28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Bude stát diktovat, kdy mají lidé nakupovat?

Podle návrhu socialistů v Senátu by se zákaz týkal zatím jen sedmi svátků v roce. Plány jsou i na víkendové omezení prodeje, ačkoliv zatím nejsou aktuální. Předkladatelé argumentují tím, že prodavači mají nárok na rodinný život a práce o svátcích jim do něj zasahuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 29.8.2014 11:00

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Myslím, že většina lidí si přeje žít ve slušné společnosti se slušnými lidmi a určitě ne s hulvátama a hňupama jako jste vy !

S. Donát 29.8.2014 12:05

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

No hlavně ve společnosti lidí, kteří se nebudou snažit pořád něco zakazovat, nebo nařizovat. Jestli půjdu, nebo nepůjdu v neděli nakupovat do supermarketu bych si rád rozhodl sám. Nepotřebuji k tomu ani desatero, ani politiky.

J. Kratochvíl 29.8.2014 13:32

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Podle vašeho příspěvku soudím, že jste k němu nepotřeboval ani mozek.

S. Donát 29.8.2014 14:58

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

K jakémukoliv rozhodování je zapotřebí mozek. To jste nevěděl? Nebo jste se mě jen pokusil (marně) urazit? Nebo co jste tím chtěl vlastně říct?

J. Stejskal 29.8.2014 16:08

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Potřebujete. Protože když bude zavřeno, nenakoupíte. A umřete hlady.

S. Donát 29.8.2014 16:16

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Nejde snad o umírání hlady. Jde o svobodné rozhodování jak obchodníků, tak zákazníků. Každým dnem přibývá nesmyslných zákazů a příkazů, každý pitomec se snaží určovat kdy má  a kdy nemá kdo co dělat. Lidé si, bohužel, díky tomu odvykají používat vlastní mozek, rozhodovat se sami a hlavně za ta rozhodnutí nést odpovědnost.

R. Langer 29.8.2014 12:28

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Jo, jasně ale ti ostatní okolo jim to furt kazí, když chtějí něco dělat i v neděli, co, nestoudníci! :-D

L. Novák 29.8.2014 13:30

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

To ještě není důvod, aby s vámi byli ostatní povinně členy stejné církve. O pojmu slušnost máme zřejmě odlišné představy.

J. Jurax 29.8.2014 23:39

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

No, to je těžké.

Například po mém soudu slušný člověk nebuzeruje jiné, aby se chovali v neděli podle jeho gusta, případně víry.

J. Lepka 29.8.2014 11:04

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Pokud tak odpovědně kážete o svátostech, měl byste vědět, že tento požadavek je podstatně starší, pravděpodobně o dalších 1400 let / tak bajvočko /. Ale ani tehdejší autoři nedokázali vyřešit, co s dobytkem. Pravda, dal se vyhnat na pastvu / ale i to je práce /, ale musel se hlídat a podojit, mléko zpracovat a i ti nejzbožnější se chtěli nacpat / on půst se sice hezky deklaruje, ale jedva skončí je fajn něco do huby !/, tak to tenkrát řešili otroky jiné víry, víte, boží slovo neboží slovo.

P.S. Už vidím, jak s porozuměním přijmete volný den ve zdravotnictí a naplánujete si mrtvičku na pondělí. Jenže, pokud bude takových víc, bude ve špitále takovej frkér, že se se stvořitelem setkáte velmi rychle. A taky přírodní katastrofy je nutno pečlivě naplánovat, vy slušnej člověče !

J. Kratochvíl 29.8.2014 11:23

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Plácáte kecy ode zdi ke zdi. Ve víře vše platí pouze symbolicky a dodržování desatera bylo snahou o kultivaci barbarské společnosti. Což se vždy  v historii, když se lidé snažili tyto přikázání a pravidla a dodržovat a řídit se jimi ke kultivaci společnosti také vedlo. A to platí o naší evropské civilizaci, společnosti, které se také říká židovsko-křesťanská  a patří již po staletí k  nejvyspělejším na světě, nejen po stránce duchovní, ale i po stránce materiální s vysoku životní úrovní i řadových občanů.

R. Langer 29.8.2014 12:31

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Aha, takže to volno v neděli taky platí jenom tak symbolicky, no ne? Tak proč vůbec ten váš první příspěvek?

J. Stejskal 29.8.2014 16:10

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Máte pravdu. Jsou to burani.

J. Jurax 30.8.2014 0:00

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Ve víře vše platí pouze symbolicky? Snad ne i to desatero?

Vy jste taky vtipálek ...

J. Jurax 29.8.2014 23:36

Re: Pomni, abys den sváteční světil.

Můžete mi vysvětlit, proč mám ausgerechnet sedmý den zasvěcovat odpočinku a svému bohu, když jsem neznaboh, bezvěrec a ještě k tomu ateista? A smím v neděli aspoň umývat nádobí? nebo i to je hřích? Jděte s tím do háje - dodržujte si to, nehodlám Vám v tom bránit, ale nevnucujte to ostatním.

A mimochodem - z čeho soudíte, že na nedělním volnu (případně sobotním - některé křesťanské církve, např. Církev adventistů sedmého dne) stojí naše civilizace?

29.8.2014 9:44

Mohl by nám modrý Rudla sdělit,

jak to tedy dělají kapitalističtí soudruzi v Rakousku či Německu, kde se o svátcích také neprodává? To tam chudáci obyvatelé umírají v ty dny hlady a žízní? A kecat o tom, že vznikne další nezaměstnanost může jenom modrý trotl. a kdyby jenom to, ale jsou v noci dokonce i zavřené některé benzínové pumpy. Taková troufalost, že? Proboha, jenom se z těch obchoďáků a nesmyslného nakupování všichni neposerte!

P. Zeman 29.8.2014 10:13

Re: Mohl by nám modrý Rudla sdělit,

Jestli to nějak dělají v Rakousu, Německu, Švédsku či kdekoliv jinde je úplně fuk. Buď si to skutečně lidi tam tak přejí (pak OK), nebo to nařídila vládnoucí levičácká sebranka.

J. Lepka 29.8.2014 11:08

Re: Mohl by nám modrý Rudla sdělit,

B je správně, jinak by nebyly krámy v příhraničí plný rakušáků a skopčáků hlavně o víkendech ! Ostatně senátní příživníky ani nenapadne, že nakupování je pro mnoho lidí příjemně strávený den. Zajímavé ovšem je, jak si při prosazování téhle blbosti notují zapřísáhlí nepřátelé, katolíci se socanama !

O. Zuckerová 29.8.2014 11:22

Re: Mohl by nám modrý Rudla sdělit,

S anonymem p. "Frankem51" se ani nebavte. Podívejte se schválně na některé jeho názory v jiných debatách a bude vám hned jasno.

R. Langer 29.8.2014 12:33

Re: Mohl by nám modrý Rudla sdělit,

Bingo!

K. Frauknecht 29.8.2014 8:44

Už sem to našel! :-)

„Sociální stát, který přímo zasahuje a olupuje společnost o její odpovědnost, způsobuje ztrátu lidské energie a přebujelost státního aparátu, který ovládá více byrokratická logika než snaha sloužit občanům; ruku v ruce s tím jde nesmírné zvyšování výdajů.“

Papež Jan Pavel II.

J. Aspirin 29.8.2014 9:01

Re: Už sem to našel! :-)

zajímavé... jestli můžete dejte zdroj/link.

D. Krajíček 29.8.2014 9:16

Re: Už sem to našel! :-)

Centesimus Anus 48 (1991)

http://en.wikipedia.org/wiki/Centesimus_Annus

D. Krajíček 29.8.2014 9:19

Re: Už sem to našel! :-)

Omlouvám se Janu Pavlovi II - samozřejmě Centesimus Annus. :-)

J. Aspirin 29.8.2014 13:40

Re: Už sem to našel! :-)

Díky, mrknu na to...

J. Slanina 29.8.2014 8:33

Něco k pousmání.

Zatímco většině stran dělá starosti snaha EU dostat více žen do politiky, naši bolševici nerozumují, ale konají. Sice nevím jak dlouho jim ty devadesátileté baby v té "politice" vydrží, ale snaha se cení. :-)))

http://www.novinky.cz/domaci/346257-komuniste-v-benatkach-nad-jizerou-posilaji-do-voleb-tri-90lete-kandidatky.html

J. Slanina 29.8.2014 8:34

Re: Něco k pousmání.

Pardon, patřilo na úvodník.

Š. Hašek 29.8.2014 8:17

Přikazovat obchodníkům

a zákazníkům, kdy mají nakupovat, může jen

komunista (ten ovšem posléze obě skupiny občanů zruší), umanutý socialista (ten samozřejmě vykonává odborně lidumilné řízení státu) a nebo současný středový (de facto ultralevicový) vysoce odborně vzdělaný (sociologicko/gender/právisticky) "ředitel úplně všeho pro lidi".

Skoro už je nelze roreznat. Jest to ostatně jedna banda. Jen komandovat, přikazovat, zakazovat, vyhláškovat.

L. Písařík 29.8.2014 7:14

A vlaky by taky neměly jezdit

Tak to popisuje Karel Čapek v Anglii před 70. lety.

P. Maleček 29.8.2014 6:47

Byznys dělá ze svobodných lidí tupé ovce

Tady vůbec nejde o svobodu občany nakupovat si kdy chce, tady jde o moc agresivního byznysu nad člověkem. Byznys se svojí propagandou dělá z člověka tupou ovci plnící jeho zájmy na neustálém točení peněz. A nahánění celých rodin do tupého ploužení se obchodními centry je toho vrcholnou ukázkou.

Na České pozici o tom je to vystihující článek o roli byznysu při úpadku americké demokracie a dopadech toho na rozvrat tamní společnosti.

Dostat člověka na aspoň jeden den v týdnu ze spárů bezohledného byznysu, ženoucího v zájmu maximalizace svých zisků společnost do záhuby, je přímo sebezáchovnou nutností demokracie.

Že tohle není volání po návratu státem řízeného hospodářství snad myslícím netřeba vysvětlovat.