7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Bojiště v pohybu

Komplikovaný proces sestavení vlády spěje, zdá se, ke svému závěru. Což lze interpretovat i tak, že určitá garnitura dokončuje převzetí moci. Předchozí sestava již dlouho dlí v opozici, zatímco však TOP 09 na svém sněmu zachovala status quo, v ODS nastalo zemětřesení a stranické vedení se kompletně proměnilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bocek 24.1.2014 14:13

Co má společného Babiš s ČSSD ?

Velmi mnoho. Proti racionálním lidem v zemědělství, průmyslu a racionálních službách se zformovala sorta velkých podnikatelů napojených na rozpočet, dávkové netáhla se sloučili s   Euro , byrokrato , agro, energo, plyno, banko, telekomunikační mafií , přidali se technologové  moci  od ČSSD+KSČM a  sekundují jim pomýlení Lidovci . Tito povedou ČR k bankrotu. ODS TOP 09 se loučí se svými kmotry a směřuje do propadliště dějin.   STŘEDNÍ TŘÍDU nikdo nevnímá, nikdo nezastupuje a ona tuší, že to celé smrdí průserem který nemá obdoby.

D. Šimáček 24.1.2014 13:05

dobře tedy

jelikož téměř každý chápe pojem pravice a levice jinak, tak skutečně toto dělení zaniká. Zkusme tedy rozdělit lidi na svobodomyslné a otrokomyslné . Svobodní, tedy ti jak chápu pravici já jsou pro minimalizaci státu minimum přerozdělování a maximum svobod, práv i zodpovědnosti pro občana. Otroci/otrokáři jsou ti co si přejí maximum vnucování "dobra" všem a za to od nich chtějí všechno. Svobodných nás bylo 2,46%

P. Čech 24.1.2014 15:08

Re: dobře tedy

Svobodných, takových jak je zde definujete je mnohem, mnohem více. Nejsou to jen ti, kteří volili Svobodné, tedy SSO. Osobně se ve smyslu Vaší definice také považuji za svobodného s tím ovšem, že mezi to maximum práv zařazuji i právo občanů přímo vládnout , tedy ovládat moc zákonodárnou, výkonnou i soudní. Demokratické právo občanů v zásadních věcech referendem prosazovat jejich většinovou vůli. Toto by mělo být především v programech t.zv. pravice a pravicových politických stran. Bohužel v ČR je tomu přesně naopak. T.zv. pravicové politické strany (ODS, TOP 09) doposud tvrdě bránily vzniku zákona o obecném referendu. To pouze z toho důvodu, že tyto strany občany pohrdají, považují je za nesvéprávné, kterým je nutno vládnout. Takové, kterým musí vládnout nějaká politická "elita". To však není žádná demokracie, ale diktatura menšiny, která zcela ovládá obrovskou většinu ostatních občanů.

V. Vaclavik 24.1.2014 13:00

Deleni na pravici a levici

je relativni deleni na vice nebo mene svobodnejsi. Dokud budeme mit aspon dve politicke strany, bude to deleni fungovat, i kdyz se bude jednat treba jen o vyber te lepsi ze dvou objektivne spatnych alternativ. Jen hlupaci a ti se zlym umyslem to deleni na pravici a levici pohrbivaji.

B. Rybák 27.1.2014 15:11

Re: Deleni na pravici a levici

Ano! Dělení na ty, kteří požadují občanské svobody a důslednou ochranu poctivě nabytého vlastnictví a na ty, kteří vyžadují jistoty v očekávání, že ty jim stát porušováním vlastnických práv těch podnikavějších za cenu ztráty svobody všech občanů zajistí, je nadčasové.

Nová levice se to snaží zamlžit tím, že svobodu chápe jako právo porušovat morálku (morálním relativismus). Ztrátu morálky ale neumí ničím nahradit. Amorální strážci jejího parazitického "řádu" jsou jí k ničemu stejně jako jejich předchůdci v nedávné říši zla.

J. Vlk 24.1.2014 12:21

Bojiště v pohybu - vláda začíná "pracovat".

Začínají hádanice ! Jen hoši tak pokračujte, dlouho jsme neměli volby. A ty občane přemýšlej o tom, jak se na volby vykašleš, když nepomáhají ani nové strany, ať mají šmejdi možnost pořádně se zakotvit. Hlavně poslouchejte mééééédia, ať nezvolíte "lidožrouty" - KSČM   :-)   ! ! !

M. Prokop 24.1.2014 12:56

Re: Bojiště v pohybu - vláda začíná

Nejen komouše, ani socany všech odstínů, od oranžové, přes hnědou, zelenou až k černé.

J. Vlk 24.1.2014 13:20

Re: Bojiště v pohybu - vláda začíná

Proboha ! Snad ne zfialovělé modré !

B. Rybák 27.1.2014 16:48

Re: Bojiště v pohybu - vláda začíná

Zopakujte si základy fyziky pane Vlku. V části barevného spektra od rudé přes oranžovou až po zelenou se modrá a tím méně fialová barva nevyskytuje. A černá barva všelikého anarchismu, to je prostě jenom tma!

K. Luboš 24.1.2014 11:54

Sice nerad, ale to se musím Nečase...

...zastat! Před volbami přece jasně řekl, že chce snižovat přímé daně a zvyšovat daně nepřímé, tj. více zdanit spotřebu. Takže vlastně více zdanit chudé a méně zdanit bohaté. Takhle jsem si to přebral a nevolil jsem ho! Takže lidé mají jenom to, co chtěli.

M. Prokop 24.1.2014 12:57

Re: Sice nerad, ale to se musím Nečase...

Bohatí nespotřebovávají, dle této vaší myšlenky?

K. Luboš 24.1.2014 20:30

Vy asi znáte trojčlenku, že?

Chudý vydělá 10.000 Kč čistá ruka a spotřebuje za měsíc 2 kg vepřového bůčku. Kdyby bohatý vydělávající třeba 10.000.000 Kč spotřeboval každý měsíc 2.000 kg bůčku, pak by to fakt bylo jedno a Nečasova zvýšení daní by na oba dopadlo úplně stejně. Pokud ale ten bohatý spotřebuje méně než 2.000 kg, bude na tom... To už si doplňte sám!

V. Halašta 24.1.2014 21:01

Re: Vy asi znáte trojčlenku, že?

......a vezme si to do hrobu. Amen.

M. Prokop 24.1.2014 21:14

Re: Vy asi znáte trojčlenku, že?

Vy snad musíte být komouš, když tvrdíte takovou pitomost.

M. Prokop 24.1.2014 10:54

Pravolevé schéma

pochopitelně zůstane, na to politologové nemají vliv.

Otázka je, zda se v časech maximální socializace a dirigismu státní i nadstátní, přibývajících úřednících a ubývající svobodě najde dost pravičáků či liberálů, aby s tím trendem něco udělali dřív, než to zákonitě krachne.

Oni ti úředníci nic neprodukují, naopak produkci brání a to nejde do nekonečna.

K. Janyška 24.1.2014 9:22

Nekončí, autore, to se zdá jen popleteným politotogům,

kteří vědí howno a civilizaci obchodem... Dzp.

K. Janyška 24.1.2014 9:24

Re: Nekončí, autore, to se zdá jen popleteným politotogům,

Dělení na levici a pravici zařizuje neosobní civilizace, "výrobou" pravičáků.... Dzp.

P. Čech 24.1.2014 10:17

Re: Nekončí, autore, to se zdá jen popleteným politotogům,

Jakkoliv s politology obvykle obecně nesouhlasím, zde musím říci, že popletený jste Vy, pane Janyško.Dělení politického spektra na pravici a levici je již dávno pryč. To jen někteří politologové a lidé podobní Vám to nechtějí pochopit. Původně byli pravičáci girondisté, kteří seděli ve Francouzském konventu vpravo a jakobíni vlevo. Odtud ono pojmenování. Časem se takto pojmenovávali příznivci politických ideologií, které byly jen dvě. Po dalším čase bylo jasné, že toto dělení nestačí a byl definován politický střed. Tehdy dělení na pravici a levici skončilo. Po nějaké době nestačilo ano toto. Byl tedy politiky vymyšlen "pravý střed" a "levý střed". Dnes již nestačí ani toto a lidé si konečně uvědomují, že byli politiky tlačeni do umělých škatulek jen proto, aby je tito politici mohli poštvat proti sobě a následně ovládnout. "Rozděl a panuj!", to je základním heslem politiků, ať jsou napravo či nalevo politického spektra. Politici, nacházející se ve středu či v levém nebo pravém středu jsou stejní. Je to obdobné jako v naší slavné poslanecké sněmovně. Tam ji také není jem koalice a opozice.  Je tam politické hnutí (Úsvit), které není ani v koalici, ale není ani v opozici. Chová se totiž rozumně a hlasuje tak, aby dosáhlo svého, tedy, aby naplnilo svůj program. A tak to má být.  a bude, ať se to někomu líbí či nelíbí.

M. Prokop 24.1.2014 10:57

Re: Nekončí, autore, to se zdá jen popleteným politotogům,

Pokud byste tvrdil, že nestačí přímkové dělení, že je třeba plošné, asi jako předvádí "politický kompas" http://liblog.alesuv.net/kompas.php , mohlo by to projít. Takhle jste totálně vedle, i s celým Úsvitem.

P. Čech 24.1.2014 14:19

Re: Nekončí, autore, to se zdá jen popleteným politotogům,

V české poslanecké sněmovně je obecným zvykem (špatným), že opozice vždy hlasuje proti koalici z principu, nikoliv proto, že návrhy jsou vždy špatné. Hnutí Úsvit deklaruje, že bude hlasovat s tím, kdo mu slíbí prohlasovat zákon o obecném referendu, nezávisle na tom, zda to bude opozice či koalice. navíc prohlašovali, že budou hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, v zájmu většiny občanů, tedy demokraticky a podle ústavy. Ted y z toho soudím, že hnutí Úsvit nelze zásadně zařadit k opozici a v koalici není.

Z. Ležatka 24.1.2014 14:58

„poštvat proti sobě a následně ovládnout“

To je ten věky prověřený postup, bez kterého se politik na výsluní nedostane. Na výsluní, vyhřívané naší nevědomostí. Tento politik bude v zájmu svého přežití aktivně podporovat naše nesmyslné filosofické debaty na téma pravice a levice. S mediální podporou, která mu umožňuje oslovit nepoměrně větší skupinu občanů než všechny naše rozptýlené diskusní příspěvky na všech portálech dohromady, musí přiživovat mýtus o dvou nesmiřitelných skupinách občanů. Dobře si uvědomuje, že kdyby nezanedbatelná část voličů zjistila, že žádné ohraničené skupiny bohatých a chudých neexistují, že existují pouze spoluobčané s různými příjmy a s různě vysokými odvody na provoz státu, tak končí. Jasná zpráva. Jeden ze způsobů, jak skloubit příjmy, daně, dotace s provozem státu je na http://jdem.cz/36w47

P. Čech 24.1.2014 8:24

Je to tak

Určitá garnitura dokončuje převzetí moci. Říkáte to naprosto přesně. A je to tak již 96 let. A je to špatně. Ve všech ústavách od té doby bylo psáno, že veškerá moc pochází z lidu a nikoliv z nějakých jejich vždy výrazně menšinových spolků - politických stran. Pod pojmem "garnitura u moci" lze spatřovat pouze koaliční seskupení politických stran a nikoliv občany a to proto, že počet voličů, kteří tyto politické strany volili do sněmovny nepředstavuje nadpoloviční většinu voličů. Tuto většinu z nich dělá jen a pouze systém přepočítávání hlasů podle zásad poměrného zastoupení.  Tedy systém odporující nejdůležitější zásadě demokracie, čili nedemokratický.Ještě je nutno brát v úvahu skutečnost, že ve volbách byly voleny politické strany a jejich poslanci a nikoliv členové vlády a už vůbec ne ministři. Byla volena moc zákonodárná a nikoliv výkonná.Dnes se mi velice "líbil" výrok pana Sobotky, že chce mít na rezortech, ovládaných jinými politickými stranami než ČSSD své náměstky proto, aby ČSSD byla informována o krocích koaličního partnera. Ukazuje to logicky dvě věci. Za prvé, že zde máme na ministerstvech zaměstnány nikoliv odborné náměstky, ale informátory s platem 90 tisíc měsíčně. Opravdu královsky placení informátoři! Za druhé to svědčí o tom, jak si koaliční partneři "věří". Z tohoto plyne jen jedno. Nesmyslnost vládnutí koalic, nesmyslnost celého systému. Tam totiž, kde není důvěra, se nedá smysluplně pracovat, natož vládnout. Také to ukazuje na jedno a to, proč se koalice hroutí před vypršením jejich mandátů. Je to vinou a chybou systému.