14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dadacos 9.7.2007 13:17

Re: Jistě, pane ministře!

Modrý pták ale něco takového netvrdil (ani opak). Ať už se v Evropě projevil vliv USA nebo ne, to na principu předchozího tvrzení nic nemění.

Hezký ;-P příklad, jak v EU funguje Společná zahraniční a bezpečnostní politika:

Petr Fiala, Markéta Fialová:

Evropská unie, Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2003, str. 589, poznámka 84.: "V této souvislosti

upozorňují Nicoll a Salmon na spor ohledně termínů politika společné obrany

(policy of common defence) a společná obranná politika (common policy of defence) a zdůrazňují společné velení. Britové, kteří byli proti užití druhého termínu, jenž podle nich znamenal jednotné velení,  nakonec  termín dovolili použít, ale s britským výkladem. (Nicoll a Salmon 2001: 367)" Sir Humphrey Appleby by nám mohl udělat přednášku na téma politická administrativa administrativní politiky, resp. administrativní politika politické administrativy.

Xaver 82.117 9.7.2007 13:29

...a to je všechno????

8-o

Dadacos 9.7.2007 14:04

Re: ...a to je všechno????

Ne.

To byl příklad.

Xaver 82.117 9.7.2007 14:07

Myslím, že podobných příkladů lze nalézt doma možná víc, než v EU...

;-)

Dadacos 9.7.2007 14:30

Re: Záleží na tom domě

Záleží na tom, čí dům máte na mysli...

Xaver 82.117 9.7.2007 15:34

A to je prauda !

;-)

PetrK 9.7.2007 11:25

Souhlasím s autorem

Starý J. 9.7.2007 11:22

Díky autorovi

souhlasím téměř se vším, především se srovnáních obou.

Jen mám při té "shodě názorů" strah, že sem přijde z jiné debaty nějaký JH a bude tvrdit, že lezu autorovi dozadku.

jirka.s. 9.7.2007 11:07

Proč to dilema?

Proč se hádat, který z polistopadových presidentů byl lepší či horší? Za pět let budeme jenom tiše se slzou v oku vzpomínat, až nám budou nabízeny různá vyčichlá služební píva, či nedej bůh exempláře s bradavicemi!

oakman 9.7.2007 11:00

Tak nevím pane Bárta, jestli tu mluví vaše láska ke Klausovi nebo nenávist k Havlovi.

K Havlovi - občanská společnost se buduje tak, že se podpoří občanský princip demokracie tím, že práva individuální jsou nadřazena kolektivním, protože kolektiv je nehmotný, zatímco konkrétní občan ano. Tudíž - to Havlovo Spolčování Chytráků je jen liberální pokus o kolektivismus bez rudých trenek.

Klaus je vynikající teoretik, bohužel jeho praktické činy dávají zapravdu těm, kteří ho kritizují za Benešovský manipulativní kabinetní karierismus. Oposmlouva byla naprosto "HAvlovským" řešením situace, ODS ho za to posouvání volebních výsledků směrem k většinovému stylu (ovšem za zachování všech ostatních poměrných volebních pravidel) může dnes právem proklínat.

Souhlasím s Klausem ve věci kritiky eurosocialismu a levicového sifonového šílení, ale pohled na praxi státu, ve kterém je kontinuálně angažován, ho opět usvědčuje z toho, že slova a skutky páně Klausovy jsou si stejně vzdáleny jako u Havla.

Starý J. 9.7.2007 11:18

Re: Tak nevím pane Bárta, jestli tu mluví vaše láska ke Klausovi nebo nenávist k Havlovi.

Tentokrát nesdílím Váš názor na Havlovo Spolčování CHytráků, považuji je rovněž za dost nebezpečné. Projevovalo se konkretně především hned po revoluci Havlovým obsazováním důležitých pozic a skončilo neslavně jejich postupným nuceným vyměňováním. Na "vládnutí elit" vůbec nevěřím.

Nevím, kdo by ty "Chytráky" vlastně určoval. Sjednocení národa nad morálními celebritami je myslím velice iluzorní (zvláště při tak kontraverzním politickým dělením společnosti) a některé případy populárních uměleckých celebrit je naprosto nepoužitelné.

vi 9.7.2007 10:41

Mravní velikán

Klaus je rozhodně lepší než Havel. Zatím, co si Havel ve vězení válel šunky a chroupal vitamíny od Olgy, tak Klaus tvrdě bojoval s bolševiky v pražských bankách a prognostickém ústavu. To vše s nesmírnou obětavostí a statečností. Také by vděčný národ neměl zapomenout s jakou křestanskou pokorou přijal Klaus funkci prezidenta a narozdíl od konfidenta Havla, prokázal přijetím komunistů na Hradě, že je opravdu všelidovým prezidentem.

OCH 9.7.2007 17:32

Re: Mravní velikán

Ha, ha. Srovnávám jej s Husákem. Stále mi to vychází  nastejno. Zejména ta Klausova nadmutá pokora a boj s komunisty mi jaksi nesedí. Podle filozofa však jistý rozdíl nacházím. Po tyranech zákonitě nastupují padouši.

Štváč 9.7.2007 10:33

Klausuv

komplex se jmenuje "Havel". Nepochází z komunistické rodiny, nebyl zbabělý, nevytahuje se a měl celý život jistou noblesu. Nafoukaný, arogantní zbabělec, který se vyhýbá ČT, miluje monolog a pěkně potajmu komunisty, který nemá rád "nepříjemné" otázky a podezírá všechny /dle sebe soudí ostatní/, se mu díky bohu už nevyrovná nikdy.

Papouch 9.7.2007 13:11

Re: Klausuv

Urcite se mu nevyrovna v sezeni v hospode...

MLOK 9.7.2007 9:45

Evropa versus Klaus

Když Angela rychle poslala Poláky někam, tak pochopil a utichl - je to konec konců Čech. Jinak by měl životní šancí tam být odeslán osobně. To je opravdu lví zásluha - měl by dostat nějakou medali.  

Petr Q. 9.7.2007 9:43

Havel x Klaus

1/ Mocichtiví narcisté jsou (každý svým způsobem) oba.

2/ Oba (každý svým způsobem) promarnili/zahodili/zaprodali historickou příležitost významně prospět své zemi; namísto toho ji (každý svým způsobem) těžce poškodili.

3/ První z nich se projevil jako pokrytec a břídil, druhý jako zemský škůdce.

4/ Oba disponují početnými fankluby, o jejichž členech je těžko rozhodnout, zda jde spíše o pošetilce či darebáky.

5/ K zamyšlení pro ty, které jsem zde popudil: a) Umíte si představit, jak by se asi vyvíjela První republika, kdyby v jejím čele stál, namísto T.G.M., V.V.H.?  b) Umíte si představit, jak by se asi vyvíjelo hospodářství  První republiky, kdyby jejím prvním ministrem financí nebyl Rašín, nýbrž Klaus?  c) Umíte si představit vývoj v Československu po roce 1989, kdyby v jejím čele stála osobnost  formátu Masarykova a v čele rezortu financí osobnost formátu Rašínova??

Xaver 82.117 9.7.2007 10:00

Jo, úloha osobnosti v dějinách...

R^!!

Ladislav N. 9.7.2007 10:01

Re: v čele rezortu financí osobnost formátu Rašínova?

To by na něj sockomouši už dávno spáchali atentát... ;-)

Petr Q. 9.7.2007 10:14

Re: Re: v čele rezortu financí osobnost formátu Rašínova?

Nerozumím. Proč by to měli být právě (jen) sockomouši? Těm přeci Klaus nijak neublížil; právě naopak.

Náhodný čtenář 9.7.2007 10:32

Re: Havel x Klaus

Jsou to dobré úvahy. Není co dodat.R^R^R^

Starý J. 9.7.2007 11:09

Re: Havel x Klaus

Aniž bych chtěl úlohu TGM nějak shazovat, ale nejste sám, kdo jej zde takovým způsobem glorifukuje, ač v té době nežil. Nezapomeňte, že jde o již víceméně dějepisnou událost. Masaryk šel většinou názorově proti svým vrstevníkům a takového ocenění se mu dostává až dnes. Měl podobně jako Havel jen gloriolu zakladatele státu, v  jeho domácí politice měl velkou řadu odpůrců. Značná část jeho kroků šla dokonce naprosto proti zažitým klišé (rukopisy, Hilsneriáda a pod.)

Měli bychom počkat (samozřejmě především starší se nedočkáme), jak budou úlohu současných presidentů hodnotit příští generace. Samozřejmě - komunistické presidenty ani hodnotit nelze, dokonce ani Svobodu, který byl u velké řady nečestných věcí).

Petr Q. 9.7.2007 15:20

Re: Re: Havel x Klaus

Souhlasím s Vámi, vážený pane - Starý J. - že TGM není pro glorifikaci nejvhodnějším objektem. Domnívám se, že jsem se zde žádné jeho glorifikace nedopustil. Osobně mu zazlívám lecos, zejména pak jeho protěžování Edvarda Beneše, což se později ukázalo jako chyba přímo fatální. Nicméně, v daném případě mi šlo než o porovnání obou prezidentů (TGM / VVH) kterými se stali v obdobích historických  předělů. Přiznám se, že jsem si VVH svého času vážil (zejména pod dojmem obsahu jeho dopisu Gustávu Husákovi - 8.4.1975) což mi vydrželo ještě 2-3 měsíce po převratu 1989 než jsem pod dojmem postupného seznamování se s novými (pro mě) fakty musel (neochotně) svůj názor na VVH zcela zásadně změnit. Takže, TGM byl ve srovnáním s VVH člověkem nepoměrně vzdělanějším, schopnějším, zkušenějším, moudřejším ..... a zejména charakternějším.

S Vaším doporučením rezignace na vlastní postoj odkazem na (pro nás zcela imaginární) hodnocení příštích generací však nemohu souhlasit. Ostatně, kdo je to příští generace? Jistě nikoli něco názorově jednolitého, stejně jako dnes.

H.K. 9.7.2007 11:16

Re: Havel x Klaus

 Kdyby místo TGM stál VK v čele státu,  tak by se stalo co? Když tyto otázky kladete, tak asi máte nějakou odpověď. Já to nevím, protože jsem v té době nežil a protože byla jiná těžko srovnatelná. Vy patříte mezi pošetilce nebo mezi darebáky? Nebo, kde vůbec patříte, že se cítíte kompetentní lidi známkovat? Jak si představujete vývoj po roce 1989 , kdyby v čele republiky stál TGM a ministrem financí byl pan Rašín. Nebo nemáte představu žádnou a jenom tak plácáte do větru a děláte chytrého?

Petr Q. 9.7.2007 14:23

Re: Re: Havel x Klaus

Zlostníku H.K., obávám se, že jste obsah mého příspěvku nepochopil, ať už proto, že jste nemohl či nechtěl. Přečtěte si ho, prosím, ještě jednou (nebude-li to stačit, možno vícekrát) a poté se pokuste postupovat podle v něm doporučeného návodu.

H.K. 10.7.2007 14:45

Re: Re: Re: Havel x Klaus

Pár slov mi při prvním čtení ušlo. Omlouván se .

jerry 9.7.2007 9:36

Osobně Klause uznávám,

přesto že s ním hrubě nesouhlasím ve dvou bodech a to v odmítání vlivu člověka na globální oteplování a odmítnutí  zodpovědnosti za vládnutí se všemi těmi Kočárníky a Dyby. Prezidentské povinnosti, myslím, plní velmi dobře. A dokáže zřetelně říct taky svůj názor,ať je jákýkoliv.

Ladislav N. 9.7.2007 10:00

Re: ...odmítání vlivu člověka na globální oteplování...

On Klaus odmítá "vliv člověka na globální oteplování" ? Nebo odmítá politické aktivity rudozelených aktivistů směrem k nesmyslným návrhům zásahů do života a svobody občanů? ;-)

jerry 9.7.2007 12:23

Re: Re: ...odmítání vlivu člověka na globální oteplování...

Klaus je o tom skutečně přesvědčen. Není to demagog, aby to jen používal proti svým odpůrcům. Mýlí se, ale tenhle postoj ho přece jen šlechtí.

Starý J. 9.7.2007 11:01

Re: Osobně Klause uznávám,

Doposud mně nikdo nedokázal vysvětlit, jak je možné, že se střídala období ledová a horká, když zde byli jen primáti. Jde totiž o to (a to Klaus odporuje), jak velké procento na současném oteplování má zásah člověka a jak velký vliv májí planetární jevy samé. Klaus jen tvrdí, že vliv člověka je minimální a s tím bych (vzhledem k historii země) i souhlasil.

Už jsem to psal pod jiný článek - dnes na toto téma byla beseda odborníků v TV. A řekli totéž co Klaus. Není potvrzeno, že jsme schopni nějakými zásahy tomu oteplování zabránit. Nejdůležitější je, se na ně připravit.  Jde o to, aby náklady a omezení člověka nebyly neúměrné výsledku.