7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Boj s chudobou a politická korektnost

Se zájmem sleduji mnohaleté diskuse o přípravě zákona o sociálním bydlení. Zdá se však, že nebyla položena základní otázka, na kterou nikdo, zřejmě z důvodů politické korektnosti, ani nehledá odpověď.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Švejnoch 1.2.2017 8:46

Re: Nikdo nemůže bydlet nad své finanční možnosti

Takže to, že stát rozdává dávky jako smyslů zbavený, má být důvodem k tomu, aby jich rozdával ještě víc?

Koukám, že tady se to dnes nápady, jak konečně udělat ten náš svět sociálně spravedlivým, jenom hemží... :-o

P. Vaňura 1.2.2017 11:35

Pokud dokážete nepřizpůsobivé pozavírat do koncentráků,

máte pravdu. Jinak ale tomu seniorovi patří dávky spíše, než komukoliv, kdo už jeden byt zdevastoval a bydlení mu platí stát, on sám neplatí NIC!

Z. Rychlý 1.2.2017 6:22

Jsem moc rád,

že pan Křeček začíná konečně chápat situaci. Tuhle situaci, která je normálním občanům jasná už dávno.

D. Polanský 1.2.2017 7:40

Re: Jsem moc rád,

Nepochopil naprosto nic. Kdyby pochopil o takovém zákoně by vůbec nepsal. Do kapitalismu nepatří.

M. Těhanová 1.2.2017 8:07

Re: Jsem moc rád,

Slyšel jste někdy o sociálním bydlení např.v Německu a viděl jste, jak takové bydlení vypadá? Pokud jo, tak byste takové kraviny, kam cco patří , nepsal.

P. Švejnoch 1.2.2017 8:48

Re: Jsem moc rád,

Milá paní Těhanová, nevím, jak vypadá sociální bydlení v Německu, ale ať už vypadá jakkoli, na pravdivosti tvrzení pana Polanského to nemůže změnit zhola nic.

M. Těhanová 1.2.2017 8:57

Re: Jsem moc rád,

Byl byste překvapený. Ale problém je v tom, že se právě nerozlišuje mezi nepřizpůsobícími se a ostatními, kteří se snaží aspoň pracovat.

P. Švejnoch 1.2.2017 9:15

Re: Jsem moc rád,

Problém je v tom, že celá naše společnost vychovává svoje členy k naprosté nezodpovědnosti. Tím, že je stát opečovává od kolébky až k hrobu.

Kdyby totiž situace nebyla taková, jak ji popisuji, tak by si jeden každý člověk zatraceně rozmyslel, jak si naplánuje svůj život - v tomto ohledu zejména po finanční stránce.

A při vědomí toho, že se o člověka nikdo nijak nepostará, by těch skutečně potřebných dramaticky ubylo - a stačily by je tím nejnut(z)nějším vybavením zaopatřit různé dobročinné spolky.

Jsem zásadně proti tomu, že proti své vůli platím jakousi pofidérní a prvoplánovou filantropii někoho jiného.

Zpět k věci: Žádný zákon o sociálním bydlení ke kapitalismu nepatří. Argumentovat tu německým socialismem je úplně irelevantní.

M. Těhanová 1.2.2017 9:54

Re: Jsem moc rád,

No, kdybychom tady neměli 40 let socialismus, opravdu by spousta lidí nebyla v situaci, že by potřebovala pomoc státu. Nemyslím profesionální pobírače dávek. |Těm bych poskytla jen to nejzákladnější a ještě jen při splnění určitých podmínek. Ale pan Křeček píše o trochu něčem jiném, v čem je problém. Jinak zastávám stejný názor jako vy, nikdy jsem od státu nic nechtěla a pokud něo potřebuji navíc, vychovala jsem si děti tak, že se na ně mohu obrátit a ony mi pomohou.

Z. Rychlý 1.2.2017 9:26

Re: Jsem moc rád,

Socan to je, to máte recht.

S. Stoklásek 1.2.2017 10:52

Re: Jsem moc rád - otázka míry

Kolego, takže byste jedním šmahem odepsal třeba důchodce. Společnosti je rozvrstvená, protože někdo musí dělat i práci, kde se nevydělávají násobky desetitisíců. Prostě Vám to jídlo někdo v restauracích zatím musí donést, tramvaje a autobusy zatím taky nejezdí sami. Tito lidé poctivě pracují a jednou budou v důchodu. Z podstaty věci nebudou mít našetřeno milióny. Společnost je nutí nemít děti (třeba taková daňová asignace části odvodů dětí je u nás neprůchodná). Určitá míra společenské solidarity je žádoucí. Stabilizuje totiž společnost. Problém je míra, co všechno je ještě prospěšné a co nikoliv. Takže nárok zůstat v bytě, na který finančněnemám, ale kde jsem prožil celý život je nesmysl, který někteří politici podporují. To by se v Německu nebo Rakousku zatím nestalo. Sociální bydlení je v německých zemích celkem běžný jev, na který každý nedosáhne, protože musí splňovat přísné podmínky. To co se u nás děje je parodie na solidaritu, která se opravdu zvrhla v obchod s chudobou, což problém spíše prohlubuje než řeší, protože to mnohým vyhovuje. A politici jsou v lepším případě ideologicky zaslepení a neschopní uvažovat v souvislostech. Takže jsou schopni tvrdit, že každý CDrom může být minimálně univerzitní docent, jen kdyby dostat tu správnou šanci. Pokud si přiznáte, že tomu tak není, musí být řešení z logiky věci trochu jiné, než se nabízí v současnosti.

P. Maleček 1.2.2017 5:53

Křečku nelez na socansko-korupční vlečku.

Ale Křečku zas lezeš na socansko-korupční vlečku. Celý problém je o tom, že značný díl sociálních dávek, i těch na bydlení, pak nejrůznějšími způsoby (i jako úplatky od provozovatelů ubytoven) mizí v kapsách politiků s plackou ČSSD na klopě. Proto to třeštění o sociálním bydlení, hamižnou Marksovou nevyjímaje. A ono to s těmi sociálními byty nedopadne jinak.

Ale má Křeček pravdu v tom, že je velký rozdíl mezi skutečně sociálním slabým, respektujícím základní normy občanského soužití a neničícím užívané byty a těmi, co z tohoto nic nerespektují, okolí ze života svým řevem, svinčíkem, smradem a násilnostmi dělají peklo a ničí byty. V který ne že žijí, ale řádí od jedné výplaty sociálních dávek ke druhé.

Ty však zuřivě hájí právě Křečkova nadřízená, z pod burky vřeštíc, že jakékoliv omezování těchto skupin je rasismus. Ono - co si budeme povídat, z většiny se jedná o naše chudáčky Romy, dříve cikány. Však právě pro podobnost životního stylu se teď bude za miliardu stěhovat letský prasečák - to aby při tamních pietních aktech ta podobnost životního stylu tak nebučela - spíš nechrochtala.

Ostaně i z téhle miliardy jistě něco zmizne v socanských kapsách (tedy pokud jim to nevyfoukne Babiš - však už to tam taky, stejně jako mnozí další pod záminkou klanění se romským obětem nacismu, okukoval).

No ale zpět k tématu - kolik pak by za tuhle, za stěhování prasečáku vyhozenou miliardu, asi bylo sociálních bytů?

J. Schwarz 1.2.2017 7:05

Re: Křečku nelez na socansko-korupční vlečku.

Pět set po dvou milionech za kus.

A. Alda 1.2.2017 10:49

Sociální byt za dva miliony?

Čunek je stavel levněji.

P. Vaňura 1.2.2017 11:47

Celá kauza Lety má jeden rozměr, o kterém se nemluví,

Hitler i Stalin totiž zavírali do koncentráků také prachsprosté kriminálníky, Hitler tak zavřel celou pražskou galerku. Ti kriminálníci byli v táborech většinou postrachem spoluvězńů.

Nota bene, původně byl v Letech internační tábor pro osoby práce se štítící, jen krátce sloužil Němcům jako tranzitní tábor.

S. Stoklásek 1.2.2017 0:45

Terminologie

První krok k řešení problému je i používání správné terminologie - tedy z výše řečeného nikoliv "Sociálně vyloučené lokality" ale "SOCIÁLNĚ SE VYLUČUJÍCÍ LOKALITY".

M. Těhanová 1.2.2017 8:11

Re: Terminologie

Bingo!!!

Š. Hašek 1.2.2017 9:14

Re: Terminologie

Rovněž termín "samoživitelka".

Statisticky jest to osoba, která je asi ze 75% vydržovaná (státem, tedy spoluobčany). Už mě to štve.

Samoživitelkou se stává tehdy, když veškeré svoje (ev. dítěte) výdaje hradí ze svého příjmu, případně z finannční pomoci rodiny. Jinak totiž pobírá apanáž, jak studenti na škole od svých otců/matek, těm také neříkáme samoživitelé. Naprosté výjimky možné, ale válečných vdov už není moc, rovněž vdov po policistech, kteří zemřeli ve službě.

Zkráceno.

V. Karda 1.2.2017 11:11

Re: Terminologie

Samoživitelka je žena která žije ve společné domácnosti s otcem svého dítěte ale má trvalé bydliště u rodičů, zatím co otec dítěte má adresu trvalého bydliště tam kde se samoživitelkou žijí. To je školácký příklad jak jde vykrádat státní rozpočet.Takových samoživitelek znám spoustu.

Š. Hašek 1.2.2017 13:50

Re: Terminologie

Přesné.

Ale potom bych je důsledně nazýval vydržovanými. Neboť jsou vykradačkami sociální pomoci.

P. Vaňura 1.2.2017 15:26

Ale proč jsou "vykradačkami" sociální pomoci?

Proč vůbec ta pomoc má existovat???

Protože stát nemá dost tvrdosti na to, aby otce DONUTIL živit své děti a tak vlastně VYTVOŘIL "samoživitelky"??? Notabene v době, kdy už je otcovství jasně prokazatelné!

J. Kanioková 1.2.2017 18:35

Re: Terminologie

já zase znám pár vdov stejného řešení - s vdovským důchodem

Má nového partnera, sestěhují se, i když ofic. ne, a ona má dál vdovský důchod. A jeden byt pronajímají