7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hogo 17.8.2009 23:47

Klasický příklad,

jak se z kočky stát drbnou!Děvčata pozor, příklady táhnou!

Mortimer 17.8.2009 23:01

Úděsná logika

Takže - jedna strana má ve volebním programu opatření proti praní špinavých peněz. Protože se to nedá napadnout, tak se jí nesmyslně vyčítá, že to měla udělat dříve. Druhá strana nic takového ani neslibuje, ona žádný program proti praní špinavých pěněz nemá (ostatně její guru žádné špinavé peníze nezná). Proto je pro řadu lidí lepší.

Chemik 17.8.2009 19:57

Akcie na majitele (resp. na doručitele = což je totéž) versus akcie na jméno

Není tak docela pravda, že akcie na majitele znemožnují evidenci svch vlastníků. Ta existuje, neboť kupř. na každé valné hromadě (ať řádné nebo mimořádně) musí být její účastník plně identifikován, jinak nemá právo se jí účastnit a vykonávat na ní svá akcionářská práva). Dále akcionáři od určitého majetkového podílu na základním kapitálu - minimem jsou tři procenta u veřejně obchodovatelných akcií (VOA), atd. - výš musí představenstvu své podíly nahlásit a rovněž tak povinně hlásí každou stanovenou změnu (u VOA též Burze či RMS).

Všichni větší vlastníci pak musí být uvedeni ve všech zprávach o stavu společnosti. Jsou-li akcie na majitele zaknihované, pak tu je ještě přesná evidence v SCP (majitel plus počet a druh akcií), jsou-li listinné, pak tyto jsou identifikovatelné pomocí pořadového čísla, serie a vyznačené hodnoty (rozlišují se listinné akcie o nominálu a hromadné).

Samozřejmě, že u akcií na jméno je evidence pružnější a hlavně kontinuální - ale pokud nejsou zaknihované, i zde se dá švindlovat (oblíbený trik pana Babiše z Agrofertu, s jehož pomocí se vysmál desítkám tisíc minoritních akcionářů svých společností. A pak je okradl.).

  :-( :-(

Novák 17.8.2009 18:24

Obava z "modré" totality?

Že by se paní Rakušanová tak bála "modrých". S těmi akciemi má pravdu, ale opravdu za to nemůže jenom Paroubek.

janoryna 17.8.2009 15:06

to je hezké paní rakušanová,

ale o ty akcie na jméno by se měly snažit hlavně pravicové vlády. těm jde přece o čest, poctivost a zajištění právního rámce podnikání. tohle pro socany není !

Chris Kelvin 17.8.2009 15:29

Re: to je hezké paní rakušanová,

Ten podmiňovací způsob je zde více nežli na místě :-)

Nelde 17.8.2009 13:45

Transparentnost by to chtělo

Tohle je zase řešení ve stylu volební kampaně SD. Tedy neřeší se příčina, ale viditelné následky, na kterých se dají získat body. A nevyřeší se vlastně nic.

Chtějí zabránit tomu, aby firma vlastněná politikem napřímo mohla vyhrát. Nezabrání tím, ale aby mohla vyhrát firma vlastněná kamarádem nebo dající úplatek (že pane Gross). Řešení je při tom jednoduché - je to veřejná zakázka a tedy se to platí z peněz daňových poplatníků. V tom případě, by daňoví poplatníci měli mít právo vědět všechny obchodní detaily výběru, smlouvy a realizace. Žádné firemní tajemství není potřeba chránit (kromě těch opravdu technologických). Pokud to firma požaduje, tak prostě nebude připuštěna. Je totiž úplně jedno, kdo je vlastník, je potřeba ale zajistit aby to bylo co nejlaciněji při definované (vysoké) kvalitě.

Pamětník 2 17.8.2009 13:08

Akcie na majitele jako trumf ve volebním boji.

Paroubek už toho napovídal tolik,že mu opravdu lidé přestávají věřit.Jen nechápu paní Rakušanovou,jak se může v naší zemi odvolávat na zákony.Už jen proto,že řada významných politiků označuje řadu zákonů za nemožné a přímo vybízí k jejich nerespektování.Bude to asi tím,že zákony vytváří lidé,kteří sice mají mandát,ale mnoho tomu nerozumí.Ale to by si měl každý posoudit sám.Jinak si nedovedu vysvětlit časté žádosti o novelizaci zákonů,které ještě nebyly přijaty,nebo se přijímají s tím ,že je bude nutné novelizovat.Tak proč toho nevyužít i při předvolebních slibech.

Minutus 17.8.2009 13:05

Nemáme demokracii

Tohle si uvědomit je první krok. Asi bude potřeba změnit nastavení systémových parametrů a to je jeden z nich. Ale co s kapry, kteří si nevypustí rybník? Chce to nejširší možné zákony o referendu. Žádný s těch parchantů nesmí mít jistotu, že má svou funkci propachtovánu do příštích voleb.

Jura 17.8.2009 13:07

Re: Nemáme demokracii

Máme - PARTOKRACII....a dobře nám tak - když jsme pitomci a necháme si s.r.á.t   na hlavu!!

brblal 17.8.2009 12:54

akcie na majitele

         V téhle naší zkorumpované zemičce se vždy hledají důvody,proč to či ono nelze zavést či provést a nikoliv cesty,jak urychleně problém odstranit.Samozřejmě se nejvíce brání ti šejdíři,kteří mají máslo na hlavě.To se táhne už od 90tých let,kde se tyto problémy objevily při prvních privatizacích.Podle tehdejšího privatizátora Ježka nebyla při privatizaci podmínkou nejvyšší cena,nýbrž rychlý prodej  byť s velkým prodělkem pro stát,čili byli okradeni občané.Proto nebylo možné rozlišení špinavých peněz,proto kurz koruny stanovil ministr financí Klaus podle kurzu veksláků a začal privatizovat.25 Kč za marku,znamenalo na zlatém podnosu nabídnout mnohamiliardové zisky zahraničním,především západním zájemcům.O to okradl zdejší lid,aby vzápětí prohlásil,že státní kasa je prázdná.Hanba,hanba,hanba,když se odvíjí korupce od nejvyšších míst. 

Malý Aston 17.8.2009 13:03

Re: akcie na majitele

Máte pravdu, nebýt komunistického převratu v roce 1948 a debila Gottwalda, nebyl by ani Ježek ani Klaus. A o co Vás po roce 1989 okradli? Já měl kulové a mám kulové mé osobě nikdo nic neukradl.;-)

Matrat 17.8.2009 13:08

Re: akcie na majitele

Brblale, oni ti vekslácí měli ten kurs koruny opravdu reálný. I ten  kdo jel do zahrančí, také v bance vyměňoval své peníze v kursu veksláku. Takže i socialistický stát uznával ten vekslácký kurs za spravedlivý.

Novák 17.8.2009 18:31

Re: akcie na majitele

No, on se totiž dost podstatně lišil kurz devizový a valutový, valutový kurz na marku byl kolem těch 20.- Kčs, zatímco devizový byl někde kolem 7.- Kčs. Za těch 7.- Kčs totiž produkoval marku náš průmysl v tehdejší době.

Libor 17.8.2009 12:21

Nechápu

jak může stát nebo fondy EU dát dotace na projekt, ve kterém jsou anonimní akcionáři. To by mohl být mezi nimi né ministr, ale rovnou třeba Bin Ládin.:-(

cb 17.8.2009 12:29

Re: Nechápu

Proc by s mel stat nebo fond EU zajimat o slozeni akcionaru nejake firmy? To je bude pridelovat podle jmen? Jesti to jsou znami nebo ne?

Libor 17.8.2009 12:32

Re: Nechápu

Prostě přidělí prachy a neví komu. Paráda.

cb 17.8.2009 12:33

Re: Nechápu

Prachy prideli firme.

cb 17.8.2009 12:33

Re: Nechápu

coz je pravnicka osoba.

Tino 17.8.2009 13:09

Re: Nechápu

Každý má právo nakupovat akcie podle svého rozumu a zhodnocovat tak svůj majetek. Akcie jsou součástí majetku, jsou to cenné papíry. Prodejem akcií firmy získávají své investice a má to tvrdá pravidla. Špatným hospodařením firem mohou akcionáři i přijít o spoustu peněz. Je to riziko práce s penězi.

Proč by i ministr nemohl být akcionářem kterékoliv firmy, když za poctivý peníz nakoupí akcie? Že to udělá chytřeji než kterýkoliv jiný smrtelník? Proto šel takový člověk do politiky a pro své schopnosti se stane třeba mnistrem.

Hlídat čistotu majetku by měla státní instituce - finanční úřad. Že máme ale nastavenou špatně legislativu s tím spojenou už je věc jiná. Finanční toky jsou pro úřad neprůhledné, motivace úředníků tam pracujících je mizivá, protože nemají podíl na odhalování podvodů. Tedy finanční podíl u státu jehož jsou zaměstnanci. Dejme jim velký podíl na nalezených podvodech, hlídejme je systéme stejně jako ostatní a podstatně ubude možností na podvody a korupci.

Jura 17.8.2009 13:23

Re: Nechápu

Souhlasím, jen mi není jasné - co prokazatelný a jednoznačný - střet zájmu u ministra - kdy se kryje obor činnosti dané firmy a činnost daného ministerstva, které vede. To už si opravdu všeho schopní partajníci můžou ten stát rozebrat po svých oborech - a ještě je pochválíme jak jsou schopní. Panebože uvažuješ trochu? To tady  podle tebe mohou být jednotlivá knížectví - jedno by se mohlo jmenovat ŘEBÍČKOVO. Kudla v kapse se mi otvírá...věř tomu!!!!!!

Nelde 17.8.2009 13:52

Re: Nechápu

A není náhodou jedno, kdo je vlastník, ale jaká je to kvalita a za kolik? Stačí, aby to nebylo předmětem obchodního tajemství a je to. Každý odborník dokáže říci, jestli je to předražené nebo nikoli. V zemi kde se po vyběrovém řízení uzavírají tajné dodatky o zvýšení ceny, je jedno, kdo vlastní a kdo vládne, prodělávají občané.

A je zvykem, že podnikatelé se vzdají svého práva ovlivňovat chod svých firem během své služby veřejnosti. Proč by ale nemohlo dojít k situaci, kdy ministr oficiálně požádá premiéra o posouzení  a podpis smlouvy za něj, protože ve vybrané firmě má podíl? U nás je to naopak - premiér říká ministrovi s kým to má podepsat, aby měl podíl.

Jura 17.8.2009 13:58

Re: Nechápu

Hahahahahahaha - přesné vyýýýýstižné. Díky Nelde. Prostě taková jedna malá BANÁNOVÁ REPUBLIKA UPROSTŘED EVROPY!!!!!!! A PROTO SE JÍ TAK ODS-ka bojí, zřejmě by to už pak nešlo....aby premiér měl podíl:-D;-)>-

cb 17.8.2009 11:58

Nac

akcie na majitele, kdyz muzete zalozit spolecnost na Kypru nebo nekde v karibiku a ta nasledne drzi ony akcie "na jmeno". Je to navic bezpecnejsi proti odcizeni.

Tino 17.8.2009 11:53

Paroubek by musel s ČSSD provést naprostou reformu všeho

Pokud kdo chce zprůhlednit majetkové poměry, musel by zavést všeobecné majetkové přiznávání a radikálně posílit berní úřady. Jestliže by berní úředník měl z každého nalezeného daňového úniku značnou sumu, třeba deset procent, pak by nebylo v silách žádného magnáta utýct danění.

Proč by tohle nemohlo fungovat u nás, když ve Švýcarsku to možné je. Ani daňový úředník nemůže být takhle podplatitelný, protože i on je hlídaný systémem. Pochopitelně do tohohle systému by muselo být zamontované i konfiskace majetku, který v daňovém úniku figuruje a navíc i obrovská pokuta dosahující a ž maximální výše v zabavení veškerého majetku.

Takhle by mohla být naplněná i vize "padni komu padni!" K tomu ale musí být především politická vůle a pochybuji, že u ČSSD by taková byla a i ostatních stran.

cb 17.8.2009 11:59

Re: Paroubek by musel s ČSSD provést naprostou reformu všeho

Chces davat nekomu, kdo ma uredni moc, procenta z pokut? Uz vidim, jak by to dopadlo.

Jura 17.8.2009 12:09

Re: Paroubek by musel s ČSSD provést naprostou reformu všeho

Navrhni něco lepšího...jak jinak z této korupce a potažmo dluhového průšvihu...kdy si pár jedinců mastí kapsy na úkor většiny a budoucnosti tohoto státu. Ten nejmenovaný bývalý ministr  dopravy se klidně zdekuje jako Kožený, Krejčíř, Pitr....toho tenhle stát vůbec nezajímá....jen dokud z něj může vysávat prahy....a není samozřejmě sám -  JEN MI NEJDE DO HLAVY - PROČ TO TĚM K!U!R!V!Á!M POLITIKŮM DOVOLÍME - JAK PÍŠU - MY JE NEZAJÍMÁME ANI MÁLO!!!!!!!!

cb 17.8.2009 12:32

Re: Paroubek by musel s ČSSD provést naprostou reformu všeho

Zmensit podil statu na ekonomice. Mene prerozdelovani = mene korupce = mene politiku.

Jura 17.8.2009 12:49

Re: Paroubek by musel s ČSSD provést naprostou reformu všeho

Velmi obecná nicneříkající formulace.....jak z politického školení. Souhlasím s autorem Tinem. Jen se to asi neuskuteční bez toho, že se ti co z nás dělají pitomce a vysávají nás - POLITICI a jejich KLANY - leknou. Pokud vidím dobře vpravo - rozklad už je tady - JDU KRÁST, ŘEKL PRÁVNÍK LÁSKA POLICII - aby vzal zpátky ukradený majetek firmy kterou zastupuje. Policajti uměli akorát ztratit zaslaný fax OZNAMUJÍCÍ TENTO - až tak jsou ze všeho p.o.s.r.a.n.í, CHUDÁCI!!!!!!!!

Jura 17.8.2009 13:01

Re: Paroubek by musel s ČSSD provést naprostou reformu všeho

pardon - TENTO FAKT