14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

POLITIKA: České volební vyhlídky

Podle posledních průzkumů veřejného mínění to vypadá, že Česká republika v příštích volbách zapadne zase o něco hlouběji do nestandardní situace, v níž je prakticky od roku 1996. Ve volbách do poslanecké sněmovny roku 1998 jsme se o vlásek vyhnuli tomu, aby komunisté se sociálními demokraty získali ve sněmovně většinu. Ustavil se systém, spočívající na třech silných stranách: ODS, ČSSD a KSČM. „Pravicová“ většina sice formálně existovala, ale nedala se politicky využít. „Velká koalice“ ČSSD a ODS byla všeobecně pociťována jako nenáležité řešení. Výsledkem byla opoziční smlouva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mimozemstan 10.11.2005 15:16

Nestandardne standardni

>> .. Česká republika v příštích volbách zapadne zase o něco hlouběji do nestandardní situace <<
 
Situace je naprosto standardni, ctyri strany, ktere maji nejvetsi podporu spolu bojuji o moc a ti nejuspesnejsi spolu vytvori vladu. Uspesnost strany, nebo jejiho vedeni lze hodnotit podle toho, jestli byla schopna prosadit svuj program. Pokud to srovname s rokem '89, tak je to "nestandardni", zadna strana nema absolutni moc. My ostatni tomu rikame parlamentni demokracie.
 
Problem ODS je, ze ona neni schopna spolupracovat s nekym jinym. Zvolila si svoji politiku, ktere se na zapade rika blokova (tzn. ze ODS vytvari blok proti vlade). ODS to nazyva jinak, ale to nakonec uz delali i komuniste. Spravny nazev ma koreny v minulych 50-ti letech, kdy vychodni a zapadni blok proti sobe staly nekompromisne a nebylo mozne spolupracovat. Zatim co CSSD se chova otevrene i k jinym stranam (lidovci ale i komuniste), tak ODS pusobi dojmem, ze se k jim nikdo nesmi ani priblizit. Proto je take jejich problem, ze na to aby mohli vladnout, tak by museli ziskat 51% hlasu. To neziskaji a proto se budou muset zase smirit s tim , ze jejich misto je na strane opozice i po pristich volbach.
zoch 9.11.2005 20:43

Re: SITUACE MŮŽE BÝT OPRAVDU JINÁ.

Kartáči ,
to by byl vskutku rýžák,kdyby se to povedlo. Jenže malé strany od dob nesmyslně shozené značky 4k mají velmi pravděpodobně utrum.
zoch 9.11.2005 20:39

Komu není rady.....

Když potřeboval Klaus a jeho věrní prosadit svoje,neváhal rozbít i republiku,aby bylo po jeho.Možná,že teď by jí zase rád dal dohromady,protože potom by to rozdělení v parlamentu bylo pro něj příznivější,než jak se rýsuje po volbách.       To jen troška legrace,Tesáku etc...
 
Vždycky jsem spíše rozuměl panu Pehemui,ale dneska s panem Doležalem skoro ve všem souhlasím.Jak jsem nedávno psal - komu není rady.....tomu není pomoci.
KARTÁČ 9.11.2005 19:03

SITUACE MŮŽE BÝT OPRAVDU JINÁ.

 PAN DOLEŽAL,ve svém k jádru pudla blížícímu se zhodnocení,cudně opominul existenci toho času menších politických subjektů.TENTO,NEBO TITO mohou ovlivnit nejen povolební rozhodování,ale také svým výsledkem řekněme VAROVAT až příliš USTRNUTÉ ,před mocichtivým kalkulem...
čtenář 9.11.2005 18:00

Re: ja si pane Dante

v tomto nemáte pravdu. Dokud nebudou (a to nebudou zřejmě nikdy) zodpovězeny dvě základní otázky, a to jak vznikl vesmír (ten nejprvnější "atom" plasmy) a nalezeny přechodové vývojové fáze mezi druhy (ne vývojové fáze jednotlivých druhů, o něž se vývojová teorie opírá), má bible stejnou vypovídací hodnotu jako všechna díla zabývající se teorií vývoje. Všechny nálezy, jimiž se zatím snažili přivrženci vývojové teorie druhou otázku zodpovědět, se nakonec ukázaly jako klamné. Nespočet nálezů, a mezi nimi ani jeden tuto klíčovou přechodovou vývojovou fázi podporující.
Alfons 9.11.2005 16:35

Re: Reakce sekretariátů stran

Opravuji to na poslanecké kluby jednotlivých stran.
Alfons 9.11.2005 16:28

Reakce sekretariátů stran

O zájmu jednotlivých sekretariátů stran o "blaho všech občanů"  svědčí i to jak reagují na podněty od občanů. Takže u mne zase jednoznačně vyhrávají komunisté. Jen ti dokázali zareagovat a odpovědět na můj podnět. O jednotlivých poslancích ani nemluvím. Ti vylézají z děr jen před volbami. Takže komunisti umí, ostatní jsou jaksi mimo a jen na komunisty dokáží nadávat. To pak vypadá spíš na argumentační a duševní nedostatečnost ostatních stran. A tak pilně komunistům nahrávají na smeč.
Ivan Nový 9.11.2005 16:07

Díky pane Doležale.

Braňme se!
Alfons 9.11.2005 15:58

Re: Re: Kvas-nekvas

Kromě osobních útoků by vaše jasnost nic neměla?
Gazela 9.11.2005 15:43

Re: Myslím, že největší chybou ODS

A Vy všichni jste přesvědčeni, že myslíte? Tak proč to z Vašich reakcí není vidět?
Xaver X.X. 9.11.2005 15:07

jejej sorry, ne Edomde, ale EDMONTE...nt.

Xaver X.X. 9.11.2005 15:06

Nene, Edomde, ten pán, podobně jako vy či já,

vyhrál krutý závod spermií, ve kterém soupeři umírají.
P.S. Máte nějaký důvod, proč by ten pán nemohl věřit v Boha? A proč by musel akceptovat teorii "výskytu"?
Xaver X.X. 9.11.2005 14:50

Nojo, ale když voni byli řádně zvolený...:-)

Mě to připomíná šéfa ROHu, který se nechtěl v listopadu 89 připojit k podnikové výzvě s argumentem.: Ale my jsme demokrati - to by se musely nejdřív sejít místní a pak obvodní organizace, vyzvat předsednictvo a to by muselo připravit mimořádný sjezd a tam odhlasovat souhlas s podpisem petice. To víte, my jsme demokratická organizace.
Xaver X.X. 9.11.2005 14:36

Člověče, za reklamu se platí.

není vám to blbý? No já vím, je to zadarmo, tak proč to nezkusit.
Xaver X.X. 9.11.2005 14:34

Kolik se dává za jeden odkaz na politikon?

´Mi neřykejte, že to děláte z lásky. Na to je to moc často.
Xaver X.X. 9.11.2005 14:24

A jeje, Pes má kádrováka...

A že to kurňa není v tiráži...
J. Mach 9.11.2005 13:25

Re: Kvas-nekvas

Alfonsi,
z vašich příspěvků je vidět, že jste se vzdělání zdaleka vyhnul. Můžou za to komouši, nebo kapitalismus?
Tesák 9.11.2005 13:00

Ladine

copak,copak?vy sem čmáráte zadarmo?
Tesák 9.11.2005 12:59

franto

vy jste mi taky mudrlant.Běžte dělat něco užitečnýho a neflákejte se tu.
Tesák 9.11.2005 12:58

Alfons

proboha,co to tu pořád melete.Jste jako kolovrátek s flašinetem.Jestli máte hlad,skočte se najíst.
Alfons 9.11.2005 12:31

Kvas-nekvas

Pokud by komouši zavedli opět pracovní povinnost a vrátili do právního řádu pojem "příživník" jsou moji jendoznační favoriti. Kolik bordelu vzniká proto, že zmiňované zde teď není je vidět všude kam se člověk podívá. Demokracie? Právo jen pro bohaté a prolobbované nimi přes poslance politiky a zákonodárce. Takže o demokracii bych raději pomlčel. Vzdělání? Jen pro bohaté. Atd.
čtenář 9.11.2005 12:13

Re: Pane Doležale,

berte to jako licencia poética, nebo spíše úmyslná nadsázka pro protiklad, nestojí za to o tom debatovat
trinity 9.11.2005 11:50

http://blog.lide.cz/bloger.r

http://blog.lide.cz/bloger.r
franta 9.11.2005 11:44

Svatá pravda

"ODS působí dojmem vnitřního kvasu, v němž spolu navzájem soupeří nuly, přičemž nejde o zásady, nýbrž o koryta". A milý voliči, teď si vyber.  
ticha@dohoda 9.11.2005 11:01

ja si pane Dante

vzpominam, jak kdysi v Italii nejaky "prorok" hlasal konec sveta/ dalsi :-)) / a vyzval sve ovecky, aby se v avizovany den zkazy sesli na vrcholu nejakeho kopce nebo hory /ci co / tech blbu se tam seslo veru dost, kdyz se konec sveta nekonal, ptali se novinari toho posuka /proroka/ kde k tomu konci sveta prisel: odpovedel, ze mu to rekl buh :-)) . Jinak si myslim, ze Cesi spise veri tomu, ze na pocatku vyvojoveho stupne cloveka staly opice a ze to trvalo peknych par milionu, jako dukazy svedci obrovske mnozstvi archeologickych vykopavek a serioznich vedeckych praci, zatimco o bozim stvoreni sveta a cloveka svedci jediny "dukaz" a sice kniha zvana Bible, kterou ale zase nenapsal ten buh, nybrz si ji napsali lide /verici/, zrejme jim to rekl buh :-))
Jelínek 9.11.2005 10:54

Kritika článku by měla být věcná a ne zkoumat autora

Většina kritiků se zabývá autorem a ne vlastním článkem. Já (sice po letmém přečtení) si myslím, že je to celkem objektivní popis situace i když autorovi v mnohém z dřívějších článků netleskám, musím mu v tomto článku přiznat, že píše pravdu.
Mám raději věcnou kritiku, protože různé urážky a ironizace nikam nevedou a nikoho nepřesvědčí.
Vonica 9.11.2005 10:20

Re: Myslím, že největší chybou ODS

Proc si myslite, ze je ODS nadrzena na vladni koryta? Hlavni snad je,ze chteji konecne zmenit levicove smerovani nasi republiky a ze se konecne zacne reformovat socialni,duchodovy a zdravotni system a dane. Coz,jak jiste uznate,nelze bez ucasti ve vlade. Co se tyce tlaku na Grosse,pokud by ODS byla tise, tak by se urcite opet nasel nekdo,kdo by ji kritizoval za necinnost.
Jozena 9.11.2005 10:14

Re: proč zde někdo kritizuje Doležala

Pan Dolezal sice neni priznivcem levice,ale je zaprisahlym odpurcem Klause,se kterym se nepohodl,kdyz mu delat poradce. Pokud sledujete jeho clanky na tema odsunu Sudetskych Nemcu,musi Vam byt jasne,proc tak nema rad ODS. Jeste bych chtel podotknout,ze pan Dolezal rozhodne neni objektivni politolog, spise publicista pisici komentare (tj.sve nazory).
loula 9.11.2005 10:08

Re: Re: Myslím, že největší chybou ODS

Ano, na Grosse skutečně tlačil především Kalousek. ODS se chopila příležitosti a tlačila ani ne tak na Grosse, ale na předčasné volby. A když tato snaha jaksi nevycházela, tak tlak na Grosse také polevil.
čtenář 9.11.2005 10:00

proč zde někdo kritizuje Doležala

za to, co musí být každému, kdo sleduje politické dění,  jasné? Že by byl Doležal nějakým příznivcem levice se mi nikdy nezdálo, a kdyby popsal prognózu volebních výsledků, tak jak se jeví v současné době,  jinak, musel by ho každý rozumně uvažující a chladně kalkulující člověk považovat za blbce. Pokud se to někomu nelíbí, může se přece utěšovat svojí představou volebních výsledků.