5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLICIE: Poučení z tragédie - opatrně se změnami

Policie v úterý zveřejnila závěry odboru vnitřní kontroly, který prošetřoval zásah policistů při tragické události v Uherském Brodě před pěti týdny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 7.4.2015 20:00

Ono je to diskutábl...

Když kulky létají, půlky se svírají, ale řitní otvor rozevírá. Profík (policista) by ale měl promptně konat, tedy "pomáhat a chránit". Strategie a taktika "ex post" je na dvě věci, doplňte sami.

Druhou věcí je ale zcestná úvaha, že kdyby byl někdo z pivařů ozbrojen, mohla být tragedie menší. Bon, ale kdo z držitelů ZP leze do putyky se zbraní a riskuje, že si dá pivko, a potenciálně bude obviněn z přestupnictví na základě dikce Zákona o zbraních a střelivu (tři roky "zaracha")? Krátké i dlouhé zbraně vlastním, po střelnicích, soutěžích a "honbě" jsem vybouchal a vybouchávám ve střelivu "majlant k radosti spořivé manželky" (co rána, to patrona). Zbraň skrytě nosím (jsem staromilec, takže želízko 1911A1 v úpravě setu Wilson, 9 Luger a v pouzdře BlackHawk). Když jdu ale do hospody, povinně se odzbrojuji (vliv návykových látek je v zákoně 19/2002 Sb., ve znění předpisů pozdějších zapovězen). Jsem v důchodovém věku, i psychotesty jsem si nechal udělat, zdali nejsem příliš "vrtošivý stařík", a místo dobrého slova bych na nějakého našeho etnika, toužícího po mé peněžence (daj love), netasil bambitku ve víru vášní (ochrana života, zdraví a majetku, cit.). Pak je tu luzné juristické sousloví "o přiměřenosti nutné obrany".

Zbraň nezabíjí, zabíjí člověk. To, že policajti ze sebe udělali v Brodu magory, je diskutabilní. Agresivní ozbrojený dědek je zmátl (asi byli cvičeni na Bin Ládina). Půlka putyky sice utekla zadním vchodem, jeden se zašil na hajzlu, ale oni strategicky a takticky rokovali skoro tři hodiny, jak s tím naložit. Paradox je v tom, že jeden strejc dovede zaskočit specialisty, a pak úchylná Jílková, Džamila z Gobi (kde každej pastevec vládne "trojlinějkou obrazca Mosina"), a ještě magor Chovanec blábolí o odzbrojení řádných občanů. V případě dědka z Brodu selhal systém, se svými lhůtami a hovadinami. Jinak, když budu "nacamranej" za volantem, seberou mi ŘP, ale ne klíče od vozu ihned. Implikuje to, že s vozem nepojedu? To stojí za úvahu. Můj názor.

S. Sedlák 7.4.2015 5:43

Snažíte se to okecat

Podobně jako Policie a MV.

Ta vaše poznámka o taktice zásahu je naprosto mimo mísu. Metodici Policie s chladnou hlavou a jistě na základě zkušeností policejních složek ze zahraničí vypracovali metodiku zásahu, kterou se ovšem zasahující policisté naprosto neřídili. Chaos jen dokresluje dodatečně uveřejněné soupeření dvou kohoutů na jednom hnojišti. Lze se jen domnívat, že operační důstojník chtěl ihned zasáhnout a vystrašení policajti nechtěli riskovat to, co mají v popisu práce.

Nikdo Policii neodpáře to, že nechali bez pomoci lidi v restauraci o nichž nemohli vědět v jakém jsou stavu a evidentně nedrželi v šachu střelce, aby nešel dorazit chlapa na záchodě. Naštěstí to přežil, protože v hospodě neměli puštěnou televizi a střelec o něm nevěděl.

Ta pasáž o datech a informacích je také mimo. Policie měla signály o problematickém držiteli zbraně, ale brala to tak nějak po sousedsku. Mohla konat, ale to by někdo musel zvednout zadek od stolu, že?

Sám nejsem držitelem zbraně a ani o tom neuvažuji. Je to totiž dvojsečné. Pokud ji mám, musím být schopen ji kvalifikovaně použít a nezastřelit přitom nikoho mimo útočníka. Dokonce je špatně, pokud mám reflexy pistolníka, ale nedokáži v daném okamžiku správně vyhodnotit míru nebezpečí, což dokumentuje případ Kočka - Ďuričko. Zkušenos z UB také ukazuje, že pistole je k ničemu i profesionálům. Přesto vše se domnívám, že zpřísňování režimu pro získání zbraně je špatná cesta.

J. David 7.4.2015 20:23

Re: Snažíte se to okecat

Pane Sedláku, krapánek se mýlíte. Cituji Vás: "Sám nejsem držitelem zbraně a ani o tom neuvažuji". Držitelem zbraně jste vždy, pokud vlastníte byť jen "vreckový nožík", nebo sekyru, váleček na nudle, či záchodovou štětku s násadou. Já Vás chápu, míníte tím asi zbraň střelnou. Bon. Nikdy jste neměl vzduchovku? Tedy zbraň s výmetnou úsťovou energií do 7,5 J? A co "bačus" (tedy prak), je střelnou zbraní, či nikoliv?

Asi jste myslel "střelnou zbran", systém použití výmetné slože střely zařízením, kdy je složí chemická sloučenina. Víte, zbraní se stává cokoliv, co zvyšuje běžnou muskulaturní sílu jedince. Já se omlouvám, ale nedalo mi to, abych nevyjádřil svůj názor

S. Donát 7.4.2015 20:59

Re: Snažíte se to okecat

V první větě druhého odstavce máte zřejmě na mysli palnou zbraň, nikoliv střelnou. Palné zbraně jsou podmnožinou zbraní střelných.

P. Sulc 7.4.2015 2:45

Vzdavejte hold policajtum co utecou

pred nebezpecim !  Pak je ovsem zbytecne mit jakekoliv policajty, pak jen staci mit obezni uredniky na kontrolu lekarnicek a svetlometu a vybirani pokut.A cely policejni system v CR je ponekud absurdni. Dvoji policie ve mestech, k cemu?  V normalnich zemich maji mesta svoji samostatnou policii, a mesta mensi a venkov vubec ma cetnictvo. A tak to bylo organisovano az do nastupu komunismu. Zrejme stale jeste plati ze SSSR je nas vzor.

P. Dvořák 7.4.2015 2:49

Re: Vzdavejte hold policajtum co utecou

říká ten, co utekl.

P. Sulc 7.4.2015 3:32

Re: Vzdavejte hold policajtum co utecou

Rika ten, co nechtel lezti komundirum v rit, cestpracovat, soudruhovat, chodit do pruvodu, jako vy, hrdina.

P. Dvořák 7.4.2015 4:14

Re: Vzdavejte hold policajtum co utecou

Rozumím. Hrdinové vždy utíkali.

P. Sulc 7.4.2015 8:37

Re: Vzdavejte hold policajtum co utecou

Hrdinove ne, blbecku. Proste lide, kteri nemeli radi komunismus, kteri brali na sebe risiko, kdyz sli do neznama. Proste vylezete z letadla v NY, anglicky neumite , nikoho neznsate a chcete zustat nazivu,pracovat, bydlet a jist. Dovedete si to predstavit , vy zavistivy debile?

S. Sedlák 7.4.2015 5:51

Re: Vzdavejte hold policajtum co utecou

Dost demagogické.

Stěží lze považovat emigraci za útěk. Osobně bych neemigroval podobně, jako drtivá většina lidí v této zemi, protože bych vnímal jako větší nejistotu existenci v nové zemi, kde nebudu nikdy doma.

Proč jste neemigroval vy? Nějak si neuvědomiji, že byste byl znám, jako bojovník proti režimu.

P. Sulc 7.4.2015 20:50

Re: Vzdavejte hold policajtum co utecou

Asi vas to prekvapi, ale ja i manzelka, Ceska, ale seznamili jsme se ve Vidni, statecna holka, ktera emigrovala sama, be chlapa, jsme se citili ''doma'' od sameho zacatku, anglicku jsme neznali ani jeden a bylo nam 30 let, i ten zacatek byl pomerne bez problemu a v pohode. A vubec se nam nestejskalo. A Cesi, diky slusnemu vzdelani, si tu vedou dobre. A ani na pensi jsme se ani jeden nechteli vratit do CR, byt s pensema bychom si zili znacne ''nad pomery''.A take jsme si nevzali zpet ceske obcanstvi, o ktere jsme naturalisaci prisly, ac ted uz to bylo mozne, ale k cemu ''sedet na dvou zidlich'' ?

T. Kočí 7.4.2015 9:48

Re: Vzdavejte hold policajtum co utecou

Přesné. Pachatel vystřelil a tak utekli. Nechali ho vraždit. Ta dvojí policie to je taky debilita. Měštani buzerují za parkování, měří rychlost, jako policie.Proč?

J. David 7.4.2015 20:26

Re: Vzdavejte hold policajtum co utecou

Nu což, jiný kraj, jiný mrav. U nás máme městské vechtry, horlivě plnící kešeně magistrátu.

P. Sulc 7.4.2015 20:57

Re: Vzdavejte hold policajtum co utecou

Nastesti tady, v Americe , jsou policajti tolerantni a male prohresky, jako kdyz jedete 5 ci i deset mil nad limit, naprosto vetsinou prehlizeji, nanejvejs zastavi a domluvi. No, jedete-li 90 tam, kde je 55 mil za hodinu, to je jina. Ale dvakrate se mi stalo, ze kdyz jsem pichl, polda zastavil a sam prehodil kolo. V Cesku asi neco nevidaneho, neslychaneho.

R. Brzák 7.4.2015 0:42

selským rozumem, zohledním-li trojúhelník svoboda,

odpovědnost a riziko, které jako svobodný a odpovědný ve svém životě musím přijmout, nemohu jinak, než zvolit sobě držení a nošení své osobní zbraně pro obranu života a zdraví svoji a svých bližních i pro velmi málo pravděpodobnou variantu, že se dostanu do podobné situace, v jaké byli nebozí v Uherském Brodě. Neboť žádný policista není superman, aby se během minuty dostal mezi mne a případného útočníka.

K Vašemu - "...aby bylo bez přemýšlení jasné, na kom v takovýchto situacích spočívá odpovědnost..." mám otázku. Ono již neplatí - "policista přítomný na místě se rozhoduje podle svého úsudku a schopností tak, aby zakročil ve prospěch ochrany života, zdraví a majetku" , jak tomu byli učeni začínající policisté na policejní škole v roce 1992 (moje osobní zkušenost)?

Z. Lapil 7.4.2015 18:02

Re: selským rozumem, zohledním-li trojúhelník svoboda,

Ono to pravděpodobně platí, i když se obávám, že se to ztrácí v právnické hantýrce. Zcela jistě ale rovněž platí něco, co jsem si odnesl z vojny a co mi život zatím nevyvrátil: osobní iniciativa a samostatné rozhodování je samozřejmě potřeba, ale MUSÍ být jasné, kdo je šéf, jinak půlka hlídky iniciativně vtrhne dovnitř a druhá půlka se samostatně rozhodne zavolat posily a průšvih je na světě, protože první z těch dvou hrdinsky padne a druhého pro zbabělost zavřou, i když "podle svého úsudku..." jednali oba.

Můžu mít dvacet názorů na to, co se mělo na místě dělat, ale jestli opravdu nebylo jasné, kdo je odpovědná osoba, pak  není divu, jestli byly zmatky.

R. Brzák 7.4.2015 19:26

Re: selským rozumem, zohledním-li trojúhelník svoboda,

Samozřejmě policista akceptuje posloupnost velení - vyšší hodnost nebo funkce na místě (každá hlídka má předem určeného velitele) rozhoduje. Avšak policista s vysokou šarží na telefonu není přítomen na místě - nemůže vyhodnotit všechny okolnosti tak, jak se o to musí pokusit na místě přítomný velitel hlídky.

Je to celé z mého pohledu veliké selhání...

S. Donát 7.4.2015 21:08

Re: selským rozumem, zohledním-li trojúhelník svoboda,

Pane Brzáku, s prvním odstavcem bezvýhradný souhlas. No a co se týká

těch policistů - podle mého názoru měli zasáhnout a nestahovat se, ale

jednak jsem tam nebyl a přesnou situaci neznám a druhak - co kdyby se o

ty dva policisty rozšířil seznam obětí toho šílence? Myslím si, že by

tlak na zpřísnění zbrojního zákona byl podstatně větší.