5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Bez svobodného vlastníka není demokracie

Velmi mě zaujali sociálnědemokratičtí poslanci (s čestnou výjimkou dr. Křečka) tepající nový občanský zákoník. Obzvlášť pak argument, že jeho zásadní chybou je posilování vlastnických práv (na úkor běžného občana). Bylo by asi zbytečné připomínat poslancům socialistů, že nejde o posilování, ale o návrat k běžnému a normálnímu a o snahu zapudit výdobytky socialismu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 25.11.2011 20:30

Jekotem socanů nad číkmoliv - neřku-li nad něčím pozitivním

- se není třeba vážněji zabývat. Budou ječet jakkoliv a nad čímkoliv, když jim to: 1. přinese hlasy -  a ty socani v ČR sbírají téměř výhradně u lůzy a:  2. když tím odvedou pozornost např. od 12 miliard ve švajcu, MUS, DiagHuman, Škody Plzeň atd.

P. Rada 25.11.2011 18:01

Omyly pana Vlka.

Text by spíše mohl znít " Bez svobodného a ODPOVĚDNÉHO vlastníka není demokracie". Tu svobodu kterou totiž obvykle vzýváme si mnohdy pleteme se svévolí či nedotknutelnosti za následky trestné činosti která jen nebyla dostatečně prokázána.

Také situacce dnešní demokracie je něco docela jiného jak té starověké i když se sobě trochu podobají. Podoba je v tom, že i my dnes máme za sebou řady otroků - tedy energetických, kteří za nás pracují na dluh.

Jedemeli na plný plyn autem dřou jich až tisíce ale i když odpočíváme tak jich cca desítka zajištuje naše teplo, pohodlí, bezpečí... Onen dluh jsou fosily těžené a vyčerpávané nenávratným způsobem. Dnešní demokracie tak převedla jen ono pochybné vykořistování člověka člověkem na vykořistování přírody člověkem. Navíc celá dnešní příroda nemá v žádném parlamentu demokratické zastoupení, je nám podrobena prakticky jak otrokářům. To má ale podstatný háček v limitech růstu a také v tom, že na přírodních zdrojích jsme všeobecně závislí - toto jsou biofyzikální fakta - to není socializace. Kdo toto celé pozadí našich dnešních možností nereflektuje nechová se vpravdě demokraticky ale spíš prostě sprostě pokrytecky.

B. Rybák 25.11.2011 19:23

Re: Omyly pana Rady

Souhlasím s tím, že vydírání, korupce, násilí, lži, špinavé pomluvy, zneužívání soudů, pohrdání soudem, pohrdání názorem většiny občanů..., soustavně prováděné "zelenými" aktivisty jsou smutným dokladem cynického zneužití politické svobody proti všem lidským svobodám (včetně svobod práv vlastnických).

Pokud chcete bezplatnou dřinu např. Slunce, vody a větru v jimi poháněných elektrárnách nazývat vykořisťováním je to Váš vážný (neomaristický) problém. Normální lidé takový problém ale nemají. Vědí, že mimo ekonomii (lidskou společnost) nemají ekonomické pojmy (např. dluhy) žádný rozumný, vyčíslitelný význam, vědí že práce se surovinami je projevem každé formy života (jenom plankton jich zpracuje a téměř nenávratně na dno moří a jezer transportuje biliony tun). Vědí, že potenciální surovinou je díky vědecko- technickému pokroku každý kousek hmoty (po němž teď třeba šlapeme). A že tedy proto nevyhnutelně proroci konkrétních limitů pokroku (prokazatelně) byli, jsou a patrně vždy budou proroky falešnými.

P.S. S jakou přírodou by jste v parlamentu začal (s utlačovanými blechami, vražděnými tasemnicemi, nebo rovnou s vykořisťovaným kůrovcem)? Budete jim dělat tlumočníka? Jaký plat budete požadovat?

J. Urban 25.11.2011 20:23

Re: Omyly pana Rady

:-))

P. Rada 25.11.2011 22:55

Re: Omyly pana Rady

Jo pane Urban také mi připadá poněkud úsměvné jak se Rybák naivně snaží podsouvat nápady s tasemnicí mě.

Na druhou stranu co nadělám s jeho nápady? Jsou jen vizitkou fantazií či bludů s jeho hlavy a to je pro něj smutná vizitka.

B. Rybák 26.11.2011 10:31

Re: Omyly pana Rady

Nějaký argument by nebyl? Vy jste blechy z přírody ekomunikovali? Víte kolik milionů let tady s námi žijí? Máte nějakého lepšího reprezentanta přírody do parlamentu (než sebe nebo nějaké jiné hrdinné obránce ekobyznisu)?

P. Rada 26.11.2011 17:50

Re: Omyly pana Rady?

Argumentů je celá řada pane Rybák. Předně by to ale chtělo doplnit si znalosti s fyziky pro ZDŠ např. o akumulaci energie potenciální, kinetické... pak něco s chemie o tocích energií při chemických reakcích alespon co se týký spalování uhlíku a naopak přeměna jeho kysličníku na uhlík vázaný přírodně v rostlinstvu.... zkrátka o uhlýkovém cyklu...

To totiž proto abych se s Vámi nemusel dohadovat nad výroky typu ... "Vědí, že mimo ekonomii (lidskou společnost) nemají ekonomické pojmy (např. dluhy) žádný rozumný, vyčíslitelný význam"... a vysvětlovat, že sice pojem "dluh" se používá nejčastěji v ekonomii, v hospodě... ale je smyslem ekvivalentní výrokům o potenciálech energií, jejich gradientech, rozdílech, ukládání do akumulátorů, potenciálních jamách či přebytcích a tocích které se jeví i jako "dluhy" tím, že byly někam převedeny a termodynamika obecně trvá na svém, že všechno toto má své "rozumné"opodstatnění. Kdežto Vy anomální čerpání surovin zřejmě považujete za ustálený stav který je nerozumné zkoumat a poměřovat jeho vliv na naši ekonomiku.

Pokud si doplníte i znalosti s biologie např ohledně vztahů vědy, ekologie a ideologie - alespon pročtením http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/4429  a vštípíte si teze typu ..."podstatná nejsou nějaká obecná řešení, ale hluboký a odpovědný vztah

jedince ke každému konkrétnímu organizmu, ke každému konkrétnímu jevu,

ke každé jednotlivosti"...  (nikoli jen k blechám či tasemnicím co Vám straší v hlavě) - pak má cenu diskuse a třeba zjistíte, že ta není primárně o "ekobysnysu" který je nyní Vašim dogmatickým východiskem.

B. Rybák 27.11.2011 18:33

Re: Omyly pana Rady?

Až Vy si tyto vědomosti doplníte, tak určitě nebudete žvatlat o akumulaci energie potenciální, protože ta se se v žádném případě neakumuluje, na ni se může za účelem akumulace měnit (a tím akumulovat) energie např, kinetická, elektrická...

Pokud jde o tu chemii tak se naučte něco o entalpii, a chemických potenciálech, když už chcete předstírat, že o tom něco víte. O uhlý!kovém si přečtěte něco jiného než zelené propagační brožurky (tu životně důležitou přeměnu CO2 na organické sloučeniny v rostlinách by jste měl připomínat špíš svým "zeleným" parazitům a uvědomit si i nezbytnost posuvu zemských ker pro tento cyklus ). Hlavně by jste měl o tom znát alespoň tolik, aby jste poznal jestli je o tom vůbec řeč (o tom nebyla, ani v diskutovaném článku, ani v mém příspěvku).

Dluh je gradient potenciálních energií? Víte vůbec o čem žvatláte? Gradient potenciální energie není dluh, ale je to intenzita příslušného fyzikálního pole (dluhy mimo ekonomii, jsou halucinace, které straší ve Vaší hlavě). Což je i důvod, proč nikomu nedoporučuji, aby si k těmto problémům pěstoval "hluboký" vztah podle Vás. Psychiatrie nezvládne všechno.

M. Prokop 25.11.2011 17:17

A zdá se,

že mnoho diskutujících nepochopilo, co chtěl pan Vlk říci.

B. Brousková 25.11.2011 14:35

Starověké otrokářství náš vzor !! ?

 Problém je, že  ta slavná starověká demokracie v Athénách, byla demokracií jen pro démos čili lid. Na otroky se nevztahovala. Otrok byl tenkrát jen věc. Staří Řekové měli smysl pro humor a někdy nazývali otroka "andropos" což je v překladu "člověk s tlapami".Počet otroků v Athénách v 5-4 století před Kristem je odhadován v poměru jeden otrok na jednoho občana. Ve Spartě v době persko- řeckých válek, připadalo na jednoho občana dokonce sedm otroků. Nevím zda by "takový způsob demokracie" vyhovoval panu Vlkovi, ale pro mne by určitě moc přijatelný nebyl. Když se vrátíme do současnosti a porovnáme životní úroveň  jednotlivých zemí je přinejmenším zajímavé , že průměrná mzda je nejvyšší v zemích kde řádili a nebo dokonce ještě řádí socani, někdy dokonce ve spojení s flanďáky.( Používám označení srozumitelná většině na NP diskutujících). Nejvyšší průměrná mzda na světě, je v současné době ve Švýcarsku , kde právě vládne ta děsivá kombinace socanů s flanďáky. Při přepočtu na koruny  tam mají průměrnou mzdu 108 500 Kč. Další v pořadí jsou Dánsko, Norsko a Lucembursko. Jako z udělání všechno monarchie (pochopitelně konstituční) a ke všemu tam vládnou patrně  panu Vlkovi natruc, socani a flanďáci.Takže jen stručně. Průměrná měsíční mzda v přepočtu na koruny v Norsku je 97 500Kč. V Německu, kde od druhé světové války řádili socani s flanďáky nejdéle, je ještě dnes průměrná měsíční mzda 93 000 Kč. (V posledních volbách tam dostali socani na frak- dostali jen 23% hlasů) a tak tam volby vyhráli flanďáci. I ti zbídačelí Rakušané mají při přepočtu na koruny průměrnou mzdu 82 000 Kč. Čím to je , nevím. Když si volič pravice představí, kde ty státy mohli dnes být, kdyby tam vládl ten jediný  správný kapitalismus bez přívlastků  jako je tomu například u nás,  jde z toho až mráz po zádech. Ono to bude nejspíše tím, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Nepatřím a ani v budoucnu se nechystám patřit mezi voliče soc.dem. o komunistech nemluvě. To na vysvětlenou a pro upřesnění.

M. Prokop 25.11.2011 17:15

Re: Starověké otrokářství náš vzor !! ?

Pokud to je přepočet dle bankovních kurzů, je silně zavádějící.

To už je lepší "Big Mac index".

A nějak jste pozapomněla na USA, kde nevládnou ani socani, ani flanďáci, ale životní úroveň je tam ještě vyšší.

Protože tam odcházeli ti, kdo se chovají jak se panu Vlkovi líbí.

B. Brousková 25.11.2011 17:42

Re: Starověké otrokářství náš vzor !! ?

 Něco jiného je přání a něco jiného skutečnost. Dnešní kurz  Eura - 26 Kč, To je oficiální  kurz pro dnešní den.  V USA je průměrná mzda v přepočtu na koruny  62 000 korun. Jsou tam ovšem  rozdíly mezi jednotlivými státy. Toto je udávaný průměr pro celé USA.  Jaké jsou průměrné mzdy v jednotlivých státech na světě není  tajemstvím. Stejně tak výsledky voleb a složení vlád v jednotlivých zemích.. Na netu si to může každý vyhledat.  Nicméně na pořadí Švýcarsko,  Norsko, Dánsko, Lucembursko jako států s nejvyšší průměrnou měsíční mzdou na světě to nic nemění.

B. Rybák 26.11.2011 11:10

Re: Starověké otrokářství náš vzor !! ?

Není divu, že v "americkém (atomovém) skleníku", v němž západoevropané nemuseli příliš zbrojit a už vůbec nemuseli bojovat s "říší zla", dokonce od ní získávali výhody za své nemravné protiamerické postoje a navíc jim byly trpěny jejich neokoloniální vztahy s bývalými koloniemi, se jim ekonomicky poměrně dařilo. Tyto výhody logicky ukončil pád "říše zla" a čínská expanze do jejich koloniálních rájů. Z té doby jim zůstal amorální neolevicový parazitický systém byrokratického socialismu, jehož požadavkům jsou schopni čelit pouze vytvářením nesplatitelných dluhů.

P.S. Německý poválečný "hospodářský zázrak" opravdu nevytvořila levice ani nevyléčila např. "nemocného muže Evropy", jak se tehdy říkalo levicovými vládami paralysované V.B. Žádný nový Reagan nebo nová baronka Tatcherová, kteří by usekli hlavy státní hydře a opět prosadili ideu svobodného podnikání nejsou v dohledu.

R. Dědič 25.11.2011 11:29

Athény přece před Spartou kapitulovaly

Ony Peloponéské války skončily kapitulací Athén, ale tím si takový hezký článek nebudeme kazit :-)

P. Schuh 25.11.2011 9:21

Otrok vs. tyran nebo zaměstnanec vs. zaměstnavatel ?

Při sestavování zákoníku práce to prostě chtělo vzít rozum do hrsti. Bez zbytečně podsouvaných ideologií. Vždyť každý zaměstnanec chce prostě jen slušně a bez represí pracovat, stejně tak zaměstnavatelé chtějí bezproblémového zaměstnance. 

J. Slanina 25.11.2011 10:09

Re: Otrok vs. tyran nebo zaměstnanec vs. zaměstnavatel ?

Rozum do hrsti, to je právě ten problém, že těch 200 pitomců, hádajících se o to, kdo z nich je větší alkoholik, ho má dohromady tak právě jenom do té jedné hrsti.

P. Urban 25.11.2011 7:08

Athény obstály nad Spartou ?

Jste si tím tak jistý ?