16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Čekání na zázrak

Že je s ODS něco špatně, bylo patrné už v baru olomouckého hotelu Clarion, kde se volební kongres konal. Ve vzduchu neviselo tradiční drama souboje, napětí ani očekávání, spíš naopak: jako by se sem lidé sjeli na pohřeb, kterého se všichni bojí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Gabriel st. 6.2.2014 7:35

ODS iž od svých počátků kázala vodu,

ale chlemtala víno a z cizího, až se zalykala. Mobilizovala proti komunistům, sama prolezlá exkomunisty, paktovala se s komunisty a postkomunistickými frakcemi, všude a kdykoliv to něco vynášelo. Do velké privatizace vnesla korupci, jako systém. Některé výroky "otce zakladatele", který se ostatně na ODS vykváknul jakmile to pro něj přestalo být výhodné, k neférovým postupům za hranou přímo vyzývaly. A chlemtala a chlemtala, až došlo víno a voda vyschla. Dnes je ODS zbytečná, volí ji jen zatvrzelí, s klapkami na očích a se zaťatými zuby. Na řeči o spáření liberálního ohně s konzervativní vodou dnes nikdo nevěří. Pozůstatky korupčně prospěchářské mafie, kterou ODS ve skutečnosti byla mezi sebou nenašly myslivce, který by začal znovu a lépe. A tak si najali Fialu. Nevím, zda nechce, nebo se bojí pohlédnout na jádro problému, ale hraje hru na peška, chodícího okolo. A jak jinak? Liberální pozice jsou dávno obsazené tvrdšími brousky, než je Fiala. A do konzervativních pozic, které jednak nejsou u nás příliš populární, jednak jsou více-méně obsazeny KDU, se nikomu z pozůstalých, včetně Fialy, nechce. ODS se tedy stala fakticky zbytečnou. Čímž, doufejme definitivně zemřela pustá, nemravná a fakticky bolševická idea V. Klause, uchopit moc jakýmikoliv prostředky, včetně líbivé prokapitalistické rétoriky, držet ji a využívat k vlastnímu prospěchu, pokud to jde.

B. Rybák 7.2.2014 14:10

Re: ODS iž od svých počátků kázala vodu,

Ještě kdyby jste nám sdělil, která strana u nás byla lepší a objektivně toho udělala pro vznik "standardního demokratické kapitalismu" víc než ODS. Stále má relativně silnou členskou základnu, což ji naprosto odlišuje od nikomu se nezodpovídajících, nepředvídatelných "spasitelů" (k nimž se rychle přestěhovaly korupčnické mafie z celé země). Považovat za "pravici" slouhy "bruselského socialismu může jenom politický ignorant.

P. Gabriel st. 7.2.2014 17:23

Re: ODS iž od svých počátků kázala vodu,

Já vám řeknu několik námětů, ve kterých se ODS zachovala jako brzda, nebo jim vystavila stopku a vy zapátrejte v paměti, proti komu vyvíjela ODS tyto retardační aktivity. Zákon o třetím odboji, prokazování existence prostředků a jejich původu ve velké privatizaci. Restituce právnických osob tvořených jednotlivými fyzickými osobami, církevní restituce, oddělení přebytkového důchodového účtu od státního rozpočtu a provedení důchodové reformy, neprožírání příjmů FNM ze zákona a využití těchto prostředků na konkrétní reformní cíle, stanovení léčebných standartů ve zdravotnictví a sjednocení úhrad za stejnou léčbu, prokazování původu příjmů stranických pokladen a stanovení stropu na volební náklady, odkládání vzniku krajských samospráv a když nebylo možné jinak, rozdrobení republiky na nesmyslné lívance podle volební podpory ODS v době vzniku, Deformace RUD ve prospěch největších měst s ODS v čele na úkor venkova.... A to nemluvím o ostudách a zvěrstev voleb a prezidentování V. Perokrada Klause. To je jenom pár drobných příkladů věcí, které ODS vědomě a cíleně zadupala. Přispěla tím ke standartnímu demokratickému kapitalizmu?

F. Vejr 5.2.2014 16:18

Holeček je drbna

Článek pana Holce je hrozný konglomerát veškerých i nepravdivých negací, samé drby šířící o ODS. "Prohýbající se stoly s jídlem atd. - ale, že každého účastníka to přišlo na 5 tisíc, parkoviště měli v ceně na vyhraženém místě atd. Ale novináři - předváděli lístky za okny v souvyslosti s kongresem. Atd. atd. Jen jedno se napsalo, a to co se změnilo uvnitř strany samé, stanov a její zakotvení pouze v pravo. Naštěstí polovina voličů je u nás pravicově založených, je jim třeba dát jen příležitost jít k volbám. ODS jistě pochopila, že ve středu by na ní číhala smrt.

M. Hoblík 5.2.2014 15:21

Levicově smýšlející občan si povzdychne:

"Škoda ODS! Ti byli alespoň jasně čitelnými odpůrci levicové politiky. "

M. Kosejk 5.2.2014 17:12

Re: Levicově smýšlející občan si povzdychne:

A abych si i já brzo nemusel říkat, "Škoda ČSSD", protože mám obavy, že si to ČSSD v klinči mezi Babišem, Okamurou a KSČM nepěkně odskáče.

Protože ČSSD, i když s jejím programem zásadně nesouhlasím, je mi tisíckrát milejší než takový Babiš. Všiml jsem si, že spousta lidí můj postoj nechápe, ale mně se zdá logický. Minimálně je ČSSD standardně demokraticky řízená strana,  u které nehrozí, že si s ní šéf bude dělat, co chce. A ani nehrozí, že se někam úplně "utrhne" (viz jak si poradila s haškovsko-zemanovským úletem směrem k prezidentskému puči).

Případ "Hašek" paradoxně ukazuje i na zásadní pozitiva ČSSD proti ANO. Tohle by se u Babiše opravdu stát nemohlo - a proto, že ANO je Babiš, ale ČSSD je demokratická politická strana.

Prostě teď už tak nějak cítím potřebu hájit standardní demokratické strany a polistopadový vývoj jako celek.

P. Gabriel st. 6.2.2014 7:45

Re: Levicově smýšlející občan si povzdychne:

Pane Kosejku. ČSSD stojí již od převratu na existenční křižovatce. Buď se stane skutečnou věrohodnou sociální demokracií, což pochopil vyhnaný první expředseda. Jmenoval se tuším Horák. Nebo zůstane tím anomálním apendixem KSČ, kterým je od první republiky, a pak je jenom otázkou času, než po rudém zánětu bude bez náhrady vyříznuta.

A pro pana Hoblíka: Čitelnost založená na oposmluvní dělbě korupčních pašalíků, což bohužel dodnes voliči ČSSD nepostitihli, ač se jich to nejvíce dotýká? Raději ne. Těch 15 let zkušeností nebylo dobrých.

V. Vaclavik 5.2.2014 14:58

Prijde me to jako dobra analyza stavu ODS

Logicky se nebude libit zbylym volicum ODS. K tomu konci, ze novy predseda neprosel stranou zdola ale naskocil do ni horizontalne - to samo o sobe je spis klad, nez zapor, ovsem zase, straniky to bude nejspis palit, kdyz ne hned, tak casem.

ODS to bude mit tezke, verejnost uz nema prazadnou duveru v pravicove kecani, ktere se netavi v ciny, ktere by radovy pravicovy obcan mohl se souhlasnym mrucenim ocenit. A v opozici nebude ODS mit sanci to nejak zmenit. Jako jeji jedinou sanci vidim 'politickou houpacku hloupych obcanu volicu' - to jest, ze ty strany u moci upadnou v nelibost a tito pak casem zase po ODS sahnou, jako po spase. Az se totiz ocitnou jeste hloubeji ve vykalech, ziskaji na ODS uplne jinou perspektivu, zhlednou v ni spasu.... Na neco takoveho muze ten novy predseda stacit, staci totiz, aby si s ODS odsedel tech par cekacich roku, jeden, nebo spis dva politicke cykly.

M. Kosejk 5.2.2014 16:48

Re: Prijde me to jako dobra analyza stavu ODS

Analýza? Já si tedy pod pojmem analýza představuju něco diametrálně odlišného. Tohle je jen další z řady článků, které spíš než cokoliv jiného řeší osobní antipatie autorů dotyčných článků.

Naschvál!  Kolik jste viděl článků o kongresu ODS, kde by se řešilo opravdu to podstatné: Změny stanov-  a co v praxi znamenají tyto změny. Kolikrát jste četl opravdu seriózní představení lidí, kteří se nově dostali do vedení ODS (jaké mají názory, jakou mají pozici v ODS, jaký je jejich občanský život...). Já ani jeden(!) takový článek neviděl - všecho jsou to jen tyhle obecně odsuzující články. A ani jsem od českých novinářů nečetl článek, který by vážně politilogicky řešil možnosti pravice v podmínkách současné české a evropské společnosti. atd. atd.

A jinak - Petr Holec svého času psával do Reflexu. Jeho sloupky jsem toleroval, i když moc seriózní nebyly - protože je sám pojmenoval jako nekorektní. Horší byly jeho reportážní články - na nich bylo vidět, jak vždy někam jel s už připraveným názorem a přichystaným scénářem - a pak jen do něj dosadil konkrétní příhodičky, aby se to hodilo do připraveného scénáře.

Ale tohle se netýká pouze informování o ODS. Tahle povrchnost a černobílost prezentece je příznačná pro celý český novinářský stav.

M. Kyselka 5.2.2014 12:49

Tolik žluče

jste snad, pane Holče, nemusel vyplýtvat ! Hlavní Vám uniklo - ODS se vydává znovu na cestu a nevypadá vůbec beznadějně. Její úloha - potřeba pravicové konzervativněliberální strany je nezastupitelná.

Prof. Fiala se orientuje dobře - např. nenechat se usmýkat primitivy a vyfabulovanými kauzami!  - Nutno se naučit  zužitkovat a prezentovat konečně taky dobré výsledky práce ODS. Všechny nepřesvědčí, ale nezakomplexované přesvědčit může.

Cením si jeho zralých názorů a schopnosti sdělit a vysvětlit podstatné.

Z. Bureš 5.2.2014 12:09

Hm.....hm - pěkný článek !!!

Pokud bylo cílem článku podnítit dav ke kopnutí si do ODS, která se zmítá na hranici volitelnosti tak, aby spadla ještě níže - tak autorovi tleskám, neboť toto se mu povedlo dokonale !!!

Autor nám však jaksi zapomněl říci, že pokud zmizí ODS z parlamentní scény - zbyde tam pouze bolševická KSČ(M), podporovaná post-bolševickou KSČSSD, doplněná o podnikatelský projekt bývalého konfidenta komunistického gestapa - ANO .....a o starou, dobrou, národně-frontovní a kolaborantskou KDU-ČSL !!!

Pokud toto je autorovo zbožné přání - lze se článkem takto "laděným".....souhlasit !!!

J. Rechnovský 5.2.2014 15:02

Re: Hm.....hm - pěkný článek !!!

Pane, ODS měla na poslední příležitost k uvěřitelné, pozitivní změně někdy kolem roku 2000. V té době v ní jasně zvítězil proud, že se stane platformou pro rychlé zbohatnutí a přístup k moci. Tedy žádné politické vize, žádný skutečné činy k jejich naplnění. Jen prázdné žvanění ubohých neschopů jako je Chalupa a zákulisní drancování jako Janoušek či Rittig.

Tahle absurdní komedie trvá již 14 let! Naštěstí je u konce. Je neuvěřitelné, že ještě existují troubové, kteří na ní spatřují něco pozitivního a chtěli by v ní pokračovat...

P. Khail 5.2.2014 15:07

Re: Hm.....hm - pěkný článek !!!

To myslíte vážně, že strana jako ODS má volební výsledek podle toho co o ní kdo napíše? V tom případě pište, pište, pište, ať příště vyhraje. A pokud autor píše o ODS, proč by do toho měl míchat další strany? Co místo rad autorovi založit si vlastní blog a psát tam co vám libo?

V. Vaclavik 5.2.2014 15:10

Re: Hm.....hm - pěkný článek !!!

ODS tu byla ve stredu veci skoro ctvrt stoleti a nyni jsme v takove a takove situaci. Kde berete duveru, ze prave ODS ted najednou zacne byt hrazi jeste vetsim spatnostem, kdyz tem nynejsim nedokazala zabranit? A ktere, dle meho nazoru, sama svou nesmelou politikou dokonce na okrajich podporovala?

ODS obcovala s levici, tedy s certem, a ted se divi, ze na to dojela, ze cert ma vic a vic navrch. Neni to jako s tim dablem, ktery vzal Jezise nekam na kopec, odkud byl rozhled, a pokousel ho nabidkou, co vsechno muze byt jeho, kdyz se s nim spaktuje? Nejak tak to bylo, nejsem velky znalec bible, a presne tohle me prijde jako vhodne prirovnani. ODS kyvla dablovi, a ten nemuze, nez casem ziskat navrch.

Kompromis pravice s levici nemuze skoncit jinak, nez postupnym vyhravanim levice, az do horkeho konce, pricemz pravice to ve sve prostackovske jednoduchosti nikdy nepochopi.

Pravice ztelesnena ODS neni nic jineho, nez umirnena levice! Cili je nakazena tim samym levicovym, kolektivistickym virem.

R. Houška 5.2.2014 9:56

Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

dost! Česká pravice se z působení ODS, ale především pseudopravičáka Klause a jeho boys, bude vzpamatovávat ještě hodně dlouho. Vzpamatuje-li se vůbec?!

M. Kosejk 5.2.2014 10:05

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

:))) Jen prosím, nedělejete, že právě teď děláte ODS: "pá, pá". Dle obsahu i Vaší dikce je patrné, že nikdy jste nebyl voličem ODS. Ale zároveň předpokládám, že v prvních demokratických volbách jste ODS ten hlas dal - ale že se k tomu už dávno nehlásíte, protože chcet být naprosto davově konformní. :))))

R. Houška 5.2.2014 10:50

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

V prvních demokratických volbách, jsem nevolil ODS, ale OF. Vzhledem k osobě Václava Klause, kterému jsem nikdy nevěřil ani to, že je Václav Klaus, a vzhledem ke zřejmým rozporům mezi jeho slovy a činy, a také po té, co jsem mu sdělil, že tak, jak vede ODS a koho do ní nechal nalézt, je všechno nalevo od ní už jen extrémistická levice, jsem tuto stranu nikdy nevolil. Pouze jednou, po Paroubkovi, kdy jsem si myslel, že nic horšího už tuto zemi nemůže potkat. Potkalo, vlády ODS! Jinak veškeré známky davové konformity=bolševismu, jeví právě ODS svým: kdo nejde s námi, jde proti nám. Jako pravičák nechci mít s touto hubou pravicí, činy levicí nejhrubšího bolševického zrna, nic společného.

M. Kosejk 5.2.2014 10:59

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

Poznámka: Ty úplně první volby považuji za "protodemokratické" volby.

Tedy krom jedné věci (že jste 1x volil Klause), jsem se tedy trefil absolutně.  ODS jste nikdy nevolil - a teď demagogicky lžete, že teď děláte ODS "pá, pá". :))) Ale takových vás je...

R. Houška 5.2.2014 11:08

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

Ani jednou jsem nevolil Klause, po Proubkovi přišel Topolánek. A ODS nedělám pá,pá já, ale tato společnost. A to po zásluze, za všechno, co pro nás vykonala, si ani nic jiného nezaslouží.

Jen doufám, že na konci stávajícího volebního období to samé postihne i její siamské dvojče ČSSD a partu s ní propojených přicmrndávačů ve všech ostatních partajích.

A Klaus, ten už si ověřil, jak o něj a jeho doporučení lidé stojí. 0,4% pro ten jeho šovinisticko-národovecký, velkoslovanský BOBO-projekt, tomu se snad ani nedá říct propadák...

M. Kosejk 5.2.2014 11:15

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

Já vím, že nevolil, však píšu: "Tedy krom jedné věci (že jste 1x volil Klause), jsem se tedy trefil absolutně." A přitom teď děláte, že se s ODS loučíte. A tím bych tu debatu uzavřel - za opotřebovávání klávesnice mi nestojíte, i když mám čas, jelikož jsem nemocný..

R. Houška 5.2.2014 11:20

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

Tak přeji brzké uzdravení, bylo by škoda, kdyby v příštích volbách ODS váš hlas chyběl. Co kdyby to byl ten, který jí zajistí 0,01% přes 5% hranici.

J. Boleslav 5.2.2014 12:02

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

ODS příští parlamentní volby vyhraje.

P. Khail 5.2.2014 15:01

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

Chcete se vsadit?

J. Boleslav 5.2.2014 11:59

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

Přeju brzké uzdravení, jsem na tom podobně. :-)

J. Václavíková 5.2.2014 11:36

Re: Shrnul bych to asi takto: pá pá, ODS, škody už bylo

S tím bolševismem to vidím stejně.

K. Janyška 5.2.2014 9:42

S článkem souhlasím. Fiala není dobrým předsedou ODS.

ODS má úplně jinou členskou základnu... Dzp.

R. Houška 5.2.2014 11:22

Re: S článkem souhlasím. Fiala není dobrým předsedou ODS.

ODS má ještě nějakou členskou základnu? Já myslel, že všichni městští a krajští šíbři před komunálkami houfně pálí trička s modrým ptákem, a stávají se "nezávislými"?!

J. Boleslav 5.2.2014 12:00

Re: S článkem souhlasím. Fiala není dobrým předsedou ODS.

ODS má stále přes 20 000 členů.

R. Houška 5.2.2014 15:43

Re: S článkem souhlasím. Fiala není dobrým předsedou ODS.

Hodnotil bych to až po březnu.

P. Lenc 5.2.2014 9:39

A co to tak

pane Holče nechat na ODS?To, že slušně řečeno máte ODS rád jako pan Maleček, tak na to nebylo třeba tak dlouhého článku.Je zajímavé, jak se mnoho rádoby vševědoucích tak starostlivě zajímá o ODS,(jistě "pro dobro ODS").Ten strach, že se ODS znovu stane silnou parlamentní stranou je to, co tyto pisálky straší i ve spaní.A tak je jakákoliv špína dobrá.