4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLEMIKA: "Výborná zpráva" pro Jiřího Pehe

Jiří Pehe nadepsal svůj komentář k volbě lídrů ODS ve středočeském a severomoravském regionu Výborná zpráva pro ČSSD (NP 8.11.). Pány Římana a Tlustého opět nazval "klony" Václava Klause. U Vlastimila Tlustého se znovu pozastavil nad jeho předlistopadovým angažmá v KSČ a počastoval ho hanlivě ekonomickým "radikalistou". A navíc projevil "starost" o výsledek ODS s tím, že "strana, která vládne ve 13 ze 14 regionů" nedokáže tento fakt "prodat", a proto si "zaslouží prohrát volby".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pumpescu 10.11.2005 4:56

Re: Re: lhaní do kapsy nic neřeší

O těch primárkách se prosím rozepište trochu obšírnějš. To by mě zajímalo.
huhu 10.11.2005 4:59

Re: Re: Re: lhaní do kapsy nic neřeší

podrobně http://www.ods.cz/knihovna/dokument.php?ID=211
Pumpescu 10.11.2005 5:21

Re: Re: Re: Re: lhaní do kapsy nic neřeší

Díky, já sem si to mezitím taky našel. Tomuhle říkáte primárky??? Si děláte srandu ne??? Každopádně já už se vůbec nedivím že ste si zvolili Vlastu. To by bylo dost divný aby při tomhle systému vyhrál někdo jinej.
huhu 10.11.2005 5:36

Re: Re: Re: Re: Re: lhaní do kapsy nic neřeší

vy se starejte o ty, které volíte vy. Mě se ti vaši favorité také nelíbějí..
Pumpescu 10.11.2005 6:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: lhaní do kapsy nic neřeší

Ale no tak Huhu, nevolíš tak se nestarej? To je nějaký nový volební heslo? A jak víte kdo je můj kandidát? Ovšem jestli to víte, tak mi to okamžitě prozraďte, nehodlám nadále žít v mučivý nejistotě. :)
Pumpescu 10.11.2005 5:18

A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

Stačí si přečíst stanovy ODS (http://www.ods.cz/clenstvi/stanovy.php) Kandidáty do sněmovny 1. NAVRHUJE sněm oblastního združení, t.j. všichni členové v místě 2. ovšem SCHVALUJE oblastní sněm v kterym sedí delegáti schválení podle klíče určeného oblastní radou, oblastní rada a poslanci a senátoři. 3. kandidátní listiny sestavuje regionální sněm ve složení regionální rada a delegáti oblastních sdružení zvolení oblastními sněmy podle klíče stanoveného regionální radou, členové výkonné rady zvolení za region, poslanci, senátoři a krajští zastupitelé registrovaní v regionu. Takhle fungovala VKS(b). Tuze demokraticky zvolení představitelé na sjezdu delegátů které vybrali ti samí zvolení představitelé. Víte například, že kandidáty na americkýho prezidenta vybíraj v primárkách všichni američani? T.j. příchozí, který o sobě prohlásí že jsou demokrati nebo republikáni?
huhu 10.11.2005 5:27

Re: A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

Pumpescu, kandidátky schvaluje vedení každé strany, proč je každému myslícímu člověku jasné. V ODS byly kandidátky zatím schváleny vždy tak, jak je zvolili členové. Ale Pumpescu, vy ODS volit nebudete, tak tyhle starosti nechte voličům ODS.
Pumpescu 10.11.2005 5:46

Re: Re: A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

No tak to mi teda prozraďte, to by mě vážně zajímalo. Proč? Asi sem vážně vyjímečnej, ale mě to nedochází. Každopádně už nikde neříkejte že Vlastu demokraticky zvolili na kandidátku členové. Vlastu v nejlepším případě členové navrhli. Zvolili ho delegáti, okresní vedení ODS a Vlasta sám. Není on náhodou poslancem za středočeský kraj? No a na první místo kandidátky ho postavili ještě probranější delegáti, vedení kraje a opět Vlasta sám. Jestli vás to potěší, tak v ČSSD to probíhá podle všeho ještě bolševičtějším způsobem než v ODS. Ty to navíc tajej. VYrobili si nějakej "Řád přípravy na volby", kterej na internetu neni.
proč se přít, 10.11.2005 8:46

Re: Re: Re: A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

když každá strana svůj výběr kandidátů považuje za nejlepší, a stejně jí do něho mluvit nemůžete. Ostatně vezměte třeba Tlustého. Jaho kandidaturu považují jak ODS, tak ČSSD za terno. Každá sice z jiného důvodu, ale je vidět, že otázka výsledné volitelnosti jde trochu mimo systém výběru kandidátů.
huhu 10.11.2005 5:30

Re: A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

Klaus a ODS jsou největší propagátor anglosaského volebního i politického systému, proč nemají úspěch snad víte..
velvet 10.11.2005 6:36

Re: A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

Běžný oblastní sněm zhruba dvousetčlenné oblasti, složení:
- 1 poslanec nebo 1 senátor nebo oba nebo taky žádnej
- kolem deseti členů oblastní rady
- 3 nebo 4 nebo 5 krajských poslanců
a delegáti vybraní místními sněmy v klíči 1 na každé 3 (nebo 4 nebo 5) členy místního sdružení.
Celkem cca 70 hlavý sbor, z nichž necelých 20 osob je delegáty z titulu funkce. Zváni jsou obvykle všichni členové a nehlasující mohou vystoupit v diskusích.
 
Regionální sněm zhruba tisícičlenného kraje:
3 - 4 poslanci, 1 - 2 senátoři, 2 členové VR, 15 - 20 zastupitelů kraje, celkem cca 20 - 30 delegátů z oblíbeného "tituluty..." :-), velikost regionálního sněmu kolem 100 delegátů.
 
Závěr: Rozhodují (užiji Vám jistě příjemný termín) 'lidé zdola'.   P.S.: Představa, jak se registruji jako volič ČSSD a dávám K.O. Paroubkovi je poutavá, ale Vy jistě dobře víte, že americké primárky mají pastiček víc, než aby sem takový systém šel napasovat. Přesto bych se ani v takovém případě nehroutil: americký volitel se musí, pokud vím, registrovat dobře půl roku před primárkami, a to by při nezodpovědnosti českého voliče znamenalo vyzmizíkování všech těch NeZEDů a přímočarý souboj ODS a KSČM:  
Pumpescu 10.11.2005 6:54

Re: Re: A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

No skvělý, tomu říkám věcná a podnětná připomínka. Díky za ní. Překvapuje mě, že pri počtu členů - jak sám říkáte - 200 na oblasti se nedá volit přímo, bez delegátů. Ten poměr činovníci vs. členstvo zhruba 3 : 7 je i tak dost hrozivej. Co se týče Ameriky, vono je to různý, místo od místa. Jestli sem to dobře pochopil, tak registrovat se musíte až na regulérní volby. Primárky sou něco jinýho.
velvet 10.11.2005 7:03

Protože

se Vám všichni lidé nikdy najednou nesjedou. Nemůžu vláčet důchodkyni s křečovými žilami potmě městem, natož okresem, a vždycky někdo choří, jezdí, pracuje, a tím nebezpečně ohrožuje usnášeníschopnost. :-))
Museli bychom zavést korespondenční způsob, což už pár oblastí zkusilo v minulých senátních primárkách, a což je možné, i když pracné, ale zatím prostě jedeme delegačním způsobem a vyhovuje nám.
A Vámi zmíněný poměr mne nijak neděsí: Ta čtvrtina delegátů z "tituluty" přece soupeřívá i mezi sebou, to není jednolitý celek.
 
Pumpescu 10.11.2005 7:14

Re: Protože

No to je docela možný že soupeří. Horší je, že hlas řadovýho člena má při tomhle systému jen třetinovou až petinovou váhu hlasu "činovníka". (tři až pět členů na jednoho delegáta, jak ste podnětně podotknul). To nikomu z členů nevadí? Kanadský partaje už léta volí předsedu systémem jeden člen, jeden hlas. A de to. Rozměry týhle země a počty babiček s křečovýma žílama nemusím myslím uvádět. :)
velvet 10.11.2005 7:27

Nevadí,

protože tiší členové (starší) jednou do roka zaplatí členský příspěvek a věnují se vnoučatům a zahrádce a vídáme se jen, když do jejich města přivezeme někoho na besedu. To je tak třetina členů. U většiny se naopak jedná o lidi činné v podnikání a komunální politice a když k tomu chodí každý pondělí do divadla a každý pátek na fotbálek, ve středu mají městské rady a v sobotu oddávají, přál bych Vám vidět jejich kalendáře. Tuhle jsem si s dvěma kolegy chtěl domluvit páteční večeři a důkladně podebatit a popít a vylezlo z toho posezení za měsíc, v týdnu a ve tři odpoledne.
To jsou lidé, kteří si sem s Vámi, snad s výjimkou juropa, povídat nechoděj'. kde by vzali čas, dyk by je rodina zavraždila!
Na místních sněmech se vybírají delegáti způsobem "kdo máte čas jet na oblastní sněm?" Za mnoho let zpět si pamatuju jednoho člena svého MS, který za mnou před třemi lety přišel, že bych chtěl být delegátem regionu, ale neodvážil sám sebe navrhnout, tak co má dělat. Tak jsem ho příště navrhl a od té doby byl dvakrát bez problémů zvolen a šťastně a aktivně jezdí.
velvet 10.11.2005 7:30

Musím ale dodat,

že my jsme oblast s výjimečně přátelskou atmosférou v členské základně, což už nám několikrát kolegové ze sousedních okresů zazáviděli... Za tu vděčíme šťastné kombinaci rozumných členů, kteří si volí rozumnou oblastní radu a pak je logicky spokojenost na obou stranách.
Pumpescu 10.11.2005 15:36

Re: Nevadí,

Pardon že sem se ráno vytratil tak po anglicku. Padl sem vysílením. :) Ale jinak, není přece vůbec nutný nikoho nikam vláčet, můžete odvolit buď korespondenčně a nebo volit kandidátku v místě, výsledek předat dál a někde v centru se to sečte. Zpětná kontrola výsledků a jestli někdo nefixloval se dá ošetřit jako u normálních voleb. Pokouším se zjistit jak to dělaj tady, jestli něco vyhrabu, slibuju že to dám k lepšímu.
velvet 10.11.2005 17:35

To jste hodnej,

ale to nemusíte. Informacemi a typech a vzorcích voleb je každá politická strana přehlcena.
Pokud přistoupíme ke změně způsobu primárek, bude to volba korespondenční, bude se přednostně týkat voleb na většinovém principu, tedy v ČR právě senátních, a v praxi halt se manažer s pár dohližiteli posadí do auta a halt ty lidi objede až do Horních Ouholiček. Jenže jak říkám, už jsme ji zkusili, a žádné zvláštní eldorádo nenastalo. Delegační systém nám vyhovuje. Zvlášť se vyplácí v případě, kdy se volby zaseknou a je třeba spustit dohodovací řízení (to už přirozeně ve Stanovách nenajdete, že volební řády pamatují na nejrůznější komplikace, protože volební řády si schvaluje každý sněm zvlášť), potom svolat pár desítek delegátů a prokonzultovat s nimi další postup je snazší, než znovu objíždět 'tety z Orlických hor'.
Měl byste vidět, jak během Kongresů ODS žhavím esemskami mobily svých delegátů a furt do nich futruju (neboť na netu sleduju přímý přenos): "Stanovy odmávat, dobrý. Tohodle vol. Jestli v opakovaný volbě vyjde Bém, šup do Béma. Koukej volit toho Nečase na místopředsedu, příšero..."
Přičemž pokud mne delegáti neposlechnou, tak mi to přirozeně nepřiznají. Jenže právě v takových věcech je také půvab politiky, víte? :-)
proč 10.11.2005 8:59

Re: Re: Protože

nepíšete správně česky? To to neumíte a takto se snažíte zakrýt případné chyby? Píšete zajímavé věci, ale číst Vaše příspěvky je velmi únavné, tato pačeština internetových pisálků je zločin na českém jazyku. Hodí se snad hovorově do hospody, ale ne pro písemný projev.
proč dodatek 10.11.2005 9:06

Re: Re: Re: Protože

toto patří pro Pumpescu - pro ostatní, pokud píší podobně, ale také
proč dodatek1 10.11.2005 9:20

Re: Re: Re: Re: Protože

Toto jsem si opsal z diskuse z programátorského oddílu serveru Živě na výtku, že je třeba psát správně česky:
Jasny, jsem proto, aby jsme uměli mlubit a psát česky, je nechápu proč, když člověk vyjadřuje svůj názor k určtitému problému, ho všichni prudí, tím, že napsal špatný yi a nejen v komentářích k tomuto článku, prostě kdekoliv.
velvet 10.11.2005 9:25

Ale tak vzhledem k tomu, že Pump žije

v Kanadě, píše česky pěkně, no a že používá hovorovou češtinu v psané řeči - já to mám vlastně také rád. Jenže vím, že kdybych mu napsal "a eště se mi vozvi s ňákou ptákovinou," přiběhl by mne někdo pokárat.
:-)
 
Pumpe, teď jsem si chvíli studoval kanadský volební systém. Tak to je teda HOKEJ. :-))
 
Omlouvám se tímto 10.11.2005 9:45

Re: Ale tak vzhledem k tomu, že Pump žije

autoru Pumpescu. Ne ale těm, kdo žijí zde a češtinu mají mnohem horší než Pumpescu. Mám v Kanadě spolužáky od r.1948, a jejich písemný projev je hvězdný od toho příkladu ze serveru Živě.
Pumpescu 10.11.2005 15:29

Re: Re: Ale tak vzhledem k tomu, že Pump žije

To je v pořádku, nemusíte se omlouvat, není za co. Myslím že bych uměl psát i spisovně, ale proč si dělat násilí?
Ruda 10.11.2005 12:03

Re: Re: Re: A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

Nevím co je Vám na tom divného, že nevolí všichni členové dané oblasti. Dovedete si představit, jak by asi probíhal sněm, ve kterém by zasedalo např. kolem 800 delegátů, jak to zvládnout organizačně.
Pumpescu 10.11.2005 16:48

Re: Re: Re: Re: A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

Vážně chcete tvrdít že volební shromáždění členů ODS v závratnym počtu 800 by se nutně muselo zvrhnout v nějakej Armagedon nebo co? :) Sakra já byl na rockovejch koncertech kde bylo 100 000 lidí. Trošku tlačenice a fronta před WC, ale jinak pohoda.
Pumpescu 10.11.2005 16:52

Re: Re: Re: Re: A nemáte pravdu ani s tuze demokratickejma "primárkama" v ODS

Každopádně "organizace" těch správnejch výsledků by se značně ztížila.
velvet 10.11.2005 17:58

To samozřejmě, lorde,

třiceti lidem já v přestávce jednání stihnu říct, že náhle kamkoli navržený Novák ze sousedního okresu je vizionář a neodvede za korunu práce, ale několik stovek lidí bych s tím neoběhnul, ani kdybych byl Mužík. Jiří.
To je překážkový běžec, aby bylo jasno.
A Vy si myslíte, že si to naši členové neuvědomují nebo có? Krindapána.