29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLICIE: Zásah proti politikům

Konečně dojde na nejvyšší patra politiky. Už bylo načase. Kdepak, ve skutečnosti by měly být titulky zcela jiné - Policie utržená z řetězu předvádí tyátr. Jen tak lze charakterizovat to, co se ve skutečnosti děje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pernický 19.6.2013 11:31

Na darebáky shoufnici.

 A protože pan Vlk má tento pohled, tak já po přečtení článku musím prohlásit,že před zákonem jsme si všichní rovní,ale pan Vlk má pocit, že někdo je rovnější. Advokátí jsou velice zvláštní profese a některým soudcům lezou očí z důlku při jejich obraně pochybných individuí.

L. Novák 19.6.2013 11:26

Re: Aplikace a výklad práva

Uvalení koluzní vazby zpochybňuje právník ve svém aktuálním textu (NP, 17.6.):  Karel Šůna: Koluzní vazba!?

Širší výklad trestní odpovědnosti členů zákonodárného sboru od soudce Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku JUDr. Aleše Pejchala: (2004) Žijeme v demokratickém právním státu?

http://virtually.cz/journal/?q=zijeme-v-demokratickem-pravnim-statu&page=645

"... Člen zákonodárného sboru při hlasování v tomto sboru neplní žádné úkoly a neobstarává žádný obecný zájem. Je výlučně na něm, zda bude hlasovat pro vyslovení důvěry vládě či bude hlasovat proti, zda bude hlasovat pro zrušení platné ústavy nebo pro její zachování. Kdyby tomu tak nebylo, nežili bychom v parlamentní demokracii. A už vůbec nepřísluší výkonným složkám státní moci (policii či státnímu zastupitelství), posuzovat jaká případná výhoda na níž není nárok (peníze, nabídnutá funkce, noc s krásnou milenkou apod.) toho kterého člena zákonodárného sboru při jeho hlasování ovlivnila či mohla ovlivnit. Toto právo náleží voliči a ten se musí dožadovat dodržení politické i etické odpovědnosti jím voleného zákonodárce. Je dobře, že o těchto skutečnostech media voliče informují. Je nepochopením demokratického právního systému, když policie či státní zastupitelství chtějí z těchto skutečností vyvozovat jakoukoli právní odpovědnost."

K. Dvořák 19.6.2013 11:10

Politika je handl

Na chapani politiky jako handlu neni nic spatneho, pokud se ovsem zobchodovava podpora urciteho zajmu ci principu vymenou za prosazeni jineho zajmu ci principu. Politici jsou za reprezentovani urcitych zajmu odmenovani z verejnych prostredku a nemeli by nad ramec teto sve odmeny usilovat o dalsi osobni obohaceni vymenou za vzdani se principu. To je samozrejme idealni stav, nedosazitelny v praxi. Je nestastne, kdyz hranice toho, co jeste je pripustne a co uz ne, stanovuji organy cinne v trestnim rizeni. Nota bene, kdyz se tak deje za pouziti vazby. Ale co nadelate, kdyz politikum chybi sebereflexe?

Kouzelne je vase doufani, ze soudce "odolá intelektuálnímu pokušení hodnotit věc z čistě právní stránky". Jsem laik, ale neni nahodou povinnosti soudce hodnotit vec ciste z pravni stranky?

Š. Hašek 19.6.2013 11:05

Asi tak.

J. Kunes 19.6.2013 11:02

Re: co chceme?

Vazeny pane Gabrieli, dost by me zajimalo, co z toho, co tvrdim neni pravda a proc. Napsal jsem, kam povede stihani politickych handlu policii. Nevim proc bych se mel za takovou predpoved stydet a jak vite, ze se nevyplni.

Co se tyce vycestovavani do tradicnich demokracii, tak uz se stalo v Nemecku a USA jsem zil skoro 10 let a pracovne jsem tam aktivni porad. Abych Vas na oplatku taky pocastoval radou, tak si zkuste sundat ruzove bryle a prectete si obcas Spiegel, Frankfurter Allgemeine nebo

Financial Times (vsechno najdete na webu zadarmo). 

J. Dona 19.6.2013 10:29

Re: The Economist

The Economist: Kam až klesla politická kultura

Britský týdeník The Economist si všímá toho, jak je možné, že se vůbec vede nějaká debata o tom, zda odměna tří poslanců lukrativními posty za podporu vlády představuje korupci. To podle listu ukazuje, jak hluboko česká politická kultura klesla.

Š. Šafránek 19.6.2013 10:24

The Economist

"Britský týdeník The Economist si všímá toho, jak je možné, že se vůbec vede nějaká debata o tom, zda odměna tří poslanců lukrativními posty za podporu vlády představuje korupci."

L. Novák 19.6.2013 10:20

Re: Pan advokát ví dobře, o čem mluví. Vy ne.

No, uvidíme. Zatím to vypadá jen na velký humbuk a ostudu, kterou st. žalobce slízne u soudu, pokud se ukáže, že jsou (ex)poslanci v kritickém období chráněni poslaneckou imunitou, navíc se nejedná o žádný trestný čin, a že koluzní vazba na ně byla uvalena bezdůvodně.

I. Schlägel 19.6.2013 10:15

Už se těším.

..."Politici jsou zákonodárci a pevně věřím, že se poučí ze svých chyb, nastaví právní předpisy tak, že policejní práci, která při dobrém výkonu mohla nést výsledky, omezí ve všech směrech, zakážou odposlechy, domovní prohlídky, rozdrobí policejní útvary, seberou pravomoci a vytvoří si dostatečnou ochranu, vše v demokratickém duchu a v souladu s právem."...

Kdo si počká, ten se dočká :-) Pokud se to povede, budeme první zemí na světě, kde si kapři dobrovolně vypustí rybník.

P. Schuh 19.6.2013 10:02

Už se perou

Možná že opravdu jenom mafie vládní bojuje proti mafii policejní. Já jako občan kdesi hluboko dole kam jejich spanilé oko ani nedohlédne se z toho mohu jenom radovat.

P. Lenc 19.6.2013 9:58

Re: Naprosto souhlasím

Připojuji se.

S. Ševeček 19.6.2013 9:27

Proč to řeší "Organizovaný zločin"?

Protože se jedná o organizovaný zločin ... a do toho si nenechá organizovaná prokurátorsko-policejně-soudcovská maffia zasahovat.

Měli by viset ti poblitici - je to spiknutí proti občanům. Nebo ne? a je to normální?

(zajímalo by mně, kdo projeví ochotu kandidovat do Sněmovny, když hrozí obvinění z politických zločinů za hlasování)

R. Gramblička 19.6.2013 9:20

Re: Správný zásah policie a logický!

a ten způsob je...?  Pokud vím, tak ústavu mohou měnit jen zákonodarci, jak je k tomu donutíte? Donutit je k tomu může jen společnost, kdyby chtěla. Jenže min. třetina až snad polovina voličů zobe z ruky socanům a závislost na současném státu jim vyhovuje. Dochází vám ta bezvýchodnost a beznadějnost situace? nakonec nám neostane, než se do toho švýcarska odstěhovat, pakliže nás k sobě přijmou

P. Čech 19.6.2013 9:14

Re: Pan advokát ví dobře, o čem mluví. Vy ne.

Mám za to, že se smějí jen zatím pane Nováku.To, že se policie odvážila sáhnout do nejvyšších pater politiky kvituji s povděkem. Sáhla tam, kde bují ta nejhorší korupce. Korupce mnohem horší než ta finanční, korupce politická (politici jí říkají "běžný deal", já jí říkám "odporný, politický handl"). Korupce politická, která ničí a křiví charaktery lidí. Naprosto stejným způsobem totiž postupovala před listopadem 1989 Komunistická strana Československa.

J. Boleslav 19.6.2013 9:12

Re: Pokud nevěříme v zákonnost konání orgánů, činných v trestním řízení,

Zdá se, že rudí řádí tentokrát ne nad Kladnem, ale nad Prahou. :-(

J. Boleslav 19.6.2013 9:10

Naprosto souhlasím

stejně jako s p. Vlkem st.

P. Čech 19.6.2013 9:08

Re: Úplně chybný názor!!!

"Volte toho, kdo Vám zaručí, že nebude handl dělat". Krásná rada. Je to totéž, jako byste řekl "n e v o l t e ". Aby bylo jasno, pojem "handl" zde myslím v pejorativním významu.Politika, vážený pane, nemusí být onen handl. Ovšem to musí být slušná politika a tasková je prováděna málokde.

P. Čech 19.6.2013 9:02

Re: Správný zásah policie a logický!

Vítám jakoukoliv snahu o změnu., pokud je myšlena upřímně.Ať jsou jejími představiteli třeba pánové Okamura, Kohout, Babiš či jiní. Pouze ne pan Popelka, který se sice snaží, ovšem diletantsky a nadělá přitom více škody než užitku. Změna ústavy a politického a společenského systému je možná jen jedním způsobem.

L. Novák 19.6.2013 8:58

Pan advokát ví dobře, o čem mluví. Vy ne.

Organizované zločince policie nechytá. Ti se smějí, co se tady děje...

Nepřijde vám divné, že chytá a strká do koluzní vazby politiky za něco, co se stalo dávno a všechna fakta jsou známa? Navíc za něco, co jen stěží lze označit za úplatek? Navíc za  něco, co mělo proběhnout v době, kdy byli chráněni poslaneckou imunitou? Viz:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-koluzni-vazba-0qq-/p_politika.asp?c=A130616_210705_p_politika_wag

http://virtually.cz/journal/?q=zijeme-v-demokratickem-pravnim-statu&page=645

K. Frauknecht 19.6.2013 8:46

Úplně chybný názor!!!

Nevím, zda je policejní zásah správný, to ukáže vyšetřování (tipuji, že nee :-) ), myslím si ale, že není logickým řešením problému a jsem si jistý, že byl realizován neúměrně!

Politika byla, je a bude handl (obchod)!!! Nelíbí? Volte toho, kdo Vám zaručí, že nebude handl dělat (bohužel nebude dělat politiku).

Přidělení "trafiky" je handl, není to korupce! Korupcí se tento handl stane tehdy, pokud za něj "trafikant" zaplatil. A pozor!! "placením" není to, že zastává názory toho, kdo jej do funkce dosadil - to je ten handl!!, proto tam přeci je!! :-)))

R. Gramblička 19.6.2013 8:46

Re: Správný zásah policie a logický!

to já taky, o švýcarsku mi tady vykládat nemusíte, jenže jak se k němu s naší mentalitou dopracovat? Postupný návod nám vypracoval třeba Pavel Kohout, ale kdo ho uplatní a kdo bude toho dotyčného volit? A všimněte si, že když se objeví někdo zvenčí, kdo má možnosti a snahu o změnu (napr. Janeček či snad Babiš),  je našimi velechytrými žurnalisty a politology označen za nebezpečného mesiáše. Takže nadávame na současný systém, na politické strany a zároveň se obáváme těch, kteří by to mohli změnit. Jak tedy změnit ústavu a tím i politický a společenský systém???

P. Čech 19.6.2013 8:45

Je vidět, že pan advokát neví o čem mluví.

Policie nevyvádí jako utržená z řetězu, nýbrž koná to, co konat má. Odhaluje organizovaný zločin. Organizovaný zločin, který provádí politické strany a jejich politici a to zcela nezávisle na tom, zda jsou momentálně v koalici či opozici. Organizovaný zločin, který tyto strany provádějí ve spolupráci s kriminálníky a kriminálními živly, kteří si u nás drze říkají "lobbyisté".Potvrdilo se to již nejednou. Kvičení postižených a jejich pohůnků však je slyšet až nyní, kdy ruka spravedlnosti zalovila v nejvyšších politických kruzích. A tak to bude stále, pokud nebude zcela zrušen čl.5 ústavy, zakotvující nepřímo moc politických stran nad občany.

P. Čech 19.6.2013 8:22

Re: Správný zásah policie a logický!

Není mi známo, co chcete Vy, já však upřednostňuji model švýcarského společenského systému - skutečnou demokracii.Tento systém je budován na zcela opačnémzákladu, t.j. od občana směrem nahoru. To se týká všeho možného, daněmi počínaje (daně jsou vybírány v obcích) a řízením státu konče.Většinový volební systém , který zmiňujete je jedním ze základů tohoto systému. Nejzákladnějším prvkem ovšem je neexistence moci politických stran a naopak existence přímé moci většiny občanů. Tato moc občanů vychází ze systému referend a všeobčanských hlasování (není to totéž), pomocí nichž občané svou moc uplatňují. Výsledky těchto referend jsou naprosto závazné pro všechny a všechno vč. moci zákonodárné, výkonné a soudní. To, že je Švýcarsko bohatým a fungujícím státem snad nikdo nepopírá. Myslíte si, že by bylo takovýmto státem, kdyby mělo v ústavě zakotvenu moc politických stran nad občany (čl.5 naší ústavy), poměrný volební systém do moci zákonodárné? Kdyby bylo nuceno v důsledku poměrného volebního systému handlovat nějaké, vždy bezzubé koalice politických stran? Nikoliv! Nebylo! Není možno také přehlédnout, že všechny významnější švýcarské politické strany (nejsou zde strany koaliční a opoziční - tento systém obecně nefunguje)tvoří již více než 50 let něco jako velkou koalici a to hlavně v zájmu fungování státu. Uzákoněná moc politických stran je tou žábou na prameni demokracie, která nedovoluje vytrysknout kýžený pramen a dusí jakoukoliv iniciativu občanů.

R. Gramblička 19.6.2013 7:57

Re: Správný zásah policie a logický!

že nikdo nevolí koalice a jejich programy? Jenže volíme jednotlivé strany, které v poměrném systému nemají šanci vládnout samy. Tak zaveďme většinový volební systém, kde vítěz bere všechno, třeba že dostane třebaže dostane jen třetinu všech hlasů. I v takovém případě však bude zde většina voličů, která takovou stranu a její program nevolila. Tak co vlastně chceme?

P. Čech 19.6.2013 7:50

Správný zásah policie a logický!

Teď jde jen o to, aby moc soudní tento zásah posvětila. Politická korupce. Fenomén, který je daleko horší než nějaká korupce finanční a to proto, že zásadním způsobem křiví morálku lidí. Zvláště, je-li prohlašována za běžný politický deal. Deal = obchod.Fuj!!! A stejné je to v případě tvorby povolebních koalic, nutnost jejichž tvorby předjímá poměrný volební systém. Koalice jsou tvořeny také oním politickým dealem. Sejdou se zástupci politických stran, rozdělují si místa ministrů, jejich náměstků, ředitelů a náměstků organizací ministerstvy přímo řízených, ev. míst ředitelů odborů na ministerstvech.Politický deal? Nikoliv! Hnusný a odporný handl. Nic jiného. Na stejné téma jsem zde psal již mnohokrát. Bezproblémová existence státu, založená na na tomto opovrženíhodném politickém handlu nemůže fungovat a také nefunguje. Nefunguje proto, že povolební koalice jsou nelegální a nelegitimní (viz slovník cizích slov), ony, ani jejich programy nejsou voleny byť jen jedním voličem. I tady bych přivítal razii policie. Bohužel, u nás je trestné úplatkářství, nikoliv korupce. A to je ta zásadní chyba.

P. Gabriel st. 19.6.2013 7:19

Re: co chceme?

Pane Kuneši, systém, kde politici nedělají určité věci ne proto, aby je nechytli, ale ze zásady a osobní přirozenosti, proto, že se to nesluší na že nechtějí dávat špatný příklad je zcela normální, zcela přirozený a NENÍ ŽÁDNOU UTOPIÍ! O utopii a o tom že různá větší a menší svinstva dělají všichni a odjakživa, to je výmluva těch, kteří dávno pohřbili morálku, čest a svědomí. Že jsou mezi nimi i mnozí hlásící se ke křesťanství, je jen ukázkou toho, jak hluboko jsme klesli a jak hluboko v kostech máme zarostlý bolševizmus a ck-austriáckou byrokratickou pseudomorálku.  Když vycestujete někam do tradičních demokracií, třeba do švýcarska, rychle zjistíte, že to, co tady tvrdíte  NENÍ PRAVDA,  ALE HAMBÁŘSTVÍ, ZA KTERÉ BYSTE SE MĚL STYDĚT A NE JE TADY ROZHLAŠOVAT! Přemýšlejte si nad tím!

P. Gabriel st. 19.6.2013 7:10

Masaryk není omluvou!

Že byl tatíček pěkný vykuk, lump a darebák, který nehleděl napravo, nalevo, s morálkou si v praxi moc nepotykal a republiku naháněl do spárů bolševiků, o tom dnes není pochyb. Alespoň u těch, kteří si dali tu práci nastudovat dříve nedostupné historické poznatky. Odvolávat se tedy v případech  politické korupce na Masaryka je zcestné. Lumpárna je Lumpárna. V naší současní věrchušce je to skutečně  organizovaná lumpárna. Mafiánská chobotnice jdoucí napříč politickými stranami. Jak si ostatně můžeme ukázat na 15-milionovém balíku, který nasvé podnikání od kamarádů z ODS dostal současný Zemanův kancléř Mynář. Nespojují se nesouvisející případy. Souvisejí totiž osobou madam Nagyové, které koordinovala různé činnosti v této chobotnici, s osobními i politickými cíli. Takže není třeba se bát pane Vlku. A když tak toho, aby vyšetřovatelům nespadnul politicky řemen a nedostali politického zaracha, dotáhli věci do konce a měli odvahu říznout i do nádorů v socdem, Top09 a KSČM!

D. Nowodny 19.6.2013 6:18

Re: Mate pravdu, pan "Taticek" nejen podplacel, uplacel,

kecaš, kecáte,kecáme  !

P. Kolář 19.6.2013 4:49

Re: Pokud nevěříme v zákonnost konání orgánů, činných v trestním řízení,

Hleďme-vstanou noví bojovníci!

J. Kunes 19.6.2013 3:46

co chceme?

Pane Vesely, otazka je, co chceme. Chceme budovat utopii, ve ktere do politiky pujdou jen moralni giganti, kteri se obetuji veskere osobni ambice pro dobro spolecnosti a ktera nutne skonci tak, jak utopie koncivaji, nebo chceme budovat rozumne fungujici stat? Pokud bude rozdavani trafik trestat justice a ne volici, tak to v lepsim pripade povede k prodrazeni a dalsimu zhorseni statni spravy. Politici a urednici budou chtit rozhodovat jeste mene nez nyni, pribude pravnich posudku a poradenskych firem, o vsem se bude rozhodovat kolektivne v  co nejvetsim sboru. Kvalita rozhodnuti se vecne nijak nezlepsi. Bude to pouze pomalejsi a mnohem drazsi. Ostatne soucasny zakon o verejnych zakazkach tento smer pomerne dobre ilustruje.

Horsi pripad je, ze politiky (decisionmakers) nebudou prakticky vybirat volici, ale policie, statni zastupci a soudy.