1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: ANO soupeří i s KDU-ČSL

Pasáž, kterou ve svém projevu na sněmu hnutí ANO věnoval Andrej Babiš koaličním spojencům, hned tak zapomenuta nebude.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 7.3.2015 22:42

KDU by měla mít větší váhu,

než má doposud.

Š. Hašek 7.3.2015 13:52

Když je (hlavně tu ČSSD) Babiš

trochu "poleje vroucí řepkou", dobře jim tak. Není to křesťanské, přát zlé, ale ........

Dobře si pamatuji, jak se ČSSD dětinsky radovala z kulometkomanda v kanceláři u premiéra Nečase, domnívajíc se, že nastaly  (konečně!) "Sobotka/Zaorálek neomezené krásné časy"!!!!!! Pamatuji si jejich jásot.

P. Čech 7.3.2015 8:09

Zase škatulky?

Pravý střed, levý střed, a co takhle levolevý střed či pravolevý střed, pane Jelínku? Nechápu, proč t.zv. politologové pociťují neodolatelné nutkání každého zařazovat do nějakých vymyšlených škatulek. Přitom nevyhovuje-li někdo existujícím škatulkám, je ihned vymyšlena další. A tak se můžeme brzy nadít levolevolevého středu či pravolevého extrému.. Podle mne není vůbec třeba politické subjekty kamkoliv zařazovat. Ty jsou buď dobré (zcela takový u nás není ikdyž se mu některé blíží) a nebo špatné (těch je u nás většina). Všechno to vychází z politických ideologií, které jsou oněmi t.zv. politology vtloukány do hlav lidí.. Přitom žádný z těch "politologů" není schopen byť jen připustit, že jimi propagované ideologie se již dávno přežily, že programy politických stran, stavěné na těchto politických ideologiích jsou dnes k ničemu a že je třeba vymyslet něco jiného. Zarytí příznivci starých politických pořádků, kdy se vše dělilo na pravici a levici nejsou schopni pochopit, že již žijeme někde jinde, myslíme jinak a myslí stále více lidí. Ovčanů, kteří jako jediní slyší na levé, pravé, středové, levostředové, pravostředové či mnohé jiné vějičky kvapem ubývá.. To si ovšem "politologové" nehodlají připustit a nevědomky (rozumu zrovna moc nepobrali) podporují vznik nových občanských uskupení typu občanských hnutí. Hnutí, která nepasují do žádných politologických škatulek a chovají se pro "politology " a ovčany nevyzpytatelně. To, že se ona hnutí chovají racionálně jaksi ještě mnoho (stále méně) lidí nedokáže pochopit. To jsou právě ti ovčané, kteří nehodlají samostatně myslet a potřebují někoho, aby jim "rozumy" vtloukal do hlavy. To však na rozdíl od politických stran občanská hnutí nedělají, ovčané jsou z toho nervózní, nechápou to a mnozí stále sedají na vějičky našich, nic nechápajících "politologů".

A. Reček 7.3.2015 8:51

Re: Zase škatulky?

Nezdá se mi, že systém politických stran je přežitý. Občané nejsou nějací ovčané, jak někteří podsouvají těm, kteří zvláště u voleb nevolí tak, jak si ti někteří představují. Nová hnutí, která nepasují do nějaké politické škatulky, právě svým praktickým chováním dokazují, zvláště pokud jsou zvolena do parlamentu, že jsou zcela beztvará a počtem členstva mizivá. Navíc ve svém vedení dost hašteřivá. Proto mě osobně neznervóznil vznik a úspěch ve volbách Věcí veřejných, Úsvitu či Babišova ANO. VV už vlastně neexistuje, Úsvit je v agónii a to ANO může časem dopadnout podobně, jako SPR-RSČ pana Sládka či US-DEU atd.

P. Čech 7.3.2015 9:40

Re: Zase škatulky?

Ono je tomu právě naopak, pane Rečku. VV nejsou občanským hnutím, ale politickou stranou. Právě proto také u občanů propadli. Počet členstva v politických uskupeních není vůbec důležitý. Důležitý je počet jejich příznivců v řadách voličů a na to právě občanská hnutí sázejí. Vědí, že politické strany nejsou schopny již s ničím novým a lepším přijít a to zejména proto, že jsou v naprostém zajetí svých předpotopních ideologií, ať pravých či levých. Proč je zrovna Úsvit přímé demokracie v agónii a zda se z ní vyhrabe snad brzy zjistíme. Osobně se kloním k názoru, že  jeho poslanci byli podplaceni politickými stranami,(stejně jako před časem poslanci VV)aby vyvolali ve hnuití rozkol. Podplaceni proto, že se politické strany občanských hnutí bojí. Bojí se jich proto, že občanská hnutí jsou svým způsobem nezávislá na na moci a na rozdíl od politických stran jejich členové a příznivci se dokáží uživit smysluplnou prací. To ve velmi mnoha případech představitelé politických stran neumějí, od absolvování škol (mnohdy za úplatky) pouze hloupě žvaní a k pořádné práci si nikdy ani nepřičichli (viz Boh. Sobotka, Škromach, Benda, Kalousek a jim podobní). Máte pravdu v tom, že ANO může ve volbách dopadnout jakkoliv, nicméně to, že dopadnou jako US-DEU či SPR RSČ je v oblasti chimér. Jakkoliv nemám rád pana Babiše ("bývalý" komunista), přichází jím řízené občanské hnutí s vizí, která zdaleka není občanům cizí. Obecně většinový dvoukolový volební systém, který jako jediný z volebních systémů dokáže vystrnadit z poslanecké sněmovny komunisty, zákon o obecném referendu, který zase jako jediný institut dokáže  nastolit demokratickou moc občanů a vymanit moc zákonodárnou, výkonnou a zčásti i soudní z pařátů politických stran.. Možná jsem idealista, nicméně pouze idealisté stáli vždy na začátku nových věcí.

P. Schuster 7.3.2015 10:21

Re: Zase škatulky?

Domnívám se, že jakékoliv hnutí nebo strana, kde neexistuje žádná diskuze a všechno podléhá názoru jednoho muže je nebezpečné. "My makáme a ostatní jenom kecají" - tak to je slogan a la Hitler.

Změna volebního systému v roce 2000 byla v Česku uzákoněna na základě předchozích dohod mezi ODS a ČSSD. Prezident Václav Havel však nesouhlasil s posílením většinových prvků ve volebním systému a navrhl Ústavnímu soudu zrušení změn a ÚS to udělal. Takže pan Babiš nevymyslel nic nového.

P. Čech 7.3.2015 10:45

Re: Zase škatulky?

Neříkal jsem, že to pan Babiš vymyslel. Vymysleli to jiní a to již velmi dávno.Pouze se domnívám, že to dokáže hnutí ANO prosadit. S tím makáním a kecáním má pan babiš naprostou pravdu. A není to slogan, nýbrž názor pana Babiše. Slogan z toho udělali hloupí novináři (chytří neexistují nikde na světě), protože ti nic jiného neumí. Máte pravdu v tom, že volební systém do PS a zastupitelstev krajů, měst a obcí byl uzákoněn v ústavě a ve volebních zákonech po dohodě mezi politickými stranami.  Nikdo se však nezeptal demokraticky občanů na jejich názor a to navzdory tvrzení v ústavě, že "veškerá moc vychází z lidu". On totiž ten "lid" nikoho v tomto státě nezajímá a také proto tento nemá ve svých rukou naprosto žádný demokratický nástroj, pomocí něhož by mohl prosazovat svůj většinový názor. Ono totiž je nutno vidět, že pokud sečteme členy všech parlamentních politických stran a jejich voliče, všichni tito dohromady netvoří a netvořili nikdy nutnou většinu, potřebnou k tomu, aby bylo možno hovořit obecně o demokracii (jakékoliv). Správně by totiž bylo, s přihlédnutím k výše uvedenému, hovořit  v případě České republiky o prachsprosté diktatuře menšiny nad většinou, o diktatuře politických stran.

P. Schuster 8.3.2015 7:47

Re: Zase škatulky?

Já jsem narážel nato, že nebýt Havla, tak již to tu bylo a ne na nato, že to někdo dávno vymyslel. Pokud s tím souhlasíte, že hnutí ANO je projekt jednoho muže a názor Babiše platí za zákon, tak to je Váš pohled, já s tím zásadně nesouhlasím.

P. Čech 8.3.2015 10:03

Re: Zase škatulky?

Teď Vám vůbec nerozumím. Nikdy a nikde jsem totiž nenapsal, že hnutí ANO je projektem jednoho muže, kde názor pana Babiše platí za zákon. V případě ANO jde o společenství občanů, kteří chtějí změnit stávající shnilé pořádky. Stejné je to i s hnutím Úsvit přímé demokracie. Sice nechápu, proč jsou ona hnutí dvě, když mají téměř stejný program a stejné vize, nicméně je to tak. Jiný způsob, jak nastolit jinou politiku (bez   m  o  c  i     politických stran, vycházející z čl. 5 ústavy) totiž naše ústava nedovoluje. To, že připouští, že kromě politických stran se voleb mohou účastnit i občanská hnutí je v současné době jediná možná záchrana pro tento stát. Jeví se totiž stále možnější a uskutečnitelnější možnost zrušení  výše zmíněného článku ústavy, který je tou jedinou a hlavní překážkou nastoupení cesty k demokracii. Ke skutečné demokracii (zastupitelské, švýcarského typu) a nikoliv t.zv. demokracii, podobné těm, které zde již byly a jsou (socialistická demokracie, sociální demokracie, lidová demokracie a mnohé další "demokracie", které mají jedno společné - nejsou demokraciemi). Toto je můj pohled.

P. Schuster 9.3.2015 8:24

Re: Zase škatulky?

Vůbec nejde o to, jestli jste to napsal, nebo ne, ale je to fakt, který si nechcete připustit. Babiš měl projev ve kterém napadal kdekoho a žádní diskuze NEBYLA. To je podle Vás demokracie? A to je můj pohled.

Z. Rychlý 7.3.2015 7:26

Co ten člověk hulí ???

P. Dvořák 7.3.2015 22:16

Re: Co ten člověk hulí ???

Nic nehulí, chlastá Jelínka.