26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

POLITIKA: "Aféry" Andreje Babiše

Tanec médií i politických oponentů okolo kontroverzní postavy předsedy hnutí ANO Andreje Babiše sleduji od počátku a musím říci, že asi nejvíce jsem rozčarován z toho, jak zavádějící názory jsou zde veřejnosti-voličům předkládány.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 9.5.2017 16:29

V diskuzi je poptávka po Morální autoritě.

Inu, jsou tady tací, ale chtěli bychom je? Sokol, Pánek, Halík a další. Mohl by být ušlechtilý pacifiska velitelem armády? Vžyť by všechny bitvy prohrál. Kdoby se pak utěšoval jeho morálními kvalitami?

S. Ševeček 9.5.2017 16:21

Re: Tak co, autore

Pane Jando, výtečně! - za článek i za Vaše diskusní odpovědi.

(myslím to doopravdy)

S. Ševeček 9.5.2017 16:17

Závist a neschopnost je

mocná čarodějka.

P. Janda 9.5.2017 16:14

Re: Naivita

Dobrý den,

pokud jde o rozbor hodnoty a dotací Agrofertu, nemohu obratem fundovaně reagovat. Nicméně současná hodnota podniku i výše vyplacených dotací se z podstaty věci logicky vztahují k rozhodnutím z předchozích let, takže těžko mohou být ovlivněny aktuálním vládním angažmá A.Babiše. Mimochodem lze snadno dohledat, že nárůst zisku Agrofertu v r.2016 je z větší části generován ziskem z dceřiných chemiček v zahraničí. Sahá tedy vliv A.Babiše např. do Německa ?

Pokud myslíte, že by v případě afér pana Sobotky a p.Kalouska aby letěli z politiky jako Rychlé šípy, dovolím si nesouhlasit. Oni totiž ty aféry skutečně měli a nemalé (to si snadno dohledáte), leč neletěli ani náhodou..

Na závěr jen že se samozřejmě mohu mýlit. Pouze jsem chtěl upozornit na absenci rozumných argumentů v honu na Babiše. PJ

J. Fridrich 9.5.2017 16:08

Re: V Čechách se úspěch nikdy neodpouštěl-a ani nyní

Vám by nepomohl ani kořen Žen-Šenu, pane Vondráček.....

P. Tronner 9.5.2017 15:51

Naivita

Přiznám se, že obdivuji autorův optimismus, s jakým i po 3 létech důvěřuje Babišovi. Dokážu pochopit, že jej předtím volil, protože tehdy se dalo snad nějak očekávat, že Babiš je ten skutečný princ na bílém koni, který nás tu všechny spasí. Sice je podle mne naivní myšlenka, že v boji proti oligarchům, tahajícím za nitky ze zákulisí, nám pomůže oligarcha, kterého si zvolíme do vlády, ale budiž.

Problém ale je, že Babiš představuje unikátní spojení ekonomické, politické a informační síly. Zatímco jiní naši oligarchové noviny nevlastní, či nevlastní tak vlivné tituly (a nejsou v politice), tak Babiš ano. Objevily se kauzy - například Čapí hnízdo, které autor pominul - kde je evidentní, že B.není ani jednooký mezi slepými, ale stejný, jako ostatní, a vzhledem k mamutímu konfliktu zájmů ještě potenciálně nebezpečnější. Autor bagatelizuje přihrávání dotací Agrofertu, ale to je právě ten důvod, proč šel Babiš do politiky - není těžké dohledat, o kolik se tyto dotace za jeho vlády navýšily, jak jeho podniky vzrostly na hodnotě, přestože se jim už nevěnuje, což je poněkud pikantní. Vzhledem k tomu, že je nyní oficiálně neřídí, a přesto jejich hodnota šla tak nahoru, tak je asi celá ta léta řídil špatně a možná by to měl nechat povolanějším, ne?:-)

Doporučuji položit si upřímně otázku, jak bychom se dívali na dejme tomu Kalouska či Sobotku, na něž by vyšlo najevo tolik, co na Babiše. Taky byste se jich zastával? Podle mého názoru, pokud by se tak stalo, letěli by z politiky jako Rychlé šípy. Babiš předvádí, jak rychle se naučil to nejhorší, co v politice je.

Silně pochybuji, že Babiš nezneužívá unikátní informace z kontrolních hlášení atd. Pravděpodobnost zneužití informací o jeho konkurenci je u Babiše s ohledem na poslední kauzy rovná takřka jistotě.

Toto, co jsem napsal, samozřejmě není obhajobou Kalouska, Sobotky a dalších. Vůbec ne! Kdyby bylo možné se jich lehce zbavit, budu hned pro. Jenže dle mého mínění nelze toto řešit volbou Babiše. To je z deště pod okap.

P. Janda 9.5.2017 15:16

Re: Tak co, autore

Dobrý den, to je hezká otázka.

Moje činnost je mimo politiku, mimo státní sektor a pokud nepracuji pro zákazníka tak nic nedostanu a upřímně - jsem rád. Nemám alespoň pocit že bych na někom parazitoval.

Čili odpověď zní : žádná, bohudík.

Trochu se orientuji v ekonomii a stále více mne zajímá historie, zejména jako poučení o tom jak jsme stále stejní. A ve štvanicích na kohokoliv kdo je "jiný" a k jehož skutečným či domnělým hříchům" můžeme přihodit i mstu za své vlastní frustrace, v tom jsme mistři Evropy, ne-li světa. Jelikož mne to poslední vadí až příliš, zkusil jsem napsat onen článek. to je vše.

Mějte se, PJ

Ś. Svobodová 9.5.2017 15:11

Re: Diktátor

Proč si myslíte, že náš stát je řízen demokraticky? Demokratické rozhodování končí na komunální úrovni. Výš už nám strany dovolí volit jen toho, koho ony chtějí.

P. Janda 9.5.2017 14:51

Re: samočistící Babiš

Dobrý den,

doufám, že ani na zkoumání charakteru oni voliči nerezignovali, spíše se volbách nevyskytoval tak hojně, aby bylo příliš na výběr. Stran charaktertu A.Babiše nemohu soudit detailně, nebo jej neznám.

Toho co se mi nelíbí není málo, pod pojem chartakter ale spadají i věci, které určitě i u A.Babiše naleznete v míře převyšující některé jeho protivníky - mohla by to být třeba loajalita k spolupracovníkům (rozuměj nehodím je přes palubu když se to hodí) , nebo to že ctí dohodu a dané slovo. Z mého pohledu i to že spíše koná než okecává.

O tom, zda mohl poškodit naši politiku bych si ale dovolil polemizovat, ta dosáhla pozoruhodných hloubek již dávno před příchodem A.Babiše. Asi i proto je zde.

PJ

J. Václavíková 9.5.2017 14:49

Re: samočistící Babiš

Babiš skutečně rozhoduje sám o tom, kdo bude na kandidátkách, pro příští volby už např. nenominuje ,,kluky z plakátu", např. Zlatušku či Komárka. O programu se bavit nemusíme, ten prostě žádný není. Na aktuální problémy reaguje podle momentálního vyladění. Prostě, volič nemůže vůbec předpokládat, jak se jím zvolené hnutí konkrétně zachová. A podívejte se prosím aspoň na jedno z jeho nedávných vystoupení, dost by mě zajímalo, jestli po nich nezměníte názor. tady např. odkaz na ČT24, ale stejné to bylo na DVTV a předpokládám i v rozhlase.

https://www.youtube.com/watch?v=ht5a7K93Hzc

P. Janda 9.5.2017 14:40

Re: samočistící Babiš

Dobrý den,

tuto konkrétní reakci na nahrávky jsem myslím neviděl, v každém případě pohotovými (neřkuli vtipné) ani brilantními reakcemi A.Babiš rozhodně v rozhovorech neoplývá. Jako politika jej to nejspíš diskvalifikuje, jiné jeho vlastnosti jej zřejmě naopak kvalifikují docela slušně. Nikdo není černobílý.

Vaši otázka ohledně diktátorského ovládání ANO obsahuje tvrzení, na které nemohu přistoupit, neboť o zmíněných metodách nemám žádné hodnověrné informace. Nicméně osobně se mi to poněkud nezdá, jsou tam i osobnosti, u nichž si to těžko mohu představit.

PJ

P. Papež 9.5.2017 14:23

Tak co, autore

Tak co, autore, jaká funkcička na vás čeká po Andrejově výhře?

Ś. Svobodová 9.5.2017 14:21

Re: V článku mě pobavila

Myslím, že bychom přivítali vládu morálních autorit (na filozovy pozor! :-)). Jenže morální autority do vysoké politiky až na vyjímky nedojdou právě proto, že jim morálka nedovolí se podílet na politických kšeftech.

Demokracii nemáme. Tu měli snad naposled Řekové cca 600 let BC.

Ś. Svobodová 9.5.2017 14:07

Re: Ostatně ptal se někdo, kdo si ten rozhovor

Myslím, že je to akce ČSSD, ale to se pravděpodobně nikdy nedovíme. Protože takovéhle zakázky se objednávají přes různé agentury, které klienta nikdy neprozradí. Rukopis je to ale zřejmý a léty osvědčený.

Sobotka s Chovancem se musejí válet smíchy, když naši horliví žurnalisté bez zamyšlení zveřejňují odposlechy a pohoršeně komentují Babišův amatérismus. A nedochází jim, že oni sami jsou Sobotkovi Přibylové v naprosto stejné hře.

B. Rameš 9.5.2017 14:00

V článku mě pobavila

definice politického konsensu jako "co všechno si ještě občan nechá líbit".

Jinak, je to zajímavá věc. Je lepší politik typu MUDr. Ratha (všehoschopný gauner), Ing. Nečase (nechá se ovládnout), nebo Ing. Babiše? Přejeme si vládu filozofů a morálních autorit? Pokud ano, proč jí nemáme, když máme demokracii? A pokud je chyba u nás, proč ji nemají jinde?

J. Chaloupka 9.5.2017 13:41

A nemůže?

Jen doufám, že toho Kalouska po volbách už v parlamentu neuvidíme a zejména nebudeme ho platit.

J. Chaloupka 9.5.2017 13:38

Ostatně ptal se někdo, kdo si ten rozhovor

objednal od toho novináře? Vždyť teď nikdo soudný nemůže jako pisálka zaměstnat, což musel čekat, takže ten rozhovor musel draze prodat. Kolik za tu nahrávku dostal a od koho? Jestlipak se někdy dočkáme rozhovoru s tím tzv. novinářem?

J. Chaloupka 9.5.2017 13:36

Děkuji za objektivní zhodnocení.

Nejsem Babišův volič, ale jestli se mu podaří udělat ve státním rozpočtu alespoň trochu pořádek, tak mu těch pár miliard ze srdce přeji.

Ostatně, jak řekl před nějakou dobou pan Keller (to je ten sociolog, co si ho komunisté zvolili do europarlamentu) má pan Sobotka jeden problém a to je těch cca 30 % voličů Babiše, když on sám měl jen dvacet. A jak tak koukám, bude rozdíl v příštích volbách ještě větší.

Jestli tohle nemá zakrýt, že se chystá valná hromada ČEZu a je nutné se Babiše zbavit, nebo jej zaměstnat tak, aby neměl čas ty "Beneše" odvolat.

M. Vondráček 9.5.2017 13:19

Re: Konečně objektivní

A co je to podle Vás objektivní pane Chaloupku :-) :-)

M. Vondráček 9.5.2017 13:15

Re: V Čechách se úspěch nikdy neodpouštěl-a ani nyní

Nejezte ty koblihy pan Fridrichu, nesvědčí Vám to :-)

J. Fridrich 9.5.2017 13:05

V Čechách se úspěch nikdy neodpouštěl-a ani nyní

V Čechách se úspěch nikdy neodpouštěl-a ani nyní neodpouští.. Upocený Bohoušek, " tvrdě pracující cca 25 roků " v našem Parlamentu za hezké naše peníze se stále snaží " nastartovat " tu krásnou, Českou nenávist k schopným, úspěšným - a nedejbože bohatým spoluobčanům...

Tak asi tak, přátelé...

P.S.

Kdo není hluchý a hloupý a normálně slyšel tu nahrávku, co nám stále a pořád dokola naše sdělovací prostředky přehrávají, tak ví, že aktivní je tam ten NOVINÁŘEK a Babiš ho nijak NEÚKOLUJE...

J. Minarčík 9.5.2017 12:51

Hra o koryta

Nebyl jsem a nebudu voličem Babiše,ale jsem spokojen,konečně vidím do detailu jaké sv.ně se u nás v politice před Babišem uhnízdily,diskreditace těchto loutek je bezbřehá,ale bylo už ji třeba jen doufám v rozum občanů u voleb,kdy konečně pošlou slizké loutky do věčných lovišť,Kalousek a Sobotka-tyto zrůdy by měly letět ještě před volbami,neb takovou šaškárnu nejde ani vymyslet-jedině zplodit!

L. Tušl 9.5.2017 12:42

Diktátor

Babiš se netají tím, že chce stát řídit jako firmu, takže jasně říká, že chce diktaturu. Nebo snad znáte firmu řízenou demokraticky? Tím je pro mě v současné době nebezpečnější, než volit komunisty. Ostatně STB byla vždycky horší než řadový komunisti.

T. Hraj 9.5.2017 12:13

Re: samočistící Babiš

Na Ratha také "zatím není", ale přiznám se, že mi to nebrání mít již nějakou dobu na něj a jeho charakter názor utvořen.

T. Hraj 9.5.2017 12:08

Re: samočistící Babiš

Ideální politici samozřejmě neexistují (a nebyli jimi ani Masaryk s Churchillerm). Babišovi voliči ale rezignovali vůbec na samotnou ambici zkoumat u politika jeho charakter.

Babiš skutečně za ty 3,5 roku neudělal ve funkci větší botu (pomíjím svůj odpor k EET). Finance kočíroval dokonce úspěšně (ačkoli je otázkou, nakolik je např. kladný schodek jeho záslouhou). Ale hodnotový relativizmus, který nepokrytě přinesl do politiky (což je konzistentní s tím pragmatismem) ji poškodil do hloubky a na dlouho.

M. Vondráček 9.5.2017 11:58

Re: Zkrátka a dobře, Babiš je menší zlo, než slizký Sobotka,

Jasně , Andrej je pašák, za všechno může Kalousek :-) :-)

M. Vondráček 9.5.2017 11:56

Re: samočistící Babiš

Ale jako omlouvání to vypadá . Vyznívá to , že AB vlastně nic neprovedl. To že lže jako když tiskne , jak se zdá autorovi nevadí.

J. Václavíková 9.5.2017 11:54

Re: samočistící Babiš

Váš článek mě celkem zaujal a musím přiznat, že přinášíte logické argumenty. Jen mi připadá, že jste jisté, ne nepodstatné, okolnosti vynechal. Viděl jste, jak neuvěřitelně reaguje Babiš na otázky moderátorky, jestli je na nahrávkách skutečně on? Tohle přece politika naprosto diskvalifikuje! A další věc. Pro Vás je přijatelné, že Babiš ovládá ANO naprosto diktátorským stylem, bez jakékoliv možnosti, aby se členové podíleli na rozhodování o personáliích či programu?

Suma sumárum- Babiš se dopustil trestného činu, když neoznámil únik materiálů z vyšetřovacího spisu. Politici už odstupovali za menší prohřešky. Takto to funguje a fungovat má. Tím není řečeno, že ostatní nemají máslo na hlavě. Ale až to na ně praskne, budou muset také od válu. Jinak to nejde.

P. Janda 9.5.2017 11:28

Re: samočistící Babiš

Dobrý den,

Jen bych rád upřesnil že "Babišovi voliči" nejspíš spokojeni nejsou, ani bych je neumísťoval morálně níže než ostatní.

Mnohem raději bych býval volil stranu čestných nezištných s vůdcem namíchaným z Masaryka a Churchilla, jenže zrovna nebyli k mání. Dokonce bych se spokojil i s mnou do té doby volenou ODS kdyby měla jiný program než jen hysterické výpady právě proti A.Babišovi.

Pokud jde o morálku a principy, ty se právě pokouším reflektovat ve svém příspěvku, kde nejde o něčí adoraci nebo omlouvání, ale o snahu vyprovokovat obyčejné přemýšlení namísto pouhé účasti na davové hysterii.

Díky za přečtení. PJ

Č. Berka 9.5.2017 11:16

Re: samočistící Babiš

Samozřejmě, že takové konkrétní odhalení, které by Babiše poškodilo může existovat. Ale zatím není. Jiní politici ale NEJSOU LEPŠÍ.