18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Brexit a Huawei, rizika a dopady

Česká vláda se v pondělí zabývala mimo jiné tvrdým brexitem a jeho možnými dopady na ČR a riziky plynoucími z technologií čínské firmy Huawei. Obojí si zasluhuje pár kritických slov vnějšího pozorovatele.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 9.1.2019 12:50

Re: Huawei

Pokud bude Huawei předem vyloučena z tendrů, lze čekat arbitráže/soudy, kde by se už nemělo rozhodovat na základě ocucaného palce, případně "nezpochybnitelných" (protože přísně utajených) "důkazů".

J. Svoboda 9.1.2019 13:11

Re: Huawei

Zase jste zaspal a tak píšete, jako neinformovaný trouba.

https://domaci.ihned.cz/c1-66422710-podle-kyberuradu-lze-zohlednit-rizika-huaweie-pri-zadavani-verejnych-zakazek-nejedna-se-o-poruseni-zakona

Pěkný den.

V. Novák 9.1.2019 13:52

Re: Huawei

Nezaspal a váš útok protentokrát nechám bez odpovědi.

WTO se povinně řídí českými zákony? Opravdu?

A jste si jist, že ze všech právních názorů, které jsou, jak známo, nejméně tři všude tam, kde se sešli dva čeští právníci, si WTO vybere právě tento?

Pěkný den a slunce v duši.

V. Petr 9.1.2019 14:42

A víte o tom, že si Američané pohrávají s myšlenkou

na ODCHOD Z WTO?

V. Novák 9.1.2019 14:52

Re: A víte o tom, že si Američané pohrávají s myšlenkou

Američané si můžou dovolit leccos, co ČR těžko.

Ona i Británie si může dovolit brexit, neb ho nejspíš ustojí. Co by ustála ČR obklopená ze všech stran EU, si troufám odhadnout (ale ne napsat).

Ovšem, odejdou-li Američani, pak asi ztratí WTO smysl.

J. Svoboda 9.1.2019 15:28

Re: Huawei

Asi jste to nečetl, že píšete o něčem jiném :o)

Pěkný den.

V. Novák 9.1.2019 15:38

Nepíšu o něčem jiném.

Píšu o nebezpečí mezinárodních arbitráží a žalob k WTO, pokud by byla jedna firma bez důkladného - a ale skutečně důkladného - s podloženého zdůvodnění předem vyloučena z tendru.

Dokáže-li ČR dokázat, že Huawei představuje (ne "mohla by představovat") riziko, tak ať se do toho pustí a budu jí držet palce.

A s chutí si přečtu ten důkaz.

Pěkný den a slunce v duši.

J. Svoboda 9.1.2019 17:38

Re: Nepíšu o něčem jiném.

Jste zdánlivě fundovanější, než celý NUKIB. Tak to je záhada, že tam neděláte ředitele.

Pěkný den.

Z. Lapil 9.1.2019 14:50

Re: Huawei

což je naprostá pravda: mohla by. A tajná služba je od toho, aby upozorňovala na rizika. Tajná služba není justice, aby trestala dokonané trestné činy.

Všimněte si: nepanikařím, upozorňuju na možnost. Špión nemusí být Mata Hari, špión se může maskovat za bezdomovce a prohledáváním popelnic zkoumat životní podmínky obyvatelstva. Samozřejmě drsně nadsazeno.

V. Novák 9.1.2019 15:30

Re: Huawei

Připoměl jste mi toho strýca, co když u něj našli "prístroj" na pálení a soudili ho za to, že mohl pálit, neb měl prístroj, žádal, aby ho rovnou odsoudili i za znásilnění, že na to má prístroj taky.

Akorát, že u Huawei ani ten prístroj nenašli, ale "mohla by ho mít".

Z. Lapil 9.1.2019 18:02

Re: Huawei

Máte pravdu: to, že někdo něco má, neznamená, že to používá. Zkusím vymyslet nějakou vhodnější formulaci. To, že ve druhém odstavci píšu "konstatuju, že možnost existuje" je pro někoho evidentně nedostatečné.

Mezi námi - Huawei ty přístroje má. Na kdejaké střeše několik. V jednom případě dokonce místo větrné elektrárny: http://www.gsmweb.cz/foto.php?op=paegas&cid=25047&okres=KV. A nejméně v jednom dokonce maskovaný: http://www.gsmweb.cz/foto.php?op=paegas&cid=28714&okres=RA. Klid, nejsem špiónoman; tu umělou borovici si vymysleli ochranáři nebo tak někdo.

Co Huawei nemá, je motiv. Doufám.

V. Braun 9.1.2019 1:09

A co například celní unie?

Pan Weigl si to představuje náramně jednoduše, prostě tvrdý Brexit nic tvrdého neznamená a vše bude pokračovat jakoby nic a teprve až se Británie rozhodne tak od něčeho odstoupí. Ono ovšem odstupovat nebude od čeho, protože vztahy založené na legislatvě EU končí dnem tvrdého Brexitu, že. Takže skončí například celní unie, začnou platit WTO pravidla včetně celních deklarací a vybírání cel, jen v ČR tohle kdysi zajišťovalo několik tisíc celníků, o celních deklarantech ve firmách nemluvě.

Lidé typu pane Weigla přesvědčili Brity o výhodnosti Brexitu, škoda jen, že to nějak nedomysleli, stejně jako autor článku.

J. Brunner 9.1.2019 2:19

Re: A co například celní unie?

To se pane Braune teprve uvidí, v budoucnu.

V. Braun 9.1.2019 9:59

Re: A co například celní unie?

Tak v budoucnu se maximálně můžou narychlo uzavřít některé nové dohody nebo přijmout nová legislativa aby tvrdý Brexit nebyl tak tvrdý, ovšem tak jak to popisuje p.Weigl to nemůže fungovat zcela zaručeně, což je jasné již nyní.