16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Český osud

Je příliš časně seriózně posoudit uplynulé čtvrtstoletí republiky od památného listopadového převratu, současníkům jsou dějiny skryté, nevíme co z kroniky událostí bylo klíčové, a teprve daleká budoucnost ukáže co, kdy a jaké trendy byly semeništěm dalšího vývoje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 22.9.2016 16:07

Píšete naprosté nesmysly! Režim vůbec a SSSR zvláště

byl tak "milován," že když vybuchl reaktor v Černobylu, na západě se lidé radiace báli, ale u nás se na toto téma vyprávěly anekdoty! Já jsem jich napočítal asi 20. To je sranda, komunistům bouchnul reaktor, ostatně, co jiného můžete od nich očekávat...

ZÁKLADNÍ komunistickou metodou vládnutí byly výhružky rodičům, se když nebudou poslušní, pomstí se režim na jejich dětech. Jakou podporu asi tak může mít vláda, která se uchyluje k takovýmto metodám???

A. Dlouhý 22.9.2016 15:57

Re: "Ekonom" pan Tomský nezná základní fakta:

72% kupní sily? Škoda že jsem tohle vase číslo neznal, když jsem na kole v cestoval začátkem 90. let po Alpach. To bych se nemusel tahat s jídlem na 3 týdny v brasnach, ale raději bych si ho tam kupoval :-)

V. Vaclavik 22.9.2016 15:57

Re: Tu podporu definitivně ztratili roku 1970, ale ani předtím

Jedna vec je politicka (volebni) podpora a uplne neco jineho je podpora ticha, mravniho druhu. Lide videli konkretni politicke rozhodovani a osoby jako nezadouci, zle, ale ideu komunismu, socialismu, prevazne jako dobrou. I moji rodice, jakkoli byli proti komunismu, byli v srdci socialisty. Jenze tomu malokdo rozumi, anebo to proste u lidi ve svem okoli nechce videt.

Proc az na sklonku totality se ozvalo to o 'kuli v plote'? Protoze drive tam ta opora v lidu byla (i kdyz povetsinou z pomylenosti - kazde zlo vzdy stoji na ramenech uzitecnych blbcu) a komuniste to dobre vedeli. A polistopadovy vyvoj uplynuleho ctvrt stoleti tomu jen dava zapravdu. I dnes vetsina z nas si preje socialismus, nevidi k nemu zadnou zadouci alternativu.

B. Rybák 22.9.2016 15:56

Re: Díky !!

Souhlasím s Vámi!

P. Vaňura 22.9.2016 15:54

Pane Rybák, my jsme počítali dvě čísla, takový orientační

výpočet. Bylo to, kolik by západní Němec zaplatil za takovou životní úroveň jako jsme měli my a tam bylo hlavní bydlení. Takže ten Němec by to v Německu úplně za hubičku neměl. Druhé číslo bylo, kolik by musel mít Čech, aby mohl mít to, co vše měl průměrný západní Němec a to byl několikanásobek běžného českého platu, nehledě na nemožnost letět na dovolenou třeba na Kanáry.

F. Navrátil 22.9.2016 15:49

Re: Cteni levit

To co zde od roku 1945 bylo díky komunistům a jejich přisluhovačům napácháno je třeba nejenom spravedlivě trestat, ale i správně definovat. Záměrně píši od roku 1945 a nikoliv od roku 1948. Počínaje presidentem Benešem, který podepsal a inicioval smlouvu se Stalinem o vzájemné pomoci a spolupráci. Odsoudil presidenta Háchu, který byl co se týče vzdělání a charakteru jedním z našich nejlepších státníků. Jak mohl věřit Beneš Stalinovi, který měl na svědomí několik milionů umučených a zavražděných, který do doby napadení Sov. svazu spolupracoval s Hitlerem, přepadl spolu s ním Polsko a následně Litvu, Lotyšsko, Estonsko a Finsko. Při soudním procesu v Norimberku Sovětští představitelé lhali o vraždách v Katynu a celý svět mlčel. Proč jsme našimi historiky a politiky přsvědčováni o politických schopnostech Jana Masaryka, který zklamal tím, že pokračoval ve své funkci ve vládě Gottwalda. Rakouská monarchie je nám předkládána v intencích Haškova Švejka, který jako nezodpovědný alkoholik se coby bývalý legionář dopustil vlastizrady. Zločinecká organizace KSČ zde naprosto bez skrupulí pokračuje dál jako KSČM. A tak lze pokračovat dál. Bývalí estébáci, důstojníci a soudci si pouze převlékli kabáty, ale nezměnili své myšlení a charakter. Takže lze konstatovat, že všemu tomu navzdory žijeme lépe a snad většina našeho národa nepodlehne neomarxistům, kteří se zabydlují v EU a nezištně spolupracují s těmi našimi!

V. Vaclavik 22.9.2016 15:48

Re: Celkem solidně shrnuto. 1

"Zatím to vypadá, že "těleso" bude setrvávat v pohybu přímém, přímočarém, protože (zatím) není nuceno vnějšími silami tento stav změnit."

Ale jen 'vypada', protoze ty vnejsi sily pusobi vzdy, jen ze zacatku, pri 'nizkych rychlostech', je jejich vliv na tu rychlost maly, podobne jako v Einsteinove Specialni teorii relativity kdyz prijde na zmenu pohybu. Ovsem newtonuv prvni zakon nevylucuje staly vliv ani pri pohybu rovnomernem, coz je tento pripad.

P. Vaňura 22.9.2016 15:47

Ano, my jsme roku 1989 dlužili vyspělému západu

8 miliard dolarů, ale aktiva jsme měli v zemích jako byla Syrie, Lybie či Irák. Z těch peněz jsme už nic nedostali.

Obchod s SSSR po r. 1990 neztroskotal proto, že by tam podniky vyvážet nechtěly (naopak, mnohé se do toho hrnuly), ale protože Rusové PŘESTALI PLATIT!

B. Rybák 22.9.2016 15:44

Re: Cteni levit

Staneme-li se EU-protektorátem, bude se od nás "jádro EU" ekonomicky vzdalovat!

P. Vaňura 22.9.2016 15:42

Naprosto typickým příkladem byly nájmy, protože za

komunistů bylo bydlení téměř úplně mimo trh. Byt se ze zákona NEDAL VŮBEC KOUPIT (až na pár garsoniér, které se r. 1968 prodaly do vlastnictví za 70000 Kčs.

J. Kratochvíl 22.9.2016 15:36

Česká republika se propadá do nicoty

ekonomika technologicky zaostávala v r. 89 za některými vyspělými státy, ale své odbytiště si nacházela ve třetím světě, kde naopak po těchto zastaralých výrobcích byla velká poptávka. Byla silná hlavně v investičních dodávkách energetického průmyslu, turbíny - strojírenství a potravinářství, cukrovary, pivovary atd.

Po r. 89 všechno toto ztratila a ztratila také kontrolu nad ekonomikou na našem území a to je největší ztráta. Ztratila suverenitu ekonomickou. Není pravda, že nezáleží na majitelích jak nás přesvědčoval Klaus - záleží velice !!!!

K tomuto nemuselo dojít a měli bychom otevřeně přiznat toto selhání.

P. Vaňura 22.9.2016 15:36

Tu podporu definitivně ztratili roku 1970, ale ani předtím

neměli nikdy přes 50%. Normalizační režim vydržel přesně tak dlouho, jak dlouho trvala sovětská ochota podpořit ho vojenskou silou. Jakmile se ukázalo, že "sovětské tanky nepřijedou" režim skončil!

B. Rybák 22.9.2016 15:31

Re: "Ekonom" pan Tomský nezná základní fakta:

Kupní sílu obyvatel různých států lze porovnávat jen s velkými obtížemi (různý daňový a sociální systém)! Protože v roce 1989 nebylo možno "spotřební koš" u nás a na "západě" naplnit stejným zbožím o stejné kvalitě nebylo toto porovnání seriózně ani zhruba realizovatelné!

P. Vaňura 22.9.2016 15:29

Roku 1959 byl minimální důchod 180 Kčs MĚSÍČNĚ

Takto dopadli mnozí rolníci, kteří si neplatili před r. 1948 sociální pojištění, jejich zárukou penze byl celá staletí grunt (výminek, kdy otec předával grunt synovi nebo zeťovi za smluvně zaručenou sociální péči). No a komunisté grunt zkolektivizovali a peníze nedali.

P. Vaňura 22.9.2016 15:24

Zaplatit pár gladiátorů coby "amatéřů" není zase tak

těžké, je li o to politický zájem. Viz vrcholový sport v bývalé NDR.

P. Vaňura 22.9.2016 15:22

Pokud máte porovnávat tehdejší a dnešní ceny, pak,

pokud berete v úvahu dostupnost, musíte dnes brát ceny, za jaké se zboží prodává v akci. Tehdy sehnat zboží bylo těžší, než dnes natrefit je s 30% slevou.

Jinak, když jsem jel 6 února na Konvičkovu akci, kde dle tisku skoro nikdo nebyl, nemohli jsme se do tramvaje vůbec dostat. A jedna paní říkala své dceři "takhle narvané byly tramvaje za komunistů..."

J. Kratochvíl 22.9.2016 15:20

Pan Tomský zapomněl na naše"úspěchy" ve sportu

za posledních 25 let Na letošních vrcholových akcích utrpěli naši sportovci nejpopulárnějších sportech u dost tradičních celkem dost neúspěchů. Začalo to fotbalem, pokračovalo to na Olympijských hrách a končí naší ostudou v hokeji na Světovém poháru v Kanadě, kde si z nás sportovní novináři dělají legraci.

Česká republika za posledních 25 let upadá, čím dále více. Ve srovnání s minulým Československem je to nesrovnatelné, pojem Československo znal celý svět a do dneška zná. Nic na světe není černobílé, ale popularitu jakou Češi ztratili v posledních letech se nedá srovnat ani s tzv. "úpadkem" za komunismu, jak ho popisuje pan Tomský. Pro mne z toho plyne závěr, že ten úpadek za minulého režimu asi nebyl takový, jak by si někteří dnešní lidé přáli a jak snaží popsat pan Tomský.

V. Vaclavik 22.9.2016 15:19

Re: Cteni levit

"nebudu první, kdo hodí kamenem"... Tak to jsem, bohuzel, od me cestinarky nikdy neslysel.

"bolševici nemohli zničit povahu národa (doufejme!)"Blbe je, ze si na to vystacime sami. Mimochodem i oni byli soucasti nasich dejin, meli podporu v nas, v lidu, vetsinu sveho casu u vesel moci. Ale asi jste mel na mysli kontinuitu ekonomickeho zivota zeme.

P. Vaňura 22.9.2016 15:15

Nevím jak to počítáte, západní marka (půl eura) stála

na podzim r. 1989 na černém trhu pouhých 26 Kčs při průměrném platu 3200 Kčs měsíčně.

Když jsem se rozhlédl po bytě a kolem, měl jsem toto "podpultové" zboží totiž lednici, pračku, televizi, mikrovlnou troubu a auto, nic se nedalo koupit normálně.

Rohlík stál 30 hal., houska 45 hal, litr benzinu 9 Kčs, elektřina 45 hal v sazbě B (s pevnou platbou), jinak 1,05 Kčs/kWh, vepřová kýta 60 Kčs/kg, hověží zadní 48 Kčs/kg, maso samozřejmě typická podpultovka. Cukr stál 7,3 Kčs/kg a někdy také nebyl! Ty banány, co věčně nebyly stály 17 Kčs/kg, jablka 6 Kčs/kg ale meruňky 12-20 Kčs/kg. Vakuované kafe (prodával se jen jeden druh) stálo 28 Kčs/100g, zrnkové 24 Kčs/100g.

Tak nevím, kde berete tu paritu kupní síky

J. Kyselková 22.9.2016 14:29

Re: Pozoruhodný text!

Připojuji se s díky a nadějí.

Z. Čábelka 22.9.2016 14:28

Re: Tomského žvásty

Partajgenossen Netzer se hrůzou oklepává, že patří do stejného pytle levicových vůdců typu Stalina, Hitlera, Musoliniho, Maa, Pol Pota a dalších levicových grázlů a masových vrahů typu Kadáfiho či jiných musulmanských zločinců :o). Nechce se vám, co? Ale jednou, v tom pekle, v té "úctyhodné" společnosti levicových soudruhů, "osobností" vašeho druhu se tam potkáte :o))). Jinak vás zdravím, neomarxistická intelektuálko :o).

A. Hrbek 22.9.2016 14:09

Re: "Ekonom" pan Tomský nezná základní fakta:

1. Komunistická ročenka se nazývá eurostat.

2. Na rozdíl od Vás si pamtuji, co Klaus říkal. Přečtete si např. třeba Reflex č.21 1994

M. Pivoda 22.9.2016 14:09

Kdo je výlučně zodpovědný?

Tomský: "Konfliktů bude přibývat a měli bychom vědět, že za to neštěstí zodpovídají výlučně správci a propagátoři utopické, evropské unifikace, ..."

Výlučně? Toto Tomského tvrzení shazuje jeho jinak docela výstižný článek.

J. Chaloupka 22.9.2016 14:06

Jen s těmi důchodci nemáte pravdu. Nikdy si nežili

lépe. To tvrdím jako důchodce. Já totiž pamatuji důchodce třeba let 60. min. století, nebo naše matky. Obě zemřely v 85 letech.

A ty záchodky jsou rozhodně lepší, to máte zase pravdu.

R. Langer 22.9.2016 13:58

Re: "Ekonom" hrbek nezná základní fakta:

Tak určitě! :-D :-D :-D

R. Langer 22.9.2016 13:57

Re: "Ekonom" pan Tomský nezná základní fakta:

A v které komunistické ročence byla ta data dostupná? A pochybuji, že si pamatujete, co tehdy Klaus říkal. :-D

L. Severa 22.9.2016 13:54

Díky !!

Perfektní článek, stejně kvalitní jako když ho pustí ke slovu televize.

S. Netzer 22.9.2016 13:51

Re: Tomského žvásty

Blbko.

A. Hrbek 22.9.2016 13:46

Re: "Ekonom" hrbek nezná základní fakta:

Nemohu za to, že nevíte, co je parita kupní síly a že neznáte mezinárodně uznávané statistiky. Idiota nebo neidiota může dělat kdy chci. Vy bohužel ne.

O. Uživatel 22.9.2016 13:43

Uživatel požádal o vymazání