3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Česká debata o Evropě připomíná frašku

Zemím, v nichž probíhá věcná debata nad fiskální dohodou Evropské unie, můžeme jenom tiše závidět. České politické panoptikum však předvádí frašku na n-tou. Jindy rozpočtově striktní Občanská demokratická strana odmítá stvrdit fiskální disciplínu na evropské úrovni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 8.2.2012 9:46

Ztráta času

Číst články autora, který "pochopil" Nečasovo odložení rozhodnutí o podpisu nové smlouvy, jako nesouhlas ODS s rozpočtovou disciplínou v EU je ztráta času. Ušetříte si i děsuplné, autorovi jako omluvitelné připadající zničující, všechny zásady svobodného obchodu pošlapávající jednání německo (-francouzského) "jádra EU", vůči zemi, která je řádným, a plně demokratickým členem EU (že by naše nepřipojení byl horší zločin než holocaust?)

J. Šejnoha 7.2.2012 20:03

na místě je referendum

Autor nám pěkně  rekapituloval, jak se  politici a nemohou dohodnout. Když  k tomu přičteme, že  jde  o předání dalších kompetencí do Bruselu, tak by měl logicky dojít k závěru, že  je  pro toto rozhodnutí  nezbytné referendum.  Ale nedošel.

Tato  představa  se  patrně autorovi nezamlouvá.  Asi ví, jak by to dopadlo.

Bruselští byrokraté přece  vědí nejlépe, co je pro naše občany dobré !

J. Bakala 7.2.2012 19:26

smlouva 4

trochu to pripominá MŶM NÁRODÙM......po precteni jsem se dovedel ,ze slibime co jsem slíbili,budeme dodrzovat ,co jsme meli dodrzovat / 4/

P. Rajman 7.2.2012 12:48

Strach nad ČR

Koketování s evropským revizionismem tak, jak se stalo v Česku během druhého volebního období V. Klause módou, není ničím jiným, než neskrývaným pohráváním parlamentarismem a pohráváním si s vládou silné ruky tak, jak ji známe z dnešního Ruska. Pozice V. Klause je v tomto ponoukání ( kdy nenese prakticky žádná rizika ) velice výhodná. O to více riskuje premiér,  pro kterého je věrnost V. Klausovi ctí  vyšší než sebevědomá správa věcí této země. Strach ODS z konce politického vlivu V. Klause a současně hledání, alespoň zdánlivě ústavní cesty jak jej udržet u politické moci co možná nejdéle je sisfofskou marností, které věří ( podobně jako v Rusku ) stále méně občanů této země.   

J. Václavíková 7.2.2012 12:57

Re: Strach nad ČR

Tím ponoukáním jste mě pobavil, je to výstižné. Měl jste na mysli ten pojem, který užívá K. Lorenz?

S. Sedlák 7.2.2012 13:20

Re: Strach nad ČR

Vy jste ovšem pobavila tím, jak reagujete na stupidní příspěvek autora vlákna. Pokud byste opět chtěla plácat něco o aroganci, tak si ho přečtěte ještě jednou, pokud možno se slovníkem cizích slov, abyste pochopila o čem revizionista píše a jak se mýlí.

J. Kanioková 7.2.2012 11:54

No, tady je rozbor, co ta smlouva obnáší -

Shrnutí - Jako základní změny, které by nová smlouva přinesla pro smluvní státy lze vidět: 1. zavedení pravidla vyrovnaných rozpočtů a jeho kontroly Soudním dvorem; 2. vytvoření či lépe řečeno formalizaci eurosummitu; 3. povinnost pravidelného snižování dluhu pro státy zadlužené nad 60 % HDP; 4. podřízení zadlužených států závazným nápravným programům; 5. povinnost států informovat Komisi a Radu o plánech vydávání dluhopisů; 6. povinnost společného předjednávání vnitrostátních hospodářských reforem; 7. faktickou změna hlasovacího postupu v čl. 126 SFEU směrem k poloautomatickému přijímání návrhů Komise.

Komentář - Smlouva by znamenala ZÁSADNÍ PŘESTAVBU právního rámce hospodářské a měnové unie. Utáhla by svěrací kazajku směrem k fiskální unii; omezila by svobodu členských států vytvářet vlastní státní rozpočet a provádět autonomní hospodářskou politiku. Podřízení zadlužených států závazným nápravným programům má až kolonialistický nádech. Došlo by k posílení postavení Komise v rámci hospodářské a měnové unie. !!!

http://www.revuepolitika.cz/clanky/1620/prvni-poznamky-k-smlouve-o-rozpoctove-unii

R. Bébr 7.2.2012 13:12

Re: No, tady je rozbor, co ta smlouva obnáší -

Zrovna tohle by ta naše "vláda rozpočtové kázně" (která seká rok za rokem nejvyšší dluhy v historii, nedodržuje ani státní rozpočet a navíc podporuje rozkrádání zbytku hospodářství) potřebovala jako sůl!!

Plán EU vadí jen zlodějům, tunelářům a neschopným "ekonomům".

S. Sedlák 7.2.2012 13:23

Re: No, tady je rozbor, co ta smlouva obnáší -

Kec. Především by bylo třeba kouknout na to, jaká je skladba onoho schodku, který seká tato vláda. Třeba 70 mld je splátka dluhu, který tato vláda zcela jistě nevytvořila. A bude hůř dokud nebudeme schopni splácet i jistinu a tak dluh začít umořovat.

V. Hošek 7.2.2012 13:36

Re: No, tady je rozbor, co ta smlouva obnáší -

Máte představu kolik činí mandantorní výdaje ČR? Jestli si představujete, že nastoupí vláda a že nastane snížení mandantorních výdajů, tak to je omyl, ve většině případů nastává účinnost a vliv na rozpočet až nejméně o rok později.

Smlouva o rozpočtové odpovědnosti států EU nic neřeší, žádné sankce zde neplatí je to jako když se policajt pokouší dát bezdomovci pokutu.

B. Hudzieczek 7.2.2012 23:04

Re: No, tady je rozbor, co ta smlouva obnáší -

Jinými slovy; konečně by EU začala řešit záležitosti, které mají smysl. Smyslem EU může  být jedině hlubší integrace; vytvoření jednotné měnové politiky = evropské ministerstvo financí, jednotné zahraniční politiky = evropské ministerstvo zahraničí, evropské armády = evropské ministerstvo obrany (nebo války, jak libo), neboli smyslem EU je vytvoření konfederace evropských zemí. Jestli budou Němci svítit úspornými žárovkami a my klasickými, to je druhá věc, která není na pořadu dne. Budoucnost Evropy je v její integraci. Udivuje mě, že političtí reprezentanti národa, který byl v  minulosti dílem mnohonárodního (byť nespravedlivě uspořádaného)  soustátí  Rakousko-Uherské monarchie, se dnes brání vstoupit do podobného společenství.

Jestli Brusel tropí hlouposti, je to věc národních politiků, aby vymetli ten bruselský Augiášův chlív a navrhli racionální opatření.

Pindy o národní svébytnosti od člověka, jenž spustil proces, díky kterému je naše národní svébytnost  limitována požadavky nadnárodních korporací, vyznívá jako nepatřičná ironie.

Právě důsledná evropská konfederace nabízí šanci být důstojným partnerem těchto finančních struktur. 

R. Bébr 7.2.2012 11:15

Jsme jedničky

25 evropských států jsou samí blbci, jen pan Kaniok, Klaus a pár "diskutujících" na NP jsou ti nejchytřejší.

Pár zdejších samohujerů je typických pro zemi, kde se ani psí bouda nepostaví bez peněz z EU.

M. Vondráček 7.2.2012 11:28

Re: Jsme jedničky

zapoměl jste na Camerona ..

V. Hošek 7.2.2012 11:39

Re: Jsme jedničky

stavět psí boudy z peněz EU většina nechce, ale je to trend, který zde Brusel zavedl a věděl proč. I když bruselští ouřadové vymýšlejí pi.čoviny, tak si chytře zajistili svoji nepostradatelnost, ale je třeba proti tomuto borde.lu vystupovat, a naši lidé mají větší zkušenosti s tím kam vede přerozdělovací proces.

S. Sedlák 7.2.2012 13:38

Re: Jsme jedničky

Nevím kolik z představitelů ostatních evropských států, vy ale mezi ně patříte zcela jistě, když nevíte, že většina států má své zájmy, které uplatňuje uzavřením paktu. Těch, co zbývá není ani do mariáše (snad lízaného).

J. Kadeřábek 7.2.2012 15:12

Pan Nečas měl EU nabídnout, že

se vzdáme všech dotací a tyto peníze může EU využít pro své záchranné plány. Byla by to férová nabídka, která nikdy nepadne. Raději budeme plánovat kolik čokolád z dotací nakoupíme.

R. Langer 7.2.2012 9:56

Aha.

"Mnohem zodpovědnější je zvolit si buď drsný život na okraji Evropy, nebo jasné začlenění do tvrdého jádra." No, to "tvrdé jádro" docela sedí. Možná že by ten život na okraji nebyl až tak úplně tvrdý, jako ten v "tvrdém jádru".

L. Matura 7.2.2012 9:39

Opět někteří chtějí být mostem.

Podle mého názoru je zakopaný pes v Edvardem Benešem (a dnes Václavem Klausem) podporované tezi o Českých zemích jako o mostě mezi Východem a Západem. Proti této tezi stojí teze, za níž stojí Václav Havel, kníže Karel ze Schwarzenbergu a za níž stával Mirek Topolánek nebo i svého času Tomáš Garrigue Masaryk či Karel Havlíček Borovský, totiž že osud Českých zemí je jednoznačně spjat se Západem a jedině a pouze se Západem; Východ představuje sice ekonomický potenciál, ale je nám myšlenkově, kulturně i historicky cizí. Osobně se přikláním k druhé ze zmíněných teorií, leč bohužel, většina národa odchovaná bolševikem, včetně prezidenta, má stále ještě do hlavy nalito, že Západ jsou vlastně ti “imperialisti” a že ti, kteří proti němu stojí, reprezentují “lid”. Na tom totiž teorie “mostu” stojí. Postoj je to o to falešnější, že tím Východem tito lidé často opovrhují – sami by nechtěli být přímo jeho součástí. Spíš se cítí jeho mluvčím, či ještě lépe tím, kdo jedná se Západem suverénně jako rovný s rovným, s Východem v zádech, s Východem, který může český lev ovládat jako hordu barbarů, jimiž se vyhrožuje Západu v případě neuposlechnutí českých požadavků. Benešova touha takhle manipulovat Západem se Stalinem v zádech, jakož i Klausova touha takhle manipulovat se Západem s Putinem (a n dalšími diktátory) v zádech, logicky nemůže vést k ničemu dobrému.

 Finrod Felagund čtvrtek, 24. března 2011 nekorekntě.com

V. Mlich 7.2.2012 9:33

Ale jednu pravdu má

Že bychom měli jednoznačně ukázat Bruseli, že v takové Unii nehodláme být, a ne jen dělat ze sebe "potížistu".

V. Kraus 7.2.2012 10:04

Re: Ale jednu pravdu má

Ano vystupme z EU. A až potom vystoupíme na letišti někde v Paříži, Londýně nebo Frankfurtu, tak už nepůjdeme volným východem pro občany EU, kde jen letmo ukážeme svůj pas, ale postavíme se vedle do dlouhé fronty mezi černochy a asiaty a trpělivě se podrobíme přísné vstupní kontrole.  

S. Sedlák 7.2.2012 13:40

Re: Ale jednu pravdu má

Pokud je členství v unii spojeno jen s tímto benefite, tak klidně.

V. Mlich 7.2.2012 16:35

Re: Ale jednu pravdu má

To jste vzal kde? Schengenský prostor, to je úplně jiná smlouva, než ta organizace pro koordinaci křivosti banánů a podporu fotovoltaických a jiných příživníků

V. Kraus 7.2.2012 8:37

Po delším čase zase jednou s autorem zcela souhlasím

Popisovaný současný stav je, bohužel, necností české politky sužující nás už po staletí. Naše politické elity se už tradičně soustřeďují na vnitropolitické půtky o to, kdo na jaké stoličce bude doma sedět a přehlížejí vývoj v okolním světě. Přitom se ohánějí svojí suverenitou: "My se nestaráme o dění ve světě, tak ať se ostatní nestarají o dění u nás". Epocha furianství je pak vždy následována epochou kocoviny - svět okolo se totiž mezitím změnil a naši furianti jsou tím zaskočeni. Pak následují výčitky typu "ostatní nás zradili".

I dnes se směrem k EU chováme jako černý pasažér a potížista. Až posléze těm ostatním přejde s námi trpělivost a začnou nás ignorovat. A my potom opět začneme tradičně naříkat, jak nás ti ostatní "zradili".   

V. Hošek 7.2.2012 5:51

Jelínku, tady něco smrdí

aha vy jste vylezl z oné části, aby jste něco napsal. Ten váš vlezdopr.delizmus z Vás jen čiší.

J. Kratochvíl 7.2.2012 10:29

Re: Jelínku, tady něco smrdí

Stále je lepší lézt do Bruseli než na někomu Hradě.

V. Němec 7.2.2012 4:02

Blábol

Politická scéna opravdu někdy připomíná frašku ale ten článek je naprostý blábol !

J. Kanioková 7.2.2012 2:51

Evropu, kde se mocipáni chovají takto?

Europoslanec: Sarkozy je opravdovým králem výdajů. 10.000. euro na den pro potraviny (z polského tisku) (Z překladače) - Nicolas Sarkozy, který by rád učit ostatní o nutnosti šetřit, myslím, že denně k jídlu 12 tis. Euro a udržuje v suterénu Elysée 121 auty Takový způsob života francouzského prezidenta, píše ve své knize L''Etat de l''argent "(" peníze od státu "), René Dosier socialistické zástupce a jeho výpočty cituje britský" Daily Mail ".

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11094581,Eurodeputowany__Sarkozy_to_prawdziwy_krol_wydatkow_.html

A lidi ze zemí, jejichž vlády se chovaly odpovědně, tedy snaží se snižovat výdaje, provádějí škrty, za něž je eurohujerská levicová sekta nenávidí, tak ty se mají "sjednocovat", nechat se tlačit do dalších a dalších kroků, které vedou k FISKÁLNÍ UNII a tudíž k postupné ztrátě konkurenceschopnosti, tak tito lidé ten dluhový mejdan mají sanovat? Fuj !

Česko má sedmý nejnižší dluh v EU ! A to se máme ještě víc podřizovat a unifikovat s tou DLUHOVOU UNIÍ ? Aby nás už měli na nejkratším vodítku a mohli nás snáz zatahovat do jejich šíleností? Děkuju premiérovi a DOUFÁM, že to neratifikujeme ! http://byznys.lidovky.cz/cesko-ma-sedmy-nejnizsi-dluh-v-eu-do9-/statni-pokladna.asp?c=A120206_115021_statni-pokladna_apa

Jen se podívejte na ten propletenec vzájemných dluhů, je to spolek šílenců a vystoupit včera bylo pozdě! http://www.bbc.co.uk/news/business-15748696

J. Kanioková 7.2.2012 2:57

Ten polský odkaz funkčně -

http://jdem.cz/tybf9

J. Kratochvíl 7.2.2012 10:40

Re: Evropu, kde se mocipáni chovají takto?

Paní, vemte laskavě na vědomí, že jestliže naše země na tom není špatně co se týče zadlužení, tak za to můžeme děkovat soudruhům před rokem 89 a potom vládám ČSSD po roce 89, ale určitě ne současné vládní garnitůře (a Klausovi), která náš stát zadlužuje tempem každoročně 3krát vyšším než vámi nenáviděná ČSSD. Zkrátka vám a vám podobným hlavně vadí na EU její sociální politika a sociálně citlivá EU. takže tu máme zase třídní boj jako v minulém režimu.

J. Kanioková 7.2.2012 11:40

Re: Evropu, kde se mocipáni chovají takto?

Tedy větší blábol jste nemohl napsat.. Zvláště ta sociálně citlivá EU, ha ha ha ha ha

Všechno vyhnané na dluzích a vy - že sociálně citlivá... Vy prostě neumíte přečíst statistiky, abyste si udělal aspoň částečnou představu, jak na tom EU je. To je pak těžké diskutovat s někým, kdo má jen emoce, ale nezajímá se o fakta. EU je dnes už jen a jen DLUHOVÁ UNIE ! A každý další podpis je další krůček k Fiskální unii, což bude kompletní protektorát ! A pokud byste si aspoň nějakou statistiku přečetl, tak byste pochopil, že CELOU Evropu čekají jen škrty, škrty, škrty - PROTOŽE DLUHY !!!

Důležitý je ten vývoj zadlužení - jak to pěkně rostlo - a jak to bude dlouho a krvavě bolet, než se země těch dluhů zbaví...a v to nevěřím. U Řecka absolutně !!!

http://www.csas.cz/banka/content/inet/internet/cs/STANDARD_CONTENT_OT01_021464.XML