11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: ANO v poločase rozpadu?

A co pro řepkového a párkového miliardáře horší, už se ozývají i ze strany jeho blízkých spolupracovníků, pardon podřízených poslanců. Dokonce se už několik lidí nechalo slyšet, že pokud byl Andrej Babiš spolupracovníkem StB, nebudou moci zůstat v jeho posnikatelském projektu ANO.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 17.11.2013 18:42

Velmi zajímavý článek

A navíc je původ bohatství pana Babiše stejně podivný a se skutečným podnikáním (tvorbou hodnot) nic společného nemající, jako u též v zahraničí v mládí žijícího a k tajným zahraničním (stranickým) fondům přístup tatínka majícího pana Janečka.

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/52406/legenda-o-svatem-andrejovi-reflex-odhaluje-zapomenute-informace-o-babisove-zbohatnuti.html

J. Forman 15.11.2013 21:13

:-))

Mně je úplně jedno, co kdo dělal před čtvrt stoletím za úplně jiného režimu. Pro mne je důležité, co kdo dělá nyní za tohoto režimu. A proto mi Babiš nevadí.

O nějaké estébáky se hádají už jenom dědci a prudiči, obrácení do minulosti.

B. Rybák 17.11.2013 18:54

Re: :-))

Lustrační zákon platí i pro pana Babiše a Vám by nemělo být jedno, jestli se v naší zemi zákony dodržují. O řadu let starší důkazy toho, že někdo spolupracoval s gestapem v Německu stačí dodnes k odsouzení!

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-stern.php?itemid=21624

J. Šimek 15.11.2013 18:11

Je to shrnutí bulvárních titulků, Jamborovská propaganda.

A to jsem Babiše nevolil a chaos v ANO taky očekávám. Jenom nepíšu bláboly pro návštěvníky 4. cenové.

J. Milfait 15.11.2013 16:22

Pana Babiše

zrovna nemusím, ale zdá se mi, že je přímo potrhlé po tolika letech vyžadovat dle "zvyklostí" lustrační osvědčení zvláště, když pan Babiš podal žalobu dnes již v cizí zemi na to, že spolupracovníkem či jinak nebyl v nějaké STB. Tyto problémy přeci již měl dávno vyřešit pan bývalý disident, pozdější prezident a poté pravdoláskař pan Václav Havel se svou partou "Nejsme jako oni". Tečka. Zdraví všechny JM.

J. Šimek 15.11.2013 18:13

Re: Pana Babiše

To řešení jsou procesy a popravy, nebo co naznačujete, tím Nejsme jako oni ???

J. Milfait 17.11.2013 13:16

Re: Pana Babiše

Vážený pane, prapůvodně jsem vůbec nechtěl na Vaši bigotní otázku odpovídat. Nyní jsem se rozhodl Vám odepsat. Vůbec v mém příspěvku nejde o to co tam Vy naznačujete. Myslím, že naše zákony mají být v tak citlivých otázkách jako jsou lustrace jasně vymezené a nechat je jen na zvyklostech či pocitech kohokoliv je zcela zcestné. Jak jistě víte se k těmto zvyklostem zcela osobitě vyjádřil náš všehoschopný prezident MZ (Ovar). Buď to mělo být jasně a natvrdo uzákoněno hned po "Sametové revoluci", za pana Havla, ale dnes po tolika letech je to velice směšné vyžadovat lustrační osvědčení v kontextu známých masových likvidací archivů STB. Hlavně zdraví Vám přeje JM.

M. Pechr 15.11.2013 11:40

ANO-NE...

...no mně Babiš nepěkně překvapil v jedné debatě tuším moderované Jílkovou, taky tam byl Mach ze Svobodných a Babiš tehdy za Agrofert, asi rok dva nazpět, nedávno to tu na NP přihodil někdo ze čtenářů...Babiš se tam hádal a překřikoval stylem staré Blažkové... ...co se týče spupráce s STB, podle mne je to 24 let a více a ať to bylo tak či tak, je to podle mne již dost dlouho na to, aby člověk nemohl změnit náhled na věc, změnit vlastní postoje, vykazovat proměnu charakteru... ...jako závažnější bych považoval, pokud by spolučlenům do očí lhal v této věci, umím si představit chlapské přiznání, vyjádření lítosti a pokus o přesvědčení, že už jsem jiný, takhle by to byla Haškovina v jiných kulisách... ...ovšem je mi divné, že by Babiš natolik podcenil tuto skutečnost, kdyby byla pravdivá ? ...kdyby spolupracoval ? ...riskoval by svou čest, jméno, kariéru...?? ...proč ? ...zapoměl? ...podcenil ? ...myslel, že to ututlá ? ...nebo nespolupracoval ?

V. Novák 15.11.2013 11:50

Je jedno, jestli spoupracoval nebo ne.

Je evidován - a podle lustračního zákona přes to nejede vlak.

M. Pechr 15.11.2013 12:08

Re: Je jedno, jestli spoupracoval nebo ne.

...to ano, nicméně pokud vím, u vládních činitelů se nejedná o zákonnou podmínku, ale zvyklost, ty jsou jak víme "idiotské", říkal to prezident... ...a též v dosud stále chystaném služebním zákoně byli ministři vyňati...

V. Novák 15.11.2013 12:21

Zákon 451/1991 Sb. ("lustrační zákon")

(1) Tento zákon stanoví některé další předpoklady pro výkon funkcí obsazovaných volbou, jmenováním nebo ustanovováním

a) v orgánech státních správy České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky,... dl to není zajímavé.

Jedním z předpokladů je, že dotyčný nebyl evidován v evidenci StB jako... Zákon byl převzat i ČR (kontinuita práva!), zákon  254/1995 Sb.prodloužil platnost do 31.prosince 2000, zákon 422/2000 Sb. pak dočasnost zrušil zcela.

Nebo snad funkce ministra není funkcí v orgánech státních správy obsazovanou jmenováním?

M. Pechr 15.11.2013 12:29

Re: Zákon 451/1991 Sb. (

...tak nevím, jak jsem koupil tak prodávám...zaznělo to několikrát v debatách, nejsem právník, ale dostalo se mi to tak, že se netýká vládních činitelů, že to byla u nás jen zvyklost... ...čili uvidíme...

V. Novák 15.11.2013 12:46

Vždyť to znáte - kde dva čeští právníci,

tam tři právní názory...

Zeman se drží výkladu, který mně připadá zcela logický. Má-li být pod lustračním zákonem kdejaký okresní školdozorce, proč ne ausgerechnet jeden z nejvyšších státních úředníků? Nota bene, citovaný zákon ministry z lustrací nevyjímá.

Pokud někdo potřebuje výklad, nechť se obrátí na ÚS. Mně to přijde jako něco tak jasného, že je to ÚS nehodno. Ale já jsem znám tím, že se držím litery a zákonnou a ústavní duchařinu nepěstuji.

M. Pechr 15.11.2013 12:55

Re: Vždyť to znáte - kde dva čeští právníci,

...ale tak vypadá to, že to máte v malíku, to já vůbec ne... ...čili musím důvěřovat těm co to v malíku mají či se tak jeví... ...vy se tím živíte ?

P. Boublíková 15.11.2013 12:35

Re: Zákon 451/1991 Sb. (

Ještě existuje možnost, že uchazeč o funkci má sice pozitivní lustrační osvědčení, ale k tomu soudní rozsudek, podle kterého byl evidován neoprávněně. Na to by mohl Babiš hrát.

V. Novák 15.11.2013 12:40

Možná mohl, ale zákon říká něco jiného.

Že je blbý, ten zákon? No, je... taky měl platit jen pár let, pak ho většinou pravicoví poslanci prodloužili, pak ho protáhli na "jeden furt". Zeman byl proti prodlužování platnosti - ale neuspěl.

M. Pechr 15.11.2013 13:00

Re: Zákon 451/1991 Sb. (

...uvidíme...

Podle právníků není lustrační zákon jednoznačný. U vlády povinná lustrace výslovně stanovena není, řekl LN proděkan olomoucké právnické fakulty Filip Dienstbier. Podle bývalé místopředsedkyně Ústavního soudu a senátorky Elišky Wágnerové je vláda politický orgán, na který se zákon nevztahuje, ale ministři fungují jako správní orgány, jichž se týká.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/negativni-lustrace-by-podle-klause-mely-byt-u-ministru-samozrejme-10s-/zpravy-domov.aspx?c=A131115_120830_ln_domov_pef

V. Novák 15.11.2013 12:37

Takže ne idiotská zvyklost, ale idiotský zákon.

BTW - mluvit o ústavních zvyklostech u ústavy, které je nějakých 20 let, je skutečně pitomost, jak koneckonců prokázali ti, kteří na nich bazírovali. Na ústavní zvyklosti a Ducha Ústavy se odvolávají ti, kteří hodlají znásilnit literu Ústavy a usurpovat si pravomoce, keré jim nedává.

Kupř. Blekota lhoucí o tom, co Ústava prý říká o jmenování velvyslanců. Ani jmenování, ani ministr zahraničí v Ústavě nejsou. Tedy té české - pokud měl na mysli rakouskou či švýcarskou, nemohu sloužit.

Ústavní zvyklosti mohou existovat v USA, kde Ústava platí přes 200 let, nebo v Anglii, která nemá Ústavu vůbec, zato zvyklosti si vypracovává někdy od Magny Charty, teda cca 800 let.

J. Křivánek 15.11.2013 22:16

Re: Je jedno, jestli spoupracoval nebo ne.

Škoda že není zákon, který by nařizoval uřezávat ptáka všem Vítezslavům Novákům. Přes to by pak nejel vlak. Když se tak narodil tak uřezat ptáka, co s ním.

V. Novák 15.11.2013 10:38

Poslanci za ANO, kteří teď "prohlédli" by měli opustit nejen

ANO, ale především poslanecké lavice. A to hned a bez keců.

Je zbytečné čekat na nějaký soud - Babiš čisté lustrační osvědčení nedostane, i kdyby ho očistili nejen na Slovači, ale i ve Strasburku a Haagu. A třeba i v Norimberku. I kdyby se snesl anděl Páně s mečem plamenným a pravil "Ámen pravím vám, Babiš nespolupracoval!".

Lustrační osvědčení říká, že dotyčný nebyl evidován. A Babiš evidován byl. Jestli oprávněně, jestli spolupracoval, jestli udával "vnitřní nepřátele" nebo dělal zahraniční rozvědku, jestli ho někdo podepsal. aby splnil plán - všecko jedno. Je evidován, nedostane čisté lustrační osvědčení a tedy nemůže vykonávat funkce ve státní správě. Šlus!

P. Kmoníček 15.11.2013 13:36

Re: Poslanci za ANO, kteří teď

jasné!!!!!

J. Šimek 15.11.2013 18:17

Re: Poslanci za ANO, kteří teď

Bóže, evidovaná Bohdalová dostala od Zemana metál, tak Babiš dostane ministerstvo. Já bych to viděl na měření jedním metrem.

A. Bocek 15.11.2013 9:28

Lidé s morálkou a inteligencí,

jsou v Čechách leniví vstupovat do politiky a za tuto lenost jsou potrestáni tím, že se do politiky dostávají lidé někteří bez morálky, jiní bez inteligence, další bez obého.Angažovanost těchto od revoluce nadále klesá - nebude líp.

P. Čech 15.11.2013 9:40

Re: Lidé s morálkou a inteligencí,

Ale ono je to logické, pane Bocku. Pokud by totiž ti lidé morální a inteligentní do politiky vstoupili, okamžitě a nebo za krátkou dobu by se stali neinteligentními a nemorálními.  Ono totiž, když spadnete do exkrementů, nemůžete být čistý. Někde možná ano ikdyž i tam někde je to diskutabilní. U nás však je politika - veřejná správa prolezlá takovou špinavostí, že každý inteligentní a morální člověk si velice rozmyslí toto ušpinění sebe sama. To není lenost, pane Bocku.

R. Misák st. 15.11.2013 9:46

Re: Lidé s morálkou a inteligencí,

vidím to stejně.

Z. Švrček 15.11.2013 10:25

Re: Lidé s morálkou a inteligencí,

A jak to změnit vážení, snad ne tím, že ti morální a inteligentní (obojí žel musí platit zároveň) do politiky dál nebudou vstupovat a přenechají ji těm druhým? Tenhle boj nutno nevzdávat.

E. Sevrát 15.11.2013 11:49

Re: Lidé s morálkou a inteligencí,

Říka se,že politika potřebuje slušné lidi.Ale,slušní lidé politiku nedělají.A tak tomu bylo,je a bude.

D. Polanský 15.11.2013 9:05

Myšlenky u ANO nejsou, souhlas.

Ale kdy je měla např. ODS, to byla vyloženě privatizační strana a strana prospěchářů? Teď když je privatizace u konce  dochází jí jaksi intelekt. ČSSD to je strana slibotechen bez domyšlení ekonomických důsledků. TOP09 je stranou stranící především bohatým. Myšlenkově jsou zajímavý konzervativci, jenomže ti jsou v myšlenkách až příliš utopeni, chybí jim náboj akčnosti. Ono vůbec intelektuálové nikdy lidem chleba nedali.

P. Čech 15.11.2013 8:23

Proč ty neusálé spekulace?

Co smysluplného mají přinést? Proč se stále zamýšlet nad tím, co by se mohlo stát, kdyby? Je na to jedna krásná lidová povídačka. "Kdyby byly v ři . .  ryby, nebylo by třeba rybníka. Strčil bys prst do pr . . . .  , vytáhl bys kapříka". To už ti novináři opravdu neumějí psát o něčem smysluplném, o něčem co lidi spojuje a ne rozděluje? Asi neumí, když stále jen spekulují o nesmtelnosti chrousta. Ptám se tedy, za co a proč jsou vůbec placeni? Vyvolávat nevraživost mezi lidmi umí kdejaký nýmand, k tomu netřeba studovat novinařinu.

J. Kostelanský 15.11.2013 7:36

ŠTBácka minulosť mne osobne vadí čím ďalej tým menej

A zvlášť ak dotyčný pracoval v zahraničnom obchode. Svoje tajomstvá si stráži každý štát v každom režime. A nemohol byť každý disident. Niekto musel aj pracovať.

V porovnaní so správaním súčasných politikov je komunistická a ŠTBácka minulosť len smietkom v oku. Často jediná pozitívna vlastnosť mnohých politikov je, že neboli v KSČ - buď preto, že boli príliš mladí, alebo príliš neschopní, aby sa do KSČ dostali.

Ono to je s tým uplatňovaním sa komunistov po revolúcii trochu inak. V každej spoločnosti existujú ľudia s organizačným talentom, s potrebou sebarealizácie. A potom existujú ľudia pasívni, ktorí len berú to, čo život prinesie. Ak sa chcel za komoušov človek z 1. skupiny presadiť, musel do tej KSČ vstúpiť. Takže to, že sa po revolúcii títo ľudia presadili, nie je členstvom v KSČ, ale v tom, že potrebu sebarealizácie mali v sebe už pred revolúciou.

ŠTBácke metódy (rovnaké alebo ešte horšie ako za komoušov) sa používajú aj v súčasnosti.