29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Babišovy rány ústavnímu systému

Jeho sebevědomí se může opřít o předvolební preference hnutí ANO, osobní Babišovu popularitu i nezvykle vysokou podporu vlády. To ale neznamená, že by český premiér mohl šibovat s ústavním systémem, jak to v současnosti předvádí ruský prezident.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Strmiska 7.2.2020 9:25

špatně na tom je, že žádné příště by už také nemuselo být. Možná by nám povolili volit jen tu jedinnou stranu. Pokud jsme si zvolili za představitele státu, kteří jeden nikdy neodstoupí, druhý považuje duch ústavy za idiotské zvyky, tak je to víc jak pravděpodobné.

To že většinový systém jinde funguje, třeba v USA, tak je to třeba proto, že občané USA nežili v totalitě.

I. Schlägel 7.2.2020 10:43

V tom je jádro pudla.

V. Pavelka 7.2.2020 14:16

Pokud tady byla totalita , tak byla instalována zvenčí!A sune se k nám nová ze západu, neobolševismus .Smrt z vyděšení čeká na zdejší superdemokraty kteří za každým ukecnutím Babiše vidí nastupující diktaturu a nástup jeho milic na staromáku,pitomci?![>-]

Š. Hašek 7.2.2020 8:32

Jelínku,

už se studenty/Hilšerem sepisujete nějaké nové trestní oznámení? V hlavičce by to mělo: Rány předsedy vlády ČR ústavnímu systemu ČR. Nebo tak nějak.

V. Němec 7.2.2020 8:13

Ten Jelínek, to je jelen!!!

Ano, většinový systém a bude to bez dohadovaček. Ať se ukáže co je kdo zač. Taková dočasná vláda monarchie zvolených stran. Ale ten úklid po změně, to bude fuška!

V. Braun 7.2.2020 8:26

A co když se ukáže, že ten většinově zvolený s mandátem třeba až na změny ústavy, si začne měnit zákony tak aby zůstal u moci "na věčné časy"? Děkuji, ale to raději zachovat poměrný systém.

R. Meišner 7.2.2020 8:46

mrkněte do USA. taky "na věčné časy"?

V. Braun 7.2.2020 8:50

Mrkám tam docela často, alespoň po internetu, a nezdá se mi, že by jim většinový systém pomohl k nějaké velké efektivnosti. Partyzánská válka začala už za Obamy, kdy mu republikáni blokovali zákony, a nyní se ještě přiostřila.

J. Kočí 7.2.2020 7:50

Přečetl jsem poctivě článek, což bych normálně neudělal, protože je to blábol, ale marně jsem hledal ty rány.

Hlavní myšlenka asi je, zabránit většinovému systému. To by totiž zcela změnilo politickou mapu. Už by nebyly příživnické strany, které slouží jen k obohacování sponzorů. A dlouhé období bezvládí po volbách při vyjednávání koalice, které umožní nekontrolované rozdávání.

Nejvíce mě pobavilo prohlášení, že zákony platí pro všechny. Přesně to je obhajoba Babiše kvůli kauzám, které na něho vytáhli. Čapák - nedostatek důkazů a morální podvod, který udělaly stovky lidí. Nikdo je nestíhá, jen Babiše. Je tohle rovnost před zákonem. Nebo jestli vzpomenete kauza korunové dluhopisy. V médiích se všichni pohoršovali a zatracovali Babiše, pak se ukázalo, že je to Kalouskovo vynález a že stejné praktiky používají všichni kmotři, pardon chci říci mecenáši, všech politických stran. Tak to rychle utichlo. Takže naprostý souhlas. Zákony platí pro všechny.

Z. Ukolébavka 7.2.2020 7:40

Že má GB tolik ministrů? Jářku, o kolik má více obyvatel či správního území? Na místě je spíš otázka, proč má ČR přespřílišně početnou vládu. A to je díky poměrnému zastoupení; musí se vyrobit více koryt. Od politologa bych nečekal sajrajt á la Moravec & Fridrichová.

L. Písařík 7.2.2020 6:43

Občana nezajímají slovní souboje ve sněmovně. Lépe by bylo řešit konkretní problémy a neztrácet čas prezentací poslanců před kamerami typu ---to je pašák, ten mu to nandal.

F. Žůrek 7.2.2020 2:15

Hezké povídání až na to, že politické strany jsou u nás poničeny s jedinou výjimkou - a to právě komunistů.