28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Cena za přímou volbu

Není třeba brát třetí výročí prezidentského mandátu Miloše Zemana jako snadnou záminku k nejrůzněji motivovaným útokům na českého prezidenta. Je to výročí, které by nás mělo raději vybídnout k zamyšlení nad tím, zda cena, kterou platí česká politika a společnost za lehkovážné uzákonění přímé volby hlavy státu, odpovídá očekáváním, se kterými byla spojována.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Švejnoch 9.3.2016 11:56

Re: :-)

Já jsem tedy volil v obou kolech Miloše Zemana, nicméně bych rád vzpomněl, že jsem to v pozdním odpoledni druhého dne druhého kola volby, když už bylo v podstatě jasné, jak to dopadne, komentoval slovy: "No, tak jsme vyhráli - teď už můžu začít bejt nasranej!"... :-)

Š. Hašek 9.3.2016 9:59

Re: Nesouhlasím.

Skoro s presidentem začínám více a více souhlasit. Pozor, neblíží se to ani zdaleka k 99 procentům!!

J. Dvorská 9.3.2016 8:40

prezident

To, co nyní sedí na Hradě, je strašné ! Jelikož je to ruský přisluhovač, o jeho charakteru se raději nezmiňuji, tak v podstatě má zavřené dveře na Západ, maximálně může "obohacovat" "Čínu či Severní Koreu. Tam ještě nebyl !Doufejme, že příští prezident bude důstojný ! !

Š. Hašek 9.3.2016 11:02

Re: prezident

Jakým způsobem "důstojný"??

Jako že již z Prahy do Berlína pojede v předklonu (jako ten náš "důstojný" premiér), bude zavřen na Hradčanech a dvakrát ročně bude smět promluvit k národu (koncepty projevů ovšem dostane od Swarzenberga/Halíka??

Tak jste to myslela? Povšimněte si, že premiéra republiky neoznačuji slovem "to". Zasloužil by si to.

V. Kain 9.3.2016 12:40

Re: prezident

Máte ještě něco jiného než do omrzení mlet ty nesmysly ruských přisluhovačích?Bude mě milejší Putin než nějaký muslim.Podívejte se kam to socani dotáhli v záp.Evropě a vy jako oddaná prážská kavárnice budete mlet něco o Rusku.Měli jsme velikou kliku,že se nám kníže včas odkopal tou jeho větou,že by Beneš dneska za ten odsun stál před soudem v Haagu.Tak to by podle vás byl důstojný prezident.A co takhle Diensbier ten by jistě podle vás taky nebyl špatný že?Zeman říká naprosto jasně migranty doma nechceme a určitě ne ty, kteří jak jsem viděl to video jak negr kálí v metru.Proto snad ani není slov.To naši socialisté a s nimi i ti vaši důstojní kandidáti na prezidenta mají jiné smýšlení.A proto díky za Zemana.

Š. Hašek 9.3.2016 14:45

Re: prezident

Můžu to vokopírovat, pane Kaine.

Jdu si dát na nebabišdomácí škvarky sofort stopečku ruské vodky, neb jsem též přisluhovač ruského (lihového) průmyslu.

F. Vejr 9.3.2016 7:59

Parlamentní demokracie by se neměla ohýbat

Přímou volbou prezidenta dostala parlamentní demokracie znovu na zadek. Vše začalo ale ještě dříve. Bylo to schválením většinového volebního systému parlamentem, dále senátem, dále veto Havla, znovu schváleno parlamentem a i to nepomohlo. A od té doby se to vrší. Pan Václav Havel se rozjel do Brna ke svému třetímu parlamentu (ÚS) a ten to za úsměvu Havla (jak jsme viděli v televizi) shodil. Od té doby znovu slabé vlády, a to trvá již roky které toho moc nevyprodukují a zapřičiňují zdání u voličů příklon k oligarchii, neb prezidentskému systému, na úkor parlamentní demokracie. Ve většinovém volebním systému, kde vítězná strana bere vše se není na co vymlouvat a prezident nemusí být v roli arbitra.

M. Červeňák 9.3.2016 2:07

Vypadá to jako pindy od senilního dědečka

a on je to zatím jenom strejček...

T. Pansky 9.3.2016 1:11

Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

... clenem think-tanku pana Klause, sede eminence ceske politky a sberatele kradenych propisek. Proc se autor myli? Je blizkym spolupracovnikem pana Klause. Panu Klausovi nerpima volba prezidenta vyhovovala, skryte se domlouval i s komunisty. Tyhle zakulisni ucelova pratelstvi prima volba vypraskala. Proto ted Klausuv think-tank tak krici. Ale prima volba prezidenta je pouze prvnim krokem; je treba primo volit soudce, prokuratory a policejni reditele. To bychom teprve zacloumali se stromem korupce rozlezle skrze celou statni spravu. top0625top@live.com

S. Němec 9.3.2016 6:48

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

Autor má samozřejmě pravdu.Podstatný je obsah článku, ne autor.Až sepíše vlastní životopis, budu hodnotit autora. Pravdivost či omyl lze prokázat pouze argumenty a ty jsem našel pouze u autora.

S.Němec

P. Švejnoch 9.3.2016 8:42

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

... s Vaší výhradou ke zůsobu argumentace pana Panského souhlasím, in medias res si ale myslím, že má pravdu.

Je velmi zvláštní, že autor článku pronáší ohnivou filipiku proti přímé volbě, aniž by uvedl nějaký opravdu pádný argument proti ní. Omezil (spíše zmohl) se jen na dva - jednak že přímá volba rozkolísává české schéma dělby moci, což považuji za poměrně vágní vyjádření bez nějakých uchopitelných důkazů či příkladů, a druhak, že přímá volba rozděluje národ. K tomu druhému argumentu bych řekl jen tolik, že pokud by se do stádia vážných úvah o budoucím prezidentovi volbou parlamentam dostali stejní dva kandidáti, jako tomu bylo teď (tedy M. Zeman a K. Schwarzenberg) a zvolen by byl kterýkoli z nich, stejně by se to neobešlo bez vášnivého nesouhlasu té "poražené" části občanů.

Takže - nevýhody nepřímé volby jsou jasné - zákulisní pletichaření různých politických stran, lobbystů, různých partikulárních zájmů, bez ohledu na přání voličstva. Ale nevýhody přímě volby nedokáže nikdo jasně artikulovat, tedy z mého pohledu zůstává přímá volba výhodnější variantou.

A přestože jsem velkým názorovým souvěrcem Václava Klause, v tomto punktu s ním nesouhlasím.

M. Valenta 9.3.2016 9:56

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

Osobně si také myslím, že Schwarzenberg ani Zeman nebyli dobrými kandidáty, ovšem Zeman, jak se nám neustále dokazuje, byl 100 x horší Schwarzenberga.

Kdyby autorův šéf Klaus a celá jeho rodina tak podlým způsoben neintrikovali v průběhu voleb proti Schwarzenbergovi ( v podstatě stejně jako v tom parlamentu), tak by se s článkem dalo i souhlasit.

Š. Hašek 9.3.2016 14:52

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

101 x lepší Schwarzenberga. Jen prozraďte, jak tlustá polena to házel ten Klaus tomu "nejlepšímu" kandidátu pod nohy.

Pojďme se věnovat třeba premiérovi, anarchokomunistickému ministru rovnosti, komunistické ministryni gender práce, rovnistce na ministerstvu školství, ............ komunistu Pelikánovi. Kšeftaři s dotacema na řepku.

Ten muž na Hradě se "dá poslouchat" (protože mu to pálí).

P. Kmoníček 9.3.2016 8:43

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

Panský,uvědomte si ,že každý národ má víc čeledínů než nositelů Nobelových cen za cokoliv.Pokud se shodneme,že ti vzdělanější jsou i chytřejší,tak je jasný závěr.Přímá volba je blbost.Shrnul jsem to ,tak říkajíc "po lopatě",aby mému názoru rozuměl jak čeledín,tak nositel Nobelovy ceny.

P. Švejnoch 9.3.2016 8:57

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

... a v parlamentu, který volil prezidenta předtím, je nositeli Nobelovy ceny narváno, zatímco čeledína aby člověk s lucernou hledal...

Sancta simplicitas...

K. Frauknecht 9.3.2016 9:42

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

:-))))

P. Kmoníček 9.3.2016 16:11

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

I když to napíšu tak říkajíc "po lopatě",tak se najdou Švejnochové.

Z. Lapil 9.3.2016 9:02

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

Teď je otázka, je-li parlament v průměru vzdělanější, než voličstvo.

Papírově asi jo, ale upřímně - moc mi to tak nepřipadá.

R. Langer 9.3.2016 15:57

Re: Autor se zasadne a umyslne myli ... neni divu, je ...

Asi tak.