3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Čeká ODS na patriarchu?

Přímá volba prezidenta vyvolala politické vlnobití, které zakymácelo takřka všemi dosavadními politickými jistotami. I "jistotou", že Občanská demokratická strana patří již nesmazatelně do českého stranického spektra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Reček 13.2.2013 20:42

ODS čeká ponor pod hladinu

A je to vidět už v obcích, že jakmile nedávají možnost k nějakému osobnímu prospěchu, proč do takové strany vstupovat nebo za ni kandidovat. Zprvu byla to strana s výtahem nahoru, ale ten se už před časem zasekl, proto nyní nefunguje a nastal skluz dolů.  A ti kteří se dodnes drží vší silou na špičce, pro ostatní jsou skutečně materiálem s prošlou záruční dobou.  Tedy na odpis.

R. Hroza 13.2.2013 12:39

as je to všechno o korupci a změně postavení korupce ve společnosti

Já bych řekl, že korupce se stala normálním "průmyslovým" odvětvím. Korupce je dneska prostě byznys. A na jakékoliv politiky, tj. i zy na komunální úrovni, je v tomto byznysu přece jen víc vidět. Takže je lépe býti kmotrem nebo kmotříkem. Kmotrů máme pár a většinou je i známe po jménu,  ale bezejmenných kmotříků jsou statisíce. A vytvářejí pevné klientské sítě po vzoru mafie. S pevnou hierarchií  a řádem. Proniknout do těchto sítí je čím dále těžší a čím dále více lidí je "in" takže čím dále méně je těch, kteří by je chtěli a mohli nějak infitrovat.

V. Vlach 13.2.2013 17:16

Re: as je to všechno o korupci a změně postavení korupce ve společnosti

Chce to teda Hitlera!

K. Luboš 13.2.2013 11:31

Proč si stará garda nevychovala zdatné nástupce?

No protože by si v něm vychovala zároveň i svého konkurenta, který by ji mohl případně odstavit od moci a peněz. Takže stará garda si zvolí do čela ODS raději nějakého joudu, třeba nevýrazného Nečase, od něhož ji žádné nebezpečí rozhodně nehrozí,

Ale i Nečas se to dělá úplně stejně se svými ministry. Výraznou osobu, která by mu mohla konkurovat, odvolá a nahradí ji submisivní figurkou. Třeba o ministru Dobešovi bylo slyšet pořád. A teď schválně, kolikrát jste slyšeli o jeho nástupci Fialovi. Ten jakoby ani neexistoval.

S. Ševeček 13.2.2013 8:35

Jiří Pospíšil k roli přesvědčivého vůdce obrozující se strany přece jen postrádá POTENCI

je správně.

Takoví vždycky uhnou. A možná proto je ten Nový Svět neplodný. Dokážou akorát tak zplodit "registrované manželství" napříč poblitickým spektrem.

S. Moc 13.2.2013 8:53

Re: Jiří Pospíšil k roli přesvědčivého vůdce obrozující se strany přece jen postrádá POTENCI

Proč si nevychovali novou generaci? Protože do toho šli aby si nahrabali a né někoho vychovávali, na to je třeba principů a ty oni nemají žádné.  Snad jeden, když tě u toho nechytí, tak je to dovoleno!

S. Ševeček 13.2.2013 9:02

Re: Jiří Pospíšil k roli přesvědčivého vůdce obrozující se strany přece jen postrádá POTENCI

Dvě deci červeného a kousek sýra by Vám náladu určitě spravilo. Vyzkoušejte okamžitě!

R. Langer 13.2.2013 10:25

Re: Jiří Pospíšil k roli přesvědčivého vůdce obrozující se strany přece jen postrádá POTENCI

Jo jo, je to tak. :-(

P. Khail 13.2.2013 11:02

Re: Jiří Pospíšil k roli přesvědčivého vůdce obrozující se strany přece jen postrádá POTENCI

Pane Moci souhlasím, máte samozřejmě pravdu. Ale tady to někteří nikdy nepochopí, "tapetují" diskuze svými stále stejnými hesly. Stejně chytrými jako byla kdysi hesla v prvomájových a jiných průvodech.

V. Vlach 13.2.2013 17:18

Re: Jiří Pospíšil k roli přesvědčivého vůdce obrozující se strany přece jen postrádá POTENCI

...jako např. Politika pouze po práci - koníčkem.

J. Vyhnalík 13.2.2013 15:40

Re: Jiří Pospíšil k roli přesvědčivého vůdce obrozující se strany přece jen postrádá POTENCI

Naopak! Ti první v listopadu 1989 a krátce po něm do toho nešli kvůli penězům. Ovšem mnoho z nich peníze zkazily. Ovšem od té doby se do politiky pouští čím dále tím méně idealistů a více konjunkturalistů.

M. Varadinková 13.2.2013 8:08

Nevychovali si nástupce?

Charismatickou  vůdčí osobnost nelze vychovat, ta se buď urodí nebo neurodí.

R. Langer 13.2.2013 10:29

Re: Nevychovali si nástupce?

... ovšem výchova má podle mě pro takovou osobnost rozhodně nezanedbatelný význam. On je rozdíl třeba mezi charismatickým Henry Fordem, a mezi Karlem Marxem.

J. Heincl 13.2.2013 15:02

Re: Nevychovali si nástupce?

Výchova není všemocná. Známý český neuropatolog MUDr. František Koukolík, DrSc. tvrdí, že pravicově a levicově zaměření lidé mají fyzicky jinak utvářené mozky. http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2761609 Takže, když se někdo narodí jako pravičák, tak z něj levičáka nevychováte a samozřejmě to platí i obráceně.

Z. Rychlý 13.2.2013 6:54

Jsme jako oni.

"Nejsme jako oni".Tohle heslo pro mne v listopadu 1989 znamenalo odstranění bratříčkování, papalášství a propletenců komunistických tajemníků, ředitelů a prostě papalášů.

Byla to vějička.

Ukázalo se, že jsme jako oni. Tento rys povahy se nám po letech budování socialismu vryl pod kůži mnohem víc, než je zdrávo. Je mnohem snadnější vybudovat síť kamarádíčků, než vlastní přirozenou autoritu, založenou na moudrosti a férovém chování. Nejhorší na tom je, že tohle chování nejen neodsuzujeme, ale tak trochu obdivujeme. A ono pak roste jako šedivé mnohozvíře.

Nemyslím si, že lze podstatu člověka předělat, proto bych byl rád, kdyby s touto lidskou slabůstkou všichni počítali, a autory těchto hesel více kontrolovali, zda to myslí opravdu vážně (i tací se najdou), nebo zda jen touží po vybudování teplého místečku v síti nových kamarádíčků.

R. Langer 13.2.2013 10:31

Re: Jsme jako oni.

Ano, "nejsme jako oni" od začátku znamenalo v podstatě pouze zachování stávajících struktur - a ty jsou zachovány dodnes.

Z. Rychlý 13.2.2013 11:41

Re: Jsme jako oni.

Inu, nepochopil jste. Co se dá dělat.

V. Vlach 13.2.2013 17:20

Re: Jsme jako oni.

ale pochopil, pochopil....ale nechodí kolem horké kaše!

Z. Rychlý 13.2.2013 22:52

Re: Jsme jako oni.

Teď jsem pro změnu nepochopil já.

P. Rajman 13.2.2013 5:04

Normalizační mezera

Normalizace, ve které dospívala generace nástupců dnešních "dědků" byla natolik politicky neplodná, že až na výjimky vychovala svazáky, kteří partaje dědků ovládají. Programy sice různé, ale metody naprosto stejné jako ti, kteří jim jako pionýrům a jiskrám sloužili jako "vzory". Odtud i ty funkcionářské ksichty v oblecích z Paříže.

P. Rajman 13.2.2013 5:10

Re: Normalizační mezera

nebo aspoň Pařížské (ulice v Praze s luxusnímy ohozy).

S. Ševeček 13.2.2013 9:03

Re: Normalizační mezera

Dodal bych ... i s luxusními politickými štětkami.

P. Pavlovský 13.2.2013 2:28

Inteligence je schopnost rozlišovat

Rozdíl mezi situací ODS a TOP 09 je do očí bijící. Šéf ODS se už dlouhodobě znemožňuje: bezdůvodné odvolání  Pospíšila, bleskové jmenování provařeného Blažka na jeho místo s úkolem brzdit jmenování Bradáčové (to nakonec nevyšlo), výměna na ministerstvu zemědělství jenom kvůli ovládnutí středočeské ODS, výměna úplně všech ministrů za ODS i VV, dvojí špatné jmenování ministra kultury, dodnes nevysvětlené odvolání policejního presidenta Lessyho, škatulata okolo MOČR - nemáme ho dodnes, trafiky pro "vzbouřence", opětné přijetí "mazánka" Kolibříka Béma a konečně podpis pod amnestií, za kterou je odpovědna ze zákona celá vláda, ale ministři a především koaliční partneři ji nečetli (nebo snad Blažek?).

Tohle není ani předseda strany, ani premiér, to je už jenom smutný klaun. O LIDEM si můžeme myslet cokoli, ale vznikla úplně stejně jako US - odštěpením se stávající parlamentní strany. Tenkrát to nikomu nevadilo, nikdo se J. Rumlovi neposmíval.

Dnes "Ruml v sukních" - K. Peake - zachrání premiérovi vládnutí; on vezme její straně ministertvo dopravy, vnutí jí proti její vůli obranu (neřekne, že pod kuratelou) a když se vzepře, tak jí zase vyhodí. Tohle má být úctyhodný premiér?

Všechno jsem určitě nevyjmenoval, ale i tak je toho na tři demise a doživotní ostutu. Oproti tomu TOP 09, málo platné, lídra má, a to docela oblíbeného (dej mu Pánbůh pevné zdraví). Jistě, i on je spoluzodpovědný za MK ČR, obsazované StaN, ale proti Nečasovi je K. Schw. pašák, s tím pane Mlejnku nic nenaděláte!

M. Zeman se nechal slyšet, že chce co nejdřív předčasné volby. Kalousek říká, že je nechce, ale ve skutečnosti je chce ještě víc. Chtějí je i KSČM a ČSSD. Co do počtu poslanů to už doela stačí, nehledě k tomu, že ani na všehny poslane ODS a VV nelze spoléhat, že vládu podrží, schůzka M.Z. s Klasnovou nebyla jen tak. Že by se VV integrovaly do SPOZ? Pak by měl M. Z. své lidi ve sněmovně ještě před volbami, tím spíš, že by se k nim mohlo přidat prozemanoské křídlo v ČSSD - Škromach, Benešová a d.

R. Jonák 13.2.2013 8:57

Re: Inteligence je schopnost rozlišovat

S lecčím co píšete by se možná dalo souhlasit, ale pokud píšete, že TOPka má výborného vůdce pana "knížete", tak to vypadá, že si nevidité ani na špičku nosu. Nejen podle mého názoru je KS jenom nastrčená figurka ale topka je řízena z ministerstva financí jejím geniálním ministrem (alespoň to o sobě prohlašuje, že je geniální).

P. Pavlovský 13.2.2013 9:11

Re: Inteligence je schopnost rozlišovat

Vůdce, který dostal v přímých volbách 45%,  je z poitického hlediska výborný!

Co by za něj jiní dali! Kdo takového má?

Jenom SPOZ! A ani nechci spekulovat, odkud je ten řízený. Voličům je to stejně zjevně fuk!

R. Langer 13.2.2013 10:34

Re: Inteligence je schopnost rozlišovat

Jo tak pro pana knížete je to výborných 45%, ale Zemana volila menšina národa v nedemokratických volbách. Vy mě pane Pavlovský bavíte čím dál tím víc... :-)

P. Khail 13.2.2013 11:08

Re: Inteligence je schopnost rozlišovat

Pane Pavlovský, ve volbách o kterých je řeč, se nebude volit pouze ze dvou kandidátů. Na to byste neměl zapomínat. Ani KS nedostal v prvním kole 45%.

P. Pavlovský 13.2.2013 19:09

Re: Inteligence je schopnost rozlišovat

Topka jistě vezme za vděk i s tím, co K. Schw. dostal v 1. kole!

J. Heincl 13.2.2013 15:07

Re: Inteligence je schopnost rozlišovat

Nějak jste zapomněl na bývalého skvělého ministra TOP 09 pana Drábka a jeho náměstka pana Šišku (t.č. ve vazbě). Panu Drábkovi se mimo jiné podařilo v rekordně krátkém čase rozvrátit celkem funkční systém úřadů práce.

J. Heincl 13.2.2013 15:15

Re: Inteligence je schopnost rozlišovat

Nějak jste zapomněl na skvělého ministra práce V. Drábka (TOP 09) a jeho náměstka V. Šišku t.č. obviněného z korupce. Jen připomínám, že se panu Drábkovi mimo jiné podařilo v krátké době rozvrátit poměrně funkční systém úřadů práce.