29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Brusel proti vůli voličů

Předesílám, že nejsem voličem hnutí ANO. Pokud se tímto článkem ozývám, je to proto, že se znepokojením pozoruji usilovnou snahu různých institucí znevýhodnit ve volební kampani hnutí ANO útoky na jeho předsedu Andreje Babiše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 2.9.2021 13:32

Takže bývalý nejvyšší ústavní činitel, který tu panoval 10 let (2003-2013) byl představitel soudcokracie. Nebo aspoň se soudcokratickými vlky vyl?

J. Černý 1.9.2021 11:58

Nakonec Ústavní soud pravidelně zasahuje do soutěže politickych stran.

P. Kubáč 1.9.2021 9:35

Kauzy typu "Čapí hnízdo" jsou pozůstatkem před-babišovského stylu dělání politiky. Média ve spolupráci se státními orgány typu "Deep state" vypustila nějaký kompromitující materiál a politik, který se sluníčkářům nelíbil ( což byli skoro všichni ) pod tlakem skandálu odstoupil.

Tohle vyvrcholilo odstoupením vlády Nagyová / Nečas - a je třeba poznamenat, že tento způsob ovlivňování politiky je nebezpečím pro demokracii.

Nicméně - jak je možné, že "všeci kradů" ( kromě pár, co mají holý zadek, ale ty raději k vládě nepouštět ). Je to tím, že politika přitajuje "jisté lidi" ? Nebo se legálně zbohatnout nedá a pravdu má Balzac, že za každým větším majetkem se skrývá zločin ?

V. Mokrý 1.9.2021 11:54

R^R^ !!

V. Kuhaj 1.9.2021 9:00

Díky za dobrý článek, pane Jemelíku.

M. Valenta 1.9.2021 8:59

Koukám, že ani Jemelík nechápe v jak gigantickém střetu zájmů se nachází český premiér.

A. Renjascu 1.9.2021 9:20

Hlavní problém není střet zájmů, ale dotace, které jsou až na naprosté výjimky zlo. Jinak drtivou většinu dotací Agrofertu tvoří nárokové dotace na které by dosáhl i jako Pepík z vesnice. Problematické mohou být pouze ty investiční. V roce 2020 získal Agrofert na dotacích celkem 1,97 miliardy korun, z toho 1,62 miliardy činily nárokové provozní dotace (zejména na zemědělskou půdu) a 350 milionů korun nenárokové investiční. Samozřejmě dotace EU nejsou zadarmo a navíc slouží jako páka k ovládání jejich příjemců.

L. Netolická 1.9.2021 21:29

Politik, který je ve střetu zájmů, nesmí se ucházet o státní zakázky, invest. pobídky, dotace. Babiš sedí na dvou židlích naráz a nemíní se podrobit zákonům. Ostudné jednání premiéra. Super Unie, že jste konečně na něj našli páku, že bude muset zákony dodržovat.

A. Renjascu 2.9.2021 8:52

Babiš se o žádné dotace neuchází, ale uchází se o ně Agrofert. Na ty narokové by Agrofert dosáhl i kdyby nebyl Babiš premiér, protože jsou přesně vymezené zákonem a vázané na půdu a nikoliv majitele. Jinak radovat se z toho, že nám "Moskva" opět zasahuje do našich záležitostí je typickou ukázkou kolaborantského myšlení. O Babišovi si nedělám iluze už od roku 2006, kdy většina zdejších diskutujících ani netušila, že někdo takový existuje, ale abych kvůli tomu žádal cizí mocnost o zásah, tak to ani náhodou. Rozhodovat se má ve volbách a ne v Bruselu.

Š. Hašek 1.9.2021 19:54

Vy zas nechápete, v jak gigantickém průšvihu jste Vy.

Zkrátka Peksa a poslanci z Portugalska (či jiné tramtárie) zvedli pacičky, že Babiš nedělá dobrý párky. Že jako jsme tady zaostalí. Že nějaká ČR by měla brusele pucovat boty, držet hubu. Taky Španělům sloužit, líným jak veš. Žroutů peněz brusele, kteří si na práci najali nebohé Marokánce a studenty z Polska!!!

65% poslanců podniká bokem. Firmy "mají" manželky, synové, dcery. Kalousek ječel, že Babiš nečerpá dost. Ječel, že nečerpá dost pro Kalouskova kámoše.

Jste blbej, nebo navedenej?

L. Netolická 1.9.2021 21:33

Babiš dělá neuvěřitelnou ostudu. EU nechce nic jiného než dodržovat zákony. Pane Hašku, nevšiml jste si, že Babiš je premiér a jde také o ministra zemědělství Tomana. Jde o lidi, kteří nám vládnou, ne o běžné poslance.

V. Braun 1.9.2021 8:55

Pane Jemelíku, pokud vím tak p.Babiš je jediným tzv, beneficiary daných svěřeneckých fondů, tedy má jasný zájem, aby svěřené firmy prosperovaly co nejlépe. Jelikož nepřímo z pozice premiéra může příjmy firem ovlivnit tak já osobně tam střet zájmů vidím. Vy ne?

Š. Hašek 1.9.2021 20:18

Žádný poslanec Parlamentu ČR ani senátor Senátu ČR, samozřejmě nemůže ovlivnit chod firmy (a dotace), kterou "převedl" na svoji manželku, syna, zetě, dceru. A že jich jsou zástupy!!!

Nechodíte dálkově do mateřské školky? Hlavně sewiserte na televizi.

M. Pražák 1.9.2021 8:30

Možná že Brusel Bureše znevýhodňuje, on si to ovšem dožene jinak. Zneužívání služebních cest jeho i ANOistických ministrů k předvolební propagandě je na denním pořádku. Tolik k té autorem zmiňované "rovnosti".

D. Polanský 1.9.2021 8:28

Jsou proto úředníci, že nemají na to, aby podnikali a živili se sami. No a tak závidí, jako každý zakomplexovaný úředník.

V. Mokrý 1.9.2021 11:56

! !!!! R^

F. Navrátil 1.9.2021 8:16

Situace není jednoduchá a předvídatelná. Domnívám se, že pokud by státní zástupce Šaroch před volbami trestní stíhání zastavil, opoblok by to skutečně vydával za důkaz Babišovy manipulace a znamenalo by to ztrátu volebních preferencí. Naopak, pokud by státní zástupce podal těsně před volbami obžalobu, voliči by to považovali za pokus o ovlivnění voleb a Babišovi by to přineslo další hlasy.

J. Strmiska 1.9.2021 9:12

Nejlepší důvod proč Babiše nevolit. Babiš - představitel státu stíhá Babiše - zloděje. Střet zájmů jak vyšitý.

T. Kučera 1.9.2021 8:04

Pan autor nějak zapomněl dodat, že kdyby do toho Brusel nedával peníze 27 států, mohl by se na střet zájmů vykašlat a nechat Česko svému osudu. Jenže v tom litá dost evropských peněz a Bruselu se prostě nelíbí, že o dotacích pro cílový podnik rozhoduje ten, kdo má možnost rozhodnout o výši dotace a zároveňje majitelem podniku, což je jasný střet zájmů Jo, že to čeští zloději odmítají chápat, je věc druhá.

J. Nevrkla 1.9.2021 8:12

Brusel a dotace žijí i z našich peněz. Radovat se, že k nám nepřijdou, je hloupé. A myslet si, že v ostatních státech je to jiné, je naivní. Pokud se k nám něco nedostane, ostatní se o to rádi porvou, lobisté už se těší. Myslím, že už na tu maškarádu více doplacime, než dostáváme na mnohdy stupidní projekty.

T. Kučera 1.9.2021 9:12

Tak my na dotace nedáváme nic. A pořád platí, že vězeň nemůže být současně bachar, alias hlídač vězňů.

A. Renjascu 1.9.2021 9:17

Do rozpočtu EU prispivamee podobně jako ostatní i když údajně z něj zatím více získáváme. To samozřejmě nezahrnuje odliv zisků z ČR směrem na západ (hlavně D a NL) přesahující 500 mld. ročně. To jsou ty hlavní prachy a nikoliv ohlodaná kost ve formě dotací.

T. Kučera 1.9.2021 9:24

Až na malou drobnost: Pokud tady někdo postaví a provozuje fabriky, má samozřejmě právo na zisk. Nakonec my to děláme u investic taky. Žádné kuře darmo nehraje.

A. Renjascu 1.9.2021 10:07

Problém je, že výnosnost investic na jedno euro je v Německu či Francií 3,25 eura, na Slovensku 5,5 eura, v Polsku 8,4 euro a v ČR je to 10,4 eura. Máme zdaleka nejvíce otevřenou a zprivatizovanou ekonomiku včetně bankovnictví bez potřebné ochrany trhu a proto máme největší odliv zisků z celé EU. V podstatě přikrmuje ekonomiky jiných zemí.

T. Kučera 1.9.2021 10:46

Máte v zásadě 2 možnosti, co delat:

1. Závidět

2. Investovat taky

A. Renjascu 1.9.2021 14:03

Pokud si dobře vzpomínám, tak několik pokusů o domácí investice zde bylo. Jelikož máme největší prodejní plochu na obyvatele s ohromnou kapitálovou základnou zahraničních vlastníků schopných vést dumpingovou válku, tak všechny pokusy o založení domácích řetězců skončily nezdarem. Podobné je to s řetězci PHM, které jsme nesmyslně prodali s Unipetrolem a "bezelstně" (myšleno za tučnou provizí pro politiky a jejich strany) otevřeli zahraničním "investorům" (připravili jsme jim prostřený stůl. Podobné to bylo v bankovnictví, kde po počátečním bankovním socialismu jsme místo trestně právního řešení banky oddluznili a darovali zahraničním vlastníkům, kteří i v době krize z nich dokázali generovat obří zisky, zatímco ve svých pobočkách v ostatních zemích utrpěli ohromné ztráty. A tak bych mohl pokračovat ještě dlouho (Becherovka, Prazdroj, Mattoni...). V podstatě jsme darovali svůj průmysl do zahraničí i tam, kde to nebylo nutné (někde to samozřejmě nutné bylo) a k tomu jsme naprosto unikátně otevřeli ekonomiku k vytěžování. Takže investovat? No možná do kadeřnictví, ale určitě ne tam, kde proti vám stojí nadnárodní gigant se ziskem vyšším než je HDP celé ČR. Tam musí nastoupit jiné nástroje státu a cílená snaha přestat být závislou ekonomikou (v old speaku kolonií).

T. Kučera 1.9.2021 14:56

Tohle si domluvte s Babisem (Unipetrol) a se Zemanem (banky). Jinak my taky investujete, co takový Květiny s Tkacem?

T. Kučera 1.9.2021 15:09

Kretinsky. Tento pan není žádný chudák, to jako pro ty plakanky, že od nad nikdo neinvestuje: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Daniel_K%C5%99et%C3%ADnsk%C3%BD

A. Renjascu 2.9.2021 9:12

Nejen Babiš (ten Unipetrol mu nakonec nevyšel i když v tom jela ČSSD společně s ODS ), v bankách šlo nejen o Zemana, ale hlavně o Mertlíka, který Zemana podfoukl, jak Zeman před mnoha lety přiznal v nějakém rozhovoru, ale byla to také ODA (hlavně Salfický, který započal rozprodeje za úplatky), mnozí z ODS, ČSSD, US (Khünl byl také pěkné kvítko) a další. A investice? No do akcií investovat můžete a dokonce můžete mít i solidní osobní profit, ale obsadit segment trhu, který produkuje opravdu velké bohatství (bankovnictví, prodej a rafinace PHM, maloobchod, potravinářské koncerny, zdravotnictví...) a z kterého by mohla profitovat celá ČR se vám asi nepodaří. A tam je ukryto to vyjídání české ekonomiky a vývoz jejiho bohatství do zahraničí. Výše vývozu bohatství z ČR nemá v celé EU obdoby a jde o naprostou kolonizaci ekonomiky.

T. Kučera 2.9.2021 10:47

Aha, ale stát do něčeho investovat může. Třeba do školství, zdravotnictví a infrastruktury. Jak dlouho se stavěla D8, kde máme dálniční propojení Hradec Králové-Olomouc, rychlodrahu na letiště nebo obchvstcPrahy? Tady je to jen naše lemrovina, nemůže za to ani EU, ani NATO.