7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Jirka 9.7.2010 23:01

Srrucne receno,

dost dobry clanek! A omlouvam se, ze pisu bez diakritiky, jsem v zahranici.

J. Láníček 6.7.2010 16:17

Několikrát tady dnes zazněla zmínka

o pravdoláskovi Havlovi. Zrovna tady mám od známého Havlův projev z roku 1989 - dost velká sranda. Cituji: "Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků ... Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte. Také vám slibuji na svou čest, pokud se za mého volebního období nezlepší životní úroveň lidu v ČSFR, sám odstoupím z funkce ... Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme ..." a podobné špásoviny. Co na to dnes má člověk říct ?!

S. Maršálek 6.7.2010 16:53

Re: Několikrát tady dnes zazněla zmínka

No buďte si jist, že Prokopové budou držet klapačky. Dokonce ani chytrolín Vandas nezabere. Kapitalismus v našem pojetí (v ČR) je ve velkém průšvihu.

M. Bílý 6.7.2010 18:36

Kapitalismus v průšvihu? Ale s.Maršálku (16:53) V průšvihu začíná být EU vedená komunistickými pohrobky.

My jsme do toho chomoutu vlezli za docela jiných okolností. Je na nás, jak si s tím poradíme. Pochybuji ale, že Vy na to máte recept. Jinak z příspěvků pana Vandase se většinou dozvím něco nového, nebo mě upozorní na souvislosti, kterých jsem si nevšiml. Jaký to rozdíl oproti Vašemu omezenénu výběru slov. Takže když se neozve není to proto, že by mu spadla brada.

M. Bílý 6.7.2010 18:55

A ještě mám prosbu s. Maršálku.

Mohl byste mi odpovědět na můj příspěvek (17:32 sub 15:23) adresovaný Vám z 03.07.10 pod článkem Jak je to s restitucemi církvím?

P. Vandas 6.7.2010 21:29

Re: Několikrát tady dnes zazněla zmínka

 Vandas klapačku nedržel nikdy a není důvod na tom něco měnit, dokud nezavřete ty vaše. Kdysi mi strýc legionář ukázal Rudé právo, kde soudruh Gottwald zahájil projev slovy" My,strana dělníků,rolníkú a živnostníků" to bylo před Únorem. Nuže co k tomu dodat, kdyby se byl tehdy Havel zeptal starého Bendy, asi by takové voloviny neplácal. Vězte ,že však nebyl sám, pouze osvěžím vaší paměť, např. Zápotocký v roce 1953, " Žádná měna se nechystá!" Takže, nihil novum sub sole. K poslední větě jen tolik, že kapitalizmus ve" Vašem"pojetí je skutečně ve velkém průšvihu.

V. Skalová 6.7.2010 18:11

Re: Několikrát tady dnes zazněla zmínka

Vždyť měl pravdu! Byl a je socialista? Byl a je! Kapitalismus se mu obnovovat nechtělo, spíš by asi byl firmy přiděloval nějakým svým kámošům bývalým komunistům z disentu jako správcům, a myslím, že opravdu fabrikanetm být nechtěl. Tržbáí hospodářství, či po marxisticku - kapitalismus zde zavedl Klaus, jaksi všem těm bývalým i současným komunistům navzdory, a proto taky mu od té doby nemůžou přijít na jméno a intrikují proti němu, co to jde , s Havlem v čele. A úroveň lidu se zlepšila, nelžete, že ne. Jen možná nějaké nešikovné staré struktury jsou na tom hůř. Což bude pravděpodobně i váš případ. ;-P

M. Bílý 6.7.2010 19:43

Je to zaručeně případ s. Láníčka, paní Skalová (18:11 sub 16:17)

Podle jeho nářků, které tady delší dobu vede je zřejmé, že není moc schopný, možná, že je i nešikovný, třeba i trochu líný a možná též, že neměl štěstí, což je, jak musíme uznat, též důležitý faktor. V každém případě je na tom dnes hůř než  třeba Vy nebo já, či pan Janyška, nebo pan Vandas. To nejdůležitější ovšem je, že se mu nechtělo a nechce  se z toho VLASTNÍ SILOU dostat. Pokud to neuměl, je to též špatné. Také ukřivděnost u něj působí své. Již jsem tady uváděl, že mne se bolševici třikrát snažili potopit (1948, 1953 a 1958) a vždy jsem se z toho rychle a velmi úspěšně dostal. Protože jsem chtěl!! A protože jse uměl - i když jsem nebyl VŠ, měl jsem vyšší plat než oni!!! Prostě nenechal jsem se od bolševiků zašlapat.  To by ale bylo na dlouhé povídání. Mohu jen konstatovat, že se mi (přes můj kapitalistický původ a přes bolševickou mstivost) vedlo dobře a dnes také dobře vede. Když k tomu připočtu šťasné manželství (61 let), dvě chytré děti a čtyři nádherná (už dospělá) vnoučata, tak jsem se svým životem na výsost spokojený.

M. Bílý 6.7.2010 19:50

Ještě bych dodal.

Protože osobnost je asi z 50% tvořena geneticky mají na mém šťasném životě zásluhu i moji předci, za což jim děkuji. V prvé řadě však svým bezvadným rodičům!!

J. Slanina 6.7.2010 20:30

Re: Je to zaručeně případ s. Láníčka, paní Skalová (18:11 sub 16:17)

Pane Bílý! Upřímně blahopřeji ke šťastně prožitému životu, během kterého jste se evidentně, na rozdíl od jarouška a šestkrát evidovaného standíka-vladimíra, neužíral nenávistí a prožil  ho celý smysluplně.

BTW: Malá poznámka. Za vlády oné jedné strany nebylo celkem žádné umění si vydělávat mnohem více jako nekvalifikovaná síla než marxisticky vzdělaní vysokoškoláci. Já když nesměl vykonávat ani funkci mistra, neboť bych měl prý negativní vliv na pracovní kolektiv, stal jsem se pouhým členem onoho "kolektivu" a vydělával si 2-3x více než co by ten mistříček. Také krásný příklad, jak si bolševici dovedli "vážit vzdělání.

M. Bílý 6.7.2010 21:13

Zdravím Vás pane Slanino (20:30) máte zřejmě podobný osud.

Já jsem ale měl to štěstí, že jsem se od lopaty, kde jsem byl za účelem sblížení s dělnickou třídou a kde jsem vydělával okolo 8.000 Kč měsičně čistých (oproti 2.400 Kč hrubých coby provozní vedoucí projektového atelieru) , to bylo okolo r. 1960, dostal zase zpět do projekce. Takové velké peníze jsou dobré krátkodobě, protože prostředí s běžným oslovením ty ču..ku mi nevyhovovalo. To víte zhýčkané buržoazní dítko, které odmítá znovu cucat bombón, který mu spadl do latriny, se nezapře. Ale i v projekci jsem se posunul nahoru. Bylo mi jasné, že vhodné a dobře placené je mít znalosti ze dvou sousedních oborů (nastudoval jsem ten druhý k tomu mému původnímu po večerech) a živit se na jejich průniku. VŠ projektanti měli 13. třídu, já měl 14. K tomu melouchy (za bolšánů dělané převážně v pracovní době) a t.zv. VHČ ještě navíc. Nemohl jsem si ztěžovat.

P. Vandas 6.7.2010 21:34

Re: Několikrát tady dnes zazněla zmínka

V podstatě jste odpověděla lépe než já. Děkuji.

P. Vandas 6.7.2010 21:35

Re: Několikrát tady dnes zazněla zmínka

 V podstatě jste odpověděla tak, jak bych to učinil já. Děkuji.

P. Vandas 6.7.2010 21:40

Re: Několikrát tady dnes zazněla zmínka

 No to jsem to zase zvojtil. Myslel jsem že to server nevzal. Za chyby se omlouvám. A panu Bílému přeji mnoho štěstí a radosti s rodinou. Ti levičáci chtějí stále řešit svět , ale svou rodinu a život naplnit štěstím neumí.

L. Písařík 16.7.2010 9:32

Re: Několikrát tady dnes zazněla zmínka

A skutečně odstoupil z funce. Tak co mu chcete vyčítat.

J. Matuška 6.7.2010 13:22

Dobře a sugestivně napsaný článek...

Po přečtení je všechno jasné, absolvoval jsem řadu přesně mířených direktů na to správné místo v mozku. Nechybělo mnoho, a byl jsem K.O. Většinu tvrzení autora beru jako fakt. Přesto sem tam červíček pochybnosti hlodá, ale to by bylo na jinou debatu.

Jsem člověk, který vidí sklenici raději jako poloplnou. Z návrhu nové vlády /z dohody na programu/ mám snad až dětinskou radost, takže na chatech iDNES přidávám bezelstně tři symboly: českou vlajku, smajlík s úsměvem, číslici 118. A proto doufám a přeju  R. Johnovi, že se spíše "udělá" než oddělá. Vždyť už byl veřejně poučen, že ministr vnitra nevyšetřuje. Snad dopadne lépe než M. Zeman s jeho akcí Čisté ruce. 150.000 tunelářů do tepláků nešlo, pouze jeden jeho ministr...

V. Brož 6.7.2010 13:13

Nebude to tak hrozné

Nebál bych se, že R. John nezvládne MV, vdžyť přeci jak prohlásil Topolánek při návštěvě v úřadu u Íčka,  že se mu podařilo z ministerstva strachu vytvořit ministerstvo lásky. V tom se bude R. Johnovi dařit dobře.

J. Matuška 6.7.2010 13:08

S kauzou Čunek mám problém...

Jsem už dost starý, abych jen tak snadno býval naskakoval na mediální štvanici na J. Čunka. Rozhovor se státním zástupcem Salichovem v LN byl velmi přesvědčivý, právě v jeho prospěch . V duchu jsem si klepal na rameno, jaký jsem kabrňák. V televizi jsem ale viděl pokračování této kauzy. Byl to pořad o procesu s Vaškůjem a spol. Ze záznamů tel. rozhovorů vyplynulo, že J. Č. byl mnohokrát s Vaškůjem ve styku. Moderátor požadoval vysvětlení, ale on, jako mantru opakoval něco o rozhodnutí Ústavního soudu. Moje jistota o nevinně je v háji... Budu si muset počkat na konečná rozhodnutí soudu a možná i nová obvinění. Dnes bych za něho do ohně ruku asi nestrkal...

M. Vojtíšek 6.7.2010 10:38

Ovšemže blondýny dostanou

Ovšemže blondýny dostanou a možná víc, co můžeme očekávat od nanejvýš čestného bojovníka proti korupci, který zahájil své tažení tím, že svému sponzorovi zajistil ministerské křeslo a jeho konkubíně vlivný post v parlamentu. A to je teprve začátek.

B. Brousková 6.7.2010 9:39

Fabriky na zbraně

Nějak mi uniklo, že by "pravdoláskový Havel" zavřel byť jen jednu jedinou fabriku na zbraně. Jak to provedl? Vydal nějaký dekret, jako svého času prezident budovatel? Fabriky na lehké zbraně fungují dodnes.Fabriky na tanky vyraběly neprodejný a konkurence neschopný zastaralý šmejd o který byl zájem jen v teroristických státech, kam byl problém cokoliv nepozorovaně vyvést. Přesto se o to naši estébáčtí omnipoloví kapitáni velice snažili. "Stíhačky" naší výroby mohly leda tak se střídavými úspěchy plašit hejna špačků na vinicích. Irák byl podobnými  zbraněmi  doslova napěchován a výsledek jejich střetu s moderními zbraněmi těch druhých byl více než výmluvný.

S. Sedlák 6.7.2010 10:19

Asi o tom moc nevíte

Havlova vyjádření ke zbrojnímu průmyslu již v prosinci 1989 měly fatální následky na jeho další existenci. Bylo to období nejistoty a určitého bezvládí. Ti stávající si nedovolili jít proti té nové vizi. Ti  noví do toho neviděli a byli to hurámanageři. Na Slovensku v oblasti kolem Trenčína a Dubnice n. Váhom to byl výpadek ze dne na den. A byl totální. Byl to jeden ze zdrojů nenávisti Slováků vůči Havlovi a také snaha po rozdělení společného státu. Pokud to totiž nevíte, tak Slovensko mělo ve zbrojním průmyslu podstatně větší výrobní kapacity.

Ještě k tomu přidám jednu starou vzpomínku. Ještě v dobách hlubokého socialismu jsem se dostal jako vývojář k jednání mezi jednou známou švédskou firmou vyrábějící zbraně a námi. Vláda se usnesla, že u nich dojde k útlumu této výroby během 5 let. S tím nemohli nic dělat, ale chtěli své know how zpeněžit. Na tom je nejpodstatnější, že každý blbec ví, že nemohu přeorientovat výrobu za pár týdnů. Proto na to dá 5 let. Tak dlouho asi trvá vývoj nových výrobků a uvedení na trh. Přičem je třeba to z něčeho platit.

S řadou vašich příspěvků lze bez výhrad souhlasit. Tady ale píšete o věci o které nic nevíte.

B. Brousková 6.7.2010 12:01

Re: Asi o tom moc nevíte

Když v roce 1938 si slovenští poslanci zvolení do parlamentu v demokratických volbách odhlasovali neplatnost československých zákonů na území Slovenska, mohl za to také Havel? Když v době ,kdy na celém Slovensku nebyl ani jeden nacistický voják v březnu 1939 vyhnali 130 000 Čechů, zavinil to také Havel? Za jak dlouho po pádu komoušů se odtrhlo Slovensko? Období nejistoty v době kdy republika byla plná okupačních vojáků, policie  armáda v rukou komoušů a všechna ministerstva plná estébackých agentů? Lidové milice měly pořád ještě plné sklady zbraní a v té době si kapři sami vypustili rybník, protože Havel něco prohlásil? Ty tanky neměly ve skutečnosti  hodnotu ani toho železa ze kterého byly vyrobeny. Komu by je chtěli prodat ? A hlavně prodávat nadále?  Palestincům? Země, které měly čím platit o ně neměly zájem a ty , které by zájem snad i měly figurovaly na seznamu zemí podporujících terorizmus,

P. Vandas 6.7.2010 12:16

Re: Asi o tom moc nevíte

Přesné.

S. Sedlák 6.7.2010 12:30

Re: Asi o tom moc nevíte

Zase kecy.

Tanky se v ČR nevyráběly po léta. Prováděly se pouze modernizace.

Výroba zbraní nebyly tanky, ale munice, samohybná děla atd. Kam by se to prodávalo neřešte. Rušily se sjednané kontrakty. Spíš je třeba se podívat, jak rostly prodeje těm, kteří nám tleskali a kam to dodávali.

Nedělejte ze sebe takového blbce. Na toto téma s vámi nemíním diskutovat. To je jako se bavit s absolventem zvláštní školy o teorii relativity.

Zaplést do role Havla rok 38, to chce notnou dávku hlouposti. Mám přátele na Slovensku dodnes a nemám s rozdělením žádné problémy. Nicméně vejce na Havla nelétaly na Slovensku jen tak.

B. Brousková 7.7.2010 0:05

Re: Asi o tom moc nevíte

A tvrdit, že za slovenský antičeský šovinizmus může hlavně Havel , chce zase krátkou paměť. Andrej Hlinka prohlásil už v roce 1922, že Slováci nebudou tančit podle toho jak bude pískat třaslavý dědek. Tím byl míněn TGM. Havel ještě nebyl na světě a munice se na Slovensku určitě  nevyráběla. Mimochodem kdo rušil ty vaše "sjednané kontrakty"? Ve všech fabrikách tehdy ještě  vládli komouši. Když Slováci v roce 1939 za řevu Česi domou peši a Čecha do mecha, mech do Dunaja hnali ze Slovenska české učitelky a nádražáky vajíčka po nich opravdu asi neházeli. V tom s vámi souhlasím.

L. Písařík 16.7.2010 9:31

Re: Asi o tom moc nevíte

Pane, jak vidno jste dobře informován. Taky asi dobře víte, za co stála výroba zbraní na Slovensku. Možná, že je vám známo, kam byly zbraně dodávány a jestli jsme za ně vůbec někdy dostali zaplatit. Jinak, ty fabriky byly vybudovány za české peníze, protože sami by na ně nikdy nevydělali, produktivita tam byla poloviční a životní úroveň též. Slováci by měli budovat hromadně pomníky Gustavu Husákovi, to byl největší Slovák. Čechům bral a Slovákům rozdával. Kam se hrabe Jánošík. To Antonín Novotný byl jiný kádr. Zrušil univerzitu v Košicích, která již dávno před Plzní umožňovala vystudovat v neuvěřitelně krátké době a zatočil s Maticí slovenskou, proto ho měli stejně rádi jako Havla.

P. Kozelský 6.7.2010 7:37

Čeká nás sociální, nikoliv však socialistická revoluce ?

Pěkné a výstižné.

Ještě třeba dodat, že tihle naši páni politici jaksi zapomněli poděkovat tehdejšímu ministru národní obrany Martinu Dzůrovi, že měl tolik morálního kreditu, že v listopadu 89 neposlechl přímý rozkaz Gustava Husáka jako nejvyššího velitele ozbrojených sil a odmítl vydat rozkaz, aby vojska rozmístěná okolo Prahy nastolila pořádek v hlavním městě s odůvodněním, že by to byl počátek občanské války. Místo toho, aby těmto lidem slušně poděkovali, byli  ještě 10 let po revoluci potahováni po dnešní StB. Těchto 10 minut rozhodlo o dnešním stavu věcí.

Kradlo se za komunisty, krade se i dnes. Úplatek tenkrát bylo hlavně kulaté razítko (flaška tvrdého), nebo nějaká ta bonboniéra. Dnes pokud nedáte klíčky od auta na úřadě nic podstatného nevyřešíte.

Lež a nenávist definitivně zvítězily nad pravdou a láskou.

Stydím se za svou zemi, cítím se mnohem nesvobodnějí než před rokem 89. Nesvoboda fyzická byla nahrazena nesvobodou majetku, peněz a moci, která je mnohem hlubší a hůře odstranitelná, než byly ostnaté dráty železné opony.Občané to vidí, vnímají, a až si tuto nesvobodu uvědomí a začne její odstraňování bude to vážně tvrdé. Občanská válka bude probíhat opravdu tvrdě, protože lidé, kteří nebudou mít již co ztratit v důsledku neustálého "utahování opasků" (přitom stačí vzít zpět majetek nezákonně nabytý) půjdou proti lidem, kteří naopak v tomto procesu příjdou o všecko.Ještě je malá naděje, že se to povede vyřešit nenásilně, ta však již jen skomírá kdesi vzadu. A  jak je uvedeno v článku asi p. John nebude tím garantem takových změn.

M. Kašík 6.7.2010 8:44

Re: Čeká nás sociální, nikoliv však socialistická revoluce ?

Nic ve zlém, ale Martin Dzůr už tehdy pár let velel pouze červům. Vaše informace je v něčem velmi typická pro NP: Je pravdkou, že Martin Dzůr nedal rozkaz k obraně socialismu a republiky,nikoliv však v roce 1989, nýbrž v roce 1968. V roce 1969 naopak rozkaz dal a nasadil armádu při občanských demonstracích.Nepatrný detail.......

Rovněž článek o korupci je sice hezký, ale mylný. Korupce je všude na světě, jde o míru korupce. Pokud se na korupci utratí 5%, pak o nic nejde, pokud se na korupci ale alokuje 50%, pak jsme skutečně Uganda. A ceny dálnic a a koridorů napovídají spíše to druhé číslo. Vrcholem korupce je pak fakt, že vznikají stavby, které jsou zbytečně drahé, nebo dokonce zcela zbytečné viz.rekonstrukce armádních objektů před prodejem etc.

Hezký den přeji.

J. Slanina 6.7.2010 10:29

Re: Čeká nás sociální, nikoliv však socialistická revoluce ?

No to jste si, pane Kašíku tedy dovolil opravdu moc. Takhle rozbít demagogické tvrzení soudruha Kozelského.

BTW: Moc hezká je také jeho zmínka o popotahování "záchranců" českého lidu současnou StB.

S. Sedlák 6.7.2010 10:33

Re: Čeká nás sociální, nikoliv však socialistická revoluce ?

Problém spíš bude, že hodnocení korupce se odvíjí od subjektivního hodnocení, protože nejde nijak změřit. Takže korupci máme takovou, jako si myslíme, že je. Blbý, že?

K těm dálnicím. Pokud jedete po německé dálnici, tak vidíte, že je stavěna zcela jinak. Minimálně sjezdů a nájezdů, minimálně staveb, které ji prodražují (mosty atp.). Počty všelijakých staveb okolo je zlomkem těch našich. Jsou méně přívětivé, ale funční. Včetně povrchu. Francouzské dálnice jsou opět jiné vylepšené všelijakými dekoračními hloupostmi, ale díky výběru mýtného jsou neskutečně pomalé. Dosáhnout na nich průměrnou rychlost kolem 90 km/hod je skoro nemožné. Jedna cesta do Paříže a zpět je jako naše roční dálniční známka. Němci zase platí obrovské silniční daně a pak mají dálnice zdarma (a my s nimi). Kolem a kolem vzato není to s námi až tak špatné.

Ty záležitosti kolem armády jsou děsivé a je to proto, že se koncepce mění jako ponožky. Armáda spravuje obrovský majetek, přičemž jeho správa jí odebírá značné prostředky. Pak se do toho vloží nějaký ten ministr, který dnes říká to a zítra tohle, plýtvání a nekoncepčnost je na každém kroku. A začíná to vlastně už tím, že ani jako společnost nevíme, zda armádu chtít a zda jí dáme nějaké peníze. A vždy se najde nějaký populista, který vezme armádě peníze takovým způsobem, že vytlouká klín klínem.