30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Atlasová bitva

Ministerstvo školství za současné paní ministryně Valachové považuji za nejvíce zideologizované a zfanatizované ze všech ministerstev této vlády.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Hraj 7.9.2016 21:41

Joch zvednutý ze židle

Pane Jochu, je sympatické vědět, že některá témata jsou pro vás tak zásadní, že vás vytrhnou ze střízlivé a pečlivé (někdo by možná řekl příliš akademické až pedantské) analytické práce, kterou obvykle předvádíte a rozpálí vás do běla.

Jinak, s článkem zcela souhlasím. I s tím, že je to záležitost především politická a principiální.

I. Mertl 7.9.2016 20:32

Skutečný hlavní problém

je v tom, že politicky choulostivá témata (a toto jistě choulostivé je), který však není nijak nebezpečný (a tento jistě není) se řeší metodou zvanou vyhnívání. Nevím, proč by si palestinská ambasáda nemohla na toto (z palestinského pohledu, který ostatně nesdílím, znesvěcení) nemohla stěžovat donekonečna třeba 5x ročně. Myslím si, že dotyčná soudružka ze školství by raději měla jít učit. Něco politicky i logicky neškodného - tělocvik, zpěv?

H. Balzám 7.9.2016 17:24

Hlavní problém

sídlo teroristické organizace uprostřed Prahy. Tato kvaziambasáda musí být okamžitě vypovězena, jiné soudné řešení neexistuje. Nehodlám ze svých daní podporovat plastelínový terorismus, ani pouhou tolerancí.

E. Erat 7.9.2016 18:45

Re: Hlavní problém

Suchdol není uprostřed Prahy. A když jednou uzná jeden stát druhý, tak už to nelze vzít zpět. A ČR uznala Stát Palestina v roce 1993. Tedy znovu uznala jako nový stát , po původním uznání z roku 1988. Ambasáda stojí na pozemku, který patří Palestincům. A dost dobře nechápu, jak podporujete ze svých daní toleranci k této ambasádě. Ambasáda ČR je v Ramaláhu od roku 1997, po návštěve V.Havla, který se o to zasadil.

P. Mach 7.9.2016 21:34

Re: Hlavní problém

Arafat už zdechl erate. Vypadá to že jsi zapomněl vytáhnout svou vylízanou palici z jeho zadku. Mimochodem máš problémy se čtením, předřečníkovi podsouváš něco co neřekl.

P. Mach 7.9.2016 21:49

Re: Hlavní problém

Mimochodem erate, sereš si do držky. ČR znovu nic neuznávala. ČR se pouze zavázala uznávat všechny země, které se uznávala čssr. Ani čssr neuznala "stát Palestina", a ani to udělat nemohla, z toho prostého důvodu že žádný plastelínský stát neexistoval a neexistuje. čssr tedy uznalo jen a pouze palestinskou autonomii. A neexistuje-li stát, neexistuje ani velvyslanectví. A dále to co je v ramalláhu není žádná ambasáda, nýbrž styčný úřad, tedy něco jako kulturní kancelář.

E. Erat 7.9.2016 21:59

Re: Hlavní problém

S primitivem a mizomozem nemá cenu diskutovat. Povídej si se svými kamarády v hospodě 4.cenové skupiny, to je tvoje parketa. Tam jsi doma, mezi svými.

M. Prokop 7.9.2016 22:14

Re: Hlavní problém

Podává to trochu expresivně, ano, ale fakticky, na rozdíl od vás, reálně.

M. Čiloš 7.9.2016 16:39

Valachová

je snaživé děvče. Kamkoliv ji posadíte, všude bude hyperaktivní, aniž by se zatěžovala zbytečnými znalostmi.

A. Alda 7.9.2016 13:16

S svém hlavním městě si rozhoduje každá země sama.

A ostatním zemím do toho vůbec nic není.

A zeměpisný atlas má popisovat Zemi, tedy obsahovat fakta, nikoli idologická a politická přání.

E. Erat 7.9.2016 13:41

Re: S svém hlavním městě si rozhoduje každá země sama.

Tak to máte pravdu. Mapa světa National Geografic již týden po ruské restituci Krymu, uváděla Krym jako součást RF. Leč, do školních atlasů se to zatím nějak nedostalo.

S. Netzer 7.9.2016 10:56

Otevřený

dopis starosty Jeruzaléma premiéru Sobotkovi - http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Nir-Barkat-to-Czech-PM-Keep-Jerusalem-as-Israels-capital-in-school-books-466851 - začíná slovy "Truth and love will overcome lies and hatred" (Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.)

"Starosta Barkat nejspíš neví, že někteří Češi si z tohoto motta udělali rohožku, o niž si otírají podrážky. Ani že označit v českých zemích někoho za pravdoláskaře není pocta, nýbrž jedna z nejhorších politických nadávek. Barkat bere Havlovu větu vážně: jako výzvu k životu v pravdě." (L. Stejskal)

I. Babková 7.9.2016 16:29

Re: Otevřený

Marně se k tomu textu snažím dostat, že by si to chtěl celý svět přečíst současně?

Ale zahlédla jsem v Jerusalem Post titulek čerstvého článku: "Jerusalem back on the map in Czech textbooks". Že by si ti naši politici nasypali popel na hlavu a zrealizovali nápravu?

S. Netzer 7.9.2016 16:52

Re: Otevřený

Vypadá to tak - http://www.jpost.com/Diaspora/Jerusalem-back-on-the-map-in-Czech-text-books-467113

Článek je půl hodiny starý.

J. Kanioková 7.9.2016 18:59

Tak to jsem moc ráda

Č. Berka 7.9.2016 10:41

Pan Joch je legrační, prý si můžem vybrat :-D

Jako by v tom byla ČR osamocená. Přitom ani president velmoci- USA se neodváží zopakovat to, co řekl jako kandidát, že hlavní město Izraele je Jeruzalém a není tedy statečnější, než úřednice na ministerstvu školství.

"But the politics of any change to the U.S. position are thorny, as was demonstrated in 2008, when candidate Barack Obama declared "Jerusalem will remain the capital of Israel, and it must remain undivided." Within 24 hours, he started backtracking."

"As a result, a reporter asked the spokesperson where Jerusalem is. The response sounds like an Abbott and Costello routine.

Q: What is the capital of Israel?...U.S. official: Our embassy, as you know, is located in Tel Aviv....Q: So does that mean you regard Tel Aviv as the capital of Israel?...U.S. official: The issue on Jerusalem has to be settled through negotiations.

It went on and on. Turns out, the United States is unable to name the capital of one of its main allies."

E. Erat 7.9.2016 10:22

Autor buď z neznalosti, nebo spíše

záměrně zatajuje fakt, že Ministerstvo školství k této problematice vzneslo dotaz na Ministerstvo zahraničí. A jeho odpověď byla zcela jasná ( MF 22.8 ). ČR a EU nepovažuje východní Jeruzalém za součást státu Izrael. Nepovažuje je ho ani OSN, a ani velmoce vč. USA. Východní Jeruzalém považují tyto státy za budoucí hlavní město budoucího Státu Palestina. Svět uznává za hlavní město Tel-Aviv, uvedla Irena Valentová, mluvčí ministerstva zahraničí. Ono by to bylo opravdu pikantní, děti by se ve škole učily, že hl.m. je Jeruzalém a pak by ve zprávách na ČT 24 večer slyšely " V hlavním městě Izraele Tel-Avivu spáchal arabský terorista atentát " apod.

R. Tesařík 7.9.2016 10:31

Re: Autor buď z neznalosti, nebo spíše

Soudruh Zaorálek.

E. Erat 7.9.2016 10:41

Re: Autor buď z neznalosti, nebo spíše

Možná, ale před pár lety podobně reagovalo M.Z. za Karla VII. Ale, ono je to v podstatě jednoduché opustmě EU, a můžeme si dělat svojí zahraniční politiku. Právo EU je dnes nadřazeno právu ČR. Holt když jsem v klubu Rychlých šípů, musím to respektovat. A když jsem v klubu Vontů tak taktéž. Ono to házet na min.školství či min. zahraničí je jednoduché, ale ryba smrdí od hlavy. Tedy od EU - viz třeba povinnost označovat produkty z Izraele, které byly vyrobeny na okupovaných územích. V roce 2003 jsem volil NE vstupu do EU. Ti kdo volili ANO dnes pláčí na nesprávném hrobě.

P. Neubauer 7.9.2016 17:34

Re: Autor buď z neznalosti, nebo spíše

Lžete, přesně je to tak, že Jeruzalém je hlavní město budoucího státu Palestina a Státu Izrael.

P. Rudolf 7.9.2016 18:23

Re: Autor buď z neznalosti, nebo spíše

Jeruzalém jako hlavní město budoucího státu, který ještě neexistuje, tak to je bomba.

M. Prokop 7.9.2016 10:20

Ad úroveň ministryně Valachové,

zaslech jsem ji, pěkně naživo, jak zkratku cca čte pěkně "písmenkově", cé, cé, á .... :-P

L. David 7.9.2016 10:18

Co to máme na ministerstvu školství za výkvět?

To má být vzor vzdělanosti a morálky pro děti a mládež?

Jsou to nevzdělaní hlupáci? Nebo podělaní korektníci? Nebo dokonce muslimové?

Jak je vůbec možné, že jednají podle popuzenosti nějakého nýmanda z neexistujícího státu?

Premiér by měl ministryni Valachové i té její poskokyni nařídit, že se musí za svůj hanebný čin veřejně omluvit, nebo z MŠMT odejít !

Š. Šafránek 7.9.2016 9:43

Dobré, až na ten závěr

Cituji autora: "Ale zpět ke svobodě: proč by Češi, školy, rodiče, školáci, lidé, nemohli mít na danou otázku „Co je hlavním městem státu Izrael, Tel Aviv, nebo Jeruzalém?“ názory různé?"

No já nevím, tímhle spíše autor podporuje stanovisko ministerstva školství, které má na hlavní město Izrale "svůj názor". Ale tak to přeci není: hlavním městem každého státu je to město na jeho území, které si ten který stát za hlavní určí. Pochopitelně nemůže Pobřeží slonoviny za své hlavní město prohlásit Washington, ale tohle není případ Izraele a Jeruzaléma.

P. Götze 7.9.2016 10:07

Re: Dobré, až na ten závěr

Jiste, ale i jini lide muzou mit jiny nazor a my zase jiny nazor. jejich ucebnice (arabske) tam muzou mit tel aviv, ceske ucevbnice a atlasy Keruzalem, navic tam muze byt vysvetleni proc je vice nazoru apod. Proste nemusi byt jedna absolutni pravda, notabene navic ta, ktera je v rozporu se zahranicni politikou statu.

Š. Šafránek 7.9.2016 10:50

Re: Dobré, až na ten závěr

Znám Slováka, který se nesmířil s rozpadem Československa a tvrdí, že hlavním městem Slovenska je Praha. A jiný, bývalý západní Němec, nyní jen Němec, zase považuje za své hlavní město Bonn. Myslím, že je to zhruba na té úrovni, jako mít svůj názor na to, jaké město v jiné suverénní zemi budu považovat za její hlavní. S tím rozdílem, že tito dva alespoň sní o jiných hlavních městech své vlastní země.

E. Erat 7.9.2016 11:04

Re: Dobré, až na ten závěr

No, vidíte. Můj dědeček zase celý život jezdil za tetou do Zlína. Nějáký Gottwaldov ho vůbec nezajímal. A babička zase chodila nakupovat k Paukrtovi, Hulatovi atd. Ten Němec možná sní o hlavním městě ve své zemi. Ale, ten Slovák nikoliv.

F. Kusák 7.9.2016 9:38

Pan Joch,

velmi kulantně a diplomaticky se vyjadřující člověk, se nebývale rozčílil. A právem. Já s ním stoprocentně souhlasím. Trapné je, že naše "veřejnoprávní" média o tom sice přinesla zprávu, ale žádný komentář. Tak jaké je vlastně oficiální stanovisko našeho státu?

J. Růžička 7.9.2016 9:09

Dobrý, pane Jochu

ostatně jako vždy.

P. Kmoníček 7.9.2016 8:06

Vynikající článek

a netřeba nic dodávat!