18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLEMIKA: Ukázat to Evropě i světu… ale co?

M. Bednář ve svém textu Ukažme to Evropě i světu propaguje referendum o vystoupení z EU. Návrh je vážně míněný a kultivovaně formulovaný, stojí tedy za zamyšlení. A jasnou odpověď.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 16.11.2013 13:49

Typicky akademicky levicak

"Žádoucí rovnováhu na globální úrovni zajistí patrně volný trh – ovšem kdo musí požár hasit, když globální trhy kolabují, jsme viděli v roce 2008."

Tohle pasuje naseho doktoranda na radoveho levicaka - jen levicak totiz muze nazyvat dnesni svetovou ekonomiku volnym trhem. Nijak nevybocuje z akademickeho profiloveho prumeru.

Jinak sam jsem tu uz parkrat psal, ze vystup z Unie musi zacit tady u nas doma reformami a vystoupeni z Unie pak bude automatickou soucasti takovych reforem. Ale jinak pokud by se vystoupeni podarilo protlacit i bez domacich reforem, i tak by to byla kladna zmena. Uplne nam totiz staci vlastni levicove regulace, ty pochazejici z Unie potrebujeme jen jako dalsi diru pod caru ponoru. Takze vystoupeni by nemohlo, nez veci zlepsit. Vystoupeni by take otevrelo debatu o vizi, jestli tedy na takovou debatu vubec mame. Naopak, dokud budeme v Unii, zadna takova debata dozajista nevznikne.

J. Barto 15.11.2013 20:30

PŘEDSTAVA,

že EU se rozpadne na jednotlivé národní státy, padne Euro a zároveň zůstane v platnosti volný pohyb zboží a lidí, je mírně řečeno dětinská.

Český dolíček bude sám o sobě rovnoceným partnerem Německa, Francie ??!!Ech, nenechte se vysmát.

Myslím, že velmi dobře to formuloval M.Topolánek (tehdy ještě pod silným vlivem V.Klaudse, ale přesto!)"prosazování našich zájmů v EU (v souvislosti s podpisem LS)bude velmi těžké. Bez naší účasti,však bude nemožné" !!

Za EU, si dosaďte docela jednoduše EVROPU !!

R. Hroza 15.11.2013 12:40

dlouhodobá vize

"Dlouhodobou vizi směřování země nemáme vyjasněnou vůbec" ..

Co kdybyste se, pane Ujfaluši, takovouto potřebnou vizi pokusil naznačit. Třeba jako úvod do otevření diskuse o ní.

K. Loucký 15.11.2013 16:36

Re: dlouhodobá vize (p. Hrozovi)

Autor vytýká propagátorům jednoduchých kroků vůči EU, že nemají vizi. Požadovat po něm, aby ji sám vytvořil, v podstatě potvrzuje jeho argumentaci. (Navíc je to požadavek sice hezký, ale právě tak oprávněný, jako kdybyste si ten úkol uložil vytyčil sám sobě.)

J. Kanioková 15.11.2013 18:00

No... o čem diskutovat s autorem, který napíše takové perly

"jako každá instituce má EU svá pozitiva a negativa a ta MŮŽEME SAMI OVLIVŇOVAT." .... to si snad dělá švandu...

"Slabina Bednářovy úvahy spočívá v tom, že s žádnou aktuální vizí, proč z EU vystupovat a kam následně směřovat, nepřichází, pouze vizi předstírá." Těch "vizí", co od EU CHCEME a NECHCEME, prošlo od eurorealistů dost a dost, např. EFTA. Mluvit v souvislostí s tak rozsáhlým systémem, složitým, o "vizi" zní jak z Havlových projevů...

"Alternativa k EU buď zůstává nepojmenována, nebo je jí volné sdružení států spojených primárně společným trhem." znovu - EFTA.

"Bednářův text i samotný návrh referenda sugeruje dojem, že v krizi je primárně EU a jakmile se od ní odstřihneme, rázem se nám uleví."... Lež, tohle si nikdo normální nikdy nemyslel.. nikdo neříkal.

"Dlouhodobou vizi směřování země nemáme vyjasněnou vůbec, jak analyzuje Drulák a každodenně potvrzuje česká politická realita."... no, rozhodně ne to heslo Velké francouzské revoluce.. Rovnost a bratrství je ryzí socialismus, který jsme si (tu rovnost) zažili na vlastní kůži. No a Bratrství - za tím se schovává především jedno - přerozdělování..

J. Kratochvíl 15.11.2013 18:55

Re: No... o čem diskutovat s autorem, který napíše takové perly

Vaši cestu tzv."tržního hospodaření" bez přívlastků ve skutečnosti bordel bez pravidel, ale zato s korupcí a tunelováním státního majetku a rozpočtu má většina obyvatel této země plné zuby a odmítá ho., což ukázala u posledních voleb. Buďte tak laskava vy a vám podbní  a vemte to už konečně na vědomí !!!!!!! Chceme raději než "svobodu" s Klausem nesvobodu, "socialismus"a přerozdělování s Bruselem. Bednář je magor stejně jako vy a vám podobní

J. Kanioková 15.11.2013 20:18

No.. jasně.... rovnost, bratrství a přerozdělování..

RVHP II.

M. Pechr 15.11.2013 23:52

Re: No... o čem diskutovat s autorem, který napíše takové perly

...dejte si to za rámeček...až bude nejhůř, udělejte si z toho mantru... "nechci svobodu, nechci svobodu..." ...pak oprašte bystu svého vůdce...

...kdo tady proboha stojí o bordel bez pravidel ? ...ovšem rozumná pravidla mají do přemíry regulací dost daleko...

...ono totiž chyba není v systému, ale v lidech, kdo je šmejd a podrazák, bude jím jak za socialismu tak za kapitalismu, šmejdství z člověka systémem nelze vyhnat...

...a čí zájmy sleduje EU především ? ...je to snad charitativní organizace ? ...nikoliv...sleduje zejména mocenskoekonomické zájmy, běžnému člověku ukradené, ten je pouze jednotkou, energetickým článkem...

Z. Švrček 15.11.2013 11:11

Pane Ujfaluši, nešťastníče.

Nejde o to, co nám EU slibuje, ale kam si myslíme, že se ubírá. Zatím všechny známky, či chcete-li signály, které nám činnost vrcholných orgánů a vůdčích mozků unie poskytuje svědčí o tom, že se zhlídli v režimu podobném socialismu, který nemůže nespět k nějaké formě totality. Jde především o deficit demokracie projevující se centralizací rozhodování směrem k nevoleným strukturám a dále i přesvědčení nejen o možnosti, ale i nutnosti a účinnosti řízení společnosti (regulace všeho druhu). V pozadí tuším vizi jakési evropské Utopie, řízené moudrými mozky, kteří částečně penězi, částečně silou a zčásti i distribucí čehosi, co lze nazvat "chléb a hry" budou moudře vládnout zpacifikovaným občanům kontinentu. Za tímto účelem korumpují kudy chodí. Je jasné, že s přibývající regulatorní a centralizační legislativou unie se i z politických struktur jednotlivých zemí (pokud nejsou právě těmi, kteří si dělají čáku na vedoucí úlohu v EU), zákonitě vytrácí jakýkoli tah na branku, zájem o péči o stát, či nápad na zlepšení v zemi. Stačí jim role dobře placených pošťáků evropských peněz, kteří nadto po vzoru a se souhlasem EU přerozdělují i daně ve vlastní zemi a tím utvrzují svoji moc. O zbytek se přece postará EU. Základem úspěchu je žel svázaný, oblbnutý, spojitě kontrolovaný a hlídaný občan, připravený o velkou část osobní svobody - to také nevidíte?

Takový režim, či realizovaná vize, jak chcete, přece není a nemůže být funkční! My sami jsme si to ověřili jako účastníci celá desetiletí trvajícího pokusu na lidech zde, v socialistickém Československu. Tomuto se vyhnout je přece tím hlavním důvodem, proč o tom diskutovat a proč to referendum po té diskusi uspořádat. Nevnímáme-li množící se shodné znaky a nevaruje-li nás za ona prožitá léta instinkt, pak jsme ztraceni a nedávnou zkušenost, byť modifikovanou a ne zcela totožnou, si budeme muset zopakovat. Děkuji, nechci.  Volby do EP 2014 ukáží, zda je šance na reformu, či přichází na pořad dne odchod z EU.

K. Loucký 15.11.2013 16:41

Re: Pane Ujfaluši, nešťastníče.

Zmínka o volbách do EP 2014 by nás měla přivést k myšlence, volat k odpovědnosti naše dosavadní poslance v EP, co pro české zájmy v těchto institucích udělali. Nedělám si ale žádné iluze, že volební kampaň se bude zabývat těmito tématy - spíše se zase dočkáme hesel typu "Praha volí Andreu" a ejhle, Andrea je opravdu poslankyní. Tak na co si vlastně stěžujeme - na zlou EU, nebo bychom spíš měli začít sami u sebe?

J. Kanioková 15.11.2013 17:37

Vy si snad děláte nějaké iluze o volbách do EP ?

U českých voličů ? To si ještě děláte iluze po právě proběhlých volbách ?

Většina volí slibotechny.. takže..

A není to problém jen náš, bohužel. Zkuste si počíst v Presseurop, tam se většina taky jen ohání vyděračkým právem na "solidaritu".. Na přerozdělování, kolektivisticky.. Takže parlamentu tam bude opět s převahou hlasatelů práva na "rovnost a bratrství" ! Čekat, že se v Bruselu něco změní, je čirá utopie..

V. Vaclavik 16.11.2013 13:53

Re: Pane Ujfaluši, nešťastníče.

Dobry popis pane Švrčku.

P. Čech 15.11.2013 10:10

Zase je to trošku jinak.

Svá pozitiva má idea Evropské unie, nikoliv EU sama.  Ideu EU však nelze realizovat bez toho, že by si ji občané států přáli. Většina občanů.Nic nelze lámat přes koleno a v historii takovýto přístup nikdy neuspěl. Ano, myšlenka sjednocené Evropy je možná, ovšem za určitých podmínek. Za prvé musí jednotlivé státy být organizovány na občanském a nikoliv národním a národnostním principu. Bez toho nějaké sjenocování postrádá smysl. Sjednocená Evropa nemůže být organizována jako mezinárodní organizace. Musí to být organizace nadnárodní, jinak to nemůže fungovat. Hrozí kočko či kozopes. Za druhé, občané jednotlivých států si musí takové uspořádání přát. Postup, jakým se to děje je nepřijatelný. Např. o schválení Lisabonské smlouvy nerozhodovali občané, ale představitelé států. Proč myslíte, že Švýcarsko je velice opatrné v této věci? Protože dobře ví, že by vstup do EU jeho občané odmítli. Opakuji, idea je to dobrá, ovšem občané evropských států tomu ještě zdaleka nedorostli. A silou jim něco vnucovat nemá smysl. Takovýto útvar se dříve či později zhroutí jako domeček z karet. Podobné pokusy (neříkám stejné) zde již byly vícekrát, u nás za panování Jiřího z Poděbrad, ve Francii za Napoleona, ba dokonce i v Německu za Hitlera.  I tam se idea prosazovala silou, dokonce válkami. K ničemu smysluplnému a morálnímu to nevedlo.  A stejně to dopadne i se současnou EU.

J. Barto 15.11.2013 17:32

Re: Zase je to trošku jinak.

Která země byla nucena silou vstoupit do EU??

P. Čech 15.11.2013 19:35

Re: Zase je to trošku jinak.

Mnoho zemí vstupovalo do EHS. Jiné do EU, ovšem jiné EU, jakou zde máme dnes.  Kvalitativně jinou EU vytvořila Lisabonská smlouva. Tu ovšem většina států odsouhlasila bez vyjádření občanů zemí. To je to silové řešení, které jsem měl na mysli. Správně se měli občané všech zemí EU k této smlouvě vyjádřit v referendu, jakožto jediném demokratickém institutu zjišťování a nastolování většinové vůle občanů. To se nestalo a proto tvrdím, že LS byla občanům zemí nadiktována.

J. Barto 15.11.2013 20:20

Re: Zase je to trošku jinak.

Jděte, s odpuštěním,do háje.Prvotní smlouva "o ocelí a uhlí", EHS, EU, se vždy vyvíjela a měnila.Po vstupu ČR to snad mělo definitivně zamrznout ?

Nebo ke každému dalšímu kroku, referenda ve všech státech ? Jste legrační !!

J. Kanioková 15.11.2013 20:24

Přesně !

.

J. Růžička 15.11.2013 8:48

Myslím, že autor

prostě nemá dostatek představivosti, což maskuje žargonem své úzké specialisace. Svobodní nechtějí naložit ČR na nějakou kru a driftovat z Evropy. Omlouvat existenci jakési nadnárodní organisace metodou "chyby se staly, ale neumím si představit nic jiného" je nedostatečné.

K. Frauknecht 15.11.2013 8:18

No, nedočetl jsem :-)

Respektuji názorovou různost a obvykle se snažím odlišné názory vstřebat a pochopit.

Článek páně Bednáře byl plný vzletných obratů a frází a stylově mě moc neseděl, byť s vlastním obsahem souhlasím. Docela jsem se těšil na fundovaný protinázor a ejhle:

- dle autora nemohou národní státy odolat globálním výzvám a propojení a proto je vhodná (nutná?:-)) integrace do větších celků. Jako příklad uvedeny daňové ráje. Skutečnost: pod "patronací" EU má jen z ČR sídlo v daňových rájích více než 8 tis. firem (zdroj např.: http://www.danoveraje.eu/ceske-firmy-v-danovych-rajich/).

- dle autora je referendum o setrvání v EU možné jen ve dvou konkrétních případech. Není vzat do úvahy stav, kdy rozhodnutí (regulativy, kvóty...) EU vysloveně brání rozvoji hospodářství ČR. Nejmarkantnější je situace v zemědělské "výrobě" (zdroj: stačí se rozhlédnout:-(().

Sorry, dál jsem nečetl.

O. Mayer 15.11.2013 11:11

Re: No, nedočetl jsem :-)

respektuji, že jste nedočetl, ale nechápu pak proč polemizujete s článkem, jehož obsah neznáte

J. Kanioková 15.11.2013 12:43

Nepolemizuje s článkem, ale s autorem,

hledačem třetích cest.. Kterému je vzorem další hledač třetích cest p. Drulák.. Jejichž myšlení postrádá chápání reality..

P. Götze 15.11.2013 7:05

RE

Pane autore, samozrejme mate svym zpusobem svou pravdu , ale uvedomte si jednu vec, takhle se diskutovalo i o RVHP. Kdo prosim vas mel nejakou vizi, cim ten nefungujici kolos nahradit? Odpovim vam, tu vizi nemel vubec nikdo, nikdo na to nemel koule do toho rezat, protoze nikdo netusil jak to dopadne. To bychom v tom RVHP hnili doted. Zkuste se trosku zamyslet. Nekdy totiz nejde o to mit predem vse promyslene, ale dojit k rozumnemu zaveru, ze nektere veci je potreba zacit delat jinak a ze ten krok do neznama tam bude vzdy, at chceme nebo ne. Tohle je obycejne prizdisracstvi, nic jinyho. Apropo, dejiny hovori uplne jinak, nez co tvrdite.

J. Barto 15.11.2013 17:35

Re: RE

Tak tohle srovnání ( s RVHP)je tak krásně idiotské, že jsem si ho vytisknul.

J. Kanioková 15.11.2013 17:40

Souhlas... EU = RHP II.

.

J. Kanioková 15.11.2013 17:42

opr. ... EU = RVHP II.

.

V. Vaclavik 16.11.2013 15:02

Re: RE

Souhlas.

Zaroven je treba si uvedomit, ze to vystoupeni by uz samo o sobe signalizovalo, neboli predvidalo zmenu i na domacim hristi - ustup od levicovych reseni, coz by mohlo prerust v nejakou tu vizi budoucnosti.

J. Kulišek 15.11.2013 2:59

poznamka

Miloslav Bednář v heslo" Ukažme to Evropě i světu", neni originalni. Tento vyraz s oblibou pouzival pres Benes, podle svedectvi jeho spolupracovniku. Rikaji, ze si neuvedomoval, ze je predstavitelem maleho naroda a jeho moznosti jsou omezene.

M. Prokš 15.11.2013 13:54

Re: poznamka

Hm, když slyším o omezenosti, tak jeden takový malý národ na sluncem spáleném pobřeží a okolní poušti má cca 8 milionů obyvatel, ze všech stran obklopen nepřáteli, prakticky nulové nerostné bohatství a přesto zanedbatelný rozhodně není.

My máme 10 milionů, úrodnou zemi, nerostného bohatství také nemáme nijak málo a přesto jsme "omezený" národ. Kde jen ti soudruzi socialisté - národní za Masaryka a Beneše, nacionální němečtí za třetí říše i ti internacionální po válce, udělali chybu ;-)

J. Kanioková 15.11.2013 17:43

:)))))

.

J. Kanioková 15.11.2013 2:41

Uff.... další hledač třetích cest....

jak autor zdejšího článku, tak autor knihy p. Drulák. Ách jo, zase P&L.. Autor zdejšího článku i p. Drulák jsou politologové. Zoufalé teoretizování, sny, utopie, odmítání reality.. p. Drulák naprosto minimálně rozumí ekonomice a problému současnosti, že probíhá přesun reálné ekonomiky z vyspělých zemí na východ a obrovsky padá "západní" konkurenceschopnost.

V knize hájí integraci do EU (i Al Gora)...jen propaguje potřebu nového impulsu. p. Drulák nepovažuje demokratické zřízení za cíl, ale prostředek k naplňování JINÝCH politických ideálů, k čemuž uznává i netržní řešení. Jeho ideály jsou - svoboda, rovnost, bratrství. Kolektivismus..

Videa - Diskusní cyklus ke knize Petra Druláka - http://jdem.cz/86ak6

Vyvolají jihoevropské demonstrace síť solidarity? - http://jdem.cz/86nd8