4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: A Potěmkin se směje...

Jenom třicet procent z těch, kdo nemají práci a jsou na sociálních podporách, chce opravdu makat. Takový je odhad úřadu práce v Ústeckém kraji. "U vás je sociální systém oproti platům příliš štědrý, u nás doma bychom na podpoře umřeli hlady", říkají oproti úvahám naší tripartity polští a slovenští gastarbajtři, kteří vyplňují pracovní místa u nás místo těch, kdo makat nechtějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 4.6.2014 10:10

minimální mzda

Pro mne minimální mzda představuje minimální sumu peněz, za které jsem ochoten pracovat. A ta suma závisí na typu práce a na vedlejších nákladech na práci (např. náklady na dojíždění).  Nějaká zákonem stanovená minimální mzda mne nikdy nezajímala. A zaměstnavatelé zaměstnance prostě potřebují, nemůžou tedy lidem platit tolik, aby se lidi neuživili, protože by u nich lidi nepracovali, kdyby je to neuživilo.

Problém je, že tyhle jednoduché ekonomické pravdy a východiska jsou ubita nerůznějšími regulacemi pracovního trhu a přebujelým sociálním systémem (platí pro celou Evropu).

P. Švejnoch 4.6.2014 10:04

Re: pane Šejno

jste nabubřelý trouba - čeština pana Lence (přes Vámi nalezené i nenalezené chyby v tomto příspěvku) jistě není "na hranici úrovně žáka zvláštní školy". Ale dokonce i kdyby byla, neznamená to, že by jeho názor nemohl být správný. (Tedy někdy... ;-) )

A konečně: Proč by "dělník s mizerným vzděláním" nemohl být pravicově založený? Jak to spolu souvisí?

K. Luboš 4.6.2014 10:04

No dobře, takže si to spočítejme!

Hrubého dostanou 11.000 Kč, tj. čistého dejme tomu 8.000 Kč. Z toho zaplatit tak 3.500 Kč za dopravu autem, protože veřejná moc nefunguje. Takže čistej vejvar je tak 4.500 Kč. To je sice asi tolik jako v Číně! Jo a těch 4.000 Kč po zapracování? Třeba jo, třeba ne!

P. Papež 4.6.2014 10:00

Re: pane Lenci

A proč nemůže být dělník voličem ODS ? To jsem nevěděl, že se volí podle povolání. Většinou je to podle IQ. Důkazem je volba "profesora" Kellera do europarlamentu voliči ČSSD. Ze zvolení je viditelné, že málokterý volič ČSSD přesáhne v IQ 100.

V. Petrová 4.6.2014 9:58

I snížením sociálních dávek

by natekly , resp. nevytekly státní peníze, lidi by to donutilo pracovat a zaměstnavatelé by měli na mzdy. Jenže to by pan Sobotka musel mít ( a s ní Škromach a vůbec soc.dem.) trochu fištrónu v hlavě, zkušenosti z podnikání, z práce vůbec a ne jen z politiky. Z těch usmolených 500,-Kč dostane zaměstnanec necelých 400,-Kč a zaměstnavatel zaplatí státu na odvodech na sociální a zdravotní pojištění téměř  200,- Kč.  Takže nakonec na to vydělá státní kasa. A proto se také minimální mzdy zvyšuje. Kdyby se zrušila a neponásledoval se tzv.  švarcsystém, rozběhla by se ekonomika podstatně líp. A kolik úředníků by mohlo jít makat na dálnice !!!

P. Švejnoch 4.6.2014 9:47

Re: pane Šejno

chtěl jsem Vám napsat, že Vaše ekonomicko-pracovní úvahy jsou nehorázné pitomosti, ale vidím, že to již za mě (a přede mnou) udělali pánové Plzák, Kosejk a Gramblička.

Tímto jmenovaným děkuji. :-)

R. Gramblička 4.6.2014 9:33

Re: pane Matějko

"U nás je na rozdíl od Polska a Slovenka minimální mzda mnohdy nižší než sociální podpora. Tento paradox se dá zrušit jen zvýšením minimální mzdy" - to je kravina, druhou možností, kterou právě zmiňuje autor článku, je snížení státní podpory aniž by se nutně zvyšovala min. mzda.

J. Fleiszner 4.6.2014 9:23

Pracující chudí

Já myslím, že minimální mzdá má svoje opodtatnění. Chápu, že u mzdy jde o dohodu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, ale při výši nezaměstnanosti která je v ČR si můžou zaměstnavatelé diktovat mzdy. Může se tedy stát, že lidé budou pracovat i za 5000,- protože nic jiného neseženou, ale pak budou žádat na státu sociální podporu, protože s tím neuživí rodinu. Tu jim "správná" pravicová strana odmítne vyplácet a máme tady krásnou skupinu pracujících chudých.

Z. Sadovský 4.6.2014 9:22

Mininimální mzda

v současném pojetí a její administrativní zvyšování je cestou do pekel. V řadě vyspělých států tento institut vůbec neexistuje a výše mzdy je dohadována silnými odbory v konkrétním sektoru, kde počet zaměstnanců je vysoký. Minimální, ale potom také maximální mzda má smysl snad ve veřejné správě (státní správa a samospráva), ale rozhodně ne u soukromých subjektů. Kdyby to tak bylo, ukázaly by se rozevírající se nůžky mezi soukromým a veřejným sektorem. V současné době učíme celou řadu lidí, že nepracovat je výhodnější a to už od nezaměstnatelných absolventů některých oborů, kteří nikdy nepracovali (pokud se ovšem práce politika nepočítá jako zaměstnání ,-). Cena práce je přitom tak vysoká, že je pro řadu malých a středních firem likvidační.

J. Plzák 4.6.2014 9:13

Tripartita je buržoazní přežitek.

Mzdy jsou vždy záležitostí zamněstnanců a zaměstnavatelů. Že všechny zamněstnance zastupují odbory, o tom by se také mělo diskutovat. Jde o odborářskou drzost.

Vláda ale, ta nemá do mezd vůbec co kecat. Ovlivňovat může jen mzdy státních zaměstnanců. Pak ale už je zase jen zamněstnavatel.

Tak že tripartita je nonsens - kravina, patrně prvorepubliková. Nevím, nezkoumal jsem to. Zato vím, že poměrně ekonomicky nejúspěšnější Evropané, Němci, triparitu nemají.

M. Kosejk 4.6.2014 9:09

Re: pane Matějko

Pen Šejno, vy vždy píšete takové kraviny. A ani se nestydíte. Nevím, jaká je minimální mzda na Slovensku a v Polsku, ale v ČR rozhodně není 8000,- Kč, ale 8500,- Kč.

A jak strašně kecáte, dokazují vaše vlastní věty, cituji:  Česko má minimální mzdu jednu z nejnižších v EU. Pouhých 8000,- Kč. Přesto k nám Poláci a Slováci jezdí pracovat, protože u nich je mnohem méně pracovních příležitostí.

Co vlastně říkáte, když obhajujete vyšší minimální mzdu? Máme nižší minimální mzdu - a tudíž mnohem více pracovních příležitostí. Přemýšlíte vůbec? Asi ne, ale to u voliče ČSSD je normální.

K. Janyška 4.6.2014 9:08

Jsou to levicoví estébáčtí

magoři... Dzp.

J. Plzák 4.6.2014 9:03

Re: pane Matějko

Bože, Bože, stále stejná pitomost: "nejsme banánovou republikou, aby se u nás platilo lidem méně, než u sousedů v Polsku a Slovensku."

Šejna, voni jsou hlava. Byli někdy v nějaké banánové republice, v Polsku a na Slovensku?

Co jste vlastně chtěl říct?

M. Šejna 4.6.2014 8:40

Re: pane Lenci

no vidíte, a sám jsem schopen napsat  "dúkazem".

Kouzlo nechtěného.

:-)

M. Šejna 4.6.2014 8:38

pane Lenci

předpokládám, že jste se vždy živil manuální prací, protože Vaše psaná čeština je téměř na hranici úrovně žáka zvláštní školy (zprávná, povinost, takový jsou všichni ...). Vy jste dúkazem toho, že pravičákem v Česku může být i dělník s mizerným vzděláním.

K. Frauknecht 4.6.2014 8:37

Minimální mzda

je, z hlediska svobodného trhu (tedy bez regulací a omezení), kardinální kravina :-)). O "správnosti" vytyčeného směru bolševické politiky EU např.:

"Dlouhodobě nezaměstnaní občané (tj. ti, kteří jsou nezaměstnaní déle než jeden rok) tvoří v celé EU téměř 50 % nezaměstnaných. Např. v Japonsku je dlouhodobě nezaměstnaných asi pouze 15 % a v USA asi 7 %." (zdroj: Práce a mzda 1/2008)

Čest práci!

J. Schwarz 4.6.2014 8:05

Re: S autorem souhlasím.

Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí nějakých 5 měsíců a dělá kolem 50% původní mzdy. Na podporu v nezaměstnanosti si každý POVINNĚ platí "pojištění". Kdo nepracoval a tedy neplatil, nemá na podporu v nezaměstnanosti nárok. Problém není v žádném případě v příliš štědré podpoře v nezaměstnanosti, ale v houštině nejrůznějších "sociálních dávek" a podpor.

M. Šejna 4.6.2014 7:43

pane Matějko

to je dobře, že jste zmínil Slováky a Poláky. V Polsku (10.300,- Kč) i na Slovensku (9260,- Kč) je minimální mzda vyšší než u nás. Česko má minimální mzdu jednu z nejnižších v EU. Pouhých 8000,- Kč. Přesto k nám Poláci a Slováci jezdí pracovat, protože u nich je mnohem méně pracovních příležitostí. Ale hlavně nejezdí k nám pracovat za minimální mzdu.

U nás je narozdíl od Polska a Slovenka minimální mzda mnohdy nižší než sociální podpora. Tento paradox se dá zrušit jen zvýšením minimální mzdy. Nejsme banánovou republikou, aby se u nás platilo lidem méně, než u sousedů v Polsku a Slovensku. Nemůžeme být státem, kde se za lidskou práci platí méně, než za flákání se doma u televize.

P. Lenc 4.6.2014 7:43

Re: Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji.

Myslím, že vaše statistika je zprávná.Kdysi dávno za "hodných " komunistů jsem po té, co po výplatě nepřišlo do práce jako vždy takřka 20% zaměstnanců, jsem si dovolil říct, že až u nás nebude pracovní povinost, tak budeme mít nejvíc nezaměstnaných na světě.Přinejmenším polovina nezaměstnaných jsou flákači, kteří nikdy pracovat nebudou, tím nechci tvrdit, že takový jsou všichni.Ale drtivá většina těch, co chtějí opravdu pracovat si práci najdou, i když to trvá nějakou dobu.

A. Bocek 4.6.2014 7:27

Věřím jen té statistice, kterou si sám zfalšuji.

mám ve vesnici 100 osob práce schopných ( lehce se mi tak počítají procenta ) 6 osob je nezaměstnatelných , 5 invalidních důchodců ( 2 zasloužení , 3 vylhaní ) 8 maká v šedé ekonomice , 8 intenzivně hledá práci ( do dvou měsíců ji najdou ). Tvrdím že skutečná nezaměstnanost je jen těch posledních 8 , ti nezaměstnatelní budou buď špatně pracovat , nebo krást ( nebo obojí dohromady).

E. Vašátko 4.6.2014 6:12

S autorem souhlasím.

Většina nezaměstnaných jsou v podstatě nezaměstnatelní. Kdyby skutečně stáli o práci, určitě by se našla v každém kraji - podívejte se do kterékoliv prodejny kteréhokoliv z obchodních řetězců, vždycky tam najdete v pokladnách ženy, mluvící s přízvukem, tedy cizince. Nic proti nim, jsou ochotni se vydat za prací i do zahraničí, protože doma jim nikdo žádnou štědrou podporu nedá. Na rozdíl od nás. Chyba je i v tom, že státní podpora je vyplácena bezpodmínečně, nevyžaduje se ani pár hodin veřejně prospěšných prací. Jestliže dnes na důchod 1 důchodce pracuje 1,8 aktivně pracujícího člověka, zajímalo by mně, kolik lidí se skládá na podporu v nezaměstnanosti a jak dlouho nám to vydrží. Chápu lidi nemocné či jinak postižené, ale ti ostatní by po odmítnutí nabízené práce neměli dostávat nic.

V. Ondys 4.6.2014 4:34

:)))))))) Je to stejně komplikované jako s chutí pracovat za

mzdu odpovídající požadavku na trhu s pracovní silou a :)))))) zaměstnáním, ke kterému opravňuje :)))) cár papíru s časem proflákaným za peníze plátců daní ze soukromého sektoru!

P. Sulc 4.6.2014 2:24

Bohuzel se tim politici

nezabyvaji ani naznakem a lide skonci jen u brblani Tech demonstrantu "proti" je vzdy jen par stovek. "Ono to treba neni povoleno", tak radeji doma u piva, pivecka a TV.

T. Pansky 4.6.2014 0:40

Co tim levice sleduje? Jednoduche. Uplaci volice.

Snazi se uplatit lidi, kteri chteji vice.  Ja proti tomu nic nemam, ja bych si pral, aby si kazdy vydelal miliony.  Co bude vysledkem prijateho zvyseni mzdy?  Firmy na hrane rentability zkrachuji a budou tedy propoustet.  Nektere firmy se tomu budou spolecne se zamestnanci vyhybat a tak prejdou do sede ekonomiky - zvysi se pocet nezamestnanych placenych nacerno.  Nektere firmy si spocitaji, ze zavedeni dalsi automatizace se vyplati, nebot zacnou vyrabet na tri smeny na masinach bez lidi a investice se brzy vrati.  Co tedy bude vysledkem? Bude se zdrazovat, ale levice doufa, ze ji pribydou volici.

M. Stuchlik 4.6.2014 0:40

Re: Což o to, jistě se u nás najde mnoho těch,

bingo :-)

J. Gogo 4.6.2014 0:10

Což o to, jistě se u nás najde mnoho těch,

kterým se vyplatí být na dávkách a makat se jim nechce. Ironií je ale to, že o práci píší především ti, kteří ani netuší, co to slovo znamená, protože nikdy vlastně nepracovali a živí se jen žvaněním a povalují se po kavárnách.