7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Bigotní marxisté v ČSSD

Bigotnost je často vykládána jako přehnaně náboženský postoj, kterým se obecně označuje "přehnaně pobožný a přitom často k jiným postojům netolerantní postoj".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 16.8.2012 21:36

Mám mnoho výhrad k navracení

majetku církvím. Ale proč socfašouni kvůli tomu ječí, je nabíledni: co bude církvím vráceno, nebude tou partou z altneráku moci být rozkradeno.

J. Kanioková 16.8.2012 21:06

Přesně.... je to vždy hra na nejnižší pudy.. hlavně závist, zavilost....

u levičáků stabilní stav...

H. Lukešová 16.8.2012 20:12

Tentokrát bezvadný článek...1* Nenávist levičáků nezná mezí...

P. Lenc 16.8.2012 17:19

Pane Vlku,

děkuji za článek a připojuji se k těm zde myslícím.

T. Marek 16.8.2012 16:54

O co vlastně jde?

Z článku není místy jasné, o co autorovi jde? O to aby církve získaly zpět majetek - proč ne, ale podle stejných pravidel jako všichni ostatní komunismem postižení vlastníci. Jde mu o to, že ČSSD je bigotní - ale jistě, jde přece do útoku v situaci, kdy pravice se sama soustavně znemožňuje. Osobně vidím podstatu trochu jinde - jde o přincip dogmatismu. Církve jsou dogmatické z principu - mají bibli, mají závazná pravidla (církevní dogmata) a uhnout není kam. Politické strany by až tak dogmatické být nemusely. Nicméně pokud se situace vyhrocuje tak, že pro občana začínají být leví i praví v podstatě stejní pacholci, nezbývá než politickou orientaci učinit dogmatem (to známe - kdo nejde s námi jde proti nám, a pak už je jen otázkou jak s ním zatočíme). Dvě a více dogmatických uskupení, či organizací vedle sebe nemohou mírově koexistovat. Proto argumenty jsou nahrazovány útoky, proto i oprávněná kritika je nepřátelská atd. Takže to bude "kdo z koho" a my obyčejní na to jako obvykle doplatíme.

V. Košacký 16.8.2012 14:15

Pane Vlku,

děkuji Vám za přesný popis mých pocitů, které sice umím též vyjádřit, ale ne tak slušnými výrazovými prostředky (a to ještě není vidět můj výraz v obličeji). Ta ošklivá socialistická kačátka nepřestanou hněvat soudné a slušné lidi asi nikdy, protože náš lid "má duši zvláštní,.... ale  kvete v osobité kráse", jak praví klasik ústy Buška a volí je neustále. Stále doufám, že  duševní úroveň onoho lidu povyroste, aspoň ku prospěchu mých vnoučat.  Zdraví Vás Václav Košacký.

O. Malstoka 16.8.2012 12:33

Jen

poděkování autorovi za vystižný článek. Zaorálek se Sobotkou by jej měli za trest stokrát opsat.

M. Krátký 16.8.2012 12:58

Re: Jen

stačí opsat jednou a stokrát podepsat od celého ÚV ČSSD

M. Krátký 16.8.2012 11:16

Pane Vlku, jako vždy nádhera

A děkuji i vašim souhlasícím, stručným diskutérům

M. Frank 16.8.2012 10:53

Poměrně přesný popis marxistů v ČSSD.

Nejsem věřící člověk, přesto s autorem souhasím. Souhlasím i s výrokem Tomáše Halíka, že pro absenci jakéhokoliv programu ČSSD se tato uchyluje k populismu a k podněcování nenávisti. Pokud má majetek církvím sloužit k podpoře lásky k bližnímu a pomoci potřebným, pak bude v lepších rukou, než majetek v rukou darebáků, kteří zasévají do společnosti jen nenávist a závist a sporný Lidový dům již dávno v restitucích dostali. Zaorálek je ukázkový exemplář.

V. Václav 16.8.2012 11:33

Re: Poměrně přesný popis marxistů v ČSSD.

PAne Frank, nejsem příznivcem ČSSD, ale je ubohé svádět vznik gaunerkracie místo demokracie, na toho, kdo v tomto má menší vinu. Zkuste obrátit svůj orlí zrak a zžíravou kritiku správným směrem, tedy k ODS. Zkuste si dát na váhu aféry obou vedoucích stran bez zaujetí , nezaujatě a se snahou po spravedlnosti.

J. Štrobl 16.8.2012 13:24

Re: Poměrně přesný popis marxistů v ČSSD.

Milý pane, pan Frank o ničem takovém nemluví a nic na nikoho nesvádí. Jen po právu kritizuje volební propagandu ČSSD a s tou nemůže žádný slušný člověk souhlasit. ODS nic takového neudělala, tak proč ji sem taháte? Somálští piráti také kradou jako straky a netaháme to sem.

S. Luňák 16.8.2012 10:17

Bravo!

Pane Vlku, mluvíte mi z duše! Píšu to proto, že těch pochvalných reakcí tady bude asi menšina. Ne proto, že by si většina lidí myslela opak, ale proto, že ti zavistiví bigotní a hloupější Vám to budou chtít "nandat" alespoň v diskuzi pod článkem. Zvlášť, když jste je tak přesně vystihnul. Bravo!

P. Schuh 16.8.2012 10:03

Neláska

Vzhledem k tomu, že nemám církve jako takové v lásce (spíše v nelásce) z důvodu nekřesťanského chování faráře v našem městě, tak bych trval na tom, aby se přepočítala každá koruna a prověřila každá píď pozemku, která se bude vracet, aby se vracelo opravdu oprávněně a dle stejného metru jako se vrací ostatním.

F. Svoboda 16.8.2012 11:54

Re: Neláska

Církev je společenství věřících a proto i mezi nimi jsou lidé dobří, méně dobří i špatní. Pokud kněz ve vaší farnosti není dobrý, je to smutné, nicméně na druhé straně jsou zde tisíce kněží dobrých, o kterých není zajímavé mluvit. Z vámi uváděného příkladu plyne většina zde nenávistných příspěvků vůči katolické církvi, protože někdo vidí kněze, který nedodržuje pohoršlivým způsobem celibát, nebo v dětství dostal od katechety rákoskou přes prsty.

Nenávistný leták socdem. strany přináší jedno positivum, totiž že mnozí lidé začínají o problematice, týkající se církví přemýšlet méně zaujatě, což dokladuje zmenšující se počet zde uváděných nenávistných příspěvků a narůstající počet příspěvků když ne kladných, tak alespoň neutrálních.

P. Schuh 16.8.2012 14:44

Re: Neláska

Nepožádáš statku bližního svého a nepromluvíš křivého svědectví.....

F. Svoboda 16.8.2012 15:43

Re: Neláska

Pane Schuhu, nevím k čemu z mého příspěvku vztahujete moudrá slova vycházející z Desatera. Možná, že i vy jste ještě chodil do náboženství a ta slova vám v hlavě utkvěla i když jste možná i vy dostal od pana katechety rákoskou přes prsty.

B. Brousková 16.8.2012 12:06

Re: Neláska

Zlatá slova!  Nebylo by od věci přepočítat také každou korunu, která jde do školství, protože naše matikářka byla blbá kráva, která nechala kamaráda propadnout.

A. Reček 16.8.2012 8:20

Nevadí, kostely či sbory a modlitebny se nesesypaly, ale

socdem zde zanechala nesmazatelný odkaz věřícím do budoucna. I nadále se bude přetvařovat o nezaujatém postoji k církvím + věřícím a maximální snahou o osudy lidi slabých, důchodců atd. Ovšem nikdy otevřeně neřeknou hlavní myšlenku, proč tak v této kauze se chovají.  Totiž tu, kterou při únorových jednáních v parlamentu o restitucích, vyjevil bývalý jejich předseda Paroubek  ve svém blogu na servru Aktuálně.cz: "Kombinace obrovského majetku a peněz, které zvláště katolická církev, jako dárek od pravicové koalice dostane, vytvoří z této církve velmi bohaté dominium uvnitř státu. Tedy jinak řečeno, stát ve státě. A tak se stane přirozenou základnou konzervativního myšlení v zemi, navíc s vlastními školami, domovy důchodců, charitními zařízeními se sociální péčí i nemocnicemi".  To je to nejhlavnější oč jim jde - církve mohou být na státě nezávislou základnou konzervativního myšlení!  A toho se levice bojí jako čert kříže. Církve nepotřebují majetky pro bohatství, ale jako zdroj pro financování dobrých věcí!  A závěrem, socdem dodnes dostávala, zvláště před volbami, větší či menší sponzorské dary právě od vedení firem, které dosud hospodaří na církevních majetcích. Viz Lesy ČR a další. Přijít o to rozhodně socani nechtějí.

R. Langer 16.8.2012 9:32

Re: Nevadí, kostely či sbory a modlitebny se nesesypaly, ale

Církev a konzervativní myšlení? Ale kdepak, myšlení to sice je, ale konzervativní určitě ne...

O. Zuckerová 16.8.2012 10:03

Re: Nevadí, kostely či sbory a modlitebny se nesesypaly, ale

Jestli se občas díváte na televizi, tak kostely už se sesypávají. Ale co by dušičku čecháčka odkojeného prsem Zdeňka Nejedlého mohlo potěšit víc...

R. Langer 16.8.2012 11:07

Re: Nevadí, kostely či sbory a modlitebny se nesesypaly, ale

Jestli je vám to líto, tak si ten kostel kupte a opravte ho na vlastní náklady. :-P

V. Václav 16.8.2012 11:28

Re: Nevadí, kostely či sbory a modlitebny se nesesypaly, ale

PAne, když už tady kážete jako Savonarola, aniž byste měl nějaké solidní podklady pro vaše "duchaplné" výroky, tak se chvilku nezaujatě zabývajte dějinami.

Když sáhnete do materiálů dějin, zjistíte, že podstatnou část majetku zvláště a v podstatě jediné církve a to katolické, tato církev získala po Bílé Hoře s odůvodněním, že tehdejší světská moc darovala cirkvi část majetku, kterou tehdy ukradla poraženým. Ptal se někdo později, jak katolická církev svůj majetek získala a chtěl někdo nespravedlnost, spáchanou na protestantské šlechtě řešit? BYla to válečná kořist.

Nemám rád komunisty a neměl jsem je rád, možná jsem svou nelibost dával nejvo více, než vy, až mne to stálo postavení a byl jsem léta "vládnoucí třídou". Avšak zkusme být spravedliví. Komunisti sebrali majetek církvi tím samým způsobem, tedy podivným právem vítěze, stejně jako ten majetek církev získala po roce 1620.

nehledě na to, že nikdo z příznivců navrácení nedefinovaného majtku katolické církve nechce slyšet nic a snaží se to zatloukat o Tolerančním patentu, vydaném Josefem II, který zabavil katolické církvi majetek a ten jí byl částečně vrácen, ale bez polí, lesů a rybníků, protože církev tento majtek pak měla propachtovaný od státu a i za I. republiky platila státu nájem pod názvem HEKTARNÉ.

  .

J. Štrobl 16.8.2012 11:42

Re: Nevadí, kostely či sbory a modlitebny se nesesypaly, ale

No, lžete pěkně, ale na špatném hrobě. V Haló novinách by Vám to možná věřili.

B. Brousková 16.8.2012 12:54

Re: Nevadí, kostely či sbory a modlitebny se nesesypaly, ale

Není zase až tak veliký problém si na netu najít jak to bylo va skutečnosti s tzv. zabaveným majetkem církve za Josefa II. O majetku který údajně  "získala" církev po roce 1620 to platí taktéž. Že by Toleranční patent byl o zabavování majetku církvi nenapsal pokud vím ani Jirásek o "nejstarším pionýru na světě"  profesorovi Zdeňku Nejedlém aní nemluvě.

B. Brousková 16.8.2012 13:14

Re: Nevadí, kostely či sbory a modlitebny se nesesypaly, ale

Malá rada. Protože  jak koukám, tak jste z nějakého důvodu fascinován Tolerančním patentem Josefa II , zadejte si ve vyhledávači na netu "Toleranční patent". Je to tam dokonce i v původním znění a nebo také přeloženo do současné češtiny. A pokud budete chtít, můžete nám  z něj citovat tu část, která se, jak už po několikáté tvrdíte,  týká  "zabavování  majetku katolické církve" na základě tohoto patentu.

J. Slanina 16.8.2012 8:13

Že by rybílek?

"Jak se dočteme na Wikipedii, bigotnost je myšlení a jednání které tvrdošíjně a malicherně až netolerantně lpí na svých vlastních názorech a předsudcích. "

E. Dadák 16.8.2012 8:08

Děkuji - naprostý souhlas !

I. Schlägel 16.8.2012 7:59

Napsal jste to nadmíru dobře.

Zda to pochopí větší než malé množství čtenářů je značně nejisté.

J. Štrobl 16.8.2012 7:48

Pan Vlk to skvěle vystihl.

Jen bych dodal, snad je to jen můj dojem, ale u nás nejde ani tak o antiklerikalismus jako o antikatolicismus, protože spousta lidí si pod slovem církev představuje právě tu katolickou. Ne, že by v tom byl nějaký velký rozdíl, ale vysvětluje to hřmění proti katolíkům nejenom ze socialistického tábora, ale i z tábora protestantského. Oni ti socani (říkám socani, protože nacisté a komunisté jsou jenom jejich větví) tak nějak podvědomě vzali protestanty na milost. Řekl bych, že je to i vlivem Vávrových filmů, kde jsou představitelé katolické církve vystižení jako podlí nepřátelé národa.