8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Černá magie po česku

Ještě chvíli a překonáme i Rumunsko, kde si po prezidentských volbách v roce 2009 poražený kandidát Mircea Geoana stěžoval na to, že Traian Basescu, jenž zvítězil jen velmi těsně, proti němu použil metod černé magie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Mayer 2.12.2012 20:41

matematicky logické je pouze použití průměru obou hodnot

.... právěže není, ač to všichni neustále omílají dokola. Matematicky logické je sečíst chybné hlasy v obou vzorcích a pak spočítat kolika procentům z celku odpovídají a příslušné procento zakotvit v té vyhlášce. Event mírně krkolomněji pomocí trojčlenky (to je taková záhadná matematická pomůcka, co jsme se o ní učili už myslím v šesté třídě) odhadnout kolk hlasů bude neplatných. A úplně nejsprávnější y bylo doložit pravost podpisu nějakým dalším údajem, např. č.op. či rodným číslem a pak ten soubor ověřit počítově celý -už od dob komunismu máme na všechno poměrně kompletní registry obyvatelstva, takže technicky by to byl minimální problem. Např. by se na to dal použít Czech point a výroba příslušného (velmi primitivního) software by určitě nepřišla na víc než několik desítek tisíc (určitě by to bylo levnější, než kontrolovat podpisy jak  se děje teď)    

Š. Hašek 2.12.2012 15:42

Vyřazen.

Nepoužil jsem jediné vulgární slovo a můj příspěvek byl vyřazen.

Bylo by slušné, oznámit aspoň v kostce, jak taková cenzura NP pracuje.

Nikoliv kvůli mně. Naprosto obecně. Děkuji.

J. Vích 2.12.2012 1:54

když ne Japonec

vyřeši to Avatar!

I. stihelova 1.12.2012 12:51

Nic neni noveho,

pametnici jiste pamatuji ""zasah"" cerne magie v znamenitem sachovem duelu Fisher-Spasky.

Ale z logickeho pohledu by mel pouzit tento prostredek  dalsi  kandidat, jehoz media ponekud ignoruji-pan profesor Franz. Drzim mu vsechny palce a moje kocka vsechny drapy. Hezky  den prejeme obe.

p.s. A ted muzete pro me zavolat sanitku do Bohnic.

I. stihelova 1.12.2012 12:43

Nic neni noveho,

T. Marek 2.12.2012 15:21

Re: Nic neni noveho,

Ano: Nihil novi sub Sole!

J. Hruška 1.12.2012 8:44

Důvěra k nedůvěryhodnému.

Ahoj. Jestliže kandidát na presidenta připustí vůbec nějakou chybovost na podpisových listinách, je už touto chybovostí vyřazen pro nedůvěryhodnost. Chce mít snad někdo presidentem podvodníka?? Zdař Bůh, Josef.

Předem blahopřeji ke zvolení presidentem bývalého komunistu. Čest práci!

V. Mlich 2.12.2012 10:51

Re: Důvěra k nedůvěryhodnému.

Problem je, ze kandidat nemuze osobne mluvit s kazdym podepisujicim. Kdyby s kazdym stravil jen minutu, tak na 60 tisic podpisu je to 1000 hodin, t.j. kdyby to delal 10h denne, za 100 dni to ma. Taky mi bylo lito odesilat za 10 Kc petici s prazdnymi radkami a zkousel jsem premlouvat dalsi lidi, ale neveril byste, jak je to tezke. Zadny dalsi podpis jsem NEDOSTAL. Lidi nepochopili, ze souhlas s kandidaturou a volba jsou dve ruzne veci.

Zabranit falsovani podpisu se ale nejako musi. Tomu, co vymyslel parlament, bych rikal spis "overeni dohledatelnosti". Kdyby byli znalejsi statistiky, tak by vedeli, ze staci daleko mensi vzorka (volebni pruzkumy se provadi na vzorce 1000 lidi z cca 8 mil volicu, t.j. 0.3 promile. 8500 je 17% z 50 tis. - i 1%, t.j. 500 podpisu je dostatecna vzorka, zadnou dalsi neni potreba. Ovsem krome dohledatelnosti bych jeste aspon u 100 podpisu delal osobni overeni obecnim uradem v miste trvaleho bydliste. Az pak by se procentualne odpovidajici mirou redukoval pocet odevzdanych podpisu.

Otazka je, proc by nekteremu kandidatovi lidi podvrhovali spatne podpisy, kdyz se pak stejne odectou. Asi aby mel pocit, ze uz ma dost. Takze kandidat musi odhadnout pocet svych nepratel, aby vedel, jakou rezervu ma mit. Anebo, v pripade placenych "sberacu", podminit odmenu dosazenou "chybovosti".

V. Novák 2.12.2012 14:40

Ke kandidátovi Fisherovi měli někteří lidé

takový odpor, že se pokusili zničit jeho kandidátské konto poukázáním směšných částek s představou, že poplatky to konto vytunelují.. No, nepovedlo se ale proč nepřidat pár nesmyslných podpisů do jeho archů s tím, že až se na ně přijde...

K. Kužel 1.12.2012 7:51

Negativní energie je holt sviňa

ovlivnila tvůrce zákona o volbě, takže vznikl paskvil. Ale to jí nestačilo a obloudila ještě i pana Henycha a jeho lidi!!

T. Marek 2.12.2012 15:27

Re: Negativní energie je holt sviňa

z toho lze odvodit toto: Černá magie = naše selhání lidského faktoru. A už je konečně jasné jak se přelepovaly doby trvanlivosti na potravinách. To ta sviňa černá magie! Jestli ona nemůže taky tza ten metyl...

E. Vašátko 1.12.2012 6:41

Jaká černá magie ?

Černou a hodně černou magii vytvářejí nejen při volbě presidenta především socialistická media a ta jsou bohužel skoro všechna. Zásluhu na popularitě Fischera a Zemana má především MF Dnes a Právo a pochopitelně i TV všeho druhu. Všimněte si, kolik oslavných článků na tyhle dva pretendenty v nich je a porovnejte to s ostatními kandidáty. Jedině, když provedou něco negativního nebo nesmyslného. Nevím, do jaké míry převážně zahraniční majitelé těchto medií podporují socializmus a komunismus v naší zemí, ale zatím se jim to daří na jedničku.

T. Marek 2.12.2012 15:29

Re: Jaká černá magie ?

Buďte aspoň k sobě upřímný - blbnou všichni a my to platíme..

Z. Jaromír 1.12.2012 5:04

Pokládám za

výrazný nedostatek zákona i to, že nepožadoval důkladné přezkoumání pravosti podpisů poslanců a senátorů navrhujících tzv. stranické kandidáty. Nedošlo též tam k chybám? Nepodepsal např. některý poslanec či senátor dvěma či více kandidátům?...

Jako občan bych si přál, aby po zmatcích se zákonem o volbě presidenta exekutiva i legislativa připustily k volbám všechny, kdo se o kandidaturu přihlásili a přišli aspoň s jedním podpisem... 

V. Mlich 2.12.2012 10:55

Dalsi, co nechape rozdil

Petice souhlasici s kandidaturou neni totez, co volba! Podepsat ji muzete i vice zajemcum a nakonec muzete volit nekoho uplne jineho. Jako ja, protoze vsichni "moji" vypadli, tak mozna v druhem kole pujdu zabranit nejhorsimu.

Z. Jaromír 3.12.2012 6:06

Re: Dalsi, co nechape rozdil

Opět jeden, komu nesedl můj pravda nepříliš podnětný smysl pro humor.

Jinak si myslím, že zabránit tomu nejhoršímu, totiž existenci presidentského úřadu v České republice, jsme už propásli.  

T. Pansky 1.12.2012 2:19

Dobry clanek, co ale opet chybi je oznaceni vinika. Kdo ...

... autorem provadecich predpisu?  Proc se techto nezodpovednych lidi nezacneme zbavovat a vyhazovat ze statnich mist???

J. Vích 2.12.2012 1:59

Re: Dobry clanek, co ale opet chybi je oznaceni vinika. Kdo ...

Vážený pane nelze vyhazovat... nejsou totiž lidi ... a to kompetentní lidi. Každé čtyři roky jsou vyměňováni do posledního vedoucího odboru... jak se to sakra mají za dva roky naučit v džungli 7000 zákonů ????