nemluvím o tom, že ministr by měl být i váženým a mravně nezpochybnitelným mužem. A takový opravdu Babiš není. Jsou k dispozici výpovědi a fakta k jeho převzetí Agrofertu, dalších firem včetně masokombinátů a z nich vyplývá, že bez spolupráce spojenců v bankách a na ministerstvech, která se měla o některé podniky starat a byla v procesu převzetí firem nečinná, bez čehož by ty firmy nemohl převzít, byla tato převzetí nekalá. A to by mělo být důvodem k tlaku na jeho odstoupení, případně odvolání.

Vzpomeňte např. i příkladů ze zahraničí. Třeba za co padl rakouský ministr financí, už si nevzpomenu na jméno. Ale šlo o banální půjčku s jen trochu zvýhodněnými úroky. A kdyby se chlubil tím, že i své podřízené korumpuje třeba levným voláním pro ně a rodinné příslušníky (nejde o běžné množstevní slevy, ty takové nejsou) a vysmíval se lidem, že platí jako mourovatí a že si to mají taky vyjednat. Oni by si to lidi vyjednali, ale není je důvod korumpovat, a tak se jim to nepovede.

J. Vozábalová 1.5.2017 1:35

Re: Babiš by měl být odvolán právě pro přebytek v rozpočtu.

Zcela s Vámi souhlasím a ještě bych dodala, že se v tomto případě Sobotkovi jeho váhavost silně nevyplatila. Babiše měl odvolat hned, jak se provalilo Čapí hnízdo - když už tedy s ním do vládnutí šel.

Čapí hnízdo by byl silný argument a teď by premiér nebyl v situaci, kdy ať odvolá nebo ne, bude to vždycky špatně. Tedy s tím, že odvolá-li, bude to špatně o něco méně.

M. Prokop 1.5.2017 0:30

Pokud volby prohraje Dluhoslav i Bureš,

nebudu se vůbec zlobit.